Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawości, do czego może jeszcze służyć gramofon, oprócz słuchania muzyki? :)

Może źle to ująłem, ale może służyć również do dj'ki.

Gramofon może służyć jako istotna pomoc w podrywaniu dziewczyn;)

Za 1000 zł - z nowych wybór jest prawie zerowy i moim zdaniem nie warto (pro-ject debut III, audio-technica, reloop). Na pewno możesz szukać thorensów 160,166 (cena około 350-600zł, różnie bywa, zależy w jakim stanie, czasami nawet drożej), 318, 320, 321 - te ostatnio chodzą drożej, zarówno na allegro jak i na ebayu, przynajmniej 1000zł. Oprócz tego są gramofony rega (na których się nie znam), technics 12xx (direct drive), pewnie za 1000 da się kupić linn basika, jakiegoś kenwooda, ogólnie wybór duży. Ciężko powiedzieć co jest najlepszym wyborem, każdy ma swoje opinie i swoj gust. I nie ważne ile będziesz śledził wątek, i tak nie dowiesz się wszystkiego dopóki nie posłuchasz. Zaleta używanych jest taka, że jak Ci nie spasuje to zawsze możesz bezstratnie sprzedać, albo nawet z zyskiem, no nowym zawsze stracisz.

Gramofon może służyć jako istotna pomoc w podrywaniu dziewczyn;)

Oh yes, na przykład w

- 1:32 "I fuckin' love vinyl" :)

Oprócz tego są gramofony rega (na których się nie znam),

Fajne i tanie, tylko w Polsce nikły wybór SH. Bardzo duży rynek w UK.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dostałem ostatnio gramofon dual 1210 jest podłączony do wzmacniacza grundig v 7500 i zawsze jak np. piosenkarz wysoko śpiewa to słychać trzeszczenie :( może ktoś wie o co chodzi

Witam,

mam zamiar rozpocząć swoją przygodę z winylem jednak nie posiadam na razie dobrego sprzętu. Przeglądając forum widziałem wiele opinii, sugerujących zakup czegoś używanego na początek. Na poddaszu znalazłem stary gramofon wbudowany w wieżę. Przesłuchałem kilka starych płyt i choć na moje niedoświadczone ucho brzmienie powala jakością w porównaniu do dostępnych przeciętnemu śmiertelnikowi słuchawek/głośników i kawałków w kiepskiej elektronicznej wersji, chciałbym zasięgnąć opinii czy ów sprzęt nie będzie bardzo niszczył płyt i czy ewentualnie opłaca się coś wymienić. (igła ponoć używana bardzo skromnie, choć nie wygląda zachęcająco)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38023-0-04939600-1316869578_thumb.jpg

post-38023-0-75609800-1316869586_thumb.jpg

post-38023-0-03380500-1316869594_thumb.jpg

post-38023-0-06803200-1316869601_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z mojego (niedługiego) dośwadczenia wynika że ricon ma rację:)

Jeżeli masz więcej płyt sprawdz czy dzieje się tak na każdej.

Umyj płytę porządnie i sprawdz czy na 2 lub 3 przesłuchaniu też tak się dzieję

Sprawdz czy igla nie jest brudna - u mnie po myciu płyt dopiero 2 lub 3 przesłuchanie jest

bo igła wtedy przestaje wybierać brud z rowków.

Odpisz jaka diagnoza:)

Pozdrawiam

Edytowane przez profaner

z mojego (niedługiego) dośwadczenia wynika że ricon ma rację:)

Jeżeli masz więcej płyt sprawdz czy dzieje się tak na każdej.

Umyj płytę porządnie i sprawdz czy na 2 lub 3 przesłuchaniu też tak się dzieję

Sprawdz czy igla nie jest brudna - u mnie po myciu płyt dopiero 2 lub 3 przesłuchanie jest

bo igła wtedy przestaje wybierać brud z rowków.

Odpisz jaka diagnoza:)

Pozdrawiam

Na każdej płycie tak mam umyłem i płyty i igłe ale nic nie pomogło

Trzeba też zadać pytanie Koledze dt770 jak ma ustawioną wkładkę. Jeżeli jest ona ustawiona na "chybił trafił" będzie "czeszczeć" i ani mycie ani swinty Bo... nie pomoże.

Tak na wszelki wypadek jeśli kolega nie miał wcześniej do czynienia z gramofonem:

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze coś takiego jak "inner groove distortion" proszę zadać pytanie forowej wyszukiwarce lub "Wujkowi Googlowi" na pewno pomogą.

Pozdrawiam i powodzenia,

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dostałem ostatnio gramofon dual 1210 jest podłączony do wzmacniacza grundig v 7500 i zawsze jak np. piosenkarz wysoko śpiewa to słychać trzeszczenie :( może ktoś wie o co chodzi

Przepraszam, że w takim tonie, ale..

Chciałbym zwrócić uwagę na formę i umiejętność zadawania pytań. Kolega (wpis nr1) raczył powiadomić nas, że ostatnio dostał gramofon dual 1210. Bardzo mi miło, sam jestem miłośnikiem DUAL'i. Korzystając z okazji zapytam, a jaki gramofon dostał kolega poprzednio?

Jednak odpowiadając na pytanie kolegi (moze ktoś wie o co chodzi?) odpowiem, tak, na pewno ktoś wie o co chodzi.

A to wszystko nie z zarozumialstwa, tylko dla ulżenia nam chcącym nieść pomoc, jednak muszącym domyślać się "o co chodzi" pytającym.

Pierwsza odpowiedź to, czy płyta jest czysta i nowa? Bo to może nie gramofon "czeszczy" a stara brudna płyta? Bo pierwszy wpis na forum nie mówi nam nic o obyciu pytającego z analogiem.

Tyz racja Kolego vlado, rzeczywiście na przyszłość trzeba będzie zwrócić uwagę na wątki w roszczeniowym tonie.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Może być też problem ze źle ustawioną wkładką, miałem taki przypadek po kupnie pierwszego gramofonu, nowa wkładka, nacisk ustawiony, antyscating także, nowa płyta, a tu trzeszczy. Ja bym jednak sprawdził najpierw samą igłę...., czyli tak jak to sugerował kolega ricon.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

xarc - jeżeli igła jest prosta, i masz możliwość ustawienia nacisku igły ciężarkiem na końcu ramienia to najbardziej podstawowe aspekty już masz aby nie "zryć " płyty.Jednak są to absolutnie podstawowe aspekty, dalsza sprawa polega na tym czy Twój gramofon posiada jakieś inne możliwości regulacji, typu anti-skating.Zazwyczaj gramofony wbudowane w wieżę były gramofonami dość niskiej jakości,jak i igły w nich stosowane, jeżeli posiadasz cenne dla Ciebie płyty to radziłbym jednak zakupić osobny gramofon, który pozwoli optymalnie ustawić wszystkie kąty, naciski itd.oraz użyć odpowiedniej wymiennej wkładki i igły, wtedy będziesz mógł słuchać płyt wielokrotnie bez znaczącego uszczerbku na ich trwałości.Prostym swoistym testem Twojego gramofonu może być wielokrotne słuchanie jakiejś jednej płyty w dobrym stanie ale absolutnie takiej na której Ci nie zależy :-) - obserwuj jak w miarę kolejnych odtwarzań zmienia się jakość dźwięku..Jeżeli po 3 odsłuchach usłyszysz różnicę - zrezygnuj z używania tego gramofonu natychmiast.

Witam!!!

Chcialbym zapytac za jakimi modelami gramofonow tej marki warto sie rozgladac,ktore sa warte uwagi?

Aktualniw wygrzebalem swoja stara Fonike GS 461,no i chcialbym cos lepszego z dobrym ramieniem.

Gramofony full automat mnie nie interesuja.

Pozdrawiam

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witam. Koledzy, co sądzicie o tym gramofonie?

Ukryta Zawartość

Mile widziane opinie i opisy. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Dosyć drogi ten sony, nawet bardzo. Automat może się zepsuć, to też należy brać od uwage. Wkładka od razu do wymiany przy tym poziomie cenowym. Niektóre sony direct drive są niezłe, ale w tym budzecie jeżeli chcesz mieć DD to chyba lepiej szukać technicsa 12xx, albo kenwooda kd770/990. Nie jestem znawcą DD, ja raczej proponowałbym napęd paskowy, ale każdy ma swój gust. Najlepszym wyborem aktualnie na allegro jest chyba thorens 318, w dobrym stanie jest wart 1000zł, ostatnio chodziły drożej. Już proponowałem tą aukcje w innym wątku i nie chce być oskarżony o bycie promotorem tej aukcji:) Ale poczytaj o 318-tkach, myśle że warto.pozdrawiam

Witam. Koledzy, co sądzicie o tym gramofonie?

Ukryta Zawartość

Mile widziane opinie i opisy. Pozdrawiam.

Zamiast wielkiego peryskopu na lewo od pivotu przydałyby się jakieś regulacje ramienia. Bez tego ani rusz, natomiast bez peryskopu który będzie świecił stale w oczy, można się chyba obejść.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Witam. Mam prośbę do Kolegów, aby wejrzeli na te dwa gramofony swoim okiem i napisali co o nich sądzą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za cenne opinie dziekuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktokolwiek słuchał wkładki PICKERING EP?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam. Mam prośbę do Kolegów, aby wejrzeli na te dwa gramofony swoim okiem i napisali co o nich sądzą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście polecam ci DUALa, ale na litość, nie za taką cenę. 300zł to wszystko co można za niego dać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez vlado

Witam serdecznie,

zdaję sobie sprawę, iż moje pytanie może zirytować niektórych z członków forum za co z góry przepraszam. Przeczytałem kilkadziesiąt wątków i opinii i niestety jak byłem głupi, tak byłem głupi. Chciałem mianowicie sprawić sobie gramofon, nowy (z używanym zawsze jest problem oceny jego stanu, dla laika jak ja jest to sprawa b. trudna), w cenie ok. 1 tys. złotych (wolałbym tej sumy nie przekraczać, a jeśli już to koniecznie, nie nadto). Taki, który by dawał możliwość jego ulepszenia, ale też taki, który byłby łatwy w obsłudze. Dodam, że posiadam wzmacniacz Denon PMA 1500 AE.

Zdaję sobie sprawę z tego, że wygląda to jak koncert życzeń, ale na moje usprawiedliwienie chciałbym dodać, że nie jestem audiofilem, nie oczekuję doskonałej jakości dźwięku. Zadowolę się przyzwoitą jakością dźwięku.

Znalazłem coś takiego (ilustruje to też przedział cenowy, w jaki głównie celuję):

Marantz TT-42.

DENON DP29F

Pro-Ject ESSENTIAL

Zapoznałem też się z opiniami na ich temat i najlepiej chyba wypada Pro-Ject ESSENTIAL. Czy się mylę?

Dziękuję z góry za wszystkie opinie i pozdrawiam.

Krzysiek

Zapoznałem też się z opiniami na ich temat i najlepiej chyba wypada Pro-Ject ESSENTIAL. Czy się mylę?

nie mylisz się, :) Pro-Ject z 3ch wymienionych będzie najlepszą opcją

audiokarma.org

Tak Waluch ma rację w tej cenie trudno znaleźć co bardziej przyzwoitego z nowych gramofonów. A używki to taka mała loteria przynajmniej dla początkującego. Jednak proponuję poważnie się zastanowić nad zagadnieniem i odpowiedzieć sobie na pytanie:

Czego oczekuję od gramofonu?

Pozdrawiam,

Paweł

Tak Waluch ma rację w tej cenie trudno znaleźć co bardziej przyzwoitego z nowych gramofonów. A używki to taka mała loteria przynajmniej dla początkującego. Jednak proponuję poważnie się zastanowić nad zagadnieniem i odpowiedzieć sobie na pytanie:

Czego oczekuję od gramofonu?

Pozdrawiam,

Paweł

To jest bardzo słuszna uwaga - dałem za nią plusika :) Zauważyłem też, że większość forumowiczów poszukujących niedrogiego gramofonu dla siebie miała już wcześniejszy kontakt z jakimś gramofonem dla początkującego. Później mamy opis, że tamten gramofon nie zadawalał bo to, bo śmo, bo owo. Natępnie ze zdziwieniem stwierdzam, że nadal są zainteresowani gramofonem dla początkującego tylko innym, innej marki, z innym znaczkiem. Po zakupie gramofonu ma być inaczej czy ma być zdecydowanie lepiej - to jest moim zdaniem kluczowe pytanie.

Pozdro,

Yul

Kkamakin - prawdopodobnie będe sprzedawał pro-jecta debut III, jeszcze 2 miesiące na gwarancji, oryginalne pudło, nowa wkładka ortofon om5. Wiem że to tak nie kulturalnie się anonsować w takim temacie. Debut nie ma wbudowanego przedwzmacniacza jak eesential, ale nawet kupując nowy Dj art preamp wyjdzie Ci taniej. Jakbyś był zainteresowany to daj znać na PW:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że odpisuję po raz drugi na ten sam wpis, ale widzę, że Kolega jest bardzo zdesperowany w dążeniu do dopasowania sobie gramofonu i zdaje pytania w kilku wątkach naraz. Wystąpię z propozycją wypożyczenia ci jednego z moich DUALI (bezpłatnie oczywiście) ustawionego poprawnie do wybranej wkładki i posłuchania u siebie na własnym torze odsłuchowym abyś mógł sprecyzować Swoje dalsze oczekiwania wobec analogu. Na początek proponuję CS-508 belt drive z ramieniem ULM przekalibrowanym do wkładek 1/2" o wadze do 5g i compilance 22-35 z wkładką Ortofon, Shure lub Goldring.

Aby nie zaśmiecać wątku odpowiedzi prosze na PW.

Włodek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim skromnym zdaniem dogadaj się kolego "kkamakin" z "Tomkiem Pianistą" albo z Kolegą "vladem" odpowiedz sobie na pytania i podemij decyzję. Nie zapominaj że potrzebujesz jeszcze "pre" no chyba że w Denonie o którym pisałeś jest, ale to inna sprawa.

Pozdrawiam,

Paweł

A dlaczego Yulcu zawsze masz rację? :)

Przepraszam nie Yulcu tylko Yulciu.

Pozdrawiam,

P

Edytowane przez paweljazz

Nie zapominaj że potrzebujesz jeszcze "pre" no chyba że w Denonie o którym pisałeś jest, ale to inna sprawa.

w tym Denonie jest pre i to nie najgorsze MM/MC

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi