Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry laptop używany

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

teraz laptopy są wydajne tylko trzeba wiedzieć co kupić i można pograć w nowe pozycje nie ma problemu ,

Poniżej i5 + GF GT540M lub HD 6770M da się w Batlefield 3?

Jeśli tak to daj przykład, sam cos szukam ale nowego do 2,5kzł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W kwestii używanych lapków odradzam modele na procesorach Pentium 4!! Większość to potężne krążowniki z wagą 3,5kg i dwoma wentylatorami. Chodzi jak sieczkarnia, nosić się za dużo nie da. To mój stacjonarny DELL GX280 jest niewiele większy i cięższy. Za to Pentium M fajne procesory. Wydajność mają prawie jak P4 z dwukrotnie większym zegarem (czyli pewnie coś koło atoma). Przy ATI X300 da się grać w CS 1.6.

Co do Lenovo to niestety ale muszę zgodzić się z przedmówcą, że jakość słabnie. Chociaż np. T61 jeszcze mocno jest zakorzeniony w IBM to już widać cięcia. Na uwagę zasługuje poprawiony w stosunku do T43 układ chłodzenia i wentylator. 14" wersja jest jakoś podatna na luzy w zawiasach, na niektórych plastikowych elementach pojawiły się pęknięcia, wymieniałem świetlówkę w matrycy i baterię. Ale nie bez znaczenia jest to, że sam go tak zakatowałem nosząc w przepakowanym plecaku (straszny ścisk), kilka razy spadł z plecakiem. Aktualna bateria po ok. 100 użyciach i 1,5 roku pracy trzyma ok. 2,5h. Niemniej jednak jest to światna maszyna, na której przyjemnie się pracuje. Lekki, chłodny, cichy (jakiego lapka po 2,5 roku pracy praktycznie nie słychać?). Dysk chodzi głośniej jak wentylator. Ostatnio kupiłem sobie do niego nowy dysk Seagate 500GB 16MB 7200rpm SATA2 2,5cala (ST9500420ASG), strasznie szybki za 200zł (przed powodzią w Tajlandii) i nic mi chyba więcej nie potrzeba.

Poniżej i5 + GF GT540M lub HD 6770M da się w Batlefield 3?

Jeśli tak to daj przykład, sam cos szukam ale nowego do 2,5kzł.

Tutaj BF3 w akcji na laptopie.

Na allegro, Acer o podobnej specyfikacji kosztuje ~2400zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub jeszcze taniej 2200zl tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisano wczoraj, 22:48

Podłączając się pod temat, czy te laptopy są coś warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do HP-ka to jest stara amerykańska biznesówka i może sie okazać jest jednorazówka jak padnie to koniec nikt tego Ci nie naprawi .

Sterowniki zostały na poziomie XP i pry próbie przesiadki na Win 7 możan nie dopasować sterów.

co Della to się nie wypowiadam bo to nie moja dzialka.

Nie zabieram głosu w nie swoich tematach.

Jak widać na HP kach też da sięgrać w BF3 .Jedna uwaga lepiej unikać tych modeli z przełaczaną grafiką.Niektóre gry mają problem z rozpoznaniem karty zazwyczaj widzą tylko tą chipsetową .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze sterownikami trzeba uważać bo często producent wydaje sterowniki do jednego systemu i zapomina o produkcie. Czasami da się to obejść szukając sterowników od innych producentów, rozpakowując je na kawałki i instalowanie przez menedżera urządzeń.

Taka sama sytuacja jest z markowymi desktopami, ostatnio nieźle się namęczyłem żeby zmusić Compaqa Presario sprzedawanego z Vistą do pracy na XP.

Pavilona ZD7000 z poprzednich postów absolutnie odradzam, siedzi tam słabiutki Pentium 4 i w dodatku będziesz miał piekarnik na kolanach. Pentium M 1.5-1.8GHz są o wiele szybsze.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wracam do nowszych rzeczy. Rozumiem, że do bezstresowego grania poza domem procek i5 lub AMD A6, A8 i kartyHD6650 lub 6750 wystarczą?

Jak z dziforsami, które?

• Moderatorzy

HP zdecydowanie odradzam, służbowy, trzymany w domu, w ciągu 1,5 roku 2x twardy dysk i raz płyta główna poszła się rypać

xniwax, zobacz tego, masz generalnie full opcje, jak zechcesz to ramu sam dołożysz, :

Ukryta Zawartość

ja kupiłem u nich podobnego ale z inną kartą graf 1gB , BD i obudową z metalu, wybrałem 14 cali bo lapek ma być mobilny, a jak chcę pograć na dużym to podłączam się po hdmi pod tv

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Myślałem o Asusie ale w tej cenie można dostać 15,6" Samsunga RF511 z i7 i GF540GT lub Lenovo, a to chyba lepsza karta, sam juz nie wiem ;).

ja kupiłem u nich podobnego ale z inną kartą graf 1gB , BD i obudową z metalu

Piszesz o Asusie U46SV?

• Moderatorzy

Myślałem o Asusie ale w tej cenie można dostać 15,6" Samsunga RF511 z i7 i GF540GT lub Lenovo, a to chyba lepsza karta, sam juz nie wiem ;).

Piszesz o Asusie U46SV?

ja mam N43SN, wersja 15 calowa jest chyba nawet ciut tańsza

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Piszesz o Asusie U46SV?

kupiłem używanego 4mce asusa g73 jh za 3,5tys

z gwarancją , spalił mi się zasilacza przyjechał kurier zabrał potem przyjechał dał nowy :)

polecam :)

laptop posiada mocną vga ati 5870 crysisa 2 odpala na maks detalach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

To prawda że 5870M to już szatan do gier, GTA IV też idzie bezproblemowo przy 1680x1050 a i daje się dobrze podkręcić.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A powiedzcie (już nie pod kątem gier, a zwykłej multimedialności) jak mają się Apple do tego? Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwróć uwagę na klawiaturę na zdjęciach tego MAC -ka albo to zdjęcie jest źle zrobione albot ten kto użytwał tego laptopa to nie napiszę dosadnie bo nichcę tu uzywać epitetów ale to ajk ona wygłada powinno byc karalne HIHI

A powiedzcie (już nie pod kątem gier, a zwykłej multimedialności) jak mają się Apple do tego? Np:

Ukryta Zawartość

mimo iż lubię appla to odpuść sobie tak stare maszynki zwłaszcza appla, bateria pewnie do wymiany napisane sprawna a czy trzyma powyżej 30min ??? najnowsze osx nie pójdą bo to g4 jeżeli już brać to od intela c2d w górę , ogłolnie wygląda na wyeksploatowanygo na maksa podrapany klawiatura skandynawska?? , wolałbym kupić np hp albo ibm za podobne pieniądze bo jest więcej możliwości naprawy gdyby coś się trafiło,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

najlepiej kup nowy na raty,procek i7 do gier bedzie ok,grafika minimum 1gb ale lepiej 2gb nvidia albo rodeon,system win7 koniecznie 64 bit lepsza wydajnosc,marka to juz mniej istotna rzecz bo graty w lapkach wszystkich marek te same w srodku,patrz wylacznie na parametry lapka a nie na marke chyba ze lubisz przeplacac,

uzywki lepiej nie kupuj,czesto(jak ktos nie czyscil chlodniczki) maja przegrzane karty graficzne a taka grafika nadaje sie jedynie do kosza i dlugo ci to nie pochodzi,stopione luty itp,dziala to wtedy na slowo honoru,jak masz pewne zrodlo wtedy mozesz kupic uzywke

ale farmazony wypisujesz stopione luty :) jak się nie znasz to kup nowy!

po drugi proc w tej chwili nie ma znaczenia aż tak jak grafika bo począwszy od i3 są to bardzo wydajane proce , i nie kupuj nowego tylko używany mocny dedykowany do gier a nie półśrodki,

ja swojego asusa g73jh jak pisałem 4mczego wyrwałem tysiaka taniej z gwarancją a ATI 5870 w lapciu robi swoje :)

Focal + Naim

mikson widac ze pojecia nie masz o laptopach,ten co masz to twoj pierwszy,to fajnie ze w koncu se kupiles ale jak nie wiesz o czy mowie to zamknij buzke i poczytaj se w necie,ja mialem przypadek przegrzanej grafiki to wiem o czym mowie ty za to postaraj sie co jakis czas chlodniczke wyczyscic zeby i tobie sie to nie przytrafilo

>>caleb66, miałem to samo w HP Pawilion, naprawa kosztowała 400pln i miała 3mce gwarancji, chodzi już 11 mc choć serwisant powiedział, że wytrzyna ok 12mcy. Autoryzowany serwis zaproponował wymianę płyty głownej a, że było to 1mc po gwarancji to koszt wyniósłby 2kPLN...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

mikson widac ze pojecia nie masz o laptopach,ten co masz to twoj pierwszy,to fajnie ze w koncu se kupiles ale jak nie wiesz o czy mowie to zamknij buzke i poczytaj se w necie,ja mialem przypadek przegrzanej grafiki to wiem o czym mowie ty za to postaraj sie co jakis czas chlodniczke wyczyscic zeby i tobie sie to nie przytrafilo

chłopie ja w kompach siedze ponad 20 lat to pewnie więcej niż ty masz :)

pojęcia chłopaku to ty nie masz albo może i masz pojęcie totalnie blade , widać jesteś dzieckiem neostrady więc co ty możesz wiedziesz o kompach jak tylko z netu :) co do mojego to g73jh został rozebrany na części przedmuchany i przepastowany co pozwoliło obniżyć w trybie normalnym o 5stopni a w grach o ponad 10 w dół na ati,

co do przegrzewanych grafik to trzeba widzieć co kupować , gdybyś miał troszkę doświadczenia to przegrzewające się grafiki to pikuś, procesory potrafiły wysadzać kondy obok stojące na płycie, dyski potrafiły się przegrzewać z braku dobrej wentylacji lub źle zaprojektowanej podobnie kości ram i system zawieszał się, itd, każdy producent ma wtopy łącznie z applem na czele czy hp czy ibm,

tu nie ma reguły,

Focal + Naim

widzisz cos z sensem potrafisz napisac,trzeba wiedziec co sie kupuje

wentylacja,chodzenie w laptopach to bardzo wazna rzecz,jezeli ci sie zapcha to kazdy laptop pada momentalnie bez wzgledu na konstrukcje

widzisz cos z sensem potrafisz napisac,trzeba wiedziec co sie kupuje

wentylacja,chodzenie w laptopach to bardzo wazna rzecz,jezeli ci sie zapcha to kazdy laptop pada momentalnie bez wzgledu na konstrukcje

nie każdy , obecne na atomach nie mają już takich wymagań co do wentylacji,

tym bardziej same proce nie są już tak prądożerne jak kiedyś technologia poszła do przodu nawet wydajnych procach z rodziny i3/5/7

ale gpu to inna sprawa tam pobory prądu i temperatury potrafią być x2 takie jak cpu i tu jest problem

albo się kupuje coś do gier z dobrze zaprojektownanym kanałem wentylacyjnym co oczywiście nie zmniejsza ryzyka padu płyty lub innych podzespołów

ale daje możliwość trzymania ręki na pulsie przynajmniej od strony samej temp gpu, moim zdaniem chcesz grać kup przeznaczony do tego celu komp,

Focal + Naim

gpu juz na atomach nie jest hehe,dobry jestes mikson

tylko ze bardzo rzadko zdaza sie zeby w jakimkolwiek kompie padl procesor,

od samego poczatku pisze o kartach graficznych jakbys nie zauwazyl,i to one najczesciej padaja wlasnie dlatego ze chodniczki a dokladniej ozebrowanie zapycha sie,a grafika jak piszesz ostro sie grzeje zwlaszcza pod obciazeniem i musi byc caly czas chlodzona

gpu juz na atomach nie jest hehe,dobry jestes mikson

tylko ze bardzo rzadko zdaza sie zeby w jakimkolwiek kompie padl procesor,

od samego poczatku pisze o kartach graficznych jakbys nie zauwazyl,i to one najczesciej padaja wlasnie dlatego ze chodniczki a dokladniej ozebrowanie zapycha sie,a grafika jak piszesz ostro sie grzeje zwlaszcza pod obciazeniem i musi byc caly czas chlodzona

nigdzie nie napisałem że pada cpu,,,,,

każdy kanał wentylacyjny jest w laptopach bardziej lub mniej narażony na odkładanie kurz to żadna nowość a to że ktoś o tym nie wie to już inna sprawa...

teraz to nawet podobnie w kartach do stacjonarnych gdzie vga są zabudowywane szczelnie i też mają ożebrowania na wylocie gdybyś nie zwrócił na to uwagi,,

dlatego od początku pisałem chcesz grać kup używany lap do tego celu raz że wydajny gpu a dwa że lepiej zaprojektowany system chłodzenia,

Focal + Naim

nie każdy , obecne na atomach nie mają już takich wymagań co do wentylacji,

Tak tak mikson te na atomach to są Baaaardzo wydajne tylko że netbooki i nie muszą mieć nawet żadnych kanałów wentylacyjnych.

Życzę powodzenia w graniu na atomach .Życzę kolejnych 20 lat sukcesów z laptopami.

Tak tak mikson te na atomach to są Baaaardzo wydajne tylko że netbooki i nie muszą mieć nawet żadnych kanałów wentylacyjnych.

Życzę powodzenia w graniu na atomach .Życzę kolejnych 20 lat sukcesów z laptopami.

nigdzie nie napisałem że komp na atomie służy do grania,,, ogarnij tekts jak czytasz

to tylko był przykład że atom jest procem któremu wystarcza dobre pasywne chłodzenie ale w laptopach i tak dają wentylatory

atom jest bardzo wydajny na ionie świetnie nadaje się jako platforma multimedialna to mkv HD ,, ale najnowsze gry nie są jego przeznaczeniem co jest wiadome od początku jak wszedł na rynek więc ameryki nie odkryłeś,

jeszcze jakieś pytania chłopcy neostrady? :)

Focal + Naim

Jakoś się tak dziwnie skałada że w życiu nie korzystałem z neostrady (nie musiałem i nie muszę ),ale za to znam dobrze osboę która stworzyła w tym kraju Neostradę miałem przyjemność pracować z nim ponad 2 lata przy tworzeniu innego projektu.

Jakoś nie chce mi sie dalej z Toba licytować na doświadczenie o kompach.

OK uznaje Twoją wielkość .

Pozdrawiam i miłego klikania wychodzi na to że to za wysokie progi na moje nogi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.