Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

W matrycach OLED LG elementy podświetlające (źródła światła) to białe organiczne OLED-y (WOLED) a nie kolorowe dla każdego sub-pixela RGB jak to robi SONY i SAMSUNG.

Szybkość matrycy będzie OK, ale czerń będzie zależeć od ilości W-oledowych diód.

Podobnie jak w local-diming. Im więcej tym lepiej.

To może być rozwiązanie oszczędne i jeszcze niedoskonałe ale tanie w produkcji.

Wygląda na to, że ponownie LG bije konkurencję innowacyjnością.

b]komunikat prasowy od LG:[/b]

The panel adopts an Oxide TFT technology for backplane which is different from a Low Temperature Poly Silicon (LTPS) type generally used in existing small-sized OLED panels. The Oxide TFT type that LG Display utilizes is similar to the existing TFT process, with the simple difference lying in replacing Amorphous Silicon with Oxide. Moreover, the Oxide TFT type produces identical image quality to high performance of LTPS base panels at significantly reduced investment levels.
Additionally, LG Display uses White OLED (WOLED). WOLED vertically accumulates red, green, and blue diodes. With white color light emitting from the diode, it displays screen information through color layers below the TFT base panel, which leads to a lower error rate, higher productivity, and a clearer Ultra Definition screen via the benefits of small pixels. Further, it is possible to realize identical colors in diverse angles via color information displayed through a thin layer. Lower electricity consumption in web browsing environments for smart TVs is another key strength of WOLED.

Czyli zamiast drogich, małych paneli LG opanował i wdrożył innowacyjną technologię pozwalającą na tanią produkcję dużych matryc, bez straty jakości !

Ale czy każdy sub-pixel ma swojego White OLEDa ? 3 x 1920 x 1080 = 6 220 800 szt.

Bo pojedynczy WOLED (biały OLED) może (chyba) naświetlać wiele sub-pixeli tego samego koloru.

Zobaczymy Już 9 stycznia w Las Vegas na CES 2012.

LG Display's 55" OLED TV panel produces remarkable image quality with no after image due to its high reaction velocity, as well as high contrast ratio of over 100,000:1 and wider color gamut than that produced by LCD panels.

OLED, a medium that controls pixels is a departure from LCD panels which utilize liquid crystals. The new technology allows light emitting diodes to self-generate light and features a reaction velocity to electric signals over 1000 times faster than liquid crystal.

The environmentally conscious will also appreciate LG Display's 55" OLED TV panel. While light sources in backlight units, like LCD panels, must always be kept on, the OLED panel allows diodes to be turned on or off which enables lower power consumption than conventional LCD panels.

LG Display 55" panel OLED TV daje bardzo wysoką jakość obrazu:

- bez tgz. smużenia ze względu na wysoką szybkość reakcji,

- wysoki współczynnik kontrastu na 100.000:1

- szerszą gamę barw niż wytwarzany przez panele LCD.

OLED, to medium, które kontroluje piksele i jest odejściem od paneli LCD, które wykorzystują ciekłe kryształy. Nowa technologia pozwala diodom elektroluminescencyjnym samodzielne generowanie światła i posiada szybkość reakcji na sterujące impulsy elektryczne ponad 1000 razy większą niż ciekły kryształ.

Pro-ekolodzy docenią LG Display 55" panel OLED TV. Podczas gdy źródła światła w jednostkach podświetlających, takich jak panele LCD, muszą zawsze świecić, panel OLED pozwala diodom być włączone lub wyłączone, co umożliwia niższe zużycie energii niż w konwencjonalnyvh panelach LCD.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zakładka PRESS RELEASE

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89986-oled-tajniki-technologii-lg-white-oled/

W matrycach OLED LG elementy podświetlające (źródła światła) to białe organiczne OLED-y (WOLED) a nie kolorowe dla każdego sub-pixela RGB jak to robi SONY i SAMSUNG.

Szybkość matrycy będzie OK, ale czerń będzie zależeć od ilości W-oledowych diód.

b]komunikat prasowy od LG:[/b]

Czyli zamiast drogich, małych paneli LG opanował i wdrożył innowacyjną technologię pozwalającą na tanią produkcję dużych matryc, bez straty jakości !

Ale czy każdy sub-pixel ma swojego White OLEDa ? 3 x 1920 x 1080 = 6 220 800 szt.

Bo pojedynczy WOLED (biały OLED) może (chyba) naświetlać wiele sub-pixeli tego samego koloru.

Zobaczymy Już 9 stycznia w Las Vegas na CES 2012.

Źródło:

Ukryta Zawartość

zakładka PRESS RELEASE

O ile dobrze zrozuiałem chociaż nie przeczytałem tekstów w angielskim to jest to nic innego jak telewizor LCD podświetlony białymi OLED'ami gdzie każdy sub-pixel będzie miał własne podświetlenie.

Powiem szczerze że mam mieszane uczucia. Na pewno jakość będzie lepsza niż klasycznego LCD ale to jednak LCD.

Mi się zadawało nie wiem dlaczego że telewizory z białymi OLED'ami będą miały po prostu kolorowe filtry przed każdym pixelem.

Czy coś źle zrozumiałem?

Ukryta Zawartość

Jaki jest sens wprowadzania takiej technologii, która jest ślepą uliczką?

Jaki jest sens wprowadzania takiej technologii, która jest ślepą uliczką?

Myślę że głównym sensem jest możliwość umieszczenia na obudowie napisu WOLED. Ja bym jednak poczekał aż telewizor pojawi się w sklepie zanim zaczniemy go mieszać z błotem. Być może będzie to jednak krok do przodu.

Z tego co rozumiem ale wcale nie jestem tego pewny że zrozumiałem dobrze to odcień koloru będzie uzyskiwany z matrycy LCD a luminancja czyli stopnie szarości z podświetlenia WOLED.

Ale byłoby tak tylko i wyłącznie gdyby każdy sub-pixel miał własne podświetlenie.

W takim wypadku postęp byłby znaczny aczkolwiek w dalszym ciągu to jednak nie będzie pełny OLED.

Ale to wszystko bez sensu bo po co stosować elektronikę do LED-a i drugą do OLED-a.

A nie rozumiem jednego dlaczego po prostu przed pikselem białego OLED nie zastosowano kolorowego filtra. Przecież taka konstrukcja byłaby najprostsza. Coś mi się zdaje że ten nowy LG to będzie zwykły LCD z local dimming na OLEDach. Coś mi to pachnie ogłupianiem klienta. Ale poczekajmy. Może się mylę.

O ile dobrze zrozuiałem chociaż nie przeczytałem tekstów w angielskim to jest to nic innego jak telewizor LCD podświetlony białymi OLED'ami gdzie każdy sub-pixel będzie miał własne podświetlenie.

To byłoby bez sensu całkowicie (drogie i nadal niedoskonałości LCD w postaci kiepskiej char. kątowej ... z drugiej strony gdyby użyto IPS to tego problemu by nie było ... ale całość OLED+LCD byłaby po prostu bardzo złożona, a i tak pozostanie kwestia czasu reakcji LCD). O wiele lepiej (dla jakości obrazu) i raczej prościej (brak LCD) jest zrobić matrycę białych OLED o rozdzielczości 5760x1080 (oczywiście o proporcjach 16:9) i nad matrycą umieścić tylko filtry barwne RGB (nawet te same co w LCD) uzyskując na koniec tradycyjne 1920x1080. Nie powinno to być do odróżnienia od trójkolorowego OLED bez filtrów barwnych.

Witek: z tego co miałem okazję przeczytać to problemy z niebieską diodą zostały rozwiązane już 3 lata temu.

Sorry ale cytowane teksty pachną mi kolejna marketingową drętwą mową. Co chwila dowiadujemy się o wiekopomnych inowacjach, które jakoś nie trafiają potem do oferty rynkowej. Osobiście nie mam najmniejszych wątpliwości, że OLED na oddzielnych diodach RGB to może być przełom w technologii wyświetlania obrazu. Ale białe OLED-y plus kolorowe filtry? Kolejne rozwiązanie przejściowe. Taki OLED - Ready. Nawet jeśli każdy sub-piksel będzie miał swoje indywidualne podświetlenie (w co wątpię) - nadal będziemy mieli do czynienia z telewizorem LCD. Zmodyfikowanym, mającym (wreszcie) pełne podświetlenie tylne oraz (również wreszcie) pełne lokalne przyciemnianie. Ale nadal będzie to LCD.

Pytanie czy te (pseudo)udoskonalenia zapewnią (w porównaniu z tym, co już obecnie jest w stanie dać LCD) tak znaczącą poprawę jakości obrazu, że będzie ona uzasadniała większe skomplikowanie techniczne, co niewątpliwie przełoży się na istotnie wyższą cenę. Mam tu poważne wątpliwości.

Ale białe OLED-y plus kolorowe filtry? Kolejne rozwiązanie przejściowe. Taki OLED - Ready.

Dla czego uważasz że byłoby to gorsze od "kolorowych" OLED? Pod jakim konkretnie względem?

• Moderatorzy

i tak mamy prawie nowe tv więc raczej w ciągu 2 lat nie zainwestujemy w nic nowego i bardzo drogiego.

tv musi zacząc nadawać lepszy sygnał, bo nawet stacje hd są kiepskie, a trudno bazować jedynie na BD.

ja stawiam na rozdzielczość np 4K i wielkość rzędu 100 cali, dziś podołać mogą temu jedynie projektory, ale czekam na wielkie i cienkie panele

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Po przemyśleniach:

- nowa jakość źródła podświetlenia = minimalne zużycie energii,

- możliwość całkowitego wygaszania poszczególnych sub-pixeli = czerń absolutna,

- szybkość reakcji = brak smużenia,

- gamut doskonały.

Panowie; to jednak REWOLUCJA jest !

Po przemyśleniach:

- nowa jakość źródła podświetlenia = minimalne zużycie energii,

- możliwość całkowitego wygaszania poszczególnych sub-pixeli = czerń absolutna,

- szybkość reakcji = brak smużenia,

- gamut doskonały.

Panowie; to jednak REWOLUCJA jest !

No dokładnie ... jestem zdania że "WOLED"+same filtry barwne, będzie praktycznie nie do odróżnienia od OLED.

Tylko czy to będą WOLED+filtry, czy podświetlenie zwykłego LCD za pomocą WOLED? Bo nawet pełne local dimming na WOLED'ach nie zlikwiduje wszystkich wad LCD.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tylko czy to będą WOLED+filtry, czy podświetlenie zwykłego LCD za pomocą WOLED? Bo nawet pełne local dimming na WOLED'ach nie zlikwiduje wszystkich wad LCD.

No właśnie. Pytanie za dziesięć punktów bo to jednak kolosalna różnica czy to będzie WOLED tylko z kolorowymi filtrami czy też WOLED z matrycą LCD przed nosem. Coś mi się zdaje że to drugie i że komórka WOLED będzie podświetlać więcej niż jeden piksel bo by zrezygnowali w tym wypadku z matrycy LCD.

Mimo to myślę że to i tak będzie miało jakość o wiele lepszą niż LED LCD.

Dla czego uważasz że byłoby to gorsze od "kolorowych" OLED? Pod jakim konkretnie względem?

Jeżeli by to były WOLED + filtry to należy przypuszczać, że jakość byłaby porównywalna z OLED RGB. Aby ten warunek był spełniony - ilość WOLED-ów musiałaby być równa 1920 x 1080 x 3. I tu mam duże wątpliwości.

Dlatego zgadzam się z KrzyśkiemA, że najprawdopodobniej będą to:

* WOLED z matrycą LCD przed nosem;

* jeden WOLED będzie podświetlał większą ilość pikseli.

Czyli: góra urodziła mysz. Czym to się (tak naprawdę) będzie różniło od pełnego podświetlenia LED z lokalnym przyciemnianiem? Większą ilością WOLED-ów niż jest obecnie LED-ów? Większą ilością niezależnie sterowanych stref podświetlania? Bardziej precyzyjnym i lepszym przyciemnianiem? W sumie otrzymujemy taki trochę zmodernizowany LED LCD. Czy jakość obrazu będzie w isitotnym stopniu lepsza od obecnych, bardzo już dopracowanych LCD? Mam również wątpliwości.

Więc po co ta cała zabawa? Węszę tu kolejną marketingową ściemę.

Cytując z pierwszego postu:

LG Display 55" panel OLED TV daje bardzo wysoką jakość obrazu: - bez tgz. smużenia ze względu na wysoką szybkość reakcji,

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

= nie może być tam matrycy LCD. Jeśli byłaby matryca LCD to czas reakcji byłby taki jak w zwykłym LCD.

Ukryta Zawartość

= nie może być tam matrycy LCD. Jeśli byłaby matryca LCD to czas reakcji byłby taki jak w zwykłym LCD.

Wniosek nieuprawniony. Na nowych LCD >= 100 Hz z upłynniaczami ruchu smużenia też nie ma, mimo że matryca LCD jaknajbardziej jest.

Wniosek nieuprawniony. Na nowych LCD >= 100 Hz z upłynniaczami ruchu smużenia też nie ma, mimo że matryca LCD jaknajbardziej jest.

Przecież sam pisałeś, że na plazmie włoski na jakimś sierściuchu są nierozmyte, a na LCD rozmyte.

Cytując z pierwszego postu:

Jak podświetlenie będzie migać to niekoniecznie. Poza tym to nie wiadomo ile pikseli będzie podświetlać jedna strefa Jeżeli jeden biały oled będzie podświetlał trzy punkty lcd czyli czerwony, zielony i niebieski to wystarczy że wyłączy się piksel oled żeby smużenia nie było widać. Wtedy nie ma znaczenia czy piksel LCD zdążył się już wyłączyć czy jeszcze nie. Poza tym jeżeli na matrycę LCD puszą tylko chrominancją a na matrycę OLED luminancję która jest odpowiedzialna za rozdzielczość to niekoniecznie musi smużyć.

Podstawowe pytanie to ile pikseli LCD i jakich przypada na jeden piksel OLED. Jeżeli więcej niż trzy kolory podstawowe to mamy taki lepszy LCD. Jeżeli tylko trzy kolory podstawowe to sytuacja była by trochę inna. Matryca LCD odpowiedzialna by była za chrominancję a ta nie musi mieć tak dużej dynamiki za to stopnie szarości które odpowiedzialne są za plastykę obrazu były by uzyskiwane przez matrycę OLED.

niech będzie idealna czerń, brak smużenia, super ostrość, ale żeby obraz był naturalny pod względem kolorów i detaliczny jak na plaźmie, to wtedy będzie pełen sukces

niech będzie idealna czerń, brak smużenia, super ostrość, ale żeby obraz był naturalny pod względem kolorów i detaliczny jak na plaźmie, to wtedy będzie pełen sukces

Myślę że nic innego nie pozostało aż pierwsze telewizory pojawią się w sklepach bo jak na razie to tylko wielkie gdybanie. Zresztą kogo będzie stać na pierwsze modele?

Przecież sam pisałeś, że na plazmie włoski na jakimś sierściuchu są nierozmyte, a na LCD rozmyte.

Tak. Pisałem. Ale teraz miałem na myśli co innego. Na pierwszych LCD wykopana piłka zostawiała za sobą smugę. Obecnie nic takiego nie ma miejsca. Owszem, włoski na futerku małego lewka podczas ruchu są trochę mniej ostre. Na plaźmie są ostre zawsze.

Dlaczego nie czytacie źródła ?

Dałem link w pierwszym poście.

LG Display wykorzystuje Biały OLED (WOLED).

WOLED pionowo gromadzi czerwony, zielony i niebieski LED.

Z emitującej białe światło diody, wyświetla informacje na ekranie, poprzez warstwy koloru pod panelem na bazie TFT , która prowadzi do obniżenia poziomu błędu, wyższą wydajność i jaśniejszy ekran Ultra HD poprzez korzyści płynące z małych pikseli.

Ponadto, możliwe jest realizowanie identyczne kolory w różnych kątów za pomocą informacji kolorów wyświetlanych przez cienką warstwę. Mniejsze zużycie energii elektrycznej w sieci środowisk przeglądający inteligentnych telewizorów jest kolejnym kluczowym siłę WOLED.

Dlaczego nie czytacie źródła ?

Dałem link w pierwszym poście.

No i przeczytałem no i nic nie zrozumiałem. To tłumaczenie z Googla chyba bo bardziej pokrętne niż instrukcja obsługi ruskiej młockarni. Może mi to ktoś przetłumaczyć na polski.

No i przeczytałem no i nic nie zrozumiałem. To tłumaczenie z Googla chyba bo bardziej pokrętne niż instrukcja obsługi ruskiej młockarni. Może mi to ktoś przetłumaczyć na polski.

OK !

Mam dwa takie kontakty;

Jeden w USA i drugi w rodzinie.

Obaj to superspece w HDTV i perfekt polski i ang.

Ale to już po sylwestrze.

Moje próby są takie:

WOLED (jako żródło światła białego) obsługuje w pionie LEDy RGB.

Nie kumam. Ale może tu także chodzić o kierunek prostopadły do matrycy !!! Czyżby EUREKA ?

Dalej:

"Panel quasi TFT ma także trzy kolorowe warstwy RGD."

"Warstwy te są tak cieńkie, że nie ma problemu z kątami."

Moja radosna "tfurczość".

Teraz dopiero przeczytałem i widzę że wszyscy pierdzielicie trzy po trzy.

LG będzie produkować TV typu OLED w odmianie WOLED czyli będzie normalna matryca (chyba Full HD) plus kolorowe filtry, nadmienia również że nie zaprzestanie produkcji LCD w różnych rozmiarach i zastosowaniach.

Produkować? Oni zamierzają pokazać prototyp i to pewnie na zamkniętym pokazie. To co LG prezentuje na jakiś targach a co wchodzi do produkcji to są dwie prawie zupełnie rozłączne kategorie. Ta firma ma chyba najmniejszy w branży współczynnik korelacji między tymi dwoma formami aktywności.

Pokażcie mi kiedy, gdzie to zabawne LG zamierza postawić GEN8 fab by trzaskać odpowiednie substraty. I o jakiej wydajności będzie ta ich produkcyjka. To możemy sobie wtedy powiedzieć kiedy, co i za ile.

Przez całe lata się nasłuchałem, że już za chwileczkę już za momencik.

Szczerze radzę patrzeć w kierunku Samsunga w tej materii i nie zawracać sobie głowy LG, Sony i innym pozorantom.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.