Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka plazma 55-60 cali ALBO jaki konkurencyjny LED?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie kupuj leda i lcd.Beznadziejne białe i czarne kolory.Miałem 3 rodzaje i wyszło na plazmę nawet moja kobieta widziała różnicą a ona jeśli chodzi o to jest laikiem.

Polecam Samsunga prosty w obsłudze.

Super matryce.

Dużo różnych ustawień obrazu.

Za ta kwotę co chcesz wydać spokojnie kupisz.

THX ULtra 2 - dzięki za linka. Daje do myślenia milczenie o Panasonicu w tym teściku. Zwycięski Philips trochę mały.

Szyba - dzięki - utwierdzasz mnie w wyborze PDP.

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie kupuj leda i lcd.Beznadziejne białe i czarne kolory.

Totalna bzdura. Może takie były pierwsze LCD, ale nie obecnie.

Polecam Samsunga prosty w obsłudze. Super matryce.

Z tego co mówią znawcy PDP matryce Samsunga są właśnie takie sobie. Jeśli plazma - to tylko Panasonic.

Dużo różnych ustawień obrazu.

Nic nadzwyczajnego. Każdy współczesny telewizor to ma.

z dużych i niedrogich LCD jeżeli 3D niepotrzebne warto zwrócić uwagę na Sharpa 60LE635 poniżej 6tyś kosztuje

Właśnie czytałem cały wątek i miałem go polecić, aż doszedłem do postu Slayera.

Ten LCD oprócz świetnego stosunku cena/rozmiar ma jedną ogromną zaletę. MATOWA matryca.

Jeśli masz dobrze oświetlony pokój to większość z wymienionych tu plazm będzie 2 x gorzej wyglądała w dzień od tego LCD-ka. W nocy zamienią się miejscami na podium ale plazma nie zmiażdzy już tego Sharpa w takim samym stopniu jak Sharp wygrywa z plazmami w dzień.

Jestem właścicielem takiego Sharpa, ale miałem też na ścianie Panasonika VT30 i żeby przez cały dzień nie siedzieć w zaciemnionej norze kupiłem Sharpa.

Musisz tylko wiedzieć, że kalibracja Sharpa jest dosyć upierdliwa i warto do tego zamówić profesjonalistę.

Poszukaj w necie testu i dyskusji na temat tego modelu. Nie będę podawał linka do konkurencyjnego forum bo nie wiem czy to nie jest niezgodne z regulaminem. Tam też się wypowiadałem na jego temat i możesz poznać wszystkie jego plusy i minusy.

Bobcat gadasz jak mój kumpel który kupił dwa wysokiej klasy lcd i jeden led.

W końcu przekonałem go do plazmy o kilka tysięcy tańszej no i od 2 miesięcy ogląda filmy te co już widział na poprzednich telewizorach i chop nie umie się nacieszyć kolorami.

Nie mówię że Panasonic nie.

Ja bazowałem na Samsungu więc polecam.

Bobcat gadasz jak mój kumpel który kupił dwa wysokiej klasy lcd i jeden led.

W końcu przekonałem go do plazmy o kilka tysięcy tańszej no i od 2 miesięcy ogląda filmy te co już widział na poprzednich telewizorach i chop nie umie się nacieszyć kolorami.

Nie mówię że Panasonic nie.

Ja bazowałem na Samsungu więc polecam.

Nie gadam więc jak Twój kumpel, tylko nie zgadzam się z farmazonami, które wypisujesz na temat LCD. Do niedawna byłem w grupe "wieszających psy" na plazmie. I wypisywałem na jej temat rozmaite banialuki, w stylu tych które Ty teraz piszesz na temat LCD. Że plazma jest taka, siaka i owaka. Aż sam się nie przekonałem, że to wszystko nieprawda, a PDP może dać piękny obraz.

LCD również. Są przecież LED LCD z certyfikatem THX. A tego się "za piękne oczy" nie dostaje.

To nie chodzi o to kto jest producentem jakiejś części, chodzi o produkt finalny.

Produkt finalny jest taki sam u Panasa jak i Szajsunga - takie czasy nastały, że magia marki nie działa....są lepsze i gorsze modele oraz lepiej lub gorzej wykonane egzemplarze u każdego producenta....

Naiwniacy nadal uważają, że Sony jest the best i kupują kino domowe za 2 kzł Sony z głośnikami ze sklejki....

Są przecież LED LCD z certyfikatem THX. A tego się "za piękne oczy" nie dostaje.

Zgadza się. Ten znaczek dostaje się za ciężkie i ogromne pieniądze. To jak certyfikat ISO. Generalnie gówno daje ale prestiż na rynku czyni.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zgadza się. Ten znaczek dostaje się za ciężkie i ogromne pieniądze. To jak certyfikat ISO. Generalnie gówno daje ale prestiż na rynku czyni.

Właśnie rozmawiamy na ten temat z Mczajem w wątku "Plazma vs LCD". Chyba (niestety) masz rację. To ja się myliłem postrzegając THX jako certyfikat (wysokiej) jakości.

...Przyczyn jest kilka (może to stereotypy..?):

...

- żywotność lamp w projektorze - jak padną, to koszt chyba prekracza uszkodzony odtwarzacz

...

Z tą żywotnością jest różnie ;)

"Well here I am, back again. Same lamp still going strong! And yes, it just hit yet another 3000 hours and has shut down, meaning I'm now at a whopping 12,000 hours on the same lamp.....!! This equals out to roughly $1,200.00 in savings! This PJ has pretty much paid for itself, if I had bought it new, but since I only paid around $300 bucks for it, it's paid for itself 4 times over!"

""Runs all day every day".. has much to do with longevity.. I was told this by a HT store salesmen.. (store long gone) He said they would reset the the demo Mitsubishi HC3000 lamps over and over .. they ran 14 hours a day.."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem na ile gościowi można uwierzyć, i jaką jakość obrazu można uzyskać po 12 000 godzinach; jeśli ekran nie jest za duży to jasność obrazu może być nadal wystarczająca.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Z tą żywotnością jest różnie ;)

"Well here I am, back again. Same lamp still going strong! And yes, it just hit yet another 3000 hours and has shut down, meaning I'm now at a whopping 12,000 hours on the same lamp.....!! This equals out to roughly $1,200.00 in savings! This PJ has pretty much paid for itself, if I had bought it new, but since I only paid around $300 bucks for it, it's paid for itself 4 times over!"

""Runs all day every day".. has much to do with longevity.. I was told this by a HT store salesmen.. (store long gone) He said they would reset the the demo Mitsubishi HC3000 lamps over and over .. they ran 14 hours a day.."

Ukryta Zawartość

Nie wiem na ile gościowi można uwierzyć, i jaką jakość obrazu można uzyskać po 12 000 godzinach; jeśli ekran nie jest za duży to jasność obrazu może być nadal wystarczająca.

Wiatrak, nawet jeśli wierzyć tym wpisom to są one raczej incydentalne. Przypusczam, że można uzyskać długowieczność lamp, niemniej może się to wiązać z poszukiwaniami.

Pozostaje jednak wiele 'ale' z mojej listy i raczej nie jestem zainteresowany projektorem. Po prostu, taki wybór - nie oceniam projektorów, może są lepsze niż PDP/LCD, może po prostu nie widziałem dobrego..? Nie wiem.

Ukryta Zawartość

Incydenty zdarzają się i "w drugą stronę", czyli lampa pada po 100 h pracy; tak jak wszystko... ;) Jeśli projektor byłby szacownej marki Sony to problem, nie dawali żadnej gwarancji na lampę.

Sklepowe wystawy z projektorem to totalne nieporozumienie, marketingowy strzał w głowę nie w stopę. Nawet jeśli w warunkach domowych (zaciemnienie) projektor dawałby lepszy obraz niż TV, to w sklepie przegra z każdym TV, wzrok tak już ma że co jaśniejsze to wydaje się lepsze. Nikt nie będzie doszukiwał się równowagi kolorów lub innych niuansów na wyblakłym obrazie.

A co do zastrzeżeń, nie rozumiem tych 3,5 metrów, że niby za blisko? Uwierz mi, 82...92 cale przekątnej będą w sam raz, a dla filmów w scope obraz mógłby być jeszcze szerszy. ;) A dla tych co pomyślą o pierwszych rzędach w kinie mam sprostowanie, to są środkowe rzędy! :)

Estetyka jest problemem, ale to też zależy od konfiguracji pomieszczenie / projektor / ekran; projektor może wisieć na ścianie jeśli wymiary pokoju będą sprzyjały, jeśli będzie to LCD z lens shiftem (rozpatrujemy budżet kilku tys. zł.) to może stać na półce przymocowanej do ściany. Niektórzy kombinują zabudowy projektora, ale tu już zdecydowanie wkraczamy w zastrzeżenie co do skomplikowania, szczególnie jeśli dochodzą prace remontowe (zabudowa lub ukrycie przewodów w ścianie).

Jeśli myślisz o kinie w domu, to projektor jest pierwszorzędną zabawką. No ale po pierwsze de gustibus, a po drugie najlepiej byłoby jakąś projekcję domową obejrzeć.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

a po drugie najlepiej byłoby jakąś projekcję domową obejrzeć.

Zdecydowanie tak. dotychczas widziałem tylko owe strzały w stopę w sklepach rtv.

Nic, na razie na spkojnie się rozglądam, nic gorączkowo.

• 2 miesiące później...

Panowie wczoraj oglądałem i prawie kupiłem Panasonic TX-p50vt30e. Model ekspo, w dobrej cenie.

Zastanawia mnie tylko jedno: czy 50 cali dla odległości 3-3,2m to nei będzie za mało. Teraz oglądam na jakimś mini CRT więc przesiadka będzie na pewno odczuwalna, ale nie chciałbym po 5 dniach stwierdzić 'że trzeba było większy' (nie wiem, czy nie da się tego nie stwierdzić :) tak czy inaczej).

Oglądam głównie cyfrową kablówkę, blue-ray dopiero dojdzie (przy nich i tv hd odległość winna być mniejsza z tego co czytałem). Czy jednak brać 55 cali z panasonica?

Jeśli chodzi o sam model można by powiedzieć: bierz i się nie zastanawiaj ani przez chwilę. Jest tylko jedno małe "ale". Egzemplarz z ekspozycji... A więc już zajechany. Włączony w markecie od 08:00 do 21:00 przez 7 dni w tygodniu.

Jeśli chodzi o sam model można by powiedzieć: bierz i się nie zastanawiaj ani przez chwilę. Jest tylko jedno małe "ale". Egzemplarz z ekspozycji... A więc już zajechany. Włączony w markecie od 08:00 do 21:00 przez 7 dni w tygodniu.

Czyli modelu expo nie warto? No w sumie racja, bo liczba godzin które ma może być duża. Gościu powiedział, że sam ją wypokowywał i instalował 2 miesiące temu. Można wierzyć lub nie. Przyjmując, że 2 mies. to faktyczny czas przy cenie 1600 euro (nowe kosztują chyba koło 2000 euro) zastanawiam się rzeczywiście, czy warto ryzykować.

Czyli modelu expo nie warto?

Moim zdaniem nie warto, ale niech się inni również wypowiedzą. Gościu mówi co mu wygodnie. Nie sprawdzisz czy faktycznie wypakował i instalował 2, czy może 4 miesiące temu. Przyjmijmy, że mówi prawdę. 2 miesiące x 30 dni x 13 godzin na dobę = 780 godzin.

Ile Ty użytkujesz? Oczywiście: są dni (zwłaszcza w weekendy) kiedy sporo, są dni kiedy wcale. Jaka wypadnie średnia dobowa w dłuższym przedziale czasowym? Pewnie 2 godziny. 780 godzin / 2 godziny na dzień = 390 dni. A więc 2 miesiące (jeśli to prawda) w markecie to tyle samo co 1 rok i 2 miesiące u Ciebie w domu. Tyle matematyka.

Faktycznie należałoby przyjąć, że zużycie jest jeszcze (znacznie) większe. Telewizor na ekspozycji ma parametry obrazu ustawione na maxa, więc godzina pracy w markecie to dużo więcej niż godzina pracy w domu.

Bobcat, absolutna racja. Na spokojnie o tym wszystkim myśląc odpuszczam ten model ekspozycyjny.

Pytanie pozostaje jednak czy 50cali dla odległości 3-3,2m będzie wystarczające?

Mam też zagwozdkę, bo nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć panasonica modelu 55cali GT30. Wszędzie są tylko VT30. Owszem - lepsze, ale i droższe. Chyba pozostanie jednak opcja VT30, choć nie daje mi to spokoju.

czy 50cali dla odległości 3-3,2m będzie wystarczające?

Nie wiem czy mogę i czy powinienem się w tej kwestii wypowiadać. Chyba raczej nie, gdyż prezentuję tu diametralnie inną szkołę myślenia niż pozostali Koledzy z Forum. Oni uważają, że im więcej cali - tym lepiej. Ja mam dwa telewizory po 42", jeden oglądam z niespełna 2 m, drugi z 3 m i wcale uważam, aby były za małe. Nic większego nie jest mi do pełni zadowolenia potrzebne.

Mam też zagwozdkę, bo nigdzie, ale to nigdzie nie mogę znaleźć panasonica modelu 55cali GT30. Wszędzie są tylko VT30. Owszem - lepsze, ale i droższe. Chyba pozostanie jednak opcja VT30, choć nie daje mi to spokoju.

Przed zakupem G30 zapoznałem się dość dokładnie zarówno z tym modelem, jak też i z GT30 oraz VT30. Cóż można powiedzieć? Na każdym obraz bajkowo piękny, co jest imnanentną cechą wszystkich plazm Panasonica. Różnice w jakości są bardzo subtelne, a ich ocena zależy głównie od indywidualnych preferencji. Dla niektórych na przykład minusem jest lustrzany nieomal panel VT30 (G30 ma pół-matowy).

Czy mogę coś podpowiedzieć? (boję się bobcata, może mnie nie skrzyczy)

1. "lustro" sobie odpuść zdecydowanie

2. TV z tej odległości powinien być większy

3. za żadne skarby nie bierz powystawowego

Dziękuję Wam obu za odpowiedzi. Biorąc to wszystko pod uwagę

1) zdecydowanie odpusczam model expo

2) rozważam jak najbardziej serię GT (ma lepszy od VT stosunek cena-jakość)

3) chciałbym tx-p55GT30E ale w Europie chyba w ogóle nie są sprzedawane. p50g30e można dostać za ok 1000 Euro nowy, podczas gdy ten sam VT kosztuje ok 1500. Ze względu na lustro chyba odpuszczę faktycznie VT, ale jednak chciałbym 55cali, a na 60 cali jednak chyba trudno będzie mi wysupłać w tej chwili kasę.

Mam kilka dni na zastanowienie - jeśli żona nie zmieni zdania być może w przyszły weekend coś kupię, ale to też zależy od wielu czynników (np. dostępności).

Wiem, że chcę plazmę panasłonika, ale chciałbym 55 cali, a nie tylko 50. No i jestem trochę w kropce, bo nie wiem co zrobić.

Wiem, że chcę plazmę panasłonika, ale chciałbym 55 cali, a nie tylko 50. No i jestem trochę w kropce, bo nie wiem co zrobić.

A może nowe z serii 50, ale w nich chyba jest lustro

Ukryta Zawartość

jak już to GT z nowych

Ukryta Zawartość

Chyba tylko G jest pół-matowy. GT i VT mają lustra.

Romek - szukasz 3D. Pamiętaj, że G30 nie jest 3D.

Jeśli oglądasz 42 cale z niecałych dwóch metrów to zgadzamy się w trzech punktach.

Z 3 m też jest O.K.

W tej chwili chyba najrozsądniejszym wydaje mi się tx-p50gt30e (cena niecałe 1100 euro w DE, chyba tam podjadę). Zastanawiam się, czy priorytetem jest wielkość czy jakość: jeśli jakość, to panasonic, jeśli wielkość lo LG lut Samsung można w tej cenie wieksze wyrwać.

Czytałem jednak o problemach panasonica z szybkimi przejściami między kontrastowymi scenami np. czarne - białe --> TV migał dopasowując jasność. W US w modelach tc-p50 poprawili to, ale w Europie wypieli się na klienta i nie oferują softu dla epromu telewizora. Czy wiecie coś na ten temat..? Byłoby to b. poważne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.