Skocz do zawartości
IGNORED

Służba zdrowia, wszystkie za i przeciw

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

PO pierwsze: Arłukowicz musi odejść! Dlaczego - zapytajcie lekarzy, aptekarzy, pacjentów, a na końcu POlityków!

PO drugie: POlitycy PO znowu POprawili nam wszystkim funkcjonowanie państwa!

PO trzecie: lekarze są znowu bez żadnych wad i... słabości(do mamony)!

po pierwsze trzeba wziasc za morde lekarzy i firmy farmaceutyczne.Skonczyc z wycieczkami do egiptu,szkoleniami na hawajach,darmowymi wigilami i innymi bonusami za pieniadze emerytow.jak slysze ze to wszytko co robia medycy jest dla pacjentow to szlag mnie trafia bo mało ktory e moze przyjsc o godz 8 do pracy.

podstawa to prywatne ubezpieczenie

blond-pielegniarki-005.jpg

prywatne ubezpieczenia dodatkowo, więcej zalecanych profilaktycznych badań i to od 30roku życia! cały system chorób od małego dziecka powinien być skatalogowany w odpowiedniej bazie a nie na papierkach mamy 21 wiek a każdy ma pesel !

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

po pierwsze trzeba wziasc za morde lekarzy i firmy farmaceutyczne.Skonczyc z wycieczkami do egiptu,szkoleniami na hawajach,darmowymi wigilami i innymi bonusami za pieniadze emerytow.jak slysze ze to wszytko co robia medycy jest dla pacjentow to szlag mnie trafia bo mało ktory e moze przyjsc o godz 8 do pracy.

muls - w demokratycznym państwie prawa branie lekarzy za mordę bo minister zdrowia, karierowicz Arłukowicz, o lewym sercu, podpisał sieępod wadliwą ustawą,która w dodatku sam pomścił!

A że lekarze są ..uja warci to prawda! Mój przyjaciel majacy kilka przewlekłych chorób poszedł do lekarza w związku z następną! Ów lekarz piskorz jeden powiedział mu, że na kasę nie ma czasu dla niego, ale jak przyjdzie do niego do jego spółdzielni lub prywatnie to będzie miły i uczynny. I tak stało się! Bo fachowiec z niego wybitny - su***syn jeden!

blond-pielegniarki-005.jpg

Stać Cię to płać! Nie wszyscy na to mogą sobie pozwolić!

prywatne ubezpieczenia dodatkowo, więcej zalecanych profilaktycznych badań i to od 30roku życia! cały system chorób od małego dziecka powinien być skatalogowany w odpowiedniej bazie a nie na papierkach mamy 21 wiek a każdy ma pesel !

Jak będą tylko prywatne ubezpieczenia, to też będą miały inny wymiar - negatywny! Tu państwo musi być sensownie obecne!

Kapitalizm bez socjalizmu ie byłby taki słodki. Zobacz co zaczyna się dziać!

Koledzy z marketingu siłą rzeczy maja kontakt z ludźmi z branży hotelarsko-eventowej i wedlug nich nikt nie zamawia tak zajebiaszczo wypasionych imprez jak firmy farmaceutyczne i medyczne dla lekarzy.

Jestem Europejczykiem.

Człowiekowi czasem potrzeby jest lekarz, bądź pielęgniarka czy szpital a nie "służba" zdrowia.

Wiele patologii z cenami - leków itd. bierze się stąd że pieniądze wydaje urzędnik (państwowy albo firmy ubezpieczeniowej) a nie właściciel. Dlatego im więcej świadczeń typu usługa za kasę, tym lepiej. Ubezpieczeniom bądź państwu można pozostawić rzeczy niezwykłe i kosztowne.

Koledzy z marketingu siłą rzeczy maja kontakt z ludźmi z branży hotelarsko-eventowej i wedlug nich nikt nie zamawia tak zajebiaszczo wypasionych imprez jak firmy farmaceutyczne i medyczne dla lekarzy.

a byłeś na imprezie dla wojskowych powiazanej z przetargami ?

koledzy mało widzieli a tych imprez nie obliguja przepisy takie jakie maja firmy farmaceutyczne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ja cię już cir dowatrościowałem - jesteś zerem, zwłaszcza że masz firmę farmaceutuczną

Ktoś kto składa pare-neście lat składki ma klękać przed palantami ?

Wchodzę do przychodni i mnie się należy - paniał ?

Ja cię już cir dowatrościowałem - jesteś zerem.

Ktoś kto składa pare-neście lat składki ma klękać przed palantami ?

Wchodzę do przychodni i mnie się należy - paniał ?

jakiej skladki chyba kolejnego podatku

nie wiesz o czym piszesz jak zwykle ale produkuj sie dalej

Cze

Całośc jest chora od NFZtu do ministerstwa. ale postuluję jedno!!!!!!!!

Rewelacja shane63 !!!!!!!służba zdrowia powinna być jak pielęgniarki- powszechna, darmowa i ogólnie dostepna!!!!!! tak jest tylko jak mam kasę to ta pielęgniarka ma być ładna , młoda i cycata . Bo za to płacę!!!A nie żebym z kolejki dostał jakąś stara rurę :)

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

jakiej skladki chyba kolejnego podatku

nie wiesz o czym piszesz jak zwykle ale produkuj sie dalej

Chłopcze powiem ci szczerze, jeśli ktoś, z tego "legalnie" wybranego rządu naruszy moje finanse, na poczet zwiększenia/zawłaszczenia składek dla takich nierobów jak ty, albo odczuję dyskomfort w dziedzinie dotychczas funkcjonującej służby zdrowia, to ty jako pierwszy, utożsamiający się z tą służbą zdrowia masz odemnie ze łba.

Przyznaj się, jesteś psychiatrą ? wybaczam Ci.

@kazek680

No to niech mi dodadzą 60 lat składek.

Byłem raptem chory na zaziębienie 3x w ciągu całego życia - KUMASZ CHŁOPIE W CZYM RZECZ ?

szybki

Coś Ci opowiem! Pare lat temu uwałem więzadła krzyżowe w kolanie. Wcześniej miałem robione w nodze drugiej. Pojechał ci ja do znajomego szpitala i lekarza w mieście wojewódzkim. A on na to 2 - 3 lata w kolejce ( wolimy zrobić biodro dziadkowi bo szybciej i więcej kasy z refundacji niż ślęczeć przy twoim kolanie ).A prywatnie zapytałem. A to za 2 tygodnie . I ja wydałem kilkanaście tysi na nogę ( po tyg miałem zrobioną )a za 3 lata dostałem pismo z NFZ że moja kolejka nadeszła. T po ch....j takie mamienie ludzi. Płacę składke cały czas dzielnie i wiernie I należy sie mi jak psu buda.Więc rozumię Cie doskonale

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Coś Ci opowiem! Pare lat temu uwałem więzadła krzyżowe w kolanie. Wcześniej miałem robione w nodze drugiej. Pojechał ci ja do znajomego szpitala i lekarza w mieście wojewódzkim. A on na to 2 - 3 lata w kolejce ( wolimy zrobić biodro dziadkowi bo szybciej i więcej kasy z refundacji niż ślęczeć przy twoim kolanie ).A prywatnie zapytałem. A to za 2 tygodnie . I ja wydałem kilkanaście tysi na nogę ( po tyg miałem zrobioną )a za 3 lata dostałem pismo z NFZ że moja kolejka nadeszła. T po ch....j takie mamienie ludzi. Płacę składke cały czas dzielnie i wiernie I należy sie mi jak psu buda.Więc rozumię Cie doskonale

Pozdr

Nic dodać, nic ująć.

MAJĄ LEKARZE PYTANIA ? bo wiem że są na "sali".

Dziś byłem w warszawskiej przychodni cyt. z recepty dane przychodni;

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej Warszawa Wola-Śródmiescie ul. Ciołka11 01-445 Warszawa.

Byłem z żoną, ma problem z nogą.

Incydent.

Przyszła córka ze swoją mamą, pacjentka w wieku 90 lat - po doznaniach wojennych - kombatantka.

Miała mieć dziś operację oka w szpitalu przy ul. Wołowskiej, (dawna Komarowa).

Lekarz (kierownik powyżej wymienionej placówki) pomimo wcześniejszej umowy z córką (matka mało co kuma) operowanej, nie dopuszcza do wydania właściwych dokumentów (wymiguje się ze względu na nadmiar obecnych pacjentów) umożliwiających operację, straszy i wręcz wzywa (?) straż miejską, gdyż córka operowanej (za kilka godzin) prosi i domaga się jednego stanowczo,może zbyt stanowczo (ja już bym rwał krzesełka w przychodni), ale walczy z systemem, jedynego ŚWISTKA, który mókłby być wydany przez tegoż kierownika w/w placówki szybciej niż trwała cała kłótnia.

Nie mam litości dla lekarzy, są tacy sami jak reszta społeczeństwa.

Im bardziej wykształceni, tym mniej podatni na ludzką krzywdę i cierpienie.

Cierpienie ludzkie za bardzo weszło im w krew.

Jedna rzecz to lekarze a druga to sposób wprowadzania ustawy i nowych przepisów. Jakby ktos w normalnej pracy tak realizował projekty, to by go od razu wypieprzyli...

panstwowym ubezpieczeniem zdrowotnym moze rzadzic polityka dlatego pisałem o prywatnych ubezpieczeniach gdzie pracownicy nie sa wymieniani po kazdych wyborach na nowych z klucza realizujacych program partii

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne to też nie taki sam miód - mamy zawsze element utraty kontroli nad swoimi pieniędzmi i zanik sprzężenia zwrotnego: zadowolenie pacjenta <-> dochód lekarza, kiedy dochodzi do płacenia za leczenie, wszystko zależy od firmy ubezpieczeniowej, ew. można się z nią sądzić. W USA częste są przypadki wycofywania się firm ubezpieczeniowych z finansowania leczenia szczególnie "kosztownych" pacjentów.

Biorąc pod uwagę że ubezpieczenia są grą o sumie zerowej, a pensje ich pracowników, budynki, komputery itd. kosztują - nie ma siły, przeciętny człowiek zapłaci w ciągu swojego życia więcej za składki ubezpieczeniowe niż gdyby płacił bezpośrednio lekarzom.

misiomor

nie jedna firma ale kilka wtedy wybierasz co wolisz/tak miało byc ale zablokowali to skutecznie bo składka zdrowotna jest u nas podatkiem na panstwo/, w polisach jest dokładnie zapisane co dostajesz a nie tak jak w NFZ ze wszystko tylko nie wiadomo kiedy

opłacanie wszystkiego samemu tak ale przy załozeniu ze bedziesz miał tylko zwykłe choroby o niewielkich kosztach, jesli łapiesz chorobe przez ktora nie mozesz pracowac lub np o zaporowych kosztach leczenia wtedy idziesz z torbami i zwykle cała rodzina lub dajesz spokój i umierasz badz zostajesz kaleką

misiomor

nie jedna firma ale kilka wtedy wybierasz co wolisz/tak miało byc ale zablokowali to skutecznie bo składka zdrowotna jest u nas podatkiem na panstwo/, w polisach jest dokładnie zapisane co dostajesz a nie tak jak w NFZ ze wszystko tylko nie wiadomo kiedy

opłacanie wszystkiego samemu tak ale przy załozeniu ze bedziesz miał tylko zwykłe choroby o niewielkich kosztach, jesli łapiesz chorobe przez ktora nie mozesz pracowac lub np o zaporowych kosztach leczenia wtedy idziesz z torbami i zwykle cała rodzina lub dajesz spokój i umierasz badz zostajesz kaleką

No, ale wtedy, jak piszą niektórtz, po prostu masz pecha :) A pechowcy nie są potrzebni, bo stanowią jedynie obciążenie dla tych czasowo niepechowych.

nie jedna firma ale kilka wtedy wybierasz co wolisz/tak miało byc ale zablokowali to skutecznie bo składka zdrowotna jest u nas podatkiem na panstwo/,

Biorąc pod uwagę wszelkie państwowo regulowane zabezpieczenia przed bankructwem czy szwindlem, i tak byłby quasi-monopol. OFE najlepszym przykładem.

w polisach jest dokładnie zapisane co dostajesz a nie tak jak w NFZ ze wszystko tylko nie wiadomo kiedy

Co jest faktycznie zapisane w polisach, decydują prawnicy. A firmy ubezpieczeniowe tak się składa że mają znacznie droższych i lepszych.

Swoje widziałem w tej branży. Powiem tak - moje doświadczenia doskonale potwierdziły stare mądre przysłowie że biednego nie stać na tanie (czy "darmowe") rzeczy. Drugi wniosek - zapewnienie każdemu najlepszej możliwej opieki, na jaką pozwala stan wiedzy i techniki, jest mrzonką nie do realizacji praktycznej. Koszty bardzo szybko przekroczą 100% PKB. Proponuję zacząć takie np. wczesne wykrywanie nowotworów od tomografii PET raz na 3 - 5 lat dla każdego. Bogaci jak najbardziej robią sobie takie badania prywatnie.

Tak czy siak - nawet w socjalistycznej do szpiku kości Kanadzie dentystyka i okulistyka są prywatne, płacone na zasadzie kasa - usługa. Każdy praktycznie korzysta, więc po co cała kosztowna biurokratyczna nadbudowa?

jak sie okazuje komisja przydzielajaca leki na liste refundowana tez jezdzila na szkolenia i hawaje.Ten kraj tak ma i co wiecej nikt nie widzi sprawy.

zreszta piecha jest tego dowodem ale to jak widac nic nie zmienilo.

Słuzba zdrowia i farmacja to kasa. Ogromna kasa. Tak gdzie kasa tam gromadzi się najwięcej patologii.

To ogromne lobby światowe, kontrolujące w tej materii wszystko. Mają na listach płac wszystkich ważnych decydentów w każdym kraju.

Tak czy siak - nawet w socjalistycznej do szpiku kości Kanadzie dentystyka i okulistyka są prywatne, płacone na zasadzie kasa - usługa. Każdy praktycznie korzysta, więc po co cała kosztowna biurokratyczna nadbudowa?

Piękna przyszłość, ale u nas nie do zrealizowania, zwłaszcza teraz.

Czasami się zastanawiam, czemu wcielane w życie pomysły, są mało komfortowe dla obywateli.

Wiesz co by się stało jakby każdemu z nas "ONI" musieli oddać składki gromadzone przez nas przez xx lat ?

Piękna przyszłość, ale u nas nie do zrealizowania, zwłaszcza teraz.

Świnto prawdo - obecny system ma zaciągnięte ileś zobowiązań. Pożycza się łatwiej niż oddaje. Tym niemniej to zmierza w kierunku bankructwa cokolwiek by rząd nie robił. No i poziom owych "bezpłatnych" świadczeń już dziś jest jaki jest.

Swoje widziałem w tej branży. Powiem tak - moje doświadczenia doskonale potwierdziły stare mądre przysłowie że biednego nie stać na tanie (czy "darmowe") rzeczy. Drugi wniosek - zapewnienie każdemu najlepszej możliwej opieki, na jaką pozwala stan wiedzy i techniki, jest mrzonką nie do realizacji praktycznej. Koszty bardzo szybko przekroczą 100% PKB. Proponuję zacząć takie np. wczesne wykrywanie nowotworów od tomografii PET raz na 3 - 5 lat dla każdego. Bogaci jak najbardziej robią sobie takie badania prywatnie.

Bredzisz kolego do kwadratu. Jesli swoje widziałeś to ci powiem jak ono wyglada na podstawie kolegi który w 42 roku zycia zapadł na chłoniaka - na częście w nieszczęściu bo jest prawie uleczalny a choruje na niego tylko około 5% ze 140 tysięcy chorych w Polsce na raka.

Najpierw przez dwa lata nie byli go wstanie zdiagnozować - miał powiekszony jeden węzeł chłonny. Biopsja nie wykryła nowotworu. Kiedy guz urósł zajał sie nim chirurg - bardzo dobry chirurg bo ciachnąl mu guza, który był juz tak duży że istniało ryzyko naruszenia ściegien i nerwów.

Histopatologia trwała trzy tygodnie - zanim przyszedł wynik dostał skierowanie na tomograf. Operacja kosztowała lekko licząc 10tys.zł tomograf to koszt około 2000 zł. Wyznaczono mu termin chemioterapii - do jej przyjęcia w ciągu niespełna 2 miesiecy nowotwór rozsiał sie do kilkudziesięciu guzów i przerzucił do śledziony. Nie wiem ile kosztuje jedna chemia bo rózne ceny słyszałem osatania około 4tysięcy, z tego powodu chemia wydawana jest dopiero kiedy pacjent sie stawi na oddziale, musi czekac aż lek zostanie przygotowany, gdyby mu sie zeszło przed dotarciem szpital wyrzuciłby w błoto kilka tysięcy złotych więc czas pacjenta jest tu mniej ważny.

W terapii trzeba przyjac minimum osiem. Przed każda trzeba być zdrowym a po każdej trzeba przyjmować dodatkowe leki żeby terapia nie zabiła pacjenta. Zastrzyk na podniesienie białych krwinek który powinien być podawany po każdej chemioterapii kosztuje 3600 zł (razy osiem). W ramach NFZ wydano zalecenie że taki zastrzyk moze dostac tylko osoba która ma trwałą utratę białych krwinek uniemozliwiajaca podjęcie kolejnej chemioterapii. W efekcie czego kolega po piatej chemii już tego leku nie dostał. Skutek był taki że trafił do szpitala z powodu infekcji kiedy ilosc leukocytów spadła poniżej 0,5 (norma od 4-11). W efekcie dostał ten zastrzyk za 3600zł plus piec dni hospitalizacji, dodatkowe antybiotyki dozylnie i osłona, a byłby jeszcze dłuzej ale z powodu w dupe oszczednego ministra w ciągu trzech dni zapełnił się szescioosobowy oddział takimi samymi jak on ofarami oszczędności.

Łatwo policzyć ze same leki osłaniąjće przed skutkami ubocznymi chemioterapii kosztują co najmniej 30tysięcy złotych. Jedna hospitalizacja więcej to dodatkowo jakies 10tysiecy złotych. Standardowo robi się minimum dwie tomografie w ciągu leczenia. Do tego analizy krwi z których najdrozsze badania kosztują po 400 złotych. PET około 2500 i nie jest to zadna zbawienna technika bo wykrywa komórki rakowe z dokładanościa 1/100tys. i zwyczajnie przeoczenie jednej komórki może powodować wznowienie.

To jeszcze nie koniec leczenia. Osbom z dobrymi rokowaniami robi się przeszczep autoimmunologiczny z krwi lub szpiku. Nie wiem ile kosztuje ale metoda przypomina samą chemioterapię podawną jakby poza organizmem. Można wiec z dużym prawdopodobieństwem przyjąc że będzie to drugie tyle.

A teraz ceny. No więc własnie wszytkie cenniki tych usług o ile są powszechnie dostepne jak na przykład Tomografia czy rezonans kosztuja na wolny rynku DROZEJ niż płaci za nie NFZ.

Mówi Ci to cos, czy nadal nie skłoniło do myslenia?

jeśli więc jakims przypadkiem zapadniecie na uleczalny nowotwór to na jego leczenie wydacie jakieś 80-100tys.zł. proponuję stanowczo znieśc jakiekolwiek refundacje, składki zdrowotne i ubezpieczenia z ZUS... Aaa zapomniałbym ze brak ubezpieczenia oznaczłby tez brak przychodów w tym okresie. Pomijajac wiec że człowiek który po 16 latach pracy zarabia około 40tys. rocznie i w polskich warunkach jest szczęśliwcem bo w ogole zarabia, musiałby na prywatne leczenie wydac równowatość dwu letnich dochodów to jeszcze utraciłby te które ma.

Oczywiscie znacznie ekonomiczniej jest żeby sobie od razu umarł. Dziwi mnie tylko że wrogowie ZUSu na tym forum przytaczając takie argumenty przyjmuja je z perspektywy ekonomicznej ZUSu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.