Skocz do zawartości
IGNORED

Co się mogło stać z moim komputerem? Pomocy!

STREET

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem mocno zaniepokojony bo nigdy nie miałem takiego przypadku. Otóż dzisiaj wróciłem z pracy i włączyłem komputer (Win XP), nagle usłyszałem jakieś dziwne dźwięki i sygnały z komputera i zobaczyłem, że pojawił się czarny ekran, na dole były 2 opcje do wybrania, RESUME i chyba SETTINGS. Myślałem że jak wcisnę Resume to system zrobi restart i ponownie się uruchomi normalnie. Nie uruchomił się normalnie. Zegarek na pasku zadań się przestawił na godzinę 01:00, a na witrynie Onet.pl widnieje data 01 Stycznia 2005!!! Ponadto nie mogę otworzyć poczty bo pokazuje komunikat (zobacz poniżej). Co mogło się stać?

Jak wrócić do stanu sprzed tych zmian?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15842-0-99846300-1325003561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

A masz anty-wirusa?Zawsze możesz uruchomić przywracanie systemu jeżeli masz prawidłowo skonfigurowany system.Po restarcie systemu pierwszy ekran jest pod DOS-em,klawisz F8-uruchamia awaryjne opcje systemu.

Mam antywirusa, ale to wersja free Avast (nie jestem zadowolony)! System mam raczej prawidłowo skonfigurowany więc myślę, że przywrócenie byłoby dobre, tylko proszę napisz instrukcję krok po kroku, bo nie znam obsługi komputera, zawsze zlecam wszelkie formaty instalacje systemów bo to nie mój język.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Avast-owi nic nie brakuje,Po pierwsze:gruntowny skan komputera(bez otwierania przeglądarki)-potrwa z godzinę.Jeżeli nic nie znajdzie-można uruchomić przywracanie systemu.po kolei:mój komputer-wydajność i konserwacja-w lewym górnym rogu jest ikona ``przywracanie systemu``-trzeba kliknąć,wyjdzie kalendarz z podkreśloną datą,SKAN-anty-wirusem Avast,oczywiście.

Avast-owi nic nie brakuje,Po pierwsze:gruntowny skan komputera(bez otwierania przeglądarki)-potrwa z godzinę.Jeżeli nic nie znajdzie-można uruchomić przywracanie systemu.po kolei:mój komputer-wydajność i konserwacja-w lewym górnym rogu jest ikona ``przywracanie systemu``-trzeba kliknąć,wyjdzie kalendarz z podkreśloną datą,SKAN-anty-wirusem Avast,oczywiście.

A czy coś utracę przez przywracanie systemu? Chodzi mi o zainstalowane programy czy chociażby zawartość z dysku na którym jest system?

A czy coś utracę przez przywracanie systemu? Chodzi mi o zainstalowane programy czy chociażby zawartość z dysku na którym jest system?

Nie nie powinno być strat,data przywracania jest o 2-3dni wstecz lub jakieś aktualizacje np.Komputer pamięta loginy i inne.Jeżeli wszystko było ustawione prawidłowo.

Nie nie powinno być strat,data przywracania jest o 2-3dni wstecz lub jakieś aktualizacje np.Komputer pamięta loginy i inne.Jeżeli wszystko było ustawione prawidłowo.

A ile trwa przywracanie systemu? Bo kilka aukcji mi się kończy dzisiaj za 2-3 godziny.

A ile trwa przywracanie systemu? Bo kilka aukcji mi się kończy dzisiaj za 2-3 godziny.

różnie,zależy ile masz danych-min~~~~30min.W prawym dolnym rogu masz czas,jak klikniesz wyjdą ustawienia czasu i daty-może wystarczy tylko to przestawić.Skan anty-wirusem jak najbardziej,jeżeli możesz pisać,problem nie jest duży.

różnie,zależy ile masz danych-min~~~~30min.W prawym dolnym rogu masz czas,jak klikniesz wyjdą ustawienia czasu i daty-może wystarczy tylko to przestawić.Skan anty-wirusem jak najbardziej,jeżeli możesz pisać,problem nie jest duży.

Zmieniłem datę manualnie i na Onet.pl też się zmieniło automatycznie na aktualną i do poczty tez się zrobił dostęp. Ale powiedz mi jedno, czy godzina też musi być zmieniona manualnie? Nie może się sama zaktualizować?

Zmieniłem datę manualnie i na Onet.pl też się zmieniło automatycznie na aktualną i do poczty tez się zrobił dostęp. Ale powiedz mi jedno, czy godzina też musi być zmieniona manualnie? Nie może się sama zaktualizować?

Musiałeś coś przypadkowo przestawić,jutro się okaże czy system działa prawidłowo.Przywracanie narazie sobie daruj,skanowanie aktualne.

Na razie mogę sobie darować, ale nie mogę nigdzie znaleźć tej opcji o której mój komputer-wydajność i konserwacja. Może jakieś bliższe wskazówki bo w "Mój komputer" nie widzę wydajnośc i i konserwacji, sprawdzałem w panelu sterowania i tez nie zauważyłem.

witam

Tak na wszelki wyapdek sprawdź sobie ustawienie zegara czasu rzeczywistego w biosie .Tam może cisię coś namieszało .Jeśli problem zdata bedzie sie powtarzał po restrcie kompa to napewno batryjka od biosu zaczyna padac.

Oj Chłopaki Cię nastraszyły

Odstraszę Cię.

Data 2005 coś tam to pierwsza data z Biosu płyty głównej. Najprawdopodobniej (bo na odległość to można pi, pi, pi,) masz słabą baterię na płycie głównej.

Właściwie to akumulatorek. Jej wartości spadły poniżej krytycznej i zresetowało Ci datę. A ponieważ chciałeś ściągać pocztę z datą 2005 to google zgłupiało.

Masz też zresetowane ustawienia Biosu na domyśle.

Jak Ci się to będzie powtarzać - bateria ładuje się w czasie pracy PC - kup nową, albo używkę w jakimś serwisie PC - kiele 5 zł. polskich.

Albo jak Ci się poniewiera jakaś stara płyta główna to sobie zamień baterie - tylko przy wyłączonym PC oczywiście !!!!

P.S. Kurde dobrze że Ci HDD nikt nie kazał kupować - bez urazy Koledzy....

Dziękuje Panowie za sugestie, ja ze swojej strony nawet nie spodziewałbym się takiego powodu zresetowania daty jak bateria na płycie głównej, ja chyba rąk do tego nie przyłożę, bo to notebook Toshiba Satellite A200-1HV i jeszcze jak go mam od nowości to nie odkręciłem ani śrubki a lat już chyba minęło ponad 5, a i format + nowy system może 2 razy i to zlecałem bo ja z komputerem nie umiem rozmawiać. Życzyłbym sobie żeby ten incydent był jednorazowy, ale jeżeli jutro się powtórzy to będę prosił o szczegóły operacyjne. Do jutra ;)

zsynchronizuj sobie czas z jakims internetowym serwerem czasu np. vega.cbk.poznan.pl przy uzyciu tego programiku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Raz przypadkowo przestawiłem sam sobie zegarek w kompie i też były jaja :-)

Przeskanuj sobie kompa:

Ukryta Zawartość

Nie lękaj się, nic Ci nie padnie, a przyspieszysz staruszka :-)

Co do antywira Avast jest ok, choć czasem wykrywa za dużo wirów dobre pliki biorąc za zarażone....

Ukryta Zawartość

Jesli to lapek toshiby to pod klapa masz dostę do bateri RTC.Po pieciu latach ma prowo paść.Jak sam sie boisz grzebać .to zadzwoń do nich na infolinie wsparcia technicznego.Pracuja tam fajne chłopaki napewno dokładnie wytłu macza ci co i jak zrobić .

Nie wiem dlaczego ich chawle chociaz to moja konkurencyjna firma.

Otóż: problem dziś nie powrócił, wszystko włączyło się prawidłowo i raczej była to incydentalna przypadłość. Ale dziękuję za sugestie, tę bateryjkę będę miał na myśli, a skan wykonam niebawem jak będzie chwila.

Upgrade biosu to dobry pomysł ale pod warunkiem że będzie 200 % pewności że z bateryjką jest wszstko ok .Inaczej moze skończyc sie smiercią klniczna płyty głownej.

PS .Dzięki STREET jeszcze raz za posta na Denoach.

jesli nie uzywasz adblocka, mozesz liczyc na pomoc techniczna administracji audiostereo ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 4 miesiące później...

Znów mam problem z moim laptopem.

Otóż kilka godzin temu zaczął bardzo wolno działać, nad każdą operacją myślał bardzo długo. Przeglądarka też działa zbyt wolno. Zrobiłem reset podczas którego włączał się chyba około 8 minut. Następnie spróbowałem włączyć film. Udało się włączyć film z pliku ale obraz i dźwięk zacinał. Podobnie z oglądaniem filmów z YT. Spróbowałem też włączyć muzykę z Foobar'a - nie da się słuchać bo strasznie tnie.

Co się mogło stać?

Sprawdź w menadżerze zadań czy jakaś usługa albo proces nie obciąża nadmiernie procesora. Mogły też pojawić się błędy na dysku skoro tak długo się uruchamiał.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.