Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

To Ty zaczales,'piszac ze u mnie nie moze grac , bo sprzet mam w " kacie" jak byles uprzejmy to ujac . Skad u Ciebie takie lamerstwo?

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To Ty zaczales,'piszac ze u mnie nie moze grac , bo sprzet mam w " kacie" jak byles uprzejmy to ujac . Skad u Ciebie takie lamerstwo?

To nie jest lamerstwo ...to jest bardzo obraźliwe ....wybacz nawet tego nie zgłoszę do moderacji ;)))

Mariusz masz system w kącie i udowodnij , że nie ma to wpływu na dźwięk ?

Ja nie twierdze , że u Ciebie nie ma prawa grać ...gra pewnie nieźle ...ale może grać dużo lepiej .

Tylko jak posłuchasz rad kolegów i przestaniesz udawać guru tego forum ...

Akustyka to Tobie sprawa zupełnie obca ....

Nawet Stary zaczął to rozumieć .

Oj daj juz spokoj tym radom swiatlego audiofila co to na akustyce sie zna.

Jakby mi czegos brakowalo dawno juz bym pomiary zrobil.

AG sa dlatego wlasnie aby akustyka pokoju byla nieistotna albo jak najmniej istotna.'wyraznie Ci lektur brakuje i doswiadczenia , ja np w tym roku caly dzien spedzilem w sziedzibie AG w zaadoptowanym akustycznie pokoju.'bylem rowniez u Geoffreya Armatronga, ktorego zestaw zostal doceniony w tym roku w Monachium. AmTy ilu systemow AG sluchales?

Konto w trakcie usuwania

Mariusz bądź taki miły i chociaż spróbuj posłuchać kolegów tak jak swoich Avantgardów ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mariusz bądź taki miły i chociaż spróbuj posłuchać kolegów tak jak swoich Avantgardów ;)

Umowmy sie ze ja zrobie pomiary jak Wy posluchacie dobrze ustawionych AG,'co najmniej 2 zestawow.

Konto w trakcie usuwania

Nawet byle jaki potrafi z DSP zrobić akustykę pomieszczenia lepiej niż ci wszyscy naciągacze na panele akustyczne ...:(((

To,smutne ....ale tak to wygląda ....

Akurat tu się nie zgodzę. Czym gorsza jest akustyka tym bardziej procesor DSP musi obrabiać i przetwarzać sygnał, a to niesie ze sobą pewne kompresje. Dlatego najlepiej żeby jednak była dobra, skuteczna adaptacja akustyczna niwelująca główne problemy, a procesor DSP powinien robić tylko finalny, delikatny retusz i uzupełniać to czego adaptacja akustyczna już nie dała rady poprawić. Ale to tylko mój pogląd.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Oj daj juz spokoj tym radom swiatlego audiofila co to na akustyce sie zna.

Jakby mi czegos brakowalo dawno juz bym pomiary zrobil.

AG sa dlatego wlasnie aby akustyka pokoju byla nieistotna albo jak najmniej istotna.'wyraznie Ci lektur brakuje i doswiadczenia , ja np w tym roku caly dzien spedzilem w sziedzibie AG w zaadoptowanym akustycznie pokoju.'bylem rowniez u Geoffreya Armatronga, ktorego zestaw zostal doceniony w tym roku w Monachium. AmTy ilu systemow AG sluchales?

Mariusz,

Nie znam tego Armatronga ....szczerze się przyznaję .

Wiem tylko , że akustyka pokoju to 50% sukcesu grania .

Nie chciałem Ciebie urazić ;)))

Bardzo Ciebie cenię tak jak Sly czy Starego ....

Nawet nie wiecie jak trudno wrócić do domu po tych zamachach:(?(

A jakie ma znaczenie w jakich godzinach piszę?

Sly ...plisss

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Umowmy sie ze ja zrobie pomiary jak Wy posluchacie dobrze ustawionych AG,'co najmniej 2 zestawow.

Ale nikt poza mną nie zrobił pomiarów ;)))

Mariusz ja znam swietnie Avangarde Acoustic ...to jest jaki kilometr od mojej firmy...

To są świetne głęśniki ...reszta. na priv...

Audiofil Extremista ;)

Może uważa,że nie jesteś w Stanach :)

Jestem teraz na Grenlandii ;)

Miałem na myśli jakiś kilometr ;)

Jestem teraz na Grenlandii ;)

Tego nie wiem :)

Wiem natomiast z pewnych źródeł,że Sylwek jest w Stanach.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Może uważa,że nie jesteś w Stanach :)

Tak sadziłem ale śmieszny jest. Widać, że nigdy nie był za oceanem, bo gdyby był to by tak durnych wymysłów nie tworzył. Niby wie, że tu jest 7h różnicy czasu, ale już nie ma świadomości, że organizm tego nie wie, a już na pewno nie akceptuje i żyje wg.swojego czasu polskiego. Człowiek pada tu na pysk o 20-tej, potem budzi się o 2-ej w nocy, pózniej o 4-tej, a o 6-tej to już nie ma szans na sen bo dla organizmu jest 13-ta w Polsce!

I piszę o 3 rano ? Hmmmm , ok .

Aha

Bawcie

się dalej ....

Masz rację. Okłamałem wszystkich żeby się dowartościować. W końcu wiesz...Ameryka to Ameryka. A tak na prawdę siedzę w piwnicy i udaje, że mnie w kraju nie ma... :-)))

Zadowolony? Wiesz ile organizm przestawia się na czas USA? To oczywiście zależy od człowieka ale od 7-14 dni. A w drugą stronę ja mam jeszcze gorzej. Chodzę rozjechany ponad 10 dni.

I piszę o 3 rano ? Hmmmm , ok .

Aha

Bawcie

się dalej ....

Nie wiem o której pisze,ale wiem gdzie jest.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tak sadziłem ale śmieszny jest. Widać, że nigdy nie był za oceanem, bo gdyby był to by tak durnych wymysłów nie tworzył. Niby wie, że tu jest 7h różnicy czasu, ale już nie ma świadomości, że organizm tego nie wie, a już na pewno nie akceptuje i żyje wg.swojego czasu polskiego. Człowiek pada tu na pysk o 20-tej, potem budzi się o 2-ej w nocy, pózniej o 4-tej, a o 6-tej to już nie ma szans na sen bo dla organizmu jest 13-ta w Polsce!

No ....pewnie 14,24... u mnie ..

Ale ty ostanio pisałeś nad ranem ....mamTobie odszukać tego posta ....

Nigdy nigdzie nie byłem ....pozdrawiam Ciebie ...

Bawcie sie dobrze ....:(((

A chociaż sklep monopolowy tam mają ? ;)

P.S.

Sylwek nie może być w Ameryce.

Może być ew. na kontynencie Ameryki Płn.

Natomiast zwyczajnie może być ( i jest ) w USA.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A chociaż sklep monopolowy tam mają ? ;)

P.S.

Sylwek nie może być w Ameryce.

Może być ew. na kontynencie amerykańskim.

Natomiast zwyczajnie może być ( i jest ) w USA.

No po cholerę nie wk.....ria próbuje odlecieć z do Polski i się nie da ...;))

Masz rację. Okłamałem wszystkich żeby się dowartościować. W końcu wiesz...Ameryka to Ameryka. A tak na prawdę siedzę w piwnicy i udaje, że mnie w kraju nie ma... :-)))

A jednak wygadałeś się, masz trzeci rezerwowy system audio ;)

Co tam Chicago przecież wszyscy wiedzą że musi być odwrotna pogoda niz w Polsce.

A Ty Cybancie nie spadaj na tą Grenlandię tam nie ma co i kogo dokręcać ;)

Niby wie, że tu jest 7h różnicy czasu, ale już nie ma świadomości, że organizm tego nie wie, a już na pewno nie akceptuje i żyje wg.swojego czasu polskiego. Człowiek pada tu na pysk o 20-tej, potem budzi się o 2-ej w nocy, pózniej o 4-tej, a o 6-tej to już nie ma szans na sen bo dla organizmu jest 13-ta w Polsce!

No to sobie na pewno prawidłowo zweryfikujesz słuchane przez Ciebie systemy audio :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A jednak wygadałeś się, masz trzeci rezerwowy system audio ;)

Zapewne. Oszczędzanie w SKO ( Stefku przebijam ;-) ) się opłaciło.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Wiem tylko , że akustyka pokoju to 50% sukcesu grania .

50 % grania powiadasz?

To zrob taki eksperyment . Zrob akustyke , wystaw sprzet. Ciekawe ,czy zagra tak samo jak w pokoju , gdzie jest sprzet a akustyka nie jest zrobiona.

W trakcie wizyty w siedzibie AG o ktorej wspominalem zestaw Duo Mezzo zostal ustawiony w pokoju firmowym zaadoptowanym akustycznie ,ale bez dodatkowych pomiarow, na ucho.

Zestaw Trio plus suby 231 , czyli taki jaki chcialem rozwazyc alternatywnie zostal ustawiony zgodnie z pomiarami.

Po odsluchach , gdzie Mezzo zagraly doskonale a Trio bardzo nieciekawie otrzymalem na drugi dzien po powrocie przeprosiny ,ze ustawienia Trio byly nieudane i to zarowno z subami 231 jaki i kompletem 6 szt basshornow.

Napisali, ze beda juz teraz korygowac ustawienia z pomiarow na sluch.

Wloze jeszcze glebiej kij w mrowisko. Ludzie z AG uwazaja, ze ich kolumny moga bez przeszkod stac tuz przy scianie tylnej, a nawet w rogach pomieszczenia. Galeria zdjec systemow tej firmy jest pelna takich przykladow , ustawien zrobionych przez dealerow marki w NIemczech.

Doswiadczenia zrowno moje jak i Mike'a z audioshark sa takie , ze najlepszy dzwiek uzyskuje sie przy glosnikach ok 120 cm od siany tylnej .

Wiele razy slyszalem AG zle grajace w pomieszczeniach zaadoptowanych akustycznie ,ktore byly zbyt wytlumione. Dotyczy to rowniez pokoju odsluchowego firmy Eter Audio w Krakowie oraz prezentacji sprzed 2 lat na AS , gdzie pokoj w Bristolu byl zastawiony ustrojami bez opamietania, oczywiscie z naleznymi pomiarami. Podobnego zdania byli wtedy Henk i Maria z 6moons, ktorzy w dodatku mieli Avantgardy Duo przez wiele lat u siebie w domu, byc moze maja je nadal.

Skutecznosc ponad 100 dB wytwarza cisnienie akustyczne calkowicie nieporywnywalne z klasycznymi konstrukcjami, doswiadczonego ucha nie zastapia zadne wykresy.

Bardzo jestem ciekaw mozliwosci ustawien DSP sekcji basowej Duo Mezzo i wtedy na pewno poprosze o pomiary, chocby jako dodatkowy element regulacji glosnikow.

Tego wszystkiego i wielu innych rzeczy dowiedzialem sie przez ponad 5 lat obcowania z kolumnami Duo Omega w moim domu oraz w trakcie wielu wizyt na targach, w domach i u dealerow. Dodawalem wiele tweakow, mieszalem kablami, zmienialem lampy i elementy toru. Dokonywalem wielokrotnych regulacji kolumn. Bladzilem i odnajdywalem droge do dobrego dzwieku.

Oczywsicie wszyscy ci , ktorzy nie maja takiego bogatego doswiadczenia z glosnikami AG , wiedza lepiej ode mnie.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tylko się nie obrażaj ;))

50 % grania powiadasz?

To zrob taki eksperyment . Zrob akustyke , wystaw sprzet. Ciekawe ,czy zagra tak samo jak w pokoju , gdzie jest sprzet a akustyka nie jest zrobiona.

W trakcie wizyty w siedzibie AG o ktorej wspominalem zestaw Do Mezzo zostal ustawiony w pokoju firmowym zaadoptowanym akustycznie ,ale bez dodatkowych pomiarow, na ucho.

Zestaw Trio plus suby 231 , czyli taki jaki chcialem rozwazyc alternatywnie zostal ustawiony zgodnie z pomiarami.

Po odsluchach , gdzie Mezzo zagraly doskonale a Trio bardzo nieciekawie otrzymalem na drugi dzien po powrocie przeprosiny ,ze ustawienia Trio byly nieudane i to zarowno z subami 231 jaki i kompletem 6 szt basshornow.

Wloze jeszcze glebiej kij w mrowisko. Ludzie z AG uwazaja, ze ich kolumny moga bez przeszkod stac tuz przy scianie tylnej, a nawet w rogach pomieszczenia. Galeria zdjec systemow tej firmy jest pelna takich przykladow , ustawien zrobionych przez dealerow marki w NIemczech.

Doswiadczenia zrowno moje jak i Mike'a z audioshark sa takie , ze najlepszy dzwiek uzyskuje sie przy glosnikach ok 120 cm od siany tylnej .

Wiele razy slyszalem AG zle grajace w pomieszczeniach zaadoptowanych akustycznie ,ktore byly zbyt wytlumione. Dotyczy to rowniez pokoju odsluchowego firmy Eter Audio w Krakowie oraz prezentacji sprzed 2 lat na AS , gdzie pokoj w Bristolu byl zastawiony ustrojami bez opamietania, oczywiscie z naleznymi pomiarami. Podobnego zdania byli wtedy Henk i Maria z 6moons, ktorzy w dodatku mieli Avantgardy Duo przez wiele lat u siebie w domu, byc moze maja je nadal.

Skutecznosc ponad 100 dB wytwarza cisnienie akustyczne calkowicie nieporywnywalne z klasycznymi konstrukcjami, doswiadczonego ucha nie zastapia zadne wykresy.

Bardzo jestem ciekaw mozliwosci ustawien DSP sekcji basowej Duo Mezzo i wtedy na pewno poprosze o pomiary, chocby jako dodatkowy element regulacji glosnikow.

Tego wszystkiego i wielu innych rzeczy dowiedzialem sie przez ponad 5 lat obcowania z kolumnami Duo Omega w moim domu oraz w trakcie wielu wizyt na targach, w domach i u dealerow. Dodawalem wiele tweakow, mieszalem kablami, zmienialem lampy i elementy toru. Dokonywalem wielokrotnych regulacji kolumn. Bladzilem i odnajdywalem droge do dobrego dzwieku.

Oczywsicie wszyscy ci , ktorzy nie maja takiego bogatego doswiadczenia z glosnikami AG , wiedza lepiej ode mnie.

Boże , ja tylko uważam , że lepiej mieć zrobioną akustykę ...i dobre gośniki , niż tylko dobre głośniki .

Tyle Mariusz ...

DSP jest genialne ...

Niech już będę tym trollem ;)))

50 % grania powiadasz?

W trakcie wizyty w siedzibie AG o ktorej wspominalem zestaw Do Mezzo zostal ustawiony w pokoju firmowym zaadoptowanym akustycznie ,ale bez dodatkowych pomiarow, na ucho.

Tego wszystkiego i wielu innych rzeczy dowiedzialem sie przez ponad 5 lat obcowania z kolumnami Duo Omega w moim domu oraz wieloma wizytami na targach w domach i u dealerow. Dodawalem wiele tweakwo, mieszalem kablami, zmienialem lampy i lemetny toru. Dokonywalem wielokrotnych regulacji kolumn. Bladzilem i odnajdywalem droge do dobrego dzwieku.

Prosze zwróć uwagę, że ustawianie na ucho, to nic innego jak ustawianie zgodne z naszymi przyzwyczajeniami. A te, jak wiemy, bywają skrajnie różne. Stąd i na tym forum taka różnorodnośc opinii.

Pomiary to jedyna metoda. Rodzaj obiektywnej kalibracji. Również pomiary głośników. O pomiarach elektroniki nie wspominam, bo to w sumie najmniejszy problem, choć producenci starają się jak mogą, aby ich sprzęty się jednak odróżniały ( najczęściej i na szczęście!- głownie ze względu na bezpieczeństwo mają tu stosunkowe małe pole manewru) - choć kuriozalnie brzmiących konstrukcji stale przybywa. Głównie pod wpływem cytowanych przez Ciebie w/w "obserwacji" i innych podobnych ezoterycznych doświadczeń. ;)

Innymi słowy. Co ma Ci powiedzieć producent kolumn, które nie są stworzone do liniowego grania? Może tylko liczyć na to, że trafią w Twój (innych) gust, czasem trochę w pomieszczenie....

Tych uwag proszę nie odnoś personalnie do siebie. To tak ogólna obserwacja. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

NIe ma czegos takiego jak liniowe kolumny. Wszystkie sprzety "robia dzwiek". NIektore z dobrymi pomiarami graja gorzej od tych z kiepskmi. Taka jest rzeczywistosc audio, co roku mozna sie o tym na targach nausznie przekonac.

Czy w takim razie nie ma szans na dobry dzwiek ?

Sa. Pierwszy warunek to wiedza i doswiadczenie konstruktora kolumn. Moze podazac swoja droga , ale musi byc fachowcem.

Drugi - to wrazliwosc muzyczna. Moze i powinna dotyczyc zarowno konstruktora , jak i odbiorcy, audiofila.

Dopiero dodanie tych dwoch elementow na dobrym poziomie daje dobry dzwiek. Problem na wystawach polega na tym ,ze zdarza sie dosc czesto, ze sprzedawcy nie sa nadzwyczajnymi audiofilami i wtedy nie potrafia zestawic dobrze toru. No i posluguja sie wylacznie sprzetami ze swojej "stajni" to powazne ograniczenie, ktorego nie ma doswiadczony audiofil.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

:)

NIe ma czegos takiego jak liniowe kolumny. Wszystkie sprzety "robia dzwiek". NIektore z dobrymi pomiarami graja gorzej od tych z kiepskmi. Taka jest rzeczywistosc audio, co roku mozna sie o tym na targach nausznie przekonac.

Sa. Pierwszy warunek to wiedza i doswiadczenie konstruktora kolumn. Moze podazac swoja droga , ale musi byc fachowcem.

Drugi - to wrazliwosc muzyczna. Moze i powinna dotyczyc zarowno konstruktora , jak i odbiorcy, audiofila.

Dopiero dodanie tych dwoch elementow na dobrym poziomie daje dobry dzwiek. Problem na wystawach polega na tym ,ze zdarza sie dosc czesto, ze sprzedawcy nie sa nadzwyczajnymi audiofilami i wtedy nie potrafia zestawic dobrze toru. No i posluguja sie wylacznie sprzetami ze swojej "stajni" to powazne ograniczenie, ktorego nie ma doswiadczony audiofil.

Mariusz są liniowe głośniki to po Uno ;)

Tylko nie dla nas Audiofilii do Duo;)

A jeszce muszą być liniowe w pomieszczeniu to po Duo Grasso ( tak to się pisze )?

Troll :))

Tylko się nie obrażaj ;))

Boże , ja tylko uważam , że lepiej mieć zrobioną akustykę ...i dobre gośniki , niż tylko dobre głośniki .

Tyle Mariusz ...

DSP jest genialne ...

Niech już będę tym trollem ;)))

Jarek , aj aj myślałem , że masz poczucie humoru ;)))

Ale Kaliemu ukraść krowa ;)))

I Sylwkowi tyz ;)))

Mnie o trzeciej w nocy z Hameryki bym nie pisał.....hihihi....

PS.

17,12 i wkurw bo do Europy nic nie lata....

Zgadzam się z tezą, że większośc rynkowych, w miarę liniowych i jakoś ustawionych "czasowo" - fazowo kolumn zagra różnie, w zalezności od warunków. Dlatego w najlepszych instalacach ustala się parametry kolumn ( wyrównuje) pod konkretne miejsce odsłuchu.

Rózne rodzaje regulowanych zwrotnic, korekcja parametryczna itp...

To rzecz, której masowi producenci Hi-Fi- niektórzy mogą ich nawet nazywać Hi-End nie są w staniw zapewnić. Upraszczając, to rodzaj indywidualnego strojenia do warunków i miejsca odsłuchowego.

Dodam, ze to jedyna słuszna i racjonalna droga.

Inaczej mamy do czynienia z pełną ezoteryką i działaniami na kosztowne skróty. Bzrmienie zmienia się u nas: kolumnami- to jescze mogę zrozumieć, ale i pre oraz wzmacniaczami, transportami, dac, kablami, stolikami, podkładkami oraz np. rodowanymi wtykami. To wszystko jest szukaniem po omacku jakichś bliżej nieokreślonych rozwiązań mojących zmierzać do bdb dźwięku wg właściciela systemu. W skrócie , to jak bawienie się korekcją ( bo tym to jest!) dźwięku bez świadomości jaki efekt należy dla jego porawności uzyskać. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Z wieloma myslami sie zgadzam, proponujesz jednak najtrudniejsze rozwiazania z zewnetrznymi zwrotnicami. To jest audiofilski hardcore.

Moim zdaniem im bardziej skomplikowany system ,tym wieksza mozliwosc pomylki . To jest tak jak danie, gdzie jest bardzo duzo smakow i bardzo latwo spaprac dajac czegos za duzo. Ja tam wole dobry swiezy chleb na zakwasie z dobrym maslem. Czyli Avantgardy z SET.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mariusz zapytaj zatem Roberta dlaczego u siebie w domowym systemie szuka fazy ,,,

Znam go świetnie , pewnie lepiej niź Ty ( nie licząc wydanej kasy , choć zostawiłem u niego nie mało)

Zróbcie to profesjonalnie ze zgraniem fazy w AA.

Reszta na priv .

Pliss.

:)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.