Skocz do zawartości
IGNORED

Niski bas w malym pokoju

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z calkowitym "bezbasiem" w pokoju, probowalem juz masy kolumn: Rogers JR149, Leak 2075, Yamaha NS1000M i teraz Tannoy Arden MkI, wzmacniacze tez najrozniejsze, od 10W lampy do 250W tranzystora i problem byl zawsze taki sam.

Pokoj ma 3m szerokosci, 5.5 metra dlugosci i 2.30m wysokosci. Wrzucilem nawet filmik na YT ukazujacy moje pomieszczenie odsluchowe. Probowalem przestawiac kolumny ale nic to nie daje, najlepszy bas byl przy ustawieniu kolumn 5cm od tylnej sciany ale wtedy scene i glebie szlag trafial. Stolika z filmiku juz nie ma i Tannoye stoja troche blizej siebie niz Yamahy.

Za plecami mam 4cm plyty ze steropianku a na nich "piramidki", siedze +/- w polowie pokoju i glosniki mam na wysokosci uszu. Na suficie sa plyty gipsowe, z tym ze polowa sufitu ponad kolumnami ma 5cm pustej przestrzeni a ponad nia jest 10cm betonu, druga czesc pokoju (od strony drzwi) ma 30cm luzu i nad nia jest drewniana konstrukcja.

Jakies rady? Tyle sprzetu juz przekopalem i dalej nie jest dobrze :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/89686-niski-bas-w-malym-pokoju/

Najlepszym rozwiązaniem było by dokonanie pomiarów. Ona pokazały by Ci że w Twoim pomieszczeniu (być może) nigdy nie będzie basu. Spotkałem się kiedyś z takim pomieszczeniem u dystrybutora sprzętu. Odsłuchiwaliśmy przebasowionego wzmacniacza i kolumn z 3 głośnikami basowymi - basu nie było. Fala basowa ma kilka metrów, może się zdarzyć że u Twoich sąsiadów ten bas może być całkiem dobrze słyszalny a u Ciebie może go nie być (też uczestniczyłem w takim odsłuchu). Możesz albo popracować nad ustrojami - jakieś pułapki basowe w rogi, inne ustawienie mebli. Albo po prostu pogodzić się z koniecznością zakupu subwoofera aktywnego. W subie możesz regulować potencjometrami długość fali basowej - a więc dobrać tyle basu ile Twoje pomieszczenie potrzebuje. I tyle.

Wiem że wiele osób ma opory przed subami - podobno są nieaudiofilskie. Są też rozwiązania droższe. Możesz kupić aktywne kolumny z dostosowaniem pasma do właściwości pomieszczenia. Wiem że np. T+A takie robi. Możesz też kupić kolumny z aktywnym basem - te akurat spotyka się całkiem często. W tej chwili masz na allegro takie Linn i Mission. Możesz też do końca życia próbować wymieniać wzmacniacze i kolumny. A możesz też pożyczyć od kogoś aktywnego suba i zobaczyć jak to u Ciebie działa ...

Pokój nie jest duży a dużo w nim elementów wytłumiających dźwięk. Ja mam podobnej wielkości pokój i oprócz normalnego umeblowania nie stosuję żadnych elementów wytłumiających. Nie mam problemów z basem a kolumny mają tylko jeden głośnik basowy 165 mm. Na początek spróbuj usunąć te białe elementy z narożnika. Narożniki pokoju najbardziej wzmacniają bas. Później ewentualnie usuwaj kolejne elementy. Ale może pogorszyć się scena dźwiękowa.

Możesz albo popracować nad ustrojami - jakieś pułapki basowe w rogi

Pułapki basowe służą do zmniejszania ilości basu.

Pokój nie jest duży a dużo w nim elementów wytłumiających dźwięk. Ja mam podobnej wielkości pokój i oprócz normalnego umeblowania nie stosuję żadnych elementów wytłumiających. Nie mam problemów z basem a kolumny mają tylko jeden głośnik basowy 165 mm. Na początek spróbuj usunąć te białe elementy z narożnika. Narożniki pokoju najbardziej wzmacniają bas. Później ewentualnie usuwaj kolejne elementy. Ale może pogorszyć się scena dźwiękowa.

Pułapki basowe służą do zmniejszania ilości basu.

Pułapki basowe służą do likwidowania podbić basu i jego odbić/wzmocnień w rogach pokoju. Można mieć dużo basu i wtedy pułapki są wskazane, bo one go nie odejmują, a powodują, że nie 'tuła' się po pokoju, tylko wybrzmiewa tyle czasu, ile jest zapsany na materiale źródłowym.

Zacząłbym od zmiany nie położenia kolumn, ale miejsca odsłuchu. Im bliżej tylnej ściany, tym basu może być więcej. trzeba pojeździć po pokoju z fotelem.

subwoofera aktywnego. W subie możesz regulować potencjometrami długość fali basowej - a więc dobrać tyle basu ile Twoje pomieszczenie potrzebuje. I tyle.

Wiem że wiele osób ma opory przed subami - podobno są nieaudiofilskie.

Nieaudiofilskie... bzdety.

Jedyne czego nie rozumiem, to jak regulujesz długość fali basowej? To chyba przejęzyczenie, bo zwiększasz lub zmniejszasz ilość basu, a regulacja długości fali oznaczałaby zmianę charakterystyki basu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Te biale w rogach to papierowe lampy, puste w srodku, nie jestem pewien czy ich usuniecie cos da.

Mebli w pokoju za wiele nie ma, jest tylko biurko i lozko, nawet szafa z ubraniami wyladowala w przedpokoju :-)

Dodam tez ze kiedy stoje pomiedzy i za kolumnami bas chce rozsadzic czaszke :)

Na subem myslalem ale to jak dla mnie dziwne rozwiazanie przy dwoch 15 calowych membranach ktore potrafia zejsc do 30Hz.

Probowalem siedziec jak najdalej od kolumn ale niewiele to daje, oprocz rozjezdzania sie balansu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Będą to czyste spekulacje - porównałem film z oryginałem nagrania na słuchawkach AKG K701 i stwierdziłem nieco podbity bas, bardziej niż w oryginale, kiedy kamera była obok wzmacniacza i w odległości 1-1,5 metra od niego. Dalej basu jest trochę mniej, ale zachowane są proporcje z oryginału, więc o "całkowitym bezbasiu" nie może być mowy. Pokój wygląda jak każdy inny i pewnie mało kto ma w takim problemy z brakiem basu (znajomy miał pokój o podobnych proporcjach, choć niewytłumiony i basu było zbyt dużo lub w sam raz w zależności od wzmacniacza, kolumny 70 - 80 cm od ścian), więc pozostaje sprzęt wygłuszający i sufit podwieszany jak sprawca nieszczęść.

Widzę takie wytłumaczenie:

- znakomita kontrola basu i starsze płyty bez podbitego basu dają taki efekt

- wytłumienie pomieszczenia się powiodło w 200% i trzeba będzie powoli wszystko rozbierać

- w miejscu odsłuchu jest punkt, gdzie bas się idealnie znosi (gdyby na chwilę podłączyć głośniki w przeciw fazie albo podłączyć tylko jedną kolumnę - bas powinien być dużo mocniejszy , jeśli tak się nie stanie, to nie jest to powód braku basu z powodu ustawienia kolumn). Gdyby tak jednak było, to trzeba zmienić miejsce odsłuchu: kolumny odsunąć od ścian bocznych 50 - 100 cm, tylnej 50-150 cm i usiąść bliżej, albo ustawić kolumny niesymetrycznie z bazą na rogu pokoju.

- wina sprzętu - najbardziej nieprawdopodobne wytłumaczenie

Pomiary można zrobić, aby obiektywnie stwierdzić co się dzieje i jakie efekty przynosi usuwanie wygłuszenia lub przestawianie sprzętu, bo ucho łatwo oszukać.

Pułapki basowe służą do likwidowania podbić basu i jego odbić/wzmocnień w rogach pokoju. Można mieć dużo basu i wtedy pułapki są wskazane, bo one go nie odejmują, a powodują, że nie 'tuła' się po pokoju, tylko wybrzmiewa tyle czasu, ile jest zapsany na materiale źródłowym.

Zacząłbym od zmiany nie położenia kolumn, ale miejsca odsłuchu. Im bliżej tylnej ściany, tym basu może być więcej. trzeba pojeździć po pokoju z fotelem.

Nieaudiofilskie... bzdety.

Jedyne czego nie rozumiem, to jak regulujesz długość fali basowej? To chyba przejęzyczenie, bo zwiększasz lub zmniejszasz ilość basu, a regulacja długości fali oznaczałaby zmianę charakterystyki basu.

Regulując potencjometrem poziom odcięcia basu na zwrotnicy regulujesz długość fali basowej w pokoju. Chyba każdy subwoofer aktywny to ma obok regulacji natężenia dźwięku ...

Mam problem z calkowitym "bezbasiem" w pokoju, probowalem juz masy kolumn:

Może się powtórzę tego basu trzeba poszukać, bo może trzeba go poszukać dalej niż 5 cm od tylnej ściany.

Na moim Chomiku są pliki testowe (basowe)

Ukryta Zawartość

- spreparuj sobie płytę i odtwarzaj te tony chodząc po pokoju. Zanotuj, gdzie słychać lepiej lub gorzej daną częstotliwość. Zorientujesz się gdzie występują węzły i strzałki fal stojących. Umieść tak miejsce odsłuchu, aby bas był satysfakcjonujący.

Oczywiści przeprowadź rewizję swoich obecnych ustrojów - bo tak jak koledzy upatruję w nich dodatkowych problemów akustycznych.

Ukryta Zawartość

Zaraz wyprobuje bo akurat dostalem podstawki na kolkach do kolumn.

Regulując potencjometrem poziom odcięcia basu na zwrotnicy regulujesz długość fali basowej w pokoju. Chyba każdy subwoofer aktywny to ma obok regulacji natężenia dźwięku ...

Justas, no to pisz precyzujnie, bo w subach zazwyczaj jest kilka potencjometrów. Regulując punkt odcięcia nie regulujesz długości fali, a zakres przetwarzania niskich częstotliwości (zwrotnica aktywna).

Powrót po dłuższej przerwie...

potencjometrami długość fali basowej - a więc dobrać tyle basu ile Twoje pomieszczenie potrzebuje. I tyle.

W sumie nie wiadomo, czy miales na mysli regulacje crossovera czy fazy...

Zmiana dlugosci fali basowej = zmiana częstotliwości i tym samym wysokosci basu... Takie pokretlo dzialaloby jak pitch shifter:)

Na początek to chyba te gąbki z podłogi trzeba by wywalić,jeżeli coś tam musi leżeć to raczej mata z bambusa/rattanu/trzciny.

Dlaczego nie dywan na podlodze/gąbki? Tam znajduja sie miejsca pierwszych odbić na podlodze zapewne. Mata z bambusa czy trzciny dalaby praktycznie zerowy efekt.

Pułapki basowe powoduja, ze bas jest bardziej rownomierny w calym pokoju. Mając całkowicie absorpcyjne ściany efekt byłby taki, jakbyśmy byli na otwartej przestrzeni. Na dworze (pomijając odbicie od ziemi) uzyskamy płaską charakterystykę przetwarzania - tak płaską jak oferują to kolumny.

Tak więc, obecność pułapek basowych może powodować wzrost ilości basu. Po prostu jeśli danej częstotliwości nie słyszymy, to opcje są dwie: 1) akurat stoimy w miejscu gdzie jest minimum dla danego modu, lub 2) głośnik znajduje się w takiej odległości od twardej powierzchni, że ta częstotliwość na drodze interferencji (efektu SBIR) jest znoszona.

Jeśli ta dziura wynika z 1) czyli faktu że stoimy w miejscu gdzie jest minimum ciśnienia akustycznego dla danego modu, to wystarczy przejść się gdzie indziej i w jakimś miejscu pokoju ten ton będzie słyszalny jako o wiele głośniejszy.

Dlatego tak bardzo ważna jest odpowiednia kombinacja położenia kolumn i miejsca słuchacza + odpowiednio dobrane ustroje akustyczne.

Mówiąc prosto: pułapki basowe powodują odpowiednio że albo "górka" i jest zmniejszona, albo "dziura" zmniejszona.

Szerokopasmowe absorbery działają na kilka modów jednocześnie, natomiast rezonatory działają na jedną nastrojoną częstotliwość.

Samo ułożenie kolumn/miejsca słuchacza może dawać bardzo duże różnice w odpowiedzi.

Przykładowo wczoraj mierzyłem pomieszczenie, które w zależności od położenia kolumn/miejsca słuchacza zawierały się odpowiednio w zakresie około -20/+20dB (40db!) jeśli nie więcej, licząc z wielką dziurą w okolicach 120Hz, a w najlepszym położeniu -7/+7dB, czyli odpowiedź zawierała się w zakresie generalnie około 13,5dB.

Pozdrawiam.

Dlaczego nie dywan na podlodze/gąbki? Tam znajduja sie miejsca pierwszych odbić na podlodze zapewne. Mata z bambusa czy trzciny dalaby praktycznie zerowy efekt.

Skoro masz PRO-w nagłówku to:obejrzyj film,przeczytaj co ja napisałem,Ze swojej strony powiem,że dokładnie o to chodziło by nie tłumić pierwszych odbić,według mnie ten pokój jest zbyt mocno wytłumiony.

Triode, ale kolega ma problemy z basem, jak usuniecie gabki z podlogi mialoby mu pomoc?

Wytłumacz mi, jaki efekt chciałeś osiągnąć za pomocą maty z bambusa czy trzciny?

Czy pokoj jest przetumiony ciezko powiedziec na podstawie filmu, bo widac na nim tylko przod pomieszczenia.

Pomieszczenie jest najprawdopodobniej zbyt malo wytlumione, ale w dole pasma. Ewentualnie jest przetłumione w górze pasma, ale ciężko to stwierdzić na podstawie filmu bez wykonania pomiarów.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie najlepszym miejscem odsłuchu,ba nietrafionym rzekł bym jest zasiadanie na środku pokoju jak to czyni czołgista,to kolumny winny stać niemalże na środku,czołgista pod ścianą,jak w T34:)

Czołgista spróbuj jak pisałem.

Te wszystkie elementy tłumiaco rozpraszające zostaw narazie gdzie są.

Doczytałem że za plecami masz płyty i piramidki,jeżeli będziesz próbował moich rad co do ustawień i miejsca odsłuchu,jeżeli to możliwe zdejmij te płyty i piramidki na ten czs.

Pozdrawiam.

Triode, ale kolega ma problemy z basem, jak usuniecie gabki z podlogi mialoby mu pomoc?

Wytłumacz mi, jaki efekt chciałeś osiągnąć za pomocą maty z bambusa czy trzciny?

Czy pokoj jest przetumiony ciezko powiedziec na podstawie filmu, bo widac na nim tylko przod pomieszczenia.

Pomieszczenie jest najprawdopodobniej zbyt malo wytlumione, ale w dole pasma. Ewentualnie jest przetłumione w górze pasma, ale ciężko to stwierdzić na podstawie filmu bez wykonania pomiarów.

Żaden,poza niewielkimi rozproszeniami tylko ładnie wyglądają.Wiem bo próbowałem.A napisałem dokładnie:jeżeli coś tam musi leżeć.

Doprecyzujmy: udzieliles odpowiedzi, ktora ma na celu poprawe estetyki w pomieszczeniu, a nie jest odpowiedzia na problem zalozyciela watku.

Jesli taki byl Twoj zamiar, warto to uwzglednic w odpowiedzi, bo bez tej informacji moze dojść do zmylenia innych forumowiczow, że należy umieścić na podłodze matę z bambusa, by poprawić bas.

Doprecyzujmy: udzieliles odpowiedzi, ktora ma na celu poprawe estetyki w pomieszczeniu, a nie jest odpowiedzia na problem zalozyciela watku.

Jesli taki byl Twoj zamiar, warto to uwzglednic w odpowiedzi, bo bez tej informacji moze dojść do zmylenia innych forumowiczow, że należy umieścić na podłodze matę z bambusa, by poprawić bas.

Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz co ja sugerowałem/?-to powtórzę:wywalić gąbki,które leżą na podłodze,dużo lepiej sprawdzą się na np.suficie.Mam pokój o podobnych proporcjach,w dodatku z wielkiej płyty-i żadnych problemów z niskim basem,powiedziałbym że to kwestia sprzętu(u mnie).

No właśnie nie bardzo rozumiem? Kolega Czołgista pisze, ze ma problem z basem, a Ty dajesz mu rade dla Twojego pomieszczenia, w którym takich problemów nie ma. Taka rada nie ma przecież sensu.

Przy okazji: z punktu widzenia dźwięku, nie ma większego znaczenia, czy gąbki umieścisz na podłodze czy na suficie, na obu znajdują się miejsca pierwszych odbić. Inna kwestia, że nadal takie działanie nie rozwiązuje problemu Czołgisty.

Przy okazji: z punktu widzenia dźwięku, nie ma większego znaczenia, czy gąbki umieścisz na podłodze czy na suficie, na obu znajdują się miejsca pierwszych odbić.

Tu pozwolę sobie na polemikę. Otóż czytałem w fachowej literaturze, że tzw. pierwsze odbicia są w przypadku podłogi mniej szkodliwe ponieważ mózg jest do nich najbardziej przyzwyczajony, a podłoga jest w zasadzie zawsze w tym samym miejscu. Jako miejsce tłumienia lub rozpraszania preferuje się w związku z tym sufit.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No właśnie nie bardzo rozumiem? Kolega Czołgista pisze, ze ma problem z basem, a Ty dajesz mu rade dla Twojego pomieszczenia, w którym takich problemów nie ma. Taka rada nie ma przecież sensu.

Przy okazji: z punktu widzenia dźwięku, nie ma większego znaczenia, czy gąbki umieścisz na podłodze czy na suficie, na obu znajdują się miejsca pierwszych odbić. Inna kwestia, że nadal takie działanie nie rozwiązuje problemu Czołgisty.

Skoro jesteś PRO - to udziel koledze kilka rad,bez opowiadania legend.

Tu pozwolę sobie na polemikę. Otóż czytałem w fachowej literaturze, że tzw. pierwsze odbicia są w przypadku podłogi mniej szkodliwe ponieważ mózg jest do nich najbardziej przyzwyczajony, a podłoga jest w zasadzie zawsze w tym samym miejscu. Jako miejsce tłumienia lub rozpraszania preferuje się w związku z tym sufit.

Zgadza się, jest różnica, choć może nie aż tak wielka, droga fali dźwiękowej odbitej od podłogi różni się od drogi jaką ta fala musi pokonać odbijając się od sufitu trafiając do słuchacza. Mówimy tu oczywiście o pierwszym odbiciu. Dodatkowo mało kto ma na podłodze to samo co na suficie, czyli otynkowaną ścianę. :)

Jest jeszcze możliwość, że bas jest w porządku a kolega czołgista ma ponadstandartowe wymagania co do ilości basu. Mogą o tym świadczyć 15 calowe głośniki w 15 metrowym pokoju. Znam kogoś kto uważa, że jak bas nie wali w klatę to nie ma basu.

Jest jeszcze możliwość, że bas jest w porządku a kolega czołgista ma ponadstandartowe wymagania co do ilości basu. Mogą o tym świadczyć 15 calowe głośniki w 15 metrowym pokoju. Znam kogoś kto uważa, że jak bas nie wali w klatę to nie ma basu.

Też się lekko przychylam do tej opinii. Basy i słuchacze są różni :)

Wlasnie nie, nie lubie nadmiaru basu ale u mnie go po prostu nie ma, przy Leakach 2075 (15 cali w linii transmisyjnej!) w pokoju byla cisza ale bylo slychac brzeczace szyby i drzwi, magia czy co?

Wlasnie nie, nie lubie nadmiaru basu ale u mnie go po prostu nie ma, przy Leakach 2075 (15 cali w linii transmisyjnej!) w pokoju byla cisza ale bylo slychac brzeczace szyby i drzwi, magia czy co?

Jeśli mogę zaryzykować tu jakąś tezę to pokój jest prostokątny, słuchacz siedzi na środku w miejscu gdzie jest węzeł basowy lub nawet kilka i fakt że ma głośniki z dużym basem nie ma znaczenia bo czym więcej basu produkują tym silniej jest on znoszony

przez nakładające się fale po odbiciu od ścian i sufitów właśnie na środku pokoju. Dodawanie basu jeszcze więcej przez lepsze kolumny czy regulacje na wzmacniaczu nic nie zmienią.Nadal będzie dziura basowa.

U mnie było trochę podobnie i jak napisał Imacman trzeba było tego basu poszukać.

Na środku pokoju było go bardzo mało ale 2m bliżej przedniej ściany na całej jej szerokości było go 4x więcej a w narożnikach jeszcze więcej.

Stopniowe dokładanie pułapek basowych szerokopasmowych w narożniki i kilka innych miejsc znacznie wyrównało poziom basu w pokoju.

Nadal są różnice między dziurami basowymi czyli węzłami a górkami basu czyli strzałkami ale kiedyś były +/- 200% a teraz są +/- 30%.

Niby ilość basu w całym pokoju zmniejszyła się przez te pułapki ale w miejscu odsłuchu jest go więcej i jest lepszej jakości.

Jedyną opcją jest wstawienie choćby na próbę kilka dobrych pułapek basowych i zobaczyć co się dzieje.Ale nie jest łatwo o dobre basstrapy.Z gąbki odpadają.

Opcji co zrobic jest kilka (w kolejnosci od najlepszej do potencjalnie najmniej skutecznej):

1) pomiary i ustroje przygotowane pod Twoje pomieszczenie

2a) Same pułapki szerokopasmowe w narożach, próby ustawiania kolumn i miejsca słuchacza "na ucho"

2b) Same pomiary i ustawienie kolumn/miejsca sluchacza

3) Ponowna proba przestawienia kolumn + miejsca sluchacza "na ucho"

Możesz łatwo sprawdzić, czy twoje kłopoty z basem wynikają z akustyki pokoju i ustawienia kolumn. Na próbę ustaw kolumny tak, aby słuchać nie wzdłuż pokoju a po przekątnej. Jeśli usłyszysz zadowalający bas, pozostaje ci zastosować się do rad wskazanych wcześniej. Jeśli dalej będzie słabo, to raczej przyczyną jest obniżona czułość twojego słuchu na niskie częstotliwości.

Tak na marginesie, ja nie zdecydowałbym się wstawić 15" głośników do pokoju mniejszego niż 30m2.

sly30 trafil w sedno z wezlami basowymi bo, co najsmieszniejsze Rogersy JR149 na malutkich KEFach B110 mialy najwiecej basu w moim pomieszczeniu.

Troche poeksperymentowalem i niewazne jak ustawie kolumny, 1m od kolumn bas znika :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.