Skocz do zawartości
IGNORED

AZA24

Rekomendowane odpowiedzi

NE5532 to dobre ampamy ale maja swoje wady i trzeba umiec je aplikowac. To jedyny opamp ktory w ukladzie o wzmocnieniu 1 daje oscylacje na wyjsciu (nie ma gladkiego pasma). Do tego ma bardzo duzy katalogowy rozrzut pobieranego pradu. No i kiepskie parametry DC co w ukladach audio akurat jest bez znaczenia. Jego glowna zaleta to duza wydajnosc pradowa wyjscia. Zamiast niego lepsze sa mc33078 czy lm833.
Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja używam mc33078

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2506177

Polutowałem, odpaliłem i...

na hi out w lewym kanale mam jakiś przydźwięk czy coś takiego, więc na szybciocha wieczorkiem nie udało mi się zrobić odsłuchu stereo. Pozostałe 3 wyjścia funkcjonują, z pewnością dość prawidłowo, ale to się wyjaśni dopiero przy pełnym stereo. Jestem pozytywnie zszokowany jedną rzeczą: prawy kanał hi out ma martwą ciszę w głośniku gdy źródło nie podaje sygnału. Pierwsze koty za płoty, jutro zobaczym co uda się zrobić z tym przydźwiękiem i trzymam kciuki za udane odsłuchy i sweep testy.

Oto moja wypocina:

DSCN3585.jpg

Nie mogłem oprzeć się położeniu łapy na odczepach pierwotnych trafa - fajnie mrowi...

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2506911
Pierwsze koty za płoty, jutro zobaczym co uda się zrobić z tym przydźwiękiem i trzymam kciuki za udane odsłuchy i sweep testy.

Gratuluje. Czekam na opinie.

Nie mogłem oprzeć się położeniu łapy na odczepach pierwotnych trafa - fajnie mrowi...

Zeby tylko nie popieściło ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2506936

Polutowałem, odpaliłem i...

na hi out w lewym kanale mam jakiś przydźwięk czy coś takiego, więc na szybciocha wieczorkiem nie udało mi się zrobić odsłuchu stereo. Pozostałe 3 wyjścia funkcjonują, z pewnością dość prawidłowo, ale to się wyjaśni dopiero przy pełnym stereo. Jestem pozytywnie zszokowany jedną rzeczą: prawy kanał hi out ma martwą ciszę w głośniku gdy źródło nie podaje sygnału. Pierwsze koty za płoty, jutro zobaczym co uda się zrobić z tym przydźwiękiem i trzymam kciuki za udane odsłuchy i sweep testy.

Zwrotnice mimo pierwszych kłopotów u mnie działają rewelacyjnie ...kłopoty dawno ogarnięte za pomocą kolegów udzielajacych się w watku ...JESZCZE RAZ DZIĘKI !!!

Teraz tylko pozostało się cieszyć lepszym rozwiazaniem :-)

Jeżeli masz możliwość ..uruchom zwrotki z salasem jest spoooro lepiej niz na LMach :-) ...niedawno pkrecz reedytował zamówienie na PCB tego zasilacza podpytaj może ma zapas ...jeżeli nie mogę odstapić w cenie z zamówienia z moich zapasów ...zdecydowanie POLECAM !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2506988

Wyczyściłem jeszcze dokładniej spód płytki z resztek kalafonii i jestem oficjalnie w szoku (chyba jakaś sadza z grota coś zwierała). Mogę śmiało powiedzieć, że zwrotnica ta jest absolutnie najwyższej jakości. Wiedziałem, że nak nie był szałowy i czaiłem się na możliwość podmiany na coś lepszego, ale w życiu nie spodziewałem się, że byłem przez niego okradany z tak ogromnych pokładów przejrzystości, klarowności i ataku w całym paśmie, które to AZA24 przywróciła. Zajmie mi min. tydzień by wstępnie dojść do siebie.

Po testach na sztandarowych płytach CD odpaliłem dubstepy, które to kolega zostawił mi w ilości kilku GB. Wbrew pozorom można znaleźć bardzo wiele perełek wśród tego gatunku. Tak zajebiście grało i dałem tyle do pieca, że z wrażenia spadła na ryj maskownica z jednej kolumny. Teraz plumkam audiofilskie trio jazzowe na normalnym poziomie głośności i dalej nie mogę wyjść z podziwu.

Składam wielkie dzięki na ręce Piotra Pawlikowskiego za spłodzenie tak pełnego dzieła sztuki elektronicznej. Zwrotnica jest neutralna, klarowna i przezroczysta - spełnia swoją rolę doskonale. Jeszcze tylko audiofilskie opampy jej zapodam oraz włożę do obudowy i będę cieszył się z niej za każdym razem, gdy przypomni mi się, że gdzieś tam za wzmacniaczami jest schowane małe, czarne, niepozorne pudełeczko, od którego jest uzależnione poprawne brzmienie pozostałego nieprzypadkowo dobranego sprzętu. Piotrze dzięki tobie mogę uznać budowę klonów JBL za bezwarunkowo domkniętą. Ta zwrotnica jest elementem nieocenionego dopełnienia wartości ich konstrukcji.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2507014

Dziękuję i cieszę się, że zwrotki sprawdziły się kolejny raz. Rekompensuje to czas jaki poświęciłem na ten projekt. Muszę kiedyś policzyć ile wersji testowych tak naprawdę narysowałem, zanim powstała finalna i znana nam PCB ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2507045
Składam wielkie dzięki na ręce Piotra Pawlikowskiego za spłodzenie tak pełnego dzieła sztuki elektronicznej. Zwrotnica jest neutralna, klarowna i przezroczysta - spełnia swoją rolę doskonale. Jeszcze tylko audiofilskie opampy jej zapodam oraz włożę do obudowy i będę cieszył się z niej za każdym razem, gdy przypomni mi się, że gdzieś tam za wzmacniaczami jest schowane małe, czarne, niepozorne pudełeczko, od którego jest uzależnione poprawne brzmienie pozostałego nieprzypadkowo dobranego sprzętu.

A zwrotnica dostrojona? Robiłeś pomiary? Masz jakieś screeny z nich?

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2507058

Zwrotnica dostrojona na 340Hz według kalkulatora z pomocą R 10k 0,1% i C 33nf 2,5%. Jak się sprawuje (a sprawuje się wzorowo) słychać bardzo dokładnie. Jeszcze tylko jakaś wzorowa elektrownia do basu na poziomie reszty toru jest mi potrzebna, a poza tym to pełnia szczęścia. ICEpower czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oto jest pytanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amnes
https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2507187
  • 2 miesiące później...

Używacie dalej AZA24? Jak tak. Właśnie zaaplikowałem komplet 10szt. LME49710NA i nie wiem co mam o tym myśleć. W moim subiektywnym odczuciu zmiana względem ne5532 jest znacząca. Nie będę pisał o konkretach, żeby nie wkładać nikomu niczego do głowy, bo jeżeli są chętni by poeksperymentować to szczerze polecam. Kupiłem w TME. Ciekaw jestem, czy są podstawy teoretyczne by była zmiana w brzmieniu. W każdym bądź razie wracam do konsumowania dźwięku bo jest ciekawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569615
. Ciekaw jestem, czy są podstawy teoretyczne by była zmiana w brzmieniu
Z wypowiedzi Irka wynika, że tak:

NE5532 to dobre ampamy ale maja swoje wady i trzeba umiec je aplikowac. To jedyny opamp ktory w ukladzie o wzmocnieniu 1 daje oscylacje na wyjsciu (nie ma gladkiego pasma). Do tego ma bardzo duzy katalogowy rozrzut pobieranego pradu. No i kiepskie parametry DC co w ukladach audio akurat jest bez znaczenia. Jego glowna zaleta to duza wydajnosc pradowa wyjscia. Zamiast niego lepsze sa mc33078 czy lm833.

A tu proszę, piekny przykłąd jak wygląda praca niedostrojonych zwrotnic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przerywana linia przedstawia przebiegi fazowe w przypadku strojenia filtrów "w punkt" (tzn. wartość filtrów wyliczona z kalkulatora dla okreslonej czestotliwosci , w tym wypadku chyba ~700 hz). Przebiegi fazowe są odsunięte od siebie o jakieś 60 st w miejscu podziału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomq88

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569673

@ tomq88

Witaj ...

W wątku niejednokrotnie sugerowałeś temat dostrojenia zwrotnic ...czy dla laików możesz wyklarować instrukcję dostrojenia tzn. którymi elementami wachlujemy do osiągnięcia zadanej wartości.

Elementy zwrotnic dobrane są przez program, który przedstawił p.f. pawlikowski ....więc które konkretnie elementy zmieniać, aby mieć wpływ na charakterystykę ?

Oczywiście programy pomiarowe to osobne pytanie bo jest ich kilka w zasięgu.

dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569703

Oczywiście:)

Zacznijmy od tego co to są przebiegi fazowe. Najprosciej rzecz ujmując jest to pokazanie w którym miejscu fala dzwiekowa ma dolek, a w którym górkę. Jesli jedna czestotliwosci maja odtwarzac dwa glosniki to do sluchacza powinna docierac identyczna fala z obu glosnikow - a wiec fale powinny byc "w fazie". Gdy fale są w fazie kolumny mogą wygenerwować poprawną scene dźwiękowa.

W opisie słownym moze sie wydawac to niezrozumiale, jednak gdy spojrzy się an poniższy obrazek wszystko staje się jasne:

Ukryta Zawartość

Osoba spostrzegawcza dostrzrze analogi miedzy zielonymi liniami na srodku obrazku ("przesuniecia fazy o 90 stopni..") a zdjeciem które zamiescilem w poprzednim poscie.

Jako program polecam Holimnpulse:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako mikrofon wkłądke panasonica wm61 + aluminiowa rurkę z castoramy. Wzmacniacz mikrofonowyraczej nie bedzie potrzebny (zwykle karty dzwiekowe maja odpowiednie wzocnienie).

Mikrofon podlaczamy do wejscia mikrofonowego. Do wyjscia na glosniki najpierw ma byc podlaczona zwrotnica, potem wzmacniacz, a za nim glosnik ktory mierzymy ( w kolumnie!). Odległość mikrofonu od glosnika powinna byc taka z jakiej normalnie słuchamy muzyki.

należy zadbac o to by by w promieniu jednego metra od mikrofonu nie było zadnych przeszkod, a pod nim na podlodze połoz kołdrę i/lub koc. Również na podlodze miedyz kolumna amikrofonem powinien byc koc i/lub kołdra. Im mniej odbic od podlogi i scian tym dokladniejsze pomiary,a wiec latwiejsza praca.

Najpierw mierzymy jeden glosnik i po ujrzeniu charakterystyki zaznaczamy w programie w zakladce "data analis" opcje "time zero locked" . od tego momentu wszystkie pomiaruy beda porównywalne fazowo z pierwszym pomiarem. W dolnym okienku które przedstaiwa impuls mozna bedzie porównac czas dolotu sygnalu z obu głosnikow. Jesli ktos chce sie bawic w wyrownanie czasowe (gra warta swieczki, jednak czasem przekracza mozliwosci) to powienien pochylac koluimne dotad, az czola impulsow znajda się na jednym miejscu na osi.

W progrmaie domyslnie ustawiony jets "autogaitng", czyli autobramkowanie. Bramka to czas przez który program przechywtuje sygnal z głośników. Krótszy czas = mniej złapanych odbic, ale tez mniej dokaladnie zmnierzone niski czestotliwosci. Do kazdego pomiaru bedzie nieco inny autogating, wiec lepiej z niego zrezygnowac (by nie przeklamac pomiaru fazy). W zakdlace "data analys" odzanacz "auto apply timewidow", a potem w "measurements", przy kazdym pomiarze w "options" zaznaczamuy "impuolse time widow gating". A w mewnu u góry w "options" zaznacz "impulse at distanse". I teraz przeciagnij markery mniej wiecej tak:

Ukryta Zawartość

Pierwszy makrker ustaw tak zeby pokazywał odległosc kolumny od mikrofonu (sluchacza), jaki widac u mnie jest to ok 2,5 m (trzab zmierzyc centymetrem - ten marker odpowiada glownie za dokladnosc pomiaru fazy, choc jego ustawianie nie daje jakis specjalnie duzych róznic). Drugi marker ustaw zaraz przed pierwszym powaznym odbiciem - u mnie jest to 100 cm i raczej nie przypadkiem jest taka odleglosc mikrofonu od podlogi.

Dla przykladu gating w niewytlumionym pokoju:

Ukryta Zawartość

Zgranie fazowe robimy na podstawie pomiarów przebiegu fazy. Dla pewnosci oczywiscie mozna zorbic pomiar (calej kolumny) "reverse null" (z odwrócona polaryzacja jednego z głosnikow - powinien pokazac się dolek na charce calej kolumny) , ale nie traktujcie go jako wyroczni (duzo tu zalezy od dokladnosci pomiaru, ilosci sampli etc).

Pomiar faz jest o tyle dobry, ze pokazuje w jakim kierunku trzeba isc.robimy pomiar fazy jednego glosnika jako punkt odniesienia, potem driugiego. odczytujemy na wykresie róznice w kacie fazowym (po prawej stornie jest podziałka od -180 do +180st,a wartosc w danym punkcie wykresu pojaiwa się gdy najedziemy kursrem na wykres). I teraz tak:

- gdy róznica wynosi 0 lub kilka-kilkanasice stopni to znaczy ze to juz koniec zabawy, w praktyce nierealne przy pierwszym pomiarze - nie ma tak lekko.

- gdy róznica jest wieksza niz 90 stopni należy zmienic polaryzacje glosnikow (zamienic plus z minusem).

- gdy róznica jest mniejsza od 90 stopni - działamy, bo lepszego punktu wyjscia nie bedzie.

Jeden z glosnikow teraz traktujemy jako poziom odniesienia, a filtrze drugiego w zwrotnicy zmieniamy elementy tak zeby zmienic czesotliwosc podzialu i lub/naychylenie filtru.

Jelsi wyczerpiesz wszystkie sensowne mozliwosci kombinuj z faza pierwszego glosnika traktujac drugi jako punkt odniesienia. Zawsze zmiana nachylenia filtru spowoduje zmiane nachylenia fazy - czasem to pomaga, czasem utrudnia. Przejsca miedzy rzedami filtrów sa plynne, co widac wlasnei na pomiarze fazy, zaleznosci od tego jak "popsuje sie" modelowy filtr (tzn jak daleko w wartosicach odbiegniesz od podrecznikowych wartosic dla danej czestotliwosci)

Za czestotliwosci podziału głosnika wysoktonowego odpowiadaja nastepujace elementy (wg schematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

C20-C23

R3 -R 8

Za filtrowanie niskotnowego:

R9-R12

C24-c29.

Programik do obliczen autorstwa Roda Elliotta był zalinkowany wczesniej:

Ukryta Zawartość

Jak widac na obrazku:

Ukryta Zawartość

Za punkt odniesienia przyjałem przebieg fazy głośnika sredniotnowego i wzgledem niego przesuwam faze glosnika niskotnowego. Na obrazku ponizej brakuje jeszcze jakies 20 stopni w miejscu podziału (600 hz). Tu jets zgodnosc faz od 450 hz do 1 khz :

Ukryta Zawartość

Zamiasty wachlowac rezystorami prosciej jest na czas strojenia wstawic potencjometry wieloobrotowe.

Ogólnie jets to dość żmudne zajecie, ale różnice miedyz stanem wyjsicowym a koncowym wyraznie widac:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Oczywiscie co jakis czas nalezy zerkac na przebieg charakterystyki całej kolumny, bo spl jest silnie skorelowany z fazą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomq88

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569785

Tomq88 jeżeli dobrze rozumiem, to tobie rozchodzi się o dopasowanie filtrów zwrotnicy do aplikacji vs. brzmienie względem zgodności fazowej poszczególnych głośników w okolicach podziału. Oczywiście wpływ takich rzeczy na brzmienie jest gigantyczny i kluczowy i najlepiej byłoby gdybyśmy w rękach mieli zwrotnicę o funkcjonalności Passa XVR1 by z pomocą urządzeń pomiarowych wykręcić wszystko na płasko. Tak jednak nie jest, i rozmowa toczy się o projekcie AZA24 o stałych filtrach i zmiennej częstotliwości.

Wynurzyłem się z doświadczeniem wymiany opampów ze zwykłych na "audiofilskie" tudzież po prostu najwyższej jakości co spowodowało u mnie znaczącą przemianę w brzmieniu. Bez zmiany filtrów które pewnie nie są optymalne w 100% do mojej aplikacji, jednak też nie są skopane co słychać na sweepie częstotliwościowym. Jak będę chciał zaszaleć to kopsnę sobie bryston'a 10b lub jeszcze lepiej firstwatt'a b4 i będę szalał z nachyleniami, punktami podziału i czym tam jeszcze. Na razie jednak chciałem wycisnąć ile się da z posiadanego już w rękach projektu i za jedyne 89,79PLN wyniosłem AZA24 jak mi się wydaje na następny poziom w formie jakiej została zaprojektowana przez kolegę Piotra.

Myślę, że jedyne co mi zostało do zrobienia to jakaś zabawa z BSC. Czy możecie mi podpowiedzieć na oko, czy z moimi kolumnami jest sens stosować ten układ? Woofery mają 15" a front kolumny chyba z pół metra na 70cm. Br strojony circa 30Hz. Co to w ogóle jest i z czym to się je? Będę wdzięczny za chłopskie wytłumaczenie. jak zrozumiem ideę, to powinienem być w stanie coś na ucho sprawdzić.

Edytowane przez Amnes
https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569899
Wynurzyłem się z doświadczeniem wymiany opampów ze zwykłych na "audiofilskie" tudzież po prostu najwyższej jakości co spowodowało u mnie znaczącą przemianę w brzmieniu.
Po prostu ne5532 srednio nadaja sie do takiej aplikacji (tzn. do pracy jako wtórniki).

Może Cię rozczaruje, ale AZA24 może być tak przerobiona zeby miala wszystkie funkcje drogich sprzetów których nazwe wymieniles. Wystarczy wejsc na strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , otworzyc user manual, przejsc na strone 11 i porównac ten schemat z AZA. Jeśli ktos ma jakiekolwiek pojecie o elektronic to bedize wiedziale ktore sciezki przeciac, gdzie ewentualnie wstawic zworke i jest dokaldnie to samo - rowniez mozna wybierac nachylenie filtrów.

A dobroc filtrów? Przeciez nikt nie kaze wkladac takich samych rezystorów (kondensatorów) odpowiedzialnych za podział. Można np dac R9 - 2,2kohm, a R 10 - 2,7kohm. I już zmieni się stromosc filtracji.

Myślę, że jedyne co mi zostało do zrobienia to jakaś zabawa z BSC. Czy możecie mi podpowiedzieć na oko, czy z moimi kolumnami jest sens stosować ten układ? Woofery mają 15" a front kolumny chyba z pół metra na 70cm. Br strojony circa 30Hz. Co to w ogóle jest i z czym to się je? Będę wdzięczny za chłopskie wytłumaczenie. jak zrozumiem ideę, to powinienem być w stanie coś na ucho sprawdzić.

Robiac to na oko bedzie dokladnie to samo co przekrecenie galki "bass" na wzmacniaczu. Niestety, ale taka jest prawda...

Baffle step to jest podbicie charki przetwarzania od przedniej scianki. Ilustruje to ponizszzy obrazek:

Ukryta Zawartość

Mozna zasymulowac w edge -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2569985

Tomq88 jak widzę masz rację na wielu płaszczyznach. Ja jednak powstrzymam się od cięcia ścieżek i wstawiania zwor, choć kusisz mnie tymi rezystorami. W zasadzie skoro jest jak mówisz, to taka zwrotnica modułowa jak b4 czy xvr1 byłaby doskonała do przeprowadzania symulacji i testów, by potem złożyć zwrotnicę na sztywno na płytce typu AZA24.

Wykresik doskonale zobrazował mi sposób działania BSC - u mnie mógłby się raczej przydać do eq ujemnego - można tak?.

W zasadzie doszedłem do takiego punktu w audio, że wiem jakie wzmacniacze lubię i takie posiadam, mam kolumny o wyśrubowanym potencjale, na źródła i brak nośników z muzyką nie narzekam (choć im więcej tego drugiego tym lepiej) więc jedyne co widzę na horyzoncie do dalszej poprawy to właśnie posiąść jakąś przełącznikowo konfigurowalną zwrotnicę aktywną, sprzęt pomiarowy, soft symulacyjny i nauczyć się tego wszystkiego używać.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2570085
Do strojenia zwrotki polecam program LspCAD który ma funkcję optymalizacji.
Mógłbyś cos wiecej na ten temat? Zamieszcze symbol głośnika w programie, ale jak zaimportowac do niego zmierzone charkaterystyki?

BTW, robisz coś w temacie mtm na seasach? Aktywnie je tniesz?

Tomq88 jak widzę masz rację na wielu płaszczyznach. Ja jednak powstrzymam się od cięcia ścieżek i wstawiania zwor, choć kusisz mnie tymi rezystorami

To cieci sciezek to tylko w wypadku gdybys chcial zmienic rzad filtrów, a nie zawsze jest to potrzebne do zgrania ze soba glosnikow. Mozna wiec probowac zgrac je tylko poprzez kombinowanie z rezystorami (czego przykladem byl obrazek zamieszcony w ktoryms z poprzednich postów).

to właśnie posiąść jakąś przełącznikowo konfigurowalną

Równie dobrze mozna wsadzic AZA24 do jakiejs obudowy i w miejscach gdzie sa rezystory podlaczyc przewodami potencjometry ktore umieszczone bylyby na frontowym panelu. I tak krecac galkami mozna dostroic zwrotnice.

W zasadzie skoro jest jak mówisz, to taka zwrotnica modułowa jak b4 czy xvr1 byłaby doskonała do przeprowadzania symulacji i testów, by potem złożyć zwrotnicę na sztywno na płytce typu AZA24.

Moim zdaniem te zwrotnice modułowe wygladaja na tyle solidnie, ze nic z biegiem czasu nie powinno sie dziac, wiec skoro na niej cos sie ustawi, to nie ma potrzeby wymieniac na "sztywna".

Wnioskuje, ze mamy po prostu rózne podejscia - dla mnie AZA jest w pelni konfigurowalna, dla Ciebie to gotowy produkt w którym mozna zmienic tylko czestotliwosc podziału.

Wykresik doskonale zobrazował mi sposób działania BSC - u mnie mógłby się raczej przydać do eq ujemnego - można tak?.

Nie za bardzo rozumiem "eq ujemnego", wiec ostroznie powiem, ze kompensacja BS polega na tym, ze filtr oslabia wybrana czesc pasma. To od jakiego zakresu czestotliwosci ma oslabiac jest zalezne od wartosci kondensatora C0, a to jak silne bedzie to oslabienie zalezy od rezystorów R0 i R1.

W sytuacji na obrazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przydałaby sie kompensacja rozpoczynajaca się od 400 hz, o sile -2dB.

Z symulacji wychodzi kondensator ~60nF , R1 - 1,15kohm, R0 - 5kohm. -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2570204

Aha! Ujemne eq = osłabia - o to mi chodziło :D. Czyli na tym schemacie na niebiesko jest przed eq a na granatowo po eq? Zdaje się, że sporo na ten temat było kilka stron temu napisane - nie pozostaje mi nic innego jak zaimplementować te BSC na ucho, bo jestem przekonany, że coś będę jeszcze w stanie poprawić tą korekcją.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2570226
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mógłbyś cos wiecej na ten temat? Zamieszcze symbol głośnika w programie, ale jak zaimportowac do niego zmierzone charkaterystyki?

Jak używać programu opisałem w tematach:

http://www.audiostereo.pl/projektowanie-zwrotnic-glosnikowych_95446.html/page__st__30__p__2540152?do=findComment&comment=2540152

http://www.audiostereo.pl/zwrotnice-audio-na-powaznie_85402.html/page__p__2242129?do=findComment&comment=2242129

BTW, robisz coś w temacie mtm na seasach? Aktywnie je tniesz?

Jeszcze nie, bo w tej chwili dokańczam dwa projekty.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2570227
  • 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - gdyby ktoś chciał pogłębić wiedzę o filtrach.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2623122
  • 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mniej wiecej to samo tylko inaczej ;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2654568
  • 3 tygodnie później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Który z tych zasilaczy symetrycznych będzie dobry do zasilania AZA24?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adamie :-)

Początkowo zasilałem AZA24 symetrykiem na LM317/337 PCB pkrecza, ale dużo lepsze rezultaty uzyskałem podłączając Salasa równiez by pkrecz.

Obecnie symetryk Kubota.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2675912
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Do pierwszych eksperymentów zasilacz nie musi być wypasiony. Trafo na płytce zasilacza to wygodne rozwiązanie, więc który wybrać z podanych linków?

Edytowane przez Cadam
https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2675934
Do pierwszych eksperymentów zasilacz nie musi być wypasiony

Ukryta Zawartość

. Nie możesz jednak dać więcej niż ~10 op-ampów (szacując prąd jednego z zapasem na 20mA). Ja w swojej pierwszej zwrotnicy dałem zasilacz na trafie 4VA i stabilizatorach lm 7815/7915 i dawalo rade chociaz trafo bardzo sie grzalo.

Dobry i tani wydaje sie ten -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2676413

A jakich op-ampów używasz? Typowe mają nie więcej niż 15mA poboru prądu, więc pomnóż to przez 2x (czyli o 100% więcej) i liczbe op-ampów które posiadasz.

A jakich op-ampów używasz? Typowe mają nie więcej niż 15mA poboru prądu, więc pomnóż to przez 2x (czyli o 100% więcej) i liczbe op-ampów które posiadasz.

https://www.audiostereo.pl/topic/90754-aza24/page/8/#findComment-2677168
  • Pokaż nowe odpowiedzi