Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

nowa Avena ? ładna.

Toyota powinna coś wymyślić z silnikami , benzynowe nie ciągną a diesel ma 2.2 więc wchodzi w wysoką akcyzę i ubezpieczenia. powinni wprowadzić 2 litrowego diesla koło 180 koni.

jeżdziłem Av z 2010 , 1,8 benzyna 147 kM, na autostradzie licznikowe 230 :) a wg gps 195, przy 150 km/h Focus 1,8 tdci 115 km odchodził jej jak chciał.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Z 2.0 125KM to na dzien dzisiejszy straszna bieda:)

Zwlaszcza jak buda bedzie wieksza to zero przyjemnosci z jazdy a spalanie duze... wiem nie ma turbo i bedzie mniej awaryjny ... ale zero frajdy z jazdy:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

nowa Avena ? ładna.

Toyota powinna coś wymyślić z silnikami , benzynowe nie ciągną a diesel ma 2.2 więc wchodzi w wysoką akcyzę i ubezpieczenia. powinni wprowadzić 2 litrowego diesla koło 180 koni.

jeżdziłem Av z 2010 , 1,8 benzyna 147 kM, na autostradzie licznikowe 230 :) a wg gps 195, przy 150 km/h Focus 1,8 tdci 115 km odchodził jej jak chciał.

Taka Camry prawie 300KM I nie ciagnie?

Ja też polskim zwyczajem jeżdżę na światłach non stop. I muszę powiedzieć, że choć w IRL nie ma takiego obowiązku to dobre 80% kierowców zawsze jeździ na światłach.

Ja też. Tu może 40%, ale o kierunkowskazach - zapomnieli, psubraty!:)))

W UK, w mieście, to nawet wieczorem wielu nie chciało się włączać świateł mijania i jeździli na pozycyjnych, ale tam takie ponoć prawo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

A mi cos takiego chodzi po głowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Praktyczny!

Na dzisiejsze niepewne czasy - jak znalazł. Po małej modyfikacji będzie się nadawał również na inwazję zombie, żeby bezpiecznie dojechać do spożywczaka po bułki. :)

hyundai-zombie-apocalypse-car.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jest w nim miejsce dla całej rodziny, nawet teściowa wejdzie. I po bułki można wyskoczyć i po biurko do Ikei pojechać. Same plusy :-)

Ja jednak trochę mniejsze mam zamiary i chcę w tym roku, moją wysłużoną ASTRĘ wymienić na ZAFIRĘ do 30 koła. Czy sa na tym forum użytkownicy tego pojazdu? i co sądzicie o tym Brum Brum ?

Pozdrawiam

Tomasz

Co do Avensisa;

Miałem okazję trochę pojeździć wersjami z silnikiem 1.8 oraz 2.0, wszystko oczywiście benzyna. Jak wspomniano 1.8 to padaka, aż trudno uwierzyć, że z tej pojemności i deklarowanej mocy tak trudno coś wykrzesać. Natomiast 2.0 to już robi się mała rakieta, między tymi silnikami jest przepaść. Do tego ten 2.0 dość oszczędny (średnio 7-8l/100km), fajnie się wkręca.

Ostatnio jechałem Focusem 1.6 turbo (benzyniak 150KM - ecoboost). Świetna zabawka i polecam, trudno jechać tym "normalnie" ;)

Napompowany Lanos skrzyzowany z Oplem Insignia.

Ostatnio większość aut wygląda według tej koncepcji, nawet Subaru Impreza, o zgrozo.

Nie płacz, nie wszystkie samochody muszą być z Bawarii.

Oczywiście że nie! Muszą być ze Szwabii! :)

piss_on_bmw.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A z dalekiej a jakże nam bliskiej Koreiki2013quoris55750599_1200.jpg

bg1280_469047.jpg

7893089872_3974724d6c_b_620x366.jpg

Nie śmiejcie się. Obecnie mamy w Europie wysokiej klasy chińskie pojazdy Volvo, niedługo będą też Saab, nie wiadomo co się stanie z PSA...

Nie śmiejcie się. Obecnie mamy w Europie wysokiej klasy chińskie pojazdy Volvo, niedługo będą też Saab, nie wiadomo co się stanie z PSA...

"Po owocach poznacie ich"... póki co - za wcześnie na oceny chińskiej motoryzacji. Chińskie Volvo? Równie dobrze można powiedzieć że Jaguar czy Land Rover są indyjskie...

Osoba właściciela nie ma znaczenia. Genius loci się liczy - załoga, technologie, etos pracy...

A japońskie auta pół wieku temu to był synonim tandety i taniochy. A dzisiaj?

Koreańczycy już teraz "pukają do Nieba bram", kwestia czasu jak będą walczyć z markami z Europy czy USA jak równy z równym.

Koreańskie czebole mają do dyspozycji kosmiczne pieniądze - stać ich, by robić auta na najwyższym poziomie, zatrudniać najlepszych projektantów i inżynierów, czemu nie?

Dlaczego więc nie Chińczycy? Nie mówię: dzisiaj... ale za 30 lat powiedzmy... kto wie?

za pare lat wiekszosc z nas bedzie smigala chinczykiem i sie bedzie z tego cieszyc. obecnie wiele podzespolow jest tam robiona nawet do modeli bmw czy innego merola. i co? i nic

volvo czy saab to tylko marka - nic wiecej. pamietac volvo v40? japonskie podwozie,francuski silnik, montowane w belgii i typowy szwedzki znaczek na masce...

za pare lat wiekszosc z nas bedzie smigala chinczykiem i sie bedzie z tego cieszyc.

Mów za siebie. :)

Jeśli życie kiedyś mnie zmusi do jazdy chińskim samochodem, to raczej nie będę się czuł, jakbym trafił szóstkę w Lotto. :)

Oczywiście lepiej jest źle jechać niż dobrze iść, ale pod tym kątem patrząc, to powinienem dziękować Bogu za obiad w wykonaniu mojej teściowej, mając świadomość, że w Afryce dzieci głodują...

obecnie wiele podzespolow jest tam robiona nawet do modeli bmw czy innego merola.

A jakieś konkrety można prosić? Konkretnie: JAKI MODEL I KTÓRE CZĘŚCI?

Bo niedawno brałem głupie wycieraczki do E-klasy i były... belgijskie.

Oczywiście że nie! Muszą być ze Szwabii! :)

piss_on_bmw.jpg

Pewnie ze nie musza, ale moga.

Ukryta Zawartość

A z dalekiej a jakże nam bliskiej Koreiki2013quoris55750599_1200.jpg

Wsumie to zenada. Projektant od BMW przeszedl do korenacow i sprzedaje im te same pomysly. W zasadzie swiadczy to tez o samej marce. Ja bym takiego projektu nigdy nie przepchnal do produkcji. Zamiast budowac wlasna marke to wzoruja sie na innej. Tak nigdy nie zbuduja jakiegokolwiek prestizu.

Ukryta Zawartość

?👈

Konkretnie: JAKI MODEL I KTÓRE CZĘŚCI

kumpel pracuje w bmw

podzespoly ktore sa przez nich zamawiane u europejskich producentow nie sa tamze robione tylko co najwyzej skladane do kupy

podpytam dokladniej - w sumie sam jestem ciekaw

Względy finansowe i potencjalne zyski prędzej czy później zmuszą wszystkich producentów do przeniesienia fabryk do Chin, Indii, Malezji czy Bangladeszu. No chyba, że nasze europejskie płace zrównają do ich; wtedy dopiero będzie wszystko jedno.

Projektant od BMW

Szefem Kia jest były szef designu koncernu Audi/VW. W BMW głównym odpowiedzialnym za formę od paru lat polski projektant rodem z Gliwic.

Gdzie więc jest niemiecki design? Sami Niemcy parę razy w Kolonii przyznali Red Dot właśnie dla Kia, zresztą, projektuje się je pod Frankfurtem.

Projektanci formy nie mają dzisiaj centrum, architekci i designerzy jeżdżą sobie po całym świeci a najlepsze zlecenia wcale nie są w Europie bo w Europie nie tak łatwo w przemysłówce zarobić na swoje zważając na opodatkowanie, rygory ekologiczne etc.

BMW ma dobre wyniki ale rodzina Quandtów musi mocno pompować fundusze CDU/CSU które pod nich prowadzi własną politykę przemysłową na gremiach unijnych. BMW wprowadza od lat duże zmiany w procedurach i zlecaniu projektów oraz ich wykonania poza koncern co widać po jakości - część "nowozaprojektowanych" modeli jakościowo to nie to samo co 10 lat temu. Nie da się uciec przed rachunkiem ekonomicznym. Paradoksalnie jakościowo do przodu wysuwa się Audi :D ale tam też mają projekty szerszych "reform w celu aprecjacji jakości zarządzania" oraz "dywersyfikacji źródeł elementów jak również projektów i technologii".

Coraz więcej aut europejskich marek projektowanych jest pod klienta z Azji, szczególnie że to tam jest najbardziej chłonny rynek na duże auta gdzie narzut jest wyższy. Po najdroższych markach widać to już od 8-10 lat kiedy widocznie obniżył się poziom estetyki Rollsów i Astonów których większość sprzedaży przypada na Chiny (no, Bentley stylowo jeszcze jakoś się trzyma ale też pewnie niedługo).

Bo komu można sprzedawać samochody w Europie? To coraz bardziej sprzedawanie na kredyt dopóty banki będą chciały te pożyczki żyrować a to się od trzech lat zmienia co widać po spadającej sprzedaży aut w Europie (szczególnie katastrofa na południu Europy), to coraz mniej interesujący rynek - wysokie normy ekologiczne i techniczne, bardzo wysokie opodatkowanie (w Skandynawii ponad 100% wartości auta) przy malejącej liczbie klientów.

Europa bez gruntownych reform to już przeszłość a plany koncernów co do rozwoju i inwestycji są baaardzo ciekawe. Redukcja 10 tys. francuskich miejsc pracy przez PSA i wynosiny większości produkcji do innych, tańszych krajów, także poza unię (w tym do Turcji) etc. Rosnąca ilość elementów wykonanych w chińskiej technologii wdrożeniowej w Mercedesach i innych markach (raczej te mniej istotne ale jednak)...

Świat się zmienia.

Szefem Kia jest były szef designu koncernu Audi/VW. W BMW głównym odpowiedzialnym za formę od paru lat polski projektant rodem z Gliwic.

Gdzie więc jest niemiecki design? Sami Niemcy parę razy w Kolonii przyznali Red Dot właśnie dla Kia, zresztą, projektuje się je pod Frankfurtem.

Rzeczywiscie pochrzaniolo mi sie z HJUNADJEm, co zreszta nie zmiania faktu ze tej KIJ wyglada jak BMW 5 i 7. Podobne grile, identyczne przetloczenia na masce, światla. Tyl to totalnie zerznieta seria 7.

O czym tu gadac:

Ukryta Zawartość

xr7e.jpg

A przod??

hxdr.jpg

s5ky.jpg

A ta Toyota to co innego jak nie Lexus, z tym ze akurat w tym przypadku oba auta sa Japonskie:

gn9b.jpg

59xd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

A japońskie auta pół wieku temu to był synonim tandety i taniochy. A dzisiaj?

A dzisiaj koreanskie sa tam gdzie japonskie, byly w latach 80-tych i wczesnych 90-tych: zaczynaja/sa niezawodne, przy czym design ciekawy i ceny umiarkowane. Japonce niestety zostaly w miejscu, a nawet sie uwstecznily w ramach ciecia kosztow - gdzie sie podzialy rewelacyjne benzynowce Hondy (eko-sreko je pokonalo, ale w zamian na razie nic nowego), jakosc Toyot juz tez nie taka jak drzewiej (vide problemy z pierwszymi VVT-i ktore braly olej, 2.2 D-CAT), a design - taki bezpieczny, firmowo-emerycki. Silnikowo to juz tylko w Lexusie IS-F (ciekawe czy jeszcze robia) i LFA cos pokazuja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.