Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Concept 6 - tuningować?

piotr1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tuningiem swojego zestawu Dali Concept 6.

Osobom, które się tym zajmują zadałem pytanie czy warto się za to zabierać.

Odpowiedzi:

1. Tuning tych kolumn będzie musiał zawierać również zbudowanie nowej zwrotnicy. Zagwarantuje to znacznie lepsze i bardziej audiofilskie brzmienie z zupełnie nowym poziomem szczegółów i otwartości brzmienia. Tak stuningowane kolumny przechodzą do znacznie wyższej klasy brzmieniowej odpowiadającej głośnikom

z półki cenowej kilku-kilkunastu tysięcy zł.

Tuning obejmuje nie tylko nową zwrotnicę, ale również dobór odpowiedniego okablowania, wytłumienia, oraz inne niezbędne czynności.

Cena tuningu wynosi 1300 zł.

2. Modyfikujemy kolumny, których wartość nie przekracza 2500zł, ponieważ zmiany elementów zwrotnicy w takich konstrukcjach skutkuje znaczącą poprawą dźwięku.

W Pańskich kolumnach znajdują się prawdopodobnie elementy, które ja stosuje w tuningu.

Można oczywiście pokusić się i zafundować sobie elementy z najwyższej półki (Jentzen) koszt jednej sztuki kondensatora ok. 1800zł (potrzeba przynajmniej dwa).

Czy będzie poprawa adekwatna do kosztów???? Nie znam nikogo, kto się odważył i to sprawdził.

Konfrontacja 1-2: "Witam.

> Modyfikujemy kolumny, których wartość nie przekracza 2500zł, ponieważ zmiany elementów zwrotnicy w takich konstrukcjach skutkuje znaczącą poprawą dźwięku.

To prawda. Jednakże właściwie wykonany tuning jest w stanie wyraźnie poprawić nawet najdroższe kolumny. Wbrew pozorom usunięcie mechanizmów powodujących zniekształcenie w głośnikach powoduje zawsze odczuwalny efekt. Każda marka obok zalet i nawet najwyższej kultury wykonania posiada również wady. To jest tak jak z samochodami, nawet drogiego Mercedesa można stuningować (np. Brabus, Kompresor) i otrzymać po prostu lepszy samochód. Jest jednak faktem, że najbardziej jest to odczuwalne przy kolumnach tańszych.

> W Pańskich kolumnach znajdują się prawdopodobnie elementy, które ja stosuje w tuningu.

> Można oczywiście pokusić się i zafundować sobie elementy z najwyższej półki (Jentzen) koszt jednej sztuki kondensatora ok. 1800zł (potrzeba przynajmniej dwa).

> Czy będzie poprawa adekwatna do kosztów???? Nie znam nikogo, kto się odważył i to sprawdził.

Mogę Pana zapewnić, że nie ma to żadnego sensu. W tuningu nie chodzi o to, aby zastosować jak najdroższe elementy i automatycznie zagwarantuje to poprawę jakości. To nie jest prawdziwy tuning. Chodzi tu raczej o takie przekonstruowanie całości rozwiązań w układzie zwrotnicy, osadzenia głośnika,w razie potrzeby zawieszeń i innych elementów całego układu, aby "uwolnić" dźwięk. Daje to daleko lepsze rezultaty, niż tylko wymiana elementów na lepsze przy wiernym trzymaniu się rozwiązania fabrycznego. W przypadku zastosowania powyższych kondensatorów uzyska Pan być może jakąś poprawę, mniej lub bardziej subiektywną ale będzie to niewspółmierne do możliwości pełnego tuningu i nieadekwatne do astronomicznej ceny kondensatorów.

Czy warto się za to zabierać?

https://www.audiostereo.pl/topic/89530-dali-concept-6-tuningowa%C4%87/

Cena tuningu wynosi 1300 zł.

Hehe, o mało nie spadłem z krzesła;)

Tak się robi w Polsce biznes.

Tu masz charakterystykę tych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zapadłość przy 3k to miejsce łączenia wooferów z tweeterem. Raczej zostało to zrobione specjalnie - aby dźwięk był mniej agresywny. IMHO wydawanie setek zł na tuning w tym przypadku nie ma większego sensu, lepiej te kolumny sprzedać i kupić coś innego. Ewentualnie, jeżeli czujesz się z nimi emocjonalnie związany można wymienić kilka elementów zwrotnicy, ta przyjemność będzie kosztowała około 100zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najciekawsze to powód tego pomysłu. Czy są ostre, czy tępe jak OHP-owiec. Za mało środka, czy za dużo. Bas dudni albo nie (choć trochę powinien), za dużo szczegółów, czy za mało. Basu mało, czy dużo, a może jest mało czytelny. Zbyt przestrzenne, a może za mało. Inaczej to wszystko jest pozbawione sensu. Bo kupić można zawsze, ale skutek może być taki, że w pakiecie zamówimy jeszcze żyletki do samookaleczeń, bo jeszcze pozbędziemy się dodatkowo nierzadko sporej gotówki. A w zamian nic nie uzyskamy, albo będzie jeszcze gorzej. Wszelkie porady są zawsze obciążone subiektywnymi potrzebami i wyobrażeniami każdego audio amatora. A jeszcze różnice sprzętu towarzyszącego. Tu trzeba konkretów, bo otworzymy puszkę Pandory.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Concepty w obecnej cenie (2600-2800 zł) to jeden z gorszych wyborów. Jeszcze dwa lata temu można było nabyć je za 1700-1800zŁ i uważam, że już nawet wtedy były za drogie do tego co oferowały. Najdziwniejesze w tym wszystkim jest to, że sprzedają się całkiem dobrze (tu brawa dla sprzedawców :) ). Pewnie sporo osób kupuje je z uwagi na adiofilską markę i pozornie całkiem niezłą stereofonię. Concept 6 przeznaczone są bardziej pod kino domowe niż pełnowartościowe stereo, co właśnie objawia się głównie niedostatkami w niskich rejestrach. Wygląd i estetyka wykonania również jakoś specjalnie nie powala. Z tego co kiedyś wyczytałem zwrotnice w tych kolumnach to dość prosty układ i pewnie można by w nich troche poprawić...ale z drugiej strony problem stanowią rónwnież niezbyt wyrafinowane niskotonowce. W rezultacie dźwięk charakteryzuje się dość mocną wyeksponowaną górą, poprawną wyższą średnicą (ale przy gęstszych składach niższa średnica potrafi być nerwowa), mocno ograniczonym "pudełkowatym" basem. W recenzjach czasopismowych często określano bas jako "elastyczny" co i tak nie usprawiedliwa jego malutkiej ilości i zakresowi. Kolumny potrzebują również dość dynamicznego sprzętu towarzyszącego, bo w przeciwnym wypadku będą zamulać niemiłosiernie. Biorąc to wszystko pod uwagę, lepszem rozwiązaniem byłoby się ich pozbyć i kupić czoś bardziej uniwersalnego...a na dzień dzisiejszy jest trochę kolumn, które w cenie do 2tyś zagrają lepiej no i estetycznie będą ciekawsze. Nawet jakby na takiej zamianie stracić 700-900zł uważam to za lepszy wybór niż ich tuning za 1300zł.

Brak mi w tych kolumnach przestrzeni scenicznej i jeszcze większej szczegółowości.

Jaki model kolumn do około 3000 zł moglibyście mi polecić. Pod warunkiem, że uda mi się sprzedać te Concept 6.

Pan ci zaproponował zrobienie z Seciento zrobienie SLR-a :) (taki merc)

Trzymaj się od takich z daleka ....

Chodzi tu raczej o takie przekonstruowanie całości rozwiązań w układzie zwrotnicy (niezłe - ale do przyjęcia), osadzenia głośnika (na gumie z okrętu podwodnego ?), w razie potrzeby zawieszeń (to już jest drastyczne) i innych elementów całego układu, aby "uwolnić" dźwięk (i kropa nad I).

Nie polecam w tej sytuacji tuningu, bo jesteś zdecydowany na wymianę tych kolumn. Tu muszę się jednak pochwalić, bo brakowało mi tego samego, a jeszcze barwy. Zrobiłem więc tak: po pierwsze, zwrotnica z montażem P to P, czyli tak, jak było w lampowcach, bo ścieżki druku o szerokości 1 czy więcej cm degradują scenę. Kondensatory, jeśli są to szeregowe elektrolity - do wymiany na poliestry. Innych można nie ruszać. A najważniejsze to kable, najlepiej solid, jak np. Audioquesta, ale mogą być każde miedziane, żeby tylko nie przekroczyły średnicy 0,7 mm; i to zarówno poza, jak i wewnątrz kolumn. Pozostawiam to Twojej decyzji, bo koszty są dość poważne i mogą przekroczyć nawet 50 zł z przesyłką ;-). U mnie zdziałało to niespodziewanie dużo.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Brak mi w tych kolumnach przestrzeni scenicznej i jeszcze większej szczegółowości.

Jaki model kolumn do około 3000 zł moglibyście mi polecić. Pod warunkiem, że uda mi się sprzedać te Concept 6.

czy je sprzedasz to się bym akurat tym nie przejmował. Tak jak pisałem wcześniej wbrew wszystkiemu te kolumny dobrze się sprzedają. W moim przypadku było tak, że kupiłem je dwa lata temu w promocyjnej cenie w między czsie ceny nowych tak mocno podskoczyły, że sprzedałem je szybko i to bez straty, a zainteresowany nawet nie chciał się targować...bo to on zaproponował mi taką cenę. Taki właśnie jes ich niezrozumiały do konca dla mnie fenomen. Myslę, że do pułąpu 3tyś jesteś w stanie wybrać super kolumny dla siebie tylko kieruj się własnym słuchem a nie "gustem" sprzedawcy.

• 2 miesiące później...

Co do tuningu, to oczywiście nie ma sensu.

Odnośnie samych Dali Concept 6, to zjechaliście je jakby to były jakieś najgorsze kolumny na świecie, a tymczasem w innych postach, jak i na innych forach można poczytać same pozytywne opinie na ich temat.

Czy trochę nie przesadzacie? Poza tym to cały zestaw Dali Concept 6 5.0 można kupić na aukcjach za 3000zł, a nie same fronty. Porównując te kolumny z innymi kolumnami z tej półki cenowej wypadają raczej jako jedne z najlepszych...

Ja kupiłem niecałe dwa lata temu zestaw dali concept (6,2,center) i jestem zadowolony. Dałem za nie 1700zł na aukcji.

Niedawno dokupiłem suba concept do kompletu.

Powymieniałem tylko kondensatory na jantzeny (dla mojego widzimisie).

Jak narazie nie myśle o zmianie.

Napędza je denon avr-2312.

Wiadomo że za cenę nowych można zrobić dosyc fajne diy, ale ja na to czasu i cierpliwości nie mam.

Audioburak dobrze radzi. Jedyne, co warto zrobić, to zmienić kondensatory elektrolityczne na MKP, ewentualnie okablowanie na jakieś ciut lepsze. Można też pobawić się z wytłumieniem skrzynek (zależy co tam w środku jest, bo na razie nie wiadomo). Koszt - kilkadziesiąt złotych, w porywach może 100... Większych modyfikacji bez pomiarów nie da się zrobić - no i nie wiadomo czy w ogóle warto, biorąc pod uwagę jakość samych przetworników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.