Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam upatrzone już modele Technicsa ,Denona i Onkyo do 1500zł .

Ale wiele osób mówi że lepiej kupić dobrą wkładkę z igłą ,a gramofon według gustu i nie ma sensu przepłacać za gramofon więcej niż 500zł .

Czyli np. kupuje takiego Denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i wkładkę z igłą za 500/700zł .

Która opcja jest najlepsza dla jakości dźwięku ?

A. Porządny gramofon do 1500zł

B.Gramofon do 500zł + wkładka z igłą do 700zł

Jeśli się w vinyl wciągniesz, to i tak będziesz miał kilka, a czasem nawet kilkanaście wkładek. Będziesz szukał, badał, wymieniał, ustawiał, co jest całkiem normalne, bo trudno całe życie przesiedzieć przy jednej i tej samej wkładce, która pewnego dnia - po porównaniu z inną - okazuje się po prostu słaba. Wkładki są raczej kosztowne (oprócz chińskich fejków), idzie na to trochę pieniędzy, jeśli miałoby towarzyszyć temu równoległe żonglowanie kolejnymi gramofonami, to obawiam się, że finanse mogą tego nie wytrzymać. Zatem potrzebny jest dobry gramofon, niekoniecznie przeżarty kornikami stary runchel do remontu. Czasem lepiej się trochę wstrzymać z bólami, bo wiesz - biedny płaci po dwakroć.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mr.Black,na początek przygody z gramofonem,obeznanie się z regulacjami,nastawami zainwestuj np w gramofon z poniższego linku,

pasuje Ci do zestawu,nie jest drogi,jeżeli technicznie wszystko sprawne,pobawisz się z ustawieniami na wkładce która w nim jest.

następnie zakupił bym wkładeczke do 600zł,trochę winyli.

Jeżeli stwierdzisz że potrzeba coś więcej,sprzedaż i zainwestujesz w inny gramofon,na tym nie powinieneś stracić.

http://allegro.pl/onkyo-cp-1400a-i2347292341.html

Edytowane przez rydz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Bardzo tani gramofon, porządna wkładka (bez igły, ale jest), normalnie schodzi w okolicy 600-650zł.

Ukryta Zawartość

Już kupiłem ROTEL RP-1010 ze względu na markę ,drewnianą obudowę ,dwa silniki , aluminiowy talerz i panel przedni i dobre ramię.

Edytowane przez Mr.Black

Już kupiłem ROTEL RP-1010 ze względu na markę ,drewnianą obudowę ,dwa silniki , aluminiowy talerz i panel przedni i dobre ramię.

Może nie tyle dwa silniki, co dwie prędkości (two speed). To akurat ma każdy gramofon, dwa silniki (pod warunkiem że dobre i dobrze zestrojone ze sobą) to byłoby coś. A tu jest tani direct drive (zawsze tylko jednen). Ale i tak trzymam kciuki za udaną rewitalizację, no a wcześniej za pocztę czy kuriera.

Pozdro,

Yul

Cześć,

Temat jakich wiele... Każdy kiedyś zaczynał taką przygodę, zaczyna jak ja, lub z pewnością będzie chciał zacząć. Vinyl to piękna sprawa. Już od dłuższego czasu chodził za mną czarny krążek i wreszcie ten czas na niego, w moim sercu nadszedł. :)

Jestem po lekturze kilku artykułów w sieci na temat pierwszego zakupu gramofonu oraz po 3 telefonach do różnych salonów audio z pytaniami jaki sprzęt na początek. Oczywiście co telefon to inna propozycja... :wink: W 2009 roku przechodziłem "zabawę" pt. zakup sprzętu stereo więc co nie co na temat takich akcji juz wiem. Mam nadzieję tylko, że dokupienie gramofonu do gotowego systemu nie będzie juz drogą przez mękę. Ok, konkrety:

Mój System audio:

Wzmacniacz - Onkyo A-5VL

Źródło - Onkyo C-S5VL

Kolumny - Kef XQ 30

Interconnect - Kimber Kable Timbre

Kable - Kimber Kable PR8

Muzyka jakiej słucham to w większości Rock w całym przekroju aż do najnowszej płyty Vader'a, Behemoth'a czy Cannibal Corps. Jest tez Jazz i czasem muzyka klasyczna. Wachlarz praktycznie od A do Z.

Zakres kwoty na gramofon+akcesoria w sumie nie jest sztywno określony. Nie chciałbym tylko na początek wchodziły w koszta większe niż 3000. Jak coś to kiedyś sie zmieni na lepszy.

Mam kilka konkretnych pytań, na które jeżeli możecie odpowiedzieć to będę bardzo zobowiązany. Z góry dziękuje Wam za każdą pomoc.

1. Jaki gramofon na początek? ProJect, Rega, inny?

2. Z automatycznym ramieniem czy manualnym?

3. Czy jezeli mam w moim wzmaczniaczu wyjscia na gramofon to musze kupic jeszcze przedwzmaczniacz?

4. Jakiej firmy przedwzmaczniacz kupić? ProJect, Cambridge Audio, inny?

5. Co ma największy wpływy na poprawę dźwięku z układu? Igłą, wkladka, przedwzmaczniacz?

6. Czy warto na początek inwestowac w nowa, droższa wkladke czy pograć najpierw na fabrycznie zamontowanej?

7. Czy kupując gramofon trzeba kierować sie typem muzyki czy to raczej ważne przy zakupie np. Wkładki?

Ufff, to tyle tak na szybko co mi siedziało w glowie, a jak coś mi jeszcze podejdzie to wrzucę. Jadę w piątek na pierwszy odsłuch do Visatexu we Wrocławiu, a za tydzień będę w Pabianicach, to wstapię do salonu Q21. Dam znac, o pierwszych wrażeniach.

Z góry dziękuje za każdą pomoc. :)

Podłączam się. Zaczynam poważnie myśleć o winylu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wyczuwam pewien dysonans finansowy miedzy wzmacniaczem , a kolumnami, ale po prawdzie nie znam możliwości tego wzmaka.

Tutaj, w zakładce analog, zadajcie pytanie http://www.audiostereo.pl/poczatek-przygody-z-gramofonem-porady-rozterki-pytania_89109.html/page__st__1620

Ale uwaga tam jest parafia św. pamieci thorensa serii TD, rocznik 92 :) Okaże się, że najlepszy na świecie dźwięk z gramofonu uzyskasz kupując tegoż za 700zł plus nowa wkładka za 300-600zł i chwytasz Pana Boga za nogi. Pozostaje oczywiście klasa Twojego pre we wzmaku. Nie spodziewam się cudów, ale do tysiaka da się wybrać sporo fajnych rzeczy.

Przejrzyjcie jednak całą zakładkę , traficie na gramofon, przedwzmacniacz robione przez użytkowników forum, a przede wszystkim sporo wiedzy.

p.s. Być może w Twoim przypadku Castro Troy warto pomyśleć o szachach. Jeśłi kupisz gramofon za 3 tys ewidentnie najsłabszym ogniwem bedzie wzmak. Może rzeczywiście wziąć za tysiaka Thorensa z kornikami i nową wkładką ( wkładką sobie dobierzesz dźwięk jakiego oczekujesz, różne wkładki różnie grają), pchnać wzmak i dołożyć zaoszczędzone 2 tys. do wyższego modelu, który moż emieć juz całkiem sensowne pre gramofonowe w sobie. CHoć nie musi :) Trzeba troszke pochodzić posprawdzac.

Castor Troy

1. Inny - poczytaj ze spokojem kilka wątków. Jeśli ma być nowy - zbieraj pieniądze.

2. Dobrze jeśli wyłącza się silnik, lub/i podnosi ramię na końcu płyty.

3. Nie musisz. Gramofon do niego podpięty wyda z siebie dźwięk.

4. Dobrze oswić się z dźwiękiem. Posłuchaj na wbudowanym preampie a potem pożycz sobie kilka i potestuj.

5. Znacznie więcej rzeczy: napęd/gramofon; ramię; wkładka - typ MM czy MC; szlif igły; przedwzmacniacz. Właściwe zestawienie tego w całość.

6. To ma być właściwie zestawione. Zagra to zawsze tak i na takim poziomie jak najgorszy element z tych wypisanych przeze mnie w pkt 5.

7. Nie. Jeśli ma kłopoty z jakimś gatunkiem muzycznym to sobie go odpuść.

Frywolny trucht

Zalecam wpisanie tego w podpis:

"Ale uwaga tam jest parafia św. pamieci thorensa serii TD, rocznik 92 :) Okaże się, że najlepszy na świecie dźwięk z gramofonu uzyskasz kupując tegoż za 700zł plus nowa wkładka za 300-600zł i chwytasz Pana Boga za nogi. "

Oszczędzisz na klepaniu w klawiaturę.

Nie potrafię określić stopnia ignorancji (tu jestem delikatny ...), jaką się wykazujesz (i po co?) pisząc takie rzeczy ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Może frywolny wylewa w ten sposób złość na samego siebie, że za kupę forsy kupił kiepściutki gramiak?

Zamiast św. Thorensa :)

Zawsze tak jest ,ze odzywa sie kotos kto jeszcze niedawno sam potrzebowal porady:) i Frywolny nie jest tu wyjatkiem.

Gledzenie o ,,kornikach,, jest juz nudne i nie poparte zadnym argumentem i dowodzi tylko o wojnie miedzy wyznawcami stare vs nowe.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Troszkę namieszał admin. Numer z kornikami na forum stereo to była nowinka. Bo tam te zapytania się pojawiły :) Tymczasem tak szybko zostało przerzucone, że użytkownicy pewnie zdębieli tam w stereo bo nie widać by kontynuowali pytania tu w analogu.

Nie mam kompleksów, a potencjalnym nabywcom, którzy tu wpadną do kościoła po prostu pokazuję drugą stronę medalu. I tyle.

p.s. Powiedzcie lepiej, ile idą paczki z UK z płytami bo moja coś od 11 maja nie może dojść.

Edytowane przez frywolny trucht

Powiedzcie lepiej, ile idą paczki z UK z płytami bo moja coś od 11 maja nie może dojść.

średnio 5-7 dni (small packet; priority airmail)

Nie zdarzyło mi się dłużej czekać na przesyłkę płytową z UK

audiokarma.org

Zależy, gdzie kto mieszka. Ja mieszkam na wsi 8 km od Gdyni. Small packet z UK idzie najmniej 7 dni, bywa że grubo ponad 2 tygodnie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pogadał ja Mike'm i on podał mi numer referencyjny Air Royal Mail z kórego wynika ( po wpisaniu na stronie usługodawcy): A delivery was attempted for your item with reference............. in POLAND before 06:12 on 23/05/12.

If redelivery or collection is unsuccessful, the item will be returned to the UK

Kto ma mi to dostarczyć, Polska Poczta? Kurier jakiś? Nie mam żadnego awizo w skrzynce, żadnych telefonów od kuriera nie było.

Ten Tu Oto ma przeciwwag do diabła, może coś Ci dobierze.

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Sama przeciwwaga nie wystarczy. Brakuje jeszcze części na którą się ją wkręca. Może spróbuję zdobyć całe ramię.

Ukryta Zawartość

Dobry gramofon to taki który delikatnie muska igłą po najczęściej czarnej powierzchni - podczas tego jakże intymnego kontaktu wydobywają się miłe dźwięki, nóżka przytupuje, goście rozluźnieni... to znak że z gramofonem jest wszystko w porządku i tylko takie należy kupować. Nie mogłem się powstrzymać...

pozdrawiam ładnie

Dobry gramofon to taki który delikatnie muska igłą po najczęściej czarnej powierzchni - podczas tego jakże intymnego kontaktu wydobywają się miłe dźwięki, nóżka przytupuje, goście rozluźnieni... to znak że z gramofonem jest wszystko w porządku i tylko takie należy kupować. Nie mogłem się powstrzymać...

pozdrawiam ładnie

igła tańcząc w rowku wytwarza ładny prąd, gładki, ciągły, analogowy - wystarczy go wzmocnić i podać na kolumny - otrzymujemy wtedy miły dla ucha dźwięk, a laser daje piki, tylko że gra w piki daje wyniki tylko w brydżu :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam , sporo już przeczytałem na temat analogu ale mimo to jestem trochę zielony.Bardzo lubię słuchać muzyki Heavy Metalowej -Black Sabbath , Iron Maiden , Judas Priest , AC/DC itd , jest można powiedzieć to moja pasja , mogę usiąść na fotelu i słuchać jej godzinami ahh . Męczę się słuchając jej w laptopie (5W głośniczki) lub wieży za 300 zł %) Sporo czytałem o cyfrówkach i analogach i zakochałem się w czarnych płytach a do tego że jestem metalem mogę kupić nowe płyty gdyż zespoły heavy metalowe wydają je rónolegle z CD a nawet są często różne bonusy Uzbierałem 2000 lecz więcej nie dam rady. Czy da się kupić za to jakiś pożądny zestaw gramofonowy do sluchania komfortowego muzyki ? Nie mam niestety możliwości odsłuchania żadnego sprzętu analogowego więc muszę poradzić się ekspertów. Czy możecie podać mi jakiś kompetny zestaw (najlepszy jaki można za 2000 zł ) ,który można kupić za tą kwotę . Mam pokój wielkości 5x4x2,5 , czy może mam sobie odpuścić gramofon gdyż za tą kwotę nic dobrego nie ma ?

Ps. Nie mam żadnego wzmacniacza , przedwzmacniacza nic , zaczynam od 0 !

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

za tanim wzmakiem z wejsciem phono i kolumnami bys musial zajrzec do zakladki stereo. tam sa przypiete odpowiednie tematy.

najgorzej, że 20m2 powinny napedzać kolumny podłogowe, a te są z natury droższe niż monitorki.

Edytowane przez frywolny trucht
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żeby nie było pustoprzebiegu: http://allegro.pl/saba-psp-250-full-automatic-super-stan-i2353050072.html bawiłem się nim, bardzo solidny, ciężki, przyjemnie grający, gramiak. Nieczuły na drgania otoczenia. Pozostaje się modlić, by wkładka była OK.

Ok , dzięki a co powiesz/cie na taki zestawik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupując nowy sprzęt w tej kwocie wyrzucas pieniąde w błoto, pod uwagę musisz wziąć tylko i wyłącznie używane.

Polecam stare wmacniacze yamahy - najlepiej ax 700/900, ewentualnie ax 570. Mają wbudowany niezły przedwzmacniacz gramofonowy, na początek wystarcz. Koszt - 300 - 800zł, w zależności od wybranego modelu.

O kolumnach czytaj w zakładce stereo.

O gramofonach już było wiele razy co wybrać w kwocie do 500-600zł, bo tyle mniej więcej zostanie. Jak się boisz starych gramofonów to na allegro jest teraz pro-ject debut III za nieco ponad 550zł, w wersji esprit. Na początek wystarczy, sam od tego zaczynałem.

pzdr

Kolego HeavyMetal, masz bardzo ograniczony budżet na sprzęt. Zadaj sobie pytanie: czy jesteś w stanie kupować nowe płyty analogowe, które kosztują 2-3 razy tyle, co płyta CD?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gramiak ważacy 2.65kg?

Z czego on jest? Styropian?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe no jasne , na płytki mogę spokojnie wydać min.300 zł miesięcznie , dzięki za konkretne odpowiedzi , ale proszę jeszcze , napiszcie mi czy według was warto w ogóle bawić się w analog za 2000 czy lepiej kupić np. nowego pianocrafta . Wiem że tu jest forum analogu ale myślę że to pyanie nie godzi za bardzo w sens tego działu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nic mi się z tego nie podoba, czy to ma być do grania czy do dekoracji ? - zainteresuj się sprzętem używanym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi