Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

no to ładnie, nie dość, że nie jedzie to jeszcze kotłuje na trasie przy prędkości emeryckiej.

10l LPG to duzo? To twoim zdaniem ile taki samochod powinien palic? To nie fiesta z Dieslem. Czy Polo z TDI. Choc i tak jade taniej. Przy predkosci 110-130km/h spalanie juz wzrasta o jakis litr.

?👈

Co do tego filmiku to albo mi sie wydaje albo BMW jechało sporo wolniej niz pozostale auta dlatego przechodzilo test...:)

Panowie zrozumcie forumowicza ktory zalozyl watek. ''On'' szuka malego auta. Za kazdym razem kopiuje linki do c2,polo fabia. Takze jak ktos szuka malego auta to doradzcie ktore male auto a nie bmw czy alfy wciskacie:) Wyglada ze wogole nie sluchacie tylko wciskacie to co macie lub chcecie miec:)

Najpierw niech kupi male auto. Pojezdzic , zobaczyc jak bedzie z kosztami uzytkowania, czy odpowiada. Jezeli stwierdzi ze ''stac mnie'' na polke wyzej to jaki problem sprzedac i wtedy poszukac czegos wiekszego?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

A co sądzicie nt. wynalazku pt. Lancia Lybra? Wygląda obciachowo ale technicznie niezła no i żadni alfisti nie podbijają sztucznie ceny. W mieście powiatowym koło mnie widzę sporo takich sprowadzonych z Holandii, handlujący specjalizuje się właśnie w nich jak również w Mazdach.

Co do tego filmiku to albo mi sie wydaje albo BMW jechało sporo wolniej niz pozostale auta dlatego przechodzilo test...:)

Panowie zrozumcie forumowicza ktory zalozyl watek. ''On'' szuka malego auta. Za kazdym razem kopiuje linki do c2,polo fabia. Takze jak ktos szuka malego auta to doradzcie ktore male auto a nie bmw czy alfy wciskacie:) Wyglada ze wogole nie sluchacie tylko wciskacie to co macie lub chcecie miec:)

Najpierw niech kupi male auto. Pojezdzic , zobaczyc jak bedzie z kosztami uzytkowania, czy odpowiada. Jezeli stwierdzi ze ''stac mnie'' na polke wyzej to jaki problem sprzedac i wtedy poszukac czegos wiekszego?

pozdr

Dokłądnie o to mi chodzi co opisał stecko. A wy się uparliście na te bmw;-)

Nikt mu nie wciska 7er czy 5er, tylko 316i i to nawet w wersji 3drzwiowej.

Utrzymanie takiej beci powinno być na podobnym poziomie co miejskiej popierdółki, ale na E46 zawsze się fajnie patrzy, a podchodzi do niej z radością, chyba bym umarł jakbym miał jeździć Skodą albo Polo.

Nawet nie przeczytalem postu autora :) Jesli chodzi o male auta to ja bym wzial cos z popularnym ciagnikowym TDI lub lepiej benzyniak z LPG.

?👈

grishnack - chlopie uciekaj stad:) Tutaj nie pomozemy:) Kazdy bedzie wciskal swoje typy i tyle.Nikt nie potrafi zrozumiec ze chcesz kupic auto na poczatek( pisales chyba ze kilka lat bez auta tak? ) wiec taki mieszczuch powinien wystarczyc na poczatek. Aha i wazna sprawa: Gdzie dokladnie i ile razy po tej europie bedziesz jezdzic. Bo moze okaze sie ze to bedzie jeden wyjazd i koniec...

Wejdz moze na forum skody, vw . Zapytaj uzytkownikow jakie sa + i - tych aut. Tam przynajmniej dostaniesz prawdziwe odpowiedzi a nie typu '' do takiego auta nie wsiadam, wiocha, nie jedzie itp..."

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dokłądnie o to mi chodzi co opisał stecko. A wy się uparliście na te bmw;-)

Sam pisałeś o przystosowaniu do dłuższych podróży. Ani Polo ani C2 sie do tego zwyczajnie nie nadają. Cały zysk na paliwie w ciągu roku zeżrą dużo wyższe koszty hotelowe jak po przejechanych w ciężkim znoju 500km będziesz wył z bólu i rozglądał się w popłochu za miejscem do spania w okolicy w której tego nie planowałeś. Dla mnie istotnym kryterium doboru fury jest możliwość awaryjnego spania w bagażniku a więc kombiak z minimum 2m podłogi od klapy do oparć przednich siedzeń. Że już nie wspomnę o bezstresowym robieniu dziennych przebiegów 1500km+ czymś takim.

Nigdy nie miałem małego samochodzika (tydzień jeździłem cinquecento i nigdy więcej) ale jakoś średnio wyobrażam sobie zachowanie takiego toczydełka na małych kółkach na dziurach przez TIR-y uczynionych. Ciekawe co ile robi się zawieszenie w takich maleństwach.

Kazdy bedzie wciskal swoje typy i tyle.

mój typ to Audi z silnikiem V6, albo Merc W124, ale mu go nie wciskam.

Od Skody i lepszy i ładniejszy itd będzie Golf 4 nawet. Jest tyle fajnych aut.

Wejdz moze na forum skody, vw . Zapytaj uzytkownikow jakie sa + i - tych aut.

Na takich forach nie istnieją minusy tych aut, znam historię jak ktoś na forum Peugeota 405 ktoś wyjechał z Audi, zaraz go zjechali haha.

To już lepiej wejść na "autocentrum" i czytać opinie, biorąc je z przymrużeniem oka.

tak jestem kilka lat bez auta, ostatnim moim samochodem był vw polo z 1994

na piątym biegu wył niemiłosiernie i postanowiłem go sprzedać. teraz planuje

kupić coś lepszego na dwa, trzy lata tak aby móc cieszyć się jazdą. planuje

sobie zrobić wycieczkę samochodową po europie tak do Hiszpania, Francja, Niemcy:-))

A może coś takiego? Cena przekracza limit, ale myślę, że warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ostatnio widzialem vw lupo. Chlopak jechal nim 1500km :) Cale auto po dach zapakowane tylko fotel kierowcy byl ''wolny'' :) Pewnie bylo ciezko ale dał rade...:)

• Moderatorzy

za 15 to foka, >20 można znależć fajne e46

fabia dla mnie to smutas już wolałbym niezniszczalną i tanią almerę tu w wersjach 3d

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

sobie zrobić wycieczkę samochodową po europie tak do Hiszpania, Francja, Niemcy:-))

IMHO jednak tylko większe auto na taką wycieczkę i 6ty bieg by się przydał... To jest dziadostwo, że dopiero od niedawna zaczyna się wstawiać do mniejszych aut 6biegów. Żeby nowe auto kompaktowe przy 120/h miało 3tys obrotów...

tak jestem kilka lat bez auta, ostatnim moim samochodem był vw polo z 1994

na piątym biegu wył niemiłosiernie i postanowiłem go sprzedać. teraz planuje

Skoro myslisz powaznie o wypadach przez pol europy to chyba jednak powinienes pomyslec o czyms posrednim-wiekszym ale dalej ekonomicznym jak wczesniej pisalismy - focus, moze vw bora w ''tedejku''? W razie ''w'' to i sie jakos przespisz, jak trzeba to i tira wyprzedzisz (bo bedzie czym) :)

Na dlugie podroze to proponuje VW Sharana, Seata Alhambre lub Forda Galaxy z pierwszej generacji.

Naprawde sliczny egz mozna za 15tys dostac z niezmordowanym 1.9TDI.

Co zyskujemy:

- ostatni naprawde godny polecenia ekonomiczny diesel ktory pali 6l w trasie i 8 w miescie przy dynamicznej jezdzie taka landara

- w wielu wersjach obracane przednie fotele + mega praktyczna araznzacje pozostalych

- klima (w standarcie) + dogrzewacz webasto (w TDI)

- tanie czesci zamienne

- pancerna konstukcje dla ktorej 300-400tys realnego przebiegu to pikus

Mialem sam takiego "osiołka". Seryjne 90KM bez zmiennej geometri w sprezarce (najprostrzy najtrwalszy uklad) dostalo wtryski od 110KM + program. Ciagnelismy tym lawety, wozilismy czesci, jak trzeba bylo to 7 osob na impreze zawiozl.

Mial klimatronik, tempomat, grzana przednia szybe, webasto, obracane przednie fotele, w tylnich wbudowane foteliki dzieciece, palil w trasie 6litrow a jak sie postaralismy to i w 5l ropy sie miescil.

Cena rozrzadu w czesciach to 320zl sprzeglo 520zl wszystkie elementy gumowe przedniego zawieszenia w 200zl za strone w dobrej jakosci zamienniku....

Promien skretu lepszy od passata B6 (ktorego tez posiadam). Siedzi sie wysoko wygodnie prowadzi sie bardzo dobrze...

Naprawde polecam.

Kolega kupił Honde Civic VI sedan, bardzo zadowolony, silnik 1,5 ale i tak gaz wcisnął, robił nią spore przebiegi. Almera taka se, broń boże następnej generacji, inny kolega kupił dziewczynie, ale padło, non stop awarie.

a coś z Seata? Ibiza III gen?

dwóch kolegów ma, z tego co kojarzę, z napraw to tulejki, gumki- czyli standard na naszych drogach

Całkiem fajne auta (wygoda podobna do większego brata Toledo, oba TDI. Zawias bardziej komfortowy i cichszy niż w mojej E11)

Co do małych autek- tylko nie przesadź z tą "małością" - prałem kiedyś tapicerkę w Lupo albo Fox'ie- jednym słowem- zabaweczka (tandetne plastiki, podsufitka to jakaś tektura z materiałem cienkim jak włos, fotele- materiał szmata, boki drzwi- plastik (0 materiału, choć pewnie jakby był to również była by to szmata)

oo np taka bora

Ukryta Zawartość

zle przeciez nie wyglada nie?:)

Ukryta Zawartość

Ostatnio widzialem vw lupo. Chlopak jechal nim 1500km :) Cale auto po dach zapakowane tylko fotel kierowcy byl ''wolny'' :) Pewnie bylo ciezko ale dał rade...:)

Ta, a w kabinie wycie tego czegos co niektorzy nazywaja silnikiem.

?👈

Ta, a w kabinie wycie tego czegos co niektorzy nazywaja silnikiem.

No cos ty, zadnego wycia, mial po sam dach ustroje akustyczne:)

Wycieczka do Hiszpanii w Citroenie C2 to by musiała być fajna ;) Albo Fabią bez klimatyzacji.

Mimo, że autor wątku wyraźnie dąży do zakupu samochodu miejskiego, ja bym jednak radził się zastanowić nad kompaktem. Nie jest to taka duża różnica, a jednak znacznie lepiej się prowadzi, jest więcej miejsca, często lepsze wyposażenie. Ale tak jak parę osób tu pisało, lepiej iść i zobaczyć na żywo. Nie kupuje się samochodu wirtualnie, można sobie zrobić jakieś tam założenia, ale potem trzeba koniecznie to zweryfikować osobiście. Minimum to usiąść w takim samochodzie, pomacać, odpalić silnik, najlepiej się przejechać. To naprawdę zmienia ocenę wielu spraw.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

No właśnie się zastanawiam nad kupnem używanego auta do 15.000zł i tu mam do Was pytanie jakie autko w tej cenie proponujecie kupić?

Miałem do tej pory jeden samochód kilka lat temu, niestety źle wybrałem i sprzedałem go z różnych powodów. Chcę kupić autko do

jeżdżenia po mieście raczej, od czasu do czasu ruszę gdzieś dalej także musi być przystosowane też do dłuższych podróży np. po Europie.

Co kupić, dizla czy benzynę, co bardziej się kalkuluje? Mam już dwa typy, bardzo podobają mi się citroen C2 i toyota yaris. Co powinien

posiadać w wyposażeniu nowoczesny samochód.

Toyota Corolla - z tym, że jest tu pewien problem - nic się przy niej nie nauczysz, poza nalewaniem paliwa i dolaniem płynu do spryskiwaczy ;)

no, może jeszcze poziom oleju sprawdzisz i ew. dolejesz.

z wyposażenia, jak dla mnie, automatyczna skrzynia biegów - świetna sprawa w korkach.

w Polsce: ABS i podgrzewane lusterka - zwłaszcza jesienią i zimą.

klimatyzacja? - niekoniecznie.

do 20 tys. km. rocznie - benzyna.

Klimatyzacja jak dla mnie jest absolutnie niezbędna. To nie tylko chłodzenie latem (chociaż to jest SUPER ważne), ale też polepszanie w kabinie powietrza jako takiego, osuszanie choćby. Klimatyzacja pozwala błyskawicznie usunąć parę z szyb choćby, używana umiejętnie powoduje, że szyby praktycznie nie mają szans zaparować. Dla mnie osobiście pomaga zachować koncentrację na dłuższych trasach, po prostu lepiej się czuję z nią.

I jak już jesteśmy w temacie klimatyzacji, osobiście nie wyobrażam sobie już samochodu z klimatyzacją ręczną, nie kupiłbym takiego. Automat mam u siebie i jest praktycznie bezobsługowy, ustawiam raz temperaturę i mam spokój. Natomiast u żony jest manual i jak nim gdzieś jadę, to szału dostaję, jak ciągle muszę wachlować tym pokrętłem. A to za ciepło, a to za zimno, a to za mocno dmucha, a to za słabo dmucha, co chwilę trzeba tam coś poprawić. Komfort rozleniwia ;)

Tak jeszcze a'propos małych samochodów - ostatnio jakby epidemia czterośladowości wśród nich zapanowała. Jadę za takim, droga prosta a ślad przedniego lewego koła jest o szerokość opony przesunięty (w lewo) względem lewego tylnego. Dosłownie w jednym na 10 widać ten efekt, że aż chciałoby się mieć listwę LED na tylnej szybie, wyprzedzić i błysnąć odnośnego mesydża.

Nie znam się na szczegółach funkcjonowania zawieszeń ale widze tu kilka możliwości:

- tłuczenie prawych kół na dziurach bardziej niż lewych tak przestawia geometrię, a małe samochody są wrażliwsze niż duże

- odwrotne przestawienie trudniejsze do zauważenia

- właściciele małych wozów serwisują je u kowala bo tanio a ten nie umie ustawić geometrii dobrze ew. nie czuje takiej potrzeby

- powszechność "szczepanów" mniej starannie spawanych z ćwiartek skoro i cena musi być niska

Wracając do filmiku...

Tak właśnie działa DSC.

Jedziesz śliską drogą i możesz wciskać gaz do dechy a samochód i tak sam zwolni i przyhamuje do bezpiecznej prędkości .

Oczekujesz cudu !

Jedz na tą giełdę bądź do ludzi z ogłoszeń i spróbuj przejechać się kilkoma autami tu wymienionymi.

Dla mnie wszelkie Skody , VW , focusy to sorry ale to są wozidupy z miejsca A do miejsca B

Nie wszyscy do tego dorośli albo to zrozumieli.

Jak wsiadam do takiego auta to czuje się jak na ławce w miejskim przystanku autobusowym.

Ten sam komfort , wykonanie i wyposażenie :)

Miałem lub dalej jeździłem kilkudziesięcioma rożnymi samochodami . Zarówno starymi jak i nowymi.

Wiec porównanie mam .

Jeździłem nówkami Passatami , Borami czy Jettami.

Sorry - wolę jazdę 20 letnią E34 niż nimi.

A Skody czy Seaty to uboższa wersja VW.

To najlepsza propozycja dla Ciebie .

Tak jak pisał Misiomor.

Weź ze sobą kogoś obojętnego na zakup ale znającego się na kupowaniu samochodu.

Wsiądź w Skodzine , małego VW , Alfę , Volvo i E46.

Proponowanie za 15tyś vana TDI 1,9 to jakieś nieporozumienie i do tego do miasta.

Nie namawiam do E46 bo lubię i wysoko cenię auta tej marki.

Uważam że za tą cenę i tą chwile to najlepszy zakup dla Ciebie.

Dla mnie E46 jest za małe i za mało komfortowe . Choć to jedne z najładniejszych BMW .

A sam chciałbym mieć Merca W140 5,0 V8

Bo to jest najlepsze kiedykolwiek seryjnie produkowane auto .

Wyżej masz link do ładnej , fajnie wyposażonej i z bardzo dobrym silnikiem E46

Niestety jeżdżąc starym polo nie masz pojęcia że jazda samochodem może być przyjemnością.

Do tego bezpieczna .

Ale nie przekonasz się o tym zanim nie spróbujesz sam.

OK - z tą Alfą to trochę przesadziłem :)

• Moderatorzy

muda miał być samochód do miasta i ewentualnie jakaś wycieczka, za 15 tyś, mało palący z klimą, niedrogi w utrzymaniu, ze względu na machlojki sprzedających możliwie świeży rocznikowo

sam niedawno byłem oglądać Carismę GDI w "idealnym stanie" - jaby było to dalej od mojego miasta to dokopałbym ogłoszeniodawcy i zarządał zwrotu kosztów dojazdu (mn. gwarantowany przebieg to brak książki serwisowej)

jakby pisał papież to pewnie by napisał, że na miejskie korki najlepszy Mybach :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Machlojki robią nawet w salonach :)

Ta z linku 318 z LPG i w mieście spali 10 litrów LPG

Mając ponad 140 koni i wszystko co współczesne samochody powinny mieć w wyposażeniu :)

W tej cenie E46 compact będzie około 2001-2002r

Niestety trzeba czasem z 500-1000zł włożyć w poszukiwanie samochodu.

Tym bardziej ze zainteresowany sam nie wie co chce .

Sam jeździłem ponad 3 miesiące i wydałem prawie 1000zł na gaz szukając swojego samochodu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.