Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Led'y mogą powodować ślepotę. Wysoki moment obrotowy może spowodować z kolei urwanie paznokcia ...

Wspomniane led'y:

nie przeszkadzają nadtechnics'owi dobrze grać, a z kolei starcom thorensom nie są potrzebne by te dobrze grały ...

:-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ganzz, a Twoim zdaniem, jaki upgrade Regi jest najistotniejszy i daje najbardziej słyszalną poprawę?

Witam,

Jeśli mogę to chciałbym zabrać głos w sprawie "upgrejdu" Regi. Mam P5 i najistotniejsza jest następująca kolejność: PSU, subplatter, talerz i na końcu przeciwwaga (moim zdaniem w ramieniu RB700 najmniej istotny upgrade). Jeśli chodzi o pierwsze 3 wymienione to bardzo istotnie wpływają na jakość odsłuchiwanej muzyki. Zacząłem od PSU i efekt jest zdecydowanie słyszalny. Dodatkowo atutem jest łatwość zmiany prędkości z 33 na 45 bez konieczności zdejmowania talerza i zmiany pozycji paska. Rega P5 to świetny gramofon w swojej klasie. Wiadomo, że za tę cenę nie można mieć w nim wszystkiego "naj" ale ramię jest "naj". Wg fachowców słaby jest subplatter bo plastikowy ale oczywiście zapewnia parametry ze specyfikacji technicznej i nie ulegnie zepsuciu przy właściwej eksploatacji. Regę można jednak w łatwy sposób podnieść do bardzo wysokiego pułapu gramofonów stosując subplatter produkowany w USA przez firmę Franka Smillie o nazwie Groovetracer. Facet jest bardzo miły, błyskawicznie odpisuje na maile i jest od wielu wielu lat fanem gramofnów Rega. Wykonuje on kilka wersji subplattera najlepsza Reference kosztuje mniej niz 300 dolców. Polecam stronę Groovetracer. Ja zdecydowałem się już zamówić u Franka zarówno subplatter jak i akrylowy talerz. Koszt ubezpieczonej przesyłki do Polski to 62$. Wierzę, że po zainstalowaniu tych części moja Rega już będzie idealna bo jest teraz bardzo dobra.

Pozdrawiam

Witam,

Jeśli mogę to chciałbym zabrać głos w sprawie "upgrejdu" Regi. Mam P5 i najistotniejsza jest następująca kolejność: PSU, subplatter, talerz i na końcu przeciwwaga (moim zdaniem w ramieniu RB700 najmniej istotny upgrade). Jeśli chodzi o pierwsze 3 wymienione to bardzo istotnie wpływają na jakość odsłuchiwanej muzyki. Zacząłem od PSU i efekt jest zdecydowanie słyszalny. Dodatkowo atutem jest łatwość zmiany prędkości z 33 na 45 bez konieczności zdejmowania talerza i zmiany pozycji paska. Rega P5 to świetny gramofon w swojej klasie. Wiadomo, że za tę cenę nie można mieć w nim wszystkiego "naj" ale ramię jest "naj". Wg fachowców słaby jest subplatter bo plastikowy ale oczywiście zapewnia parametry ze specyfikacji technicznej i nie ulegnie zepsuciu przy właściwej eksploatacji. Regę można jednak w łatwy sposób podnieść do bardzo wysokiego pułapu gramofonów stosując subplatter produkowany w USA przez firmę Franka Smillie o nazwie Groovetracer. Facet jest bardzo miły, błyskawicznie odpisuje na maile i jest od wielu wielu lat fanem gramofnów Rega. Wykonuje on kilka wersji subplattera najlepsza Reference kosztuje mniej niz 300 dolców. Polecam stronę Groovetracer. Ja zdecydowałem się już zamówić u Franka zarówno subplatter jak i akrylowy talerz. Koszt ubezpieczonej przesyłki do Polski to 62$. Wierzę, że po zainstalowaniu tych części moja Rega już będzie idealna bo jest teraz bardzo dobra.

Pozdrawiam

To jest właśnie problem z regą - kupujesz regę p5 z lepsiejszym ramieniem, płacisz 3,5k pln. Do tego trzeba kupić psu za 1 kpln, żeby równo kręcił, i jeszcze 1k pln za subplatter, bo orginał jest dziadowski a wiadomo, że łożyskowanie sprawa zasadnicza + 600 pln za akrylowy talerz, bo szklany też badziew... razem wydałeś koło 6kpln, żeby zagrało jak powinno... a jeszcze jakiś silent base, bo silniczek bez izolacji i gra całą plintą (nawet nie trzeba ucha przykładać, żeby słyszeć jak niesie się po tej mdf-owej deseczce) + kilka innych poprawek... i kurcze, w zasadzie stać cię na drugi czy trzeci od dołu model clearaudio (emotion czy passion się to nazywa?), który to wszystko ma już w standardzie i w dodatku nie wygląda jak paździerzowe rzemiosło ze składziku na tyłach fabryki. W zasadzie to niewiele więcej trzeba dołożyć a jesteś w stanie kupić vpi scouta czy jakiegoś transrotora... Lubię regę, fajna z nią zabawa, ale trochę zbyt kosztowna :)

witam!

niestety ,po raz kolejny czytając ten wątek dochodzę do wniosku że nadal na tym świecie rzeczy które się <"fizjonomą"> nie śniły

autorze;

jaki jest sens mając niewielkie doswiadczenie w winylu, zakup świeżo wykopanego -trupa-?

jaki jest sens zakupu nowego gramofonu np rega, który na dzień dobry trzeba doprowadzać do używalności wydajac kolejne tysiące złotych?

osobiscie gramniaki clearaudio mi nie leżą nie nabyłbym ,jednak najtańsze ramie satisfy to przy redze super narzędzie z którym mozna żyć długo, o jakosci wykonania nawet nie wspominam.

thrak>

albo jestem ślepy ,a to prawda ,albo mam sokoli wzrock, a to nieprawda ,na linku który umiesciłeś ewidentnie widać że ramię ma imbus regulujacy vta i to nie o 6 mn a o grube centymetry

ale tak to już jest na tym forumie że w net idą wiadomosci nieścisłe ;(

co do satisfy mozna się pocieszać, przeróbkami podnoszeniem poziomu o kilka klas, ale podstawowe aluminiowe ramie clearaudio jest lepsze od podstawowej regi 250 to już z wygladu widać ,a nie tylko patrzyłem, natomiast cokolwiek zmienicie w redze w ramach tzw -ulepszeń-czy to kable łozyska, warstwa złota, czy piaskowanie pyłem księzycowym to i tak satisfy w hebanie zje każdą rege do 700 sprawdzone, a śmiem przypuszczać że i rb1000

no i na zakończenie z okazji wtorkowego święta

vivat ,vivat

NadgramofoN

Może ktoś uzywa lub grał na Technics Sl 1610 mkII czy to dobry wybór,jaka wkładka i jaki preamp do tego gramofonu?Ile można max zapłacić za ten już nie młody model?jeśli chodzi o wkładkę i preamp to chciałbym uzyskać dzwięk lekko przyciemniony(jasne kolumny ze wstęgą).Poprosze o wskazówki:)

Pzdr.

Technics 1610 mk2 to taka domowa wersja niezniszczalnego 1200 z dodatkowymi funkcjami ulatwiajacymi obsluge na codzien.

Niestety ceny tego modelu sa wysokie i za zadbany egzemplarz trzeba zaplacic okolo 1000zl i wiecej ale warto bo jest to uniwersalny gramofon ze wszystkimi ustawieniami oraz ramieniem o dosc duzej masie ktore pozwala na zaaplikowanie wiekszosci wkladek - bezpieczny zakup.

robix

Osobiscie mam SL-M1 (Technics) i dwa 1200, dlaczego? bo nie lubie chodzic na palcach przy sluchaniu muzyki, SL-1200 plus ortofon 2m red to swietna combinacja. 1200 posiadam juz ponad 20(!) lat bez najmniejszego problemu,

Pozdrowienia

wojtek czego sluchasz z tym 2M Red, jaka muzyka,ze taka swietna kombinacja?

a 20 lat uzytkowania mowi samo za siebie, Nadgramofon to jest genialna konstrukckja

2M Red to tania wkladeczka i tak tez gra,owszem jest za ta cene bardzo dobra inwestycja bo gra pelnym pasmem nie faworyzuje zadnego z zakresow co mnie akurat pasuje (slucham z vinyli glownie lat 80'pop,DM oraz spiewajacych pan).

robix

Też używam ortofona 2m red, bardzo 'uniwersalna' wkładka, do jazzu, rocka i klasyki. Niczym nie zachwyci (co normalne przy tej cenie), ale niczym nie rozczaruje. Do 300 zł to najlepszy wybór(IMO), choć wiele zależy od gramofonu i reszty sprzętu - jak to z wkładkami bywa, nie wszędzie pasuje.

Postanowiłem zakupić pierwszy gramofon. Na "oku" mam to co podaję poniżej. Jeżeli ktoś mi coś doradzi będę bardzo wdzięczny bo podobnie jak wielu rozsądnych początkujących nie chcę się zrazić za pierwszym razem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam kupiłem kiedyś duala zupełnie w ciemno nie żałuję gra z orginalna wkladką zacnie do dziś w porównaniu z CD z półki do 4 000 . Aczkolwiek jak wyczytałem ma lekkie ramię więc jest bardziej ograniczony dostęp do wkładek . Ale jak nie zamierzasz wydawać na wkładki więcej niż 500 zł to nie ma się czym przejmować :) .

Seba

Weź tylko pod uwagę, że ten Dual ma nietypowe mocowanie wkładki i raczej na inną jej nie zamienisz. Poza tym to nie jest zbyt dobry model. Plastik - fantastik :-)

No właśnie zakup nowej wkładki to to czego najbardziej się boję. Nie znam się na ich typach i nie wiem, które są łatwo dostępne a które niedostępne wcale. Może ktoś odniesie się co do dwóch powyższych pozycji jakie załączyłem. Nie chodzi mi tyle o same konstrukcje bo te nie są chyba zbyt popularne ale bardziej o typ, jakość i dostępność nowej wkładki bo jak podejrzewam kiedyś owa się zużyje.

Jeśli ktoś ma do wydania ok 3500-4000 zł na gramofon z ramieniem i wkładką to jest aktualnie na ebay w bardzo korzystnej cenie

Ukryta Zawartość

Dobry deck (pod warunkiem że w pełni sprawny - a tak jest w opisie), dobre ramię (to samo zastrzeżenie jak do gramofonu) i dopasowana idealnie do ramienia dobra wkładka.

Ukryta Zawartość

Jakoś ten Philips do mnie nie przemawia. Ma plastikowy wygląd, nie pewne ramię i moim zdaniem zawodną automatykę

audiokarma.org

Wiatm serdecznie!!!

Przewertowałam trochę forum i nie trafiłam na odpowiedź na moje pytanie, stąd nowy wątek...

Liczę na Waszą pomoc bo strasznie nakręciłam się na gramofon. Sprawa wygląda tak: jest do zaadoptowania gramofon "Bernard" nie znam niestety szczegółów modelu, oraz masa płyt winylowych. ale poza tym nie ma nic... ja jako miłośnik muzyki- z sentymentem do analogów nie mogę przepuścić takiej okazji. Warunek adopcji gramofonu jest taki, że muszę dokupić wszystko co będzie jeszcze potrzebne, a ja się kompletnie na tym nie znam :( pomóżcie!! napiszcie co potrzebne jest do odpalenia sprzętu- coś o wzmacniaczach, przedwzmacniaczach i jakiś kulturalnych głośnikach (ale bez przesady) podajcie jakieś przykłady, żebym wiedziała czego szukać. Będę wdzięczna za każdą pomoc!!

Pozdrawiam!

Cześć,

To nie jest tak że ktoś Ci powie kup to i to i jeszcze tamto. Wszystko zależy od zasobności portfela.

W wielkim skrócie ale naprawdę wielkim wygląda to tak:

gramofon+wkładka następnie przedwzmacniacz gramofonowy następnie wzmacniacz na końcu głośniki.

W najgorszym wypadku wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym ale w dzisiejszych czasach nie jest to dobry pomysł ponieważ zawsze w miarę jedzenia apetyt rośnie i można wymienić jedno lub drugie (na lepsze oczywiście). Jeżeli chodzi o konkretne typy trudno coś polecić nie znając Twoich możliwości finansowych i zapatrywań (używany czy nowy sprzęt). Wiedz jedno to nie jest tak że za 300 400 zł złożysz sprzęt i zagra bzdura wcale nie zagra. To samo dotyczy przedwzmacniacza gramofonowego taki do 200zł to tylko jest, ale nie gra. Minimum socjalne to CA640P lub CS Blue.

Na razie to tyle do przemyślenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki za odpowiedź!

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest tak że ktoś mi napisze co mam kupić i po sprawie. na początek muszę kupić wzmacniacz, kolumny jakieś są w domu od gramofonu mojego taty- trzeba sprawdzić, może działają- bez wzmacniacza nie da rady... myślę o jakimś używanym, ale kompletnie nie mam pojęcia w czym szukać... jak przeznaczę 300zł to znajdę coś sensownego?? Napisz gdzie ich szukać- na allegro, czy w komisach...??i jakich firm?? Mam jeszcze pytanko- co to jest wkładka?? (sorry za te pytania, ale kompletnie nie jestem jeszcze w temacie). Dzięki jeszcze raz za odpowiedź!

Wkładka to jest to, co się potocznie nazywa igłą. To, co drapie płytę winylową.

Paweł Ci dobrze radzi. Niestety to hobby wiąże się z kosztami, zupełnie nieporównywalnymi z płytami CD. To nie jest tak, że "o fajny gramofon, taki staroć, za parę złotych sobie coś sklecę i fajnie zagra". Nie zagra.

Reanimowałem Bernarda, jednego z gorszych 464. Miałem jakiś tam przedwzmacniacz i nową wkładkę Ortofona za 200 zł. Grało i tyle. Po wyrzuceniu tego złomu na strych, skompletowałem sobie po jakimś czasie w miarę przyzwoity gramofon, na którym wyobraź sobie ta sama wkładka zagrała lata świetlne lepiej.

Niestety wygląda to tak, że kwota jaką chcesz przeznaczyć na to hobby starczy Ci co najwyżej na wkładkę.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Założyłem konto, żeby rozwiązać problem. Prosiłbym o wyrozumiałość. Jeżeli chodzi o teorię technologiczną związaną z wszelkiej maści urządzeniami muzycznymi to jest u mnie z tym kiepsko... Dostałem w prezencie gramofon firmy Karcher P700. Ma on kabel zasilania i dwa kable AUX. I teraz zasadnicze pytanie. Czy mogę podpiąć gramofon do wieży hi-fi, czy muszę kupić wzmacniacz? Słyszałem też o przedwzmacniaczach. Czy wzmacniacz/przedwzmacniacz musi mieć odpowiednią specyfikację zgodną z gramofonem? Podaję na wszelki wypadek dane: 230V, 50 Hz; line output 112~270mv 1KHz; phono output: 1.5~3.6mv; output impendance: 47Kohms. Czy ktoś mógłbym mi doradzić jaki wzmacniacz kupić? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Możliwe że ten gramofon ma wbudowany jakiś przedwzmacniacz, ale jest mi obca technologia tej firmy. Spróbuj podłaczyć do wieży, jeżeli sygnał bedzie bardzo słaby to znaczy że potrzebny będzie przedwzmacniacz. Najtańszy -vivanco albo coś. Ale szczerze to nie radziłbym inwestować nawet tych 70 zł w przedwzmacniacz do tego gramofonu, to raczej i tak nie zagra poprawnie. Jakie masz oczekiwania co do gramofonu?jeżeli faktycznie chcesz mieć gramofon to poszukaj jakiegoś polskiego,używanego bernarda (ok 50-100 zł) i najtańszą wkładke(50-100zł) - to bedzie najtanszy zestaw.

Nie mam teraz jeszcze wymagań. Jest to mój pierwszy gramofon i chciałbym po prostu posłuchać sobie na nim muzyki z winylów. Czy muszę kupić odpowiedni wzmacniacz dopasowany do danych gramofonu, które podałem?

Jeszcze powiedz jaką masz wieże ,jakie są w niej wejścia z tyłu i czy jesteś w stanie na chwile obecna podpiąć gramofon do wieży, bezwzględu na to czy gra czy nie.A potem postaram się coś doradzić. Ogólnie nie ma przedwzmacniaczy dla określonych gramofonów, sa uniwersalne, natomiast warto jest wziąć pod uwage czy jest sens inwestować w coś do tego gramofonu. Dużo masz płyt winylowych?

No wlaśnie tak też polecałem, nie ma sensu. Odpowiedz sobie (i nam - żeby zaspokoić moją ciekawość) ile masz płyt i czy chcesz w ogóle wejść w świat vinyla. Niestety tym gramofonem tego nie zrobisz, najwyżej się zniechęcisz...przykro mi. Ale jak mówiłem wcześniej, zobacz, może da się bezpośrednio podpiąć ten gramofon

Mam około 2,5 tys płyt, bo ojciec się tym bawił. Miał stary gramofon, który się zepsuł i przekazał mi całą kolekcję. Bardzo chciałbym "wejść" w świat vinyla, ale na razie to wy mnie bardziej zniechęcacie niż ten gramofon.

- napisz co to za wieża hi-fi i jakim funduszem dysponujesz, to na pewno Ci coś doradzimy - 2,5 tys. to poważna kolekcja - ten gramofon /to nie złośliwość/ naprawdę się do tego nie nadaje, szkoda płyt.

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi