Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przyglądnij się dobrze. Zwróć uwagę na wysokość przedniej ścianki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stan techniczny, również paska jest bardzo dobry. Wszystkie elementy są jak nowe. Nawet są oryginalne smary bez śladów zużycia. Nie wiem tylko w jakim stanie jest igła, która nie miała zamknięcia.

Igła to mf 101.

- to podłączaj i graj - igłę potem wymień na mf100..

excelvinyl winylmania blog szukaj

Tak, tylko jeszcze przedwzmacniacz. Nie zakupiłem jeszcze.

- najtaniej by wyszło kupić w komisie stary wzmacniacz z wejściem "phono" - zwykle można wypożyczyć i wypróbować - dodatkowy wzmacniacz się przyda, a poza tym, wg mojej opinii, do dobrego odtworzenia muzyki potrzebna jest regulacja basów i sopranów....

Takiego rozwiązania nie biorę pod uwagę. Jedynie przedwzmacniacz do tego co mam. Miałem wzmacniacz Yamaha ax900 i sprzedałem.

Panowie, czy opłaca się wymienić oryginalne kable RCA w thorensie td 145 na QED performance audio??? Stare wtyki są w kiepskim stanie, myślę, że kabel też. Jadę do Castoramy, może mają jakąś mate bitumiczna:)

Nikt nie odpowiada, a więc przylutuję tego Qeda, zobaczmy, co będzie. ..byłem w dziś w markecie budowlanym, poszukałem trochę i znalazłem matę bitumiczną i kit sanitarny (zastąpi tą niebieską substancję uszczelniającą, która widnieje na fotkach obrazujących wytłumianie:) mata w rolce szeroka na 8cm, co w niczym nie przeszkadza, nie ma tylko napisu firmowego:) wszystko fajno, tylko od czeg o tu zacząć i za co się złapać? Lutownica, czy wytłumianie.Na stronce widzę, że część jest wytłumiona korkiem, czy można wytłumić wszystko dynamatem? No i pewnie trzeba będzie rozebrać całego gramka...i jeszcze jedno, ktoś wymieniał okablowanie nie tylko RCA ale i całego ramienia w tp16?

Nie wytłumiaj subchassis, czyli tej płyty gdzie jest łożysko - większa masa spowoduje gorszą pracę zawieszenia, musiałbyś wymienić sprężyny na twardsze, a z tym jest sporo szukania (sprężyny od Linn'a).

Do wytłumieina z reguły wystarczy odkręcić dolną płytę, choć jak ktoś chce to zrobić super dokładnie to można wymontować trochę bebechów, ale to zajmuje dużo czasu. Przy wytłumianiu w okolicy przełączników sprawdź

jak się poruszają, żeby mata nie przeszkadzała w ich funkcjonowaniu.

W TD160 okleiłem też silnik, zostawiając trochę wolnych miejsc, żeby się nie przegrzał. Nic złego się z silnikiem nie stało, aczkolwiek nie wiem na ile to wpłynęło na zmniejszenie wibracji, więc może lepiej nie ryzykować.

Bardzo dużo daje wymiania spodu gramofonu - zamienić tą tandetną płytę grubą, 2cm (lub więcej) deską.

Dzięki za podpowiedź, na stronie widziałem, że subchasis wytłumione jest korkiem, a co z interkonektami, opłaca się wymieniać na Qeda? Zastanawiałem się też, czy mozna jakoś wypolerować talerz, straaznie zaśniedziały. ..no i jakie najlepiej kable zastosować w ramieniu? Silnik oklejałeś matą, czy dawałeś kit?

Matą. Ale jak mówiłem - zostawiłem trochę wolnych przestrzeni.

Na kablach się słabo znam...Ale w starych gramiakach warto wymienić okablowanie, bo bywa, że miedź nie trzyma swoich właściwości po latach.

Próbowałem polerować talerz - np. pastami polerskimi. Efekt - wow!, widzę się w odbiciu talerza. No ale za 3 miesiące znowu zmatowiony. To właściwość aluminium - śniedzieje od wilgoci w powietrzu. Jak chcesz zrobić efekt na stałe musisz dać talerz do polakierowania. Nie wiem ile to kosztuje, bo nie zabierałem się za to, ale takich zakładów jest mnóstwo.

Jeszcze raz dzięki Tomaszu, znalazłem cieniutką, samoprzylepną gąbke tłumiąca i nią wytłumię subchasis(górę i dół) jest leciuteńka i lepsza od korka. Jeszcze sprawa ustawienia ramienia i zawieszenia.Jakiego szablonu urzywałeś do tp16? Z kąd można pobrać, mam ich kolka i nie wiem, który jest ok.Jak podejść do właściwej regulacji zawieszenia.?? Mam starego ELACA Miracord 760 też na zawieszeniu ale b.twardym, może będzie pasować:) czy polakierowanie tależa nie zmieni jego wyważenia?

Nie lakierowałem talerza, ale Ahaja to robił i wątpie, żeby to miało negatywny wpływ.

Ukryta Zawartość

Korzystałem z różnych szablonów, ale raczej wszystkie są podobne i korzystają z tzw. punktów Baerwalda. Na tej stronie na dole masz szablon do pobrania, jest OK.

Ukryta Zawartość

Z zawieszeniem moim zdaniem najlepiej jest zrobić tak:

-Odkręcić spód gramofonu

-Postawić gramofon na dwóch dużych książkach, tak, żeby mieć dostęp do środka gramofonu i śrub regulujących zawieszenie (tylko książki muszą mieć identyczną wysokość, żeby wszystko było wypoziomowane)

-Upewnić się, ze gramofon jest odpięty od prądu, na wszelki wypadek

-Przy łatwym dostępie do zawieszenia można idealnie wypoziomować zawieszenie, odległość talerza od gramofonu powinna wynosić 4-6mm i być jednakowa wzdłuż całego talerza.

-Załóż pasek i włącz gramofon (jeszcze na książkach) - przy pracy silnika talerz odchyla się minimalnie do tyłu, warto to skorygować.

-No i tyle...zawieszenie powinno chodzić płynnie i lekko. Przy nie wytłumianym subchassis nie ma sensu szukać innych sprężyn, z resztą w ogóle wiele uważa wytłumianie tego elementu za zbędne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem cieniutką, samoprzylepną gąbke tłumiąca i nią wytłumię subchasis(górę i dół) jest leciuteńka i lepsza od korka.

Co właściwie chcesz taką cieniutką gąbką wytłumić??? Chłopie, idź do sklepu motoryzacyjnego z artykułami do tuningu aut i zapytaj tam o maty bitumiczne. Kup ich tyle ile uniesiesz, lub tyle ile twój portfel wytrzyma, bo tanie nie są. Potnij i poprzyklejaj wszystko co kupiłeś, tak aby waga gramofonu wzrosła dwukrotnie. Może wtedy będzie jakikolwiek słyszalny efekt takich wyklejanek.

Pozdro,

Yul

Witam, wymieniłem stare kable sygnałowe na Qed Performanece i powiem szczerze, że dawno takiej walki nie miałem...stare miały dwie żyły(sygnał + masa)qed sygnał+masa+ekran.Przylutowałem więc sygnał i masę analogicznie do starego połączenia, a ekrany skręciłem razem i przylutowałem do metalowej blaszki, ktora jest połączona śróbą zn subchasis, w starym połączeniu do owej blaszki była przylutowana masa ramienia, a to z kolei razem podpięte do zielonego przewodu ramienia, czyli masy kanału prawego.zostawiłembto tak jak jest, doltowałem tylko dwa kręcone ekrany Qeda, po uruchomieniu w głośnikach pojawia się buczenie, niezbyt głośnebale słyszalne i powiem szczerze, że wkur..tzn spędza mi to sen z powiek...co robię źle??Już myślałem, żeby przylutować na powrót stare kable ale wydaje mi się, że jest poprawa jeśli chodzi o brzmienie, nie wiem czy to sprawa kabli, czy wytłumienia, bo obie czynności wykonałem za jednym zamachem. Jeszcze sprawa kabli ramienia.Przy lutowaniu RCA kable zamienia rwały sie bardzo łatwo, są b.cieniutkie i sądzę, że też trzeba je wymienić, tylko na jakie i gdzie mogę j dostać, przypominam, przedmiotem przeróbek jest Thorens td 145.Pozdro

Trochę się nie znam na kablach. Zagadaj najlepiej do Ahaji na PW, myśle, że coś z uziemieniem jest nie tak.

pzdr

Hej, Ahaja nie odpowiada, więc będę musiał sam kombinować, w ostateczności wlutuje stare kable z nowymi wtykami

Hej, Ahaja nie odpowiada, więc będę musiał sam kombinować, w ostateczności wlutuje stare kable z nowymi wtykami

:-)

Ahaj zawsze odpowiada... ale mimo jego niezwykłych umiejętności i walorów skąd ma wiedzieć, ze ktoś z Alaski coś od niego chce ...

Panoramixowi nie dorównuję, ale się uczę .... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 tygodnie później...

:-)

Ahaj zawsze odpowiada... ale mimo jego niezwykłych umiejętności i walorów skąd ma wiedzieć, ze ktoś z Alaski coś od niego chce ...

Panoramixowi nie dorównuję, ale się uczę .... ;-)

Sorry ale nie mam sieę do kogo z tym zwrócić...więc wymieniłem kable w ramieniu na Cardas,zrezygnowałóem z plytki do której było wszystko podłączone i polutowałem wszystko bezpośrednio do RCA Qued,z którego wcześniej wyizolowałem ekran tzn.nie całkowicie,tylko wylutowałem je z wtyków.tak żeby nie dotykały obudów.Tak więc kable polutowałem bezpośrednio(masa do masy,sygnał do sygnału)uziemienie ramienia,które jest wyprowadzone osobnym kablem podlączyłem do kabelka,który łącz razem chasis i subchasis tam też podłączyłem ekran kabla,który z drugiej mańki jest podpięty pod pre.polutowałem też piny,które podłączyłem do wkładki.Po włączeniu z głośników wydobywa sie odgłos nie głośny ale słyszalny do tego dochodzi też takie jakby pykanie,gdy odpalam silnik dochodzi też odgłos silnika....i powiem szczerze,że od trzech dni mnie kurw...ca bierze,wcześniej zanim zabrałem się za wymianę,przed wytłumieniem....wszystko chodziło tip-top i zachciało mi się kur....kombinowania....teraz jeszcze czeka mnie rozbiórka bo chcę zerwać mate tłumiącą z subchasis nie mam pojęcia dlaczego ją też wytłumiłem,oraz wyregulowanie ramienia,które rozkręciłem i poskładałem lecz regulacja nacisku igły nie chodzi tak jak trzeba antyscating z resztą też....i co wy na to?????
Gość rydz

(Konto usunięte)

....i co wy na to?????

Było nie grzebać , w innym wątku zabiera się do wytłumiania funkena- S 500 :))))))))

zachciało mi się kur....kombinowania....teraz jeszcze czeka mnie rozbiórka bo chcę zerwać mate tłumiącą z subchasis nie mam pojęcia dlaczego ją też wytłumiłem,oraz wyregulowanie ramienia,które rozkręciłem i poskładałem lecz regulacja nacisku igły nie chodzi tak jak trzeba antyscating z resztą też....i co wy na to?????

Muzyka z dwóch + + czyli bez udziału masy u mnie brzmi tak :DDD i to z tak starego trupa ;-) Dźwięki drugiego planu też mają swój urok. Regelacji gramofonów dokonuje w taki sposób by nawet miło brzmiało na różnicy między kanałowej czyli kolumny podłączamy pod same plusy kanału L i P . Szumy pochodzą z kamerki / mikrofonów - niestety nie dysponuje lepszym sprzętem by pokazać do w wersji jak to słyszę w domciu. Może dobrze by było założyć sobie słuchawki...

Szkoda tak Tobie robótka nie poszła, życzę wytrwałości w walce, może masz w pobliżu haty znajomego elektronika, może by coś Tobie doradził...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było nie grzebać , w innym wątku zabiera się do wytłumiania funkena- S 500 :))))))))

Taaaa,wiem,że parę dni i dojdę co i jak,tylko cierpliwości więcej potrzeba,teraz podpiołem masę jednego kanału+uziemienie ramienia +ekran do śruby uziemienia w gramku=brumii tylko w lewym kanale,wniosek-chyba wszystkie masy,ekran +uziemienie ramienia trzeba polutować razem....ale na dzisiaj koniec....

może masz w pobliżu haty znajomego elektronika, może by coś Tobie doradził...

- pewnie tak, jakby akurat był w hacie...

Witam Panowie,

jeżeli moje pytanie było w tym wątku, to proszę wybaczcie. Byłem ostatnio w Vinyl Cafe i urzekła mnie muza z czarnego krążka. Posiadam przedwzmacniacz Yamahy C-45, więc o podłączenie się nie martwię, wypatrzyłem natomiast gramofon tej samej firmy P-320. Moje pytanie, to czy warto go nabyć, jako pierwszy gramofon?

Pozdrawiam

Nawet, Maćku , gdy ktoś Ci za darmo to coś daje - ma niecne zamiary. Chce zniszczyć Twoje płyty!!!:) zapomnij. To zabawka.

Nawet, Maćku , gdy ktoś Ci za darmo to coś daje - ma niecne zamiary. Chce zniszczyć Twoje płyty!!!:) zapomnij. To zabawka.

Aż tak zły? Jak do tej pory nie narzekałem na tego producenta :) następny w kolejności model to już wersja z ramieniem linearnym i drogi:) ( choć to dość subiektywne odczucie, właśnie szukam pracy :) )

• Pokaż nowe odpowiedzi