Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Audiotechnika AT95E będzie dobrym wyborem do tego gramofonu?

myślę ,że będzie odpowiednia, nie wiem tylko jak z VTA w gs460 + 95e

audiokarma.org

Rozumiem, że mój gramofon nie posiada regulacji i może być problem. Aktualnie też miałem problem z istniejącą wkładką i podłożyłem pod nią podkładkę na całej powierzchni, żeby nie zaczepiało mocowaniem główki. Wolałbym z nową wkładką nie stosować takich usprawnień.

Generalnie aktualnie rozważam zakup wyżej wymienionej AT95E lub Ortofona OM5E. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania co do użycia którejś w GS460? Czy może powinienem brać pod uwagę jeszcze jakąś wkładkę? Przedwzmacniacz z jakim to będzie grać to Actidamp MKIII.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W kwestii ratowania VTA mógłbyś poszukac cieniutkiej maty i w ten sposób parę milimetrów zyskać.

Szybkie pytanko :)

Czy któryś z nowych gramofonów w kwocie do 1000 zł posiada napęd bezpośredni i automatyczny powrót ramienia lub conajmniej automatyczny stop na koniec ścieżki ?

Pytam ponieważ chcę wymienić mojego Sony PS-T15 na coś koniecznie świeżego, żadna używka bo w każdej później wychodzą jakieś klocki. Estetyka też cieszy moje oko - nie lubię rys na pokrywie. Aktualnie po ponad roku słuchania na co dzień mam problem ze stabilizacją obrotów - wskaźnik na talerzu buja się jak łajba przy 10 w skali Beauforta...

Myślałem o Reloop'ach ale one chyba nie mają automatycznego powrotu ramienia? Sherwood podobnie ? Może Audio Technica ?

p.s. zapomniałem dodać - automatyczny stop albo powrót ramienia, bo nie wyobrażam sobie odpłynąć podczas odsłuchu, a na koniec zrywać się kanapy żeby mi igła z labela podkładki pod kubek nie zrobiła...

Prawdopodobnie Stantona znajdziesz w tej cenie z napędem bezpośrednim.

Ale autostop przypuszczam będzie niedostępny w gramofonach tego typu niezależnie od ceny. Przeważnie są w pełni manualne.

Witam ostatnio całkiem przypadkiem miałem okazje usłyszeć dzwięk z gramofonu. Ile trzeba wydać na dobry gramofon na początek?

Mój sprzęt towarzyszący to przedział ok.5tyś (wzm audiolab 2.tyś kolumny dali ikon 3tyś)

proszę o propozycje nowego sprzętu, nie interesuje mnie używka.

Rega, Pro Ject.

Dolna półka.

Albo "nietypowy" AD Fontes.

Do tego wkładka.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

poczytaj troche forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a nie idz na latwizne i smiec kolejnym powielonym watkiem.

Ukryta Zawartość

Napisz ile chcesz na to przeznaczyć (gramofon,wkładka,preamp).

Edytowane przez frost1971

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witaj,

Nie podałeś założonego budżetu, dlatego trudno jest przedstawić Ci konkretne rozwiązania.

Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z analogiem, zaproponowałbym Ci gramofon Rega RP3 z wkładką Rega Elys 2 oraz przedwzmacniaczem gramofonowym Rega Fono Mini A2D USB MM.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, prezentacje systemów analogowych.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kupiłem AT95E, ustawiłem według instrukcji i nie poznaję swojego gramofonu. Po prostu gra muzyka, której nigdy w nim nie było. :)

Dziękuję za rady.

Witam

Chce kupić nowy gramofon po tym co napisali mi użytkownicy że unitra którego mam jest do niczego chce wydać 1000zl lub 1500 zl jeśli to 500zl zrobi jaką różnice co byście mi zaproponowali w tej cenie.

Chce podłączyć do niego moje głośniki które mam podłączone do kompa na jakiś czas są to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy rzeczywiscie VTA pasuje do tej AT i co takiego uslyszales w porownaniu do MFki? Pytam powaznie ,bo byc moze zaaplikuje ja swojemu struclowi.

robix

Polecam tego Pro-jecta Debiut Carbon miałem w tygodniu okazję posłuchać tego

gramofonu w tanim systemie który w sumie był wart ok 6000-7000pln i grało to

bardzo dobrze.Jako że nie jestem analogowy ale lubię zaglądać w tą zakładkę

byłem bardzo zdziwiony po wielu negatywnych opiniach przeczytanych na forum

że gra on bardzo przyzwoicie.

Jak na moje oko, to ramię jest prostopadłe do płyty/talerza.

Odnieść się do MF nie mogę, bo wszystkie jakie miałem były zajechane na tyle, że nie dało się ich w ogóle słuchać. Później miałem jakąś wkładkę, podobna do Goldring Elan (chyba SANYO, zdjęcia poniżej) i było sporo lepiej, ale jak zaczęła już szorować plastikiem o płytę to uznałem, że i na nią przyszedł czas. AT95E wprowadziła nową jakość - w porównaniu z poprzednimi zwłokami wkładek gra pełnią muzyki. Może referencyjnie dalej nie jest, ale to początek drogi i wiem, że wiele jeszcze przede mną.

Kłak się non stop wyciągał, bo płyta mimo, że ładna to dawno nie grana. Teraz i tak mały jest. ;)

Zamieszczam zdjęcia poprzedniej wkładki. Porównywałem i powinna do niej pasować igła od wyżej wymienionego elana. Igła ta posiada inny szlif i generalnie mnie intryguje, myślicie, że warto ją ratować?

Ukryta Zawartość

post-20270-0-64999500-1353886142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to jest, jak się piszę o 0:30 o sprawach technicznych. Oczywiście, że ramię jest równoległe do talerza. ;)

Edytowane przez Muzg

A da się jakoś inaczej podłączyć i jeśli się jakoś da czy będzie w miarę grało?

Da się.

Poprzez wzmacniacz l ub wzmacniacz +przedwzmacniacz.

Ale do takich głośników to szkoda zachodu.

<br />Odnieść się do MF nie mogę<br />

- ale ja mogę - generalnie mf100 w porównaniu do AT95e, ma lepsze wysokie, niskie, jest bardziej szczegółowa i lepsza stereofonia - nie są to różnice duże, ale słyszalne.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam

Postanowiłem założyć tu konto i zapytać o fachową pomoc w wyborze pierwszego gramofonu, chcę kupić sam gramofon na wzmacniacz i resztę przyjdzie por później.

Na gramofon chcę przeznaczyć ok 500 - 700 zł

Liczę na waszą pomoc, najbardziej przydatne byłyby linki do allegro albo jakiś sklepów :p

Excel, nie jest czasami odwrotnie? Miałem te wkładki i robiłem testy.Może mam za dobry słuch, albo prawidłowo je ustawiłem?

Edytowane przez paul_67
  • Pokaż nowe odpowiedzi