Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza do Dali Ikon 6 - maks 4,5 tys

wlodca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Posiadam Głośniki Dali Ikon 6 połączone z amplitunerem HK 3980.

Zestaw ten gra ładnie przy niedużym natężeniu dźwięku. Brakuje mi jednak trochę szczegółów i przestrzeni. Wydaje mi się że z tych głośników mógłbym jeszcze wyciągnąć więcej z innym wzmacniaczem.

Zastanawiałem się nad HK 980 ale już mi przeszło, dalej był Denon 1510, myślę też o sprzęcie używanym - znalazłem np. Audio Analogue PUCCINI SETTANTA (za 2800 zł) i Atoll IN 100 (za 2400 zł).

Proszę doradźcie mi w którą stronę waszym zdaniem powinienem iść.

pozdrawiam

Włodek

Pomyśl o lampie i bardzo dobrym źródle które da Ci te szczegóły o których piszesz.

Co do Denonów to słuchałem rożnych DALI z DENONAMI w salonie DENON (świetnie wygłuszonym) i było słabo wg moich preferencji. Było bez masy, kłująco i bez mikro detali.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Jeśli myślisz o nowym urządzeniu, zdecydowanie polecam integrę NAD C356BEE. Dobrze współpracuje z kolumnami Dali, ma duża rezerwę prądową a także dobrze w takiej konfiguracji brzmi.

Zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dali Ikon+denon 1500/1510 = porażka .

Te kolumny potrzebują dużo prądu. Mogę polecić ARCAM a32, NAIM 5, MUSICAL FIDELITY A300. Używane można dostać za ok. 3k zł.

Piszesz, ze potrzebuja pradu i nie polecasz wydajnego pradowo wzmaka jakim jest Denon, ktory na papieprze ma 2x70 W a zmierzona przez Audio Video wartosc 2x128 W na osemkach i 196 W na 4 omach. Rownoczesnie polecasz Naima z serii 5, 2x50W. Mialem te glosniki ponad 3 lata, sa bardzo latwe do wysterowania a jedyna ich przapadloscia jest malo wyrafinowany bas. Ten Naim jest byle jaki, marka zacna ale trzeba wydac kase, zeby miec pelnowartosciowego Naima. Ja rozumiem alergie na marki typu Denon, Marantz, ale z samego napisu Naim nie wyniknie wybitny dzwiek. Chyba, ze wydasz 2 razy tyle i dostaniesz Naima XS lub Supernaita. Dali Ikon 6 spokojnie zagraja nawet z lampa, chyba ze ktos ma do naglosnienia 30 metrow i oczekuje koncertowej dynamiki. Ale wtedy nawet piec nie pomoze, bo mozliwosci basowe tych glosnikow nie saa obliczone na takie powierzchnie. Z Denonem wlasnie mialem polaczone te glosniki i przez 3 lata zdazylem sie pobawic i wyciagnac wnioski. MUSICAL FIDELITY A300 jest juz od lat nieprodukowany jesli dobrze wyszukalem ale bebechy ma znakomite. Arcam brzmi dosyc szczuplo, Denon ma lepsze basisko. A najlepiej niech chlopak sam poslucha.

Piszesz, ze potrzebuja pradu i nie polecasz wydajnego pradowo wzmaka jakim jest Denon, ktory na papieprze ma 2x70 W a zmierzona przez Audio Video wartosc 2x128 W na osemkach i 196 W na 4 omach. Rownoczesnie polecasz Naima z serii 5, 2x50W. Mialem te glosniki ponad 3 lata, sa bardzo latwe do wysterowania a jedyna ich przapadloscia jest malo wyrafinowany bas. Ten Naim jest byle jaki, marka zacna ale trzeba wydac kase, zeby miec pelnowartosciowego Naima. Ja rozumiem alergie na marki typu Denon, Marantz, ale z samego napisu Naim nie wyniknie wybitny dzwiek. Chyba, ze wydasz 2 razy tyle i dostaniesz Naima XS lub Supernaita. Dali Ikon 6 spokojnie zagraja nawet z lampa, chyba ze ktos ma do naglosnienia 30 metrow i oczekuje koncertowej dynamiki. Ale wtedy nawet piec nie pomoze, bo mozliwosci basowe tych glosnikow nie saa obliczone na takie powierzchnie. Z Denonem wlasnie mialem polaczone te glosniki i przez 3 lata zdazylem sie pobawic i wyciagnac wnioski. MUSICAL FIDELITY A300 jest juz od lat nieprodukowany jesli dobrze wyszukalem ale bebechy ma znakomite. Arcam brzmi dosyc szczuplo, Denon ma lepsze basisko. A najlepiej niech chlopak sam poslucha.

Słuchałem długo Naima 5i-2 z IKONami i jest super, pma1500ae strasznie razi wysokimi tonami w połączeniu a tymi kolumnami, Naim pomimo 2x50W spisuje się świetnie w tym zestawieniu. W pokoju 30m2 spokojnie basu wystarczy z IKONów - bez przesady - słuchałem tego na 40m2 i bas jest ok. Bas z 1500ae jest rzeczywiście bardzo dobry (tzn bardzo mi się podobał bo był szybki)

To poproszę jeszcze o ocenę takiego wzmacniacza Musical Fidelity M3i cena 3900 nowy i może ktoś zrecenzuje w końcu Audio Analogue PUCCINI SETTANTA (za 2800 zł) i Atoll IN 100 (za 2400 zł).?

Całkowicie sie z Toba nie zgadzam-miałem u siebie wszystkie polecane wzmaki i niepolecanego przeze mnie denona. Wiem co pisze. Ten opisywany przez Ciebie marny bas to właśnie efekt "braku prądu". Z moim obecnym wzmakiem Atoll in200 bas z Dali ikon 6 w pokoju 22 metrowym jest bardzo dobry. Z arcamem nie było szczupło - było bardzo detalicznie z szybkim swietnie kontrolowanym basem.

W ogóle wypowiedź Mario_77 brzmi jak z oczytania nie z osłuchania na żywo. Bez urazy Mario_77 po prostu takie jest wrażenie bo też mam zupełnie inne odczucia po wysłuchaniu tych sprzętów (łącznie ze wzmacniaczami arcama które polecam).

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Nie, no jasne. Każdy ma prawo do swojej opinii, nie ma się co wkurzać. Ogólnie dyskusje o dźwięku uważam za chybione, bo tak skrajne opinie chodzą o sprzętach, ze trudno się w tym połapać.

To prawda, że Denon w połączeniu z Dali Ikon 6 ma dużo wysokich tonów, czasami tego szczęścia było już za dużo. W mojej ocenie jest to wzmacniacz wydajny prądowo, ma potencjał, potrafi przyłożyć i ma też porządny bas. Jest tam tej mocy naprawdę sporo. Jego barwa może się komuś nie podobać, nieszlachetne pochodzenie również może razić, ale dwa spore tranformatory potrafią zatrząść ścianami. Ja się czasami po prostu oburzam, jak ludzie odrzucają sprzęt A, ponieważ pochodzi z Japonii i nie jest Accuphasem i zachwycają się Lavardinami, Naimami, nawet tymi najtańszymi. Bardzo chętnie postawiłbym tego Denona obok Naima 5i, bo to ta sama półka cenowa. Najgorzej, że nie można porównać interesujących nas sprzętów w tej samej akustyce. Ona czasami tak bardzo potrafi zepsuć ocenę. Spotkałem już pomieszczenia, w których Ikony nie grały i takie, w których spisywały się bardzo dobrze. Jakiś czas temu zmieniałem głośniki i w sklepie nie wychwyciłem wielu rzeczy. Gdy przyjechały do domu, okazało się, że ta sygnatura dźwięku zupełnie mi nie pasuje, a w sklepie i w domu grało na tym samym piecu. Gdybym oparł ocenę głośników o doświadczenia ze sklepu, napisałbym, że dźwięk był wyśmienity. W domu zrzedła mi mina. Wiadomo, każdy lubi co innego, w praktyce nawet Rysiek z Klanu znalazł kobietę, której się podoba.

W sumie to też jestem na etapie szukania wzmacniacza do dali ikon tylko 7. Teraz mam wzmacniacz AX-900 i jest ok lecz nie było tak od początku.

Jadnak pewnie ax-900 to nie max dla tych kolumn i trzeba poszukać czegoś lepszego. Oczywiście następny zakup będzie porównywany z istniejącym wzmacniaczem i odpadnie słabszy.

Tak przy okazji to ikony a przynajmniej 7 nie mają niedomagających niskich tonów. Jeżeli nie są przysunięte za blisko do ściany to niczego im nie brakuje. Jak ktoś zawita do mnie na drobny odsłuch to po tym kawałku Metallica - Where The Wild Things Are i ciary na plecach gotowe. Dokładniej to chodzi o całą 1 minutę to po prostu pokaż możliwości tych kolumn.

Również nie mogę się zgodzić jakoby Dali Ikon 6 mk2 cierpiały na brak niskich tonów. Przez długi czas byłem ich właścicielem (prywatnie) wraz z wspomnianym tu i zmieszanym z błotem Denonem PMA 1510. I muszę przyznać, że było to połączenie rewelacyjne, przy odpowiednim ustawieniu, dobrych kablach bi-wire dźwięk był naprawdę super (jak na ten przedział sprzętowy). Coś mi się wydaje, że cześć z kolegów-forumowiczów ma dziwnego rodzaju uczulenie na marki pokroju Denon, Marantz itd. Czasem słusznie, chociaż ostatnio nad wyraz często niekoniecznie. Każdy ma uszy od tego, aby posłuchać. Może niektórzy starsi stażem koledzy tak długo obracali się w Hi-endzie (szeroko pojętym), że wpłynęło to na ich percepcję i postrzeganie rzeczywistości.

Pozdrawiam,

Michał

Całkowicie sie z Toba nie zgadzam-miałem u siebie wszystkie polecane wzmaki i niepolecanego przeze mnie denona. Wiem co pisze. Ten opisywany przez Ciebie marny bas to właśnie efekt "braku prądu". Z moim obecnym wzmakiem Atoll in200 bas z Dali ikon 6 w pokoju 22 metrowym jest bardzo dobry.

Porównanie sprzętów z dwóch różnych segmentów... Trochę bez sensu... Jeśli mówimy o wzmacniaczach z przedziału ~4000 zł to Denon ma się czym pochwalić. 2x102 przy 8 i 2x174 przy 4Ohmach to słaby wynik w tej cenie, Twoim zdaniem?

Pozdrawiam,

Michał

Z Denonem Ikonek nie słyszałem więc nie będę się wypowiadał. Ale potwierdzam, że z Atoll'em zgrywają się bardzo dobrze.

Słuchałem ich również ze swoim Exposure 3010S i na moje ucho to również bardzo dobre połączenie. Ten wydajny prądowo piecyk radzi sobie super z napędzeniem Ikon.

Małe sprostowanko, pisząc o lekko niedomagającym basie miałem na myśli Dali Ikon 6, pierwszą serię. Te właśnie miałem. Nie słyszałem modelu MK2, a tam kontruktorzy poprawili ten aspekt właśnie, z tego co napisane jest w broszurach. Denon w tej cenie to naprawdę przyzwoity piec, choć z pewnością nie jest to Krell czy Accuphase, tyle, że za tamte można kupić 4 Denony, więc łaski nie robią, że grają. Jeśli o nadmiar wysokich chodzi, to Dali sugeruje ustawienie rownoległe do ścian, tak aby sygnał nie przecinał się przed i za słuchaczem. Tak więc odpowiednim ustawieniem, można zredukować ich nadmiar. Podobała mi się ta świeżość wysokich tonów, Dali nawet z ciemnych nagrań potrafiły wykrzesać odrobinę światła. Generalnie, są to w tej cenie naprawdę dobrze brzmiące kolumny, choć tak jak wszystko, wszystkim sie nie spodobają. Stwierdzenia typu "porażka" kompletnie nic mi nie mówią, poza tym, że sprzęt A nie podobał się Panu X.

Gość Gość

(Konto usunięte)

To ja leszcze zaproponuję ci odsłuch HK990. Można nowy obecnie kupić za 4400zł. I masz 2x200W -8Ohm i 2x300W-4Ohm. Moim zdaniem i zdaniem tych co go u mnie słuchali z Infinity Kappa 8.2i jest rewelacyjny. Do tego dwa DAC-i na pokładzie.

Witam wszystkich,

Posiadam Głośniki Dali Ikon 6 połączone z amplitunerem HK 3980.

Zestaw ten gra ładnie przy niedużym natężeniu dźwięku. Brakuje mi jednak trochę szczegółów i przestrzeni. Wydaje mi się że z tych głośników mógłbym jeszcze wyciągnąć więcej z innym wzmacniaczem.

Zastanawiałem się nad HK 980 ale już mi przeszło, dalej był Denon 1510, myślę też o sprzęcie używanym - znalazłem np. Audio Analogue PUCCINI SETTANTA (za 2800 zł) i Atoll IN 100 (za 2400 zł).

Proszę doradźcie mi w którą stronę waszym zdaniem powinienem iść.

pozdrawiam

Włodek

Poleciłbym Tobie odsłuch Fatmana iTube A182. Większość odwiedzających pokój z Fatmanem na Audio Show 2010, było zachwyconych połączeniem go z Dalilk Ikon 6 MKII. Z Twoimi głośnikami na pewno nie zagra to gorzej.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zastanawiałem się nad wzmacniaczem używanym, ale na temat tych o które pytałem nikt mi nie mógł jednoznacznie odpowiedzieć.

W końcu pojechałem dziś na odsłuch.

Słuchałem:

1. Music Hall a 35.2

2. Naim 5

3. Nad 375

+ Dali Ikon 6 Mk2

W jedynce najbardziej brakowało mi przestrzeni. Z dwójką przestrzeń była ale brakowało basu. I w końcu z Nadem głośniki zagrały bardzo ładnie we wszystkich zakresach. Podłączałem różne odtwarzacze CD i tu bezkonkurencyjny okazał się Nad c565 (oczywiście w tej kategorii), modele niższe niestety odstawały jakością.

Wydałem sporo, ale efekt jest tego warty. Na kilka lat mi wystarczy, a potem pewnie znów zacznie mi czegoś brakować...:-)

Jeśli kogoś interesuje mam do sprzedania Amplituner HK 3380.

pozdrawiam

No to czekaj teraz chłopie aż Ci się ten NAD posypie. Ale daj Ci Boże, żeby Ci chodził bezawaryjnie te kilka lat, na które liczysz.

A przy okazji, parę słów na temat Denona 1500AE. Bardzo udany wzmak ze swoimi wadami. Trzeba tylko dopasować inne CD niż dedykowane.

Miałem te kolumny w połączeniu z NAD C355BEE. Zestaw grał świetnie, ale bez większego polotu. Moim zdaniem jest za słąby do tych kolumn. Jeśli miałbym wybierać to model wyżej, czyli 375. Może spróbuj coś z Marantza. Znajomia swego czasu posiadała wzmacniacz Marantz pm 17 tylko, że z Dali Evidence 470. Zestaw grał bardzo ładnie.

Cena kusząca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A coś z używek marantz-a?

Jak by ktoś miał coś ciekawego niedaleko Olsztyna to mogę przyjechać z kolumnami dali ikon 7 i w sumie całym majdanem do testów :]

Nie wykluczam ewentualnego zakupu ponieważ szukam czegoś lepszego niż ax-900.

AX-900 jest ok ale jednak nie wykorzystuje całego potencjału kolumn dali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.