Skocz do zawartości
IGNORED

CD nowy czy używka wyższej klasy?

rmickey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

do posiadanego zestawu chciałbym dokupić CD i zastanawiam się co będzie lepszym wyjściem: nowy CD niższej klasy czy używany wyższy model?

Niestety nie mam wiedzy żeby określić stan używanego CD. Ile może "wytrzymać" dobrze używany CD?

Konkretnie to zastanawiam się nad zakupem używki Exposure 3010S lub nówki Exposure 2010S2. Posiadam piecyk Exposure 3010S. Co wybrać?

Witaj, a może prościej, bezpieczniej i przede wszystkim bardziej przyszlościowo wybrać dobry przetwornik cyfrowo analogowy ? Jeśli masz aktualnie sensowny transport, bedą to moim zdaniem najlepiej wydane pieniądze.

Jeśli taka opcja wchodzi w rachubę, daj znać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym był za kupnem używanego cd. Jeżeli chodzi o używane cd Exposure 3010 to będzie ciężko, bardzo rzadko pojawiają się na rynku wtórnym, zatrzęsienie za to odwarzaczy z niższej serii Exposure 2010 w bardzo dobrych cenach. Odsłuchiwałem kiedyś wzmak Exposure z serii 2010 i bardzo mi się podobał, niewiele brakowała a bym go kupił, ale lepiej zagrał mi C.e.c. 3300r, 3010 to już kawał pieca i poszukałbym do niego rasowego odwarzacza cd. 2010 grało bardzo dynamicznie, z pazurem, nawet lekko ostro , 3010 pewnie zwielokrotnia te cechy, jeżeli nie brakuje Ci w systemie dynamiki,rodzielczości,szybkości to może dobrym wyborem byłby któryś z odwarzaczy Goldenote, może cuś z lampami w torze.

Sam miałem kiedyś ten problem czy kupić lepszego cd - mam teraz poczciwego Marantz CD-60 podłączony do Yaqin MS-6V6. Wiem że to inna półka cenowa ale dziś przychodzi do mnie DAC Nostromo 3H najnowsza wersja. Jak przyjdzie to dam znać czy warto inwestować w sam przetwornik, czy lepiej w lepszy CD.

Tak mnie właśnie kusi Expo 3010, ale sprzęt będzie kupowany na odległość i nie mam jak sprawdzić CD. Sprzedający jest pierwszym właścicielem i sprzęt nawet bez ryski. Może jednak zaryzykuję...

Jeżeli chodzi o DAC'a, to też mam w planie jego zakup, ale po uprzednich odsłuchach z posiadanym Denone'em 720AE.

Dzięki za sugestie :)

Ten cd Exposure 3010:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wygląda wypaśnie, fajny patent z tym wyjmowanym jumperem odcinającym wyjście cyfrowe, no i samo wyjście cyfrowe na 75-omowym BNC, budowa wewnętrzna jest imponujaca.

tu jest cd w wersji bez "s", cena bardzo dobra, nie wysyła do Polski, ale może dałoby się zagadać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eee tam, cd używanego nie warto, nawet z zewnatrz jeśli wyglada na dobry stan to i tak do końca nie wiesz jak był grany, zywotność lasera jest ograniczona, napęd tez z czasem się wyrabia nawet w urządzeniach wysokiej klasy części wymienne często są drogie, z doświadczenia wiem że z używek to wzmak i kolumny tak cd nie, nowy to nowy dłużej pochodzi no i gwarancja, już stosunkowo niedrogie cd maja wysoką jakość dźwięku, porównywałem nada 565 i caspiana, róznic nie stwierdziłem, no moze nad miał trochę mocniejszy bas, a kosztuje 2 razy taniej nówka

CD według mnie jest najbardziej podatnym na zużycie elementem toru - pada laser.

Doświadczyłem tego już w kilku CD, które miałem.

Odpowiedzieć na to pytanie można dopiero jak wiadomo co siedzi w tym CD i ile kosztuje wymiana.

Słusznie, kupno używki trzeba zacząć od rozejrzenia się za tym jaki siedzi tam laser i napęd i czy są jeszcze dostępne, o ile lasery często są dostępne, o tyle z napędami może być gorzej. Przykładowo laser Vam1250 jest dostepny i nie ma problemu z jego kupnem, ale znalezienie mechanizmu, albo kompletu VAL1250 to już sztuka nie lada. To co napisałem dotyczy głównie bardzo starych cd, odwarzacze 5-7 lat nie powinny sprawiać problemu jeżeli chodzi o części zamienne, ale mus sprawdzić wcześniej bo zawsze się może trafic jakiś rodzynek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witaj, a może prościej, bezpieczniej i przede wszystkim bardziej przyszlościowo wybrać dobry przetwornik cyfrowo analogowy ? Jeśli masz aktualnie sensowny transport, bedą to moim zdaniem najlepiej wydane pieniądze.

Jeśli taka opcja wchodzi w rachubę, daj znać.

Chyba najwyższy czas żeby przestać nabierać ludzi demonizując jakość tanich przetworników. Korzystamy z koniunktury?

Miałem zestaw CD 2010 S oraz piec 3010 z kolumnami Studio 16 Hertz . 2010 ma inne końcówki mocy niż 3010 także kości w CD są inne w 2010 a inne w 3010 . Moje zdanie seria 2010 nie zgrywa się z serią 3010 . Słuchałem całego zestawu 2010 CD i piec była lepsza barwa i zrównoważenie tonalne niż w połączeniu cd 2010 i piec 3010 wtedy masz niszczący bas nienaturalnie suchą średnicę i wycofane wysokie . Zaznaczam że to na kolumnach Studio 16 hertz i wersjach 3010 i 2010 S.

CD według mnie jest najbardziej podatnym na zużycie elementem toru - pada laser.

Doświadczyłem tego już w kilku CD, które miałem.

Odpowiedzieć na to pytanie można dopiero jak wiadomo co siedzi w tym CD i ile kosztuje wymiana.

+1

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

chyba wyraźnie napisałem jakie cd porównałem, i nie pisz że nad 565 to słabizna bo tak nie jest

Ten przedział cenowy i ta firma mnie kompletnie nie interesuje;-)

Chyba najwyższy czas żeby przestać nabierać ludzi demonizując jakość tanich przetworników. Korzystamy z koniunktury?

Pewnie korzystaja z podstawowej zalety DACow, a mianowicie ciezko kupic uzywany bo dopiero od kilkunastu miesiecy orzecietny klient kupuje dac wiec jak zaszczepimy chec kupna daca to osobnik kupi nowego i firma zarobi.

Tylko z tego wzgledu obecnie kupno daca jesli chcemy miec mozliwie jak najwyzsza jakosc w danej cenie nie ma zadnego sensu, jedyny sens (ale to wymuszony) to jesli posiadamy odtwarzacz plikow, bo nie mamy wyjscia trzeba to podpiac pod daca,

przyklad: za okolo 3000-3500 mozna kupic daca takiego jak ps audio, goldenote czy rega, albo mozna kupic uzywany cd krella, co zagra lepiej i to sporo lepiej nie trzeba tlumaczyc mysle ze zorientowany chociaz troche bedzie wiedzial,

dace sie fajnie zaczely ale teraz to niestety ale galez spisana na straty coraz slabsze w danej cenie urzadzenia sie pojawiaja, nowe o podobnych wlasciwosciach dzwiekowych potrafia kosztowac drozej jak caly cd (np audiolab), chyba branza podchwycila ze za bardzo popularnialy i postanowila podwojnie sie nachapac... coz jesli dalej beda szli ta droga to nie wroze sukcesu...

chwilowy brak działalności w audio.

przyklad: za okolo 3000-3500 mozna kupic daca takiego jak ps audio, goldenote czy rega, albo mozna kupic uzywany cd krella, co zagra lepiej i to sporo lepiej nie trzeba tlumaczyc mysle ze zorientowany chociaz troche bedzie wiedzial,

Stawiam każde pieniądze na to, że rDAC + Teddy Pardo PSU (2800zł detal) zrobi wiatrak z tego twojego Krella za 3000zł (w tym wypadku musiałby to być 250CD albo jakiś staroć w typie CD-DSP, ale myślę że i 280CD by poległ bez większej walki).

W razie czego możemy zrobić jakieś porównanie - Disco ma 280CD, a mój najbliższy kolega ma rDACa + Teddy PSU, więc mam od kogo pożyczyć.

To tak w ramach niesienia kaganka oświaty ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Stawiam każde pieniądze na to, że rDAC + Teddy Pardo PSU (2800zł detal) zrobi wiatrak z tego twojego Krella za 3000zł (w tym wypadku musiałby to być 250CD albo jakiś staroć w typie CD-DSP, ale myślę że i 280CD by poległ bez większej walki).

W razie czego możemy zrobić jakieś porównanie - Disco ma 280CD, a mój najbliższy kolega ma rDACa + Teddy PSU, więc mam od kogo pożyczyć.

To tak w ramach niesienia kaganka oświaty ;)

Kiedyś bardzo lubiłem Twoje wpisy bo można było się sporo nauczyć ale ostatnio piszesz coraz większe bzdury. Zastanawiam się czy nie jest to aby spowodowane interesikami?;-) Szukamy naiwnych? Niestety nie każdy da się nabrać na te wypociny. Świetnie to widać po antymalkontencie.

A swoją drogą reklama przetworników za 1500 PLN to chyba nie w Twoim stylu, interesiki idą coraz gorzej jak widać;-) Teraz masz misję wmawiania młodym i naiwnym że za 1500 PLN złapią Pana Boga za nogi;-)

Poza tym do jasnej cholery tematem wątku jest CD czyli zintegrowany odtwarzacz płyt kompaktowych i autor chce wybrać pomiędzy dwoma klockami Exposure a tutaj jak zwykle zaczyna się namolne polecanie DACów!!!!

Muszę posłuchać tego rdaca+Teddy, z drugiej strony w granicach 3000zł jest dużo dobrych cd niecałkiem starych, Yamaha Cd-s2000, Cec tl51xr, Arcam cd23,Nad s500i. Co oni włożyli do tego pudełeczka, że to tak pogrywa? Żeby tam chociaż arcamowy ringdac siedział, ale tam zdaje się jakiś Wolfson jest.

Muszę posłuchać tego rdaca+Teddy, z drugiej strony w granicach 3000zł jest dużo dobrych cd niecałkiem starych, Yamaha Cd-s2000, Cec tl51xr, Arcam cd23,Nad s500i. Co oni włożyli do tego pudełeczka, że to tak pogrywa? Żeby tam chociaż arcamowy ringdac siedział, ale tam zdaje się jakiś Wolfson jest.

kolego poriwnywalem arcama 9 (uzywka 1500) z rdacem(bez teddyego) i arcam 9 byl lepszy, no chyba ze zasilanie zmienia rdaca w calkiem inny przetwornik...

chwilowy brak działalności w audio.

disco - jest takie powiedzenie - jak brakuje argumentów, to zaczynają się wycieczki osobiste.

Proponuję ci zrobienie porównania w miłej atmosferze, abyś usłyszał to do czego przekonało się tak wiele osób (ostatnia dzisiaj w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a ty odpowiadasz inwektywami. To jest naprawdę słabe.

anty - rDAC bez i z zasilaczem Teddy Pardo to dwa zupełnie różne urządzenia (oczywiście od strony brzmienia).

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco - jest takie powiedzenie - jak brakuje argumentów, to zaczynają się wycieczki osobiste.

Proponuję ci zrobienie porównania w miłej atmosferze, abyś usłyszał to do czego przekonało się tak wiele osób (ostatnia dzisiaj w tym wątku: http://www.audiostereo.pl/pioneer-pd-9700-propozycje-modyfikacji_28943.html/page__st__270), a ty odpowiadasz inwektywami. To jest naprawdę słabe.

anty - rDAC bez i z zasilaczem Teddy Pardo to dwa zupełnie różne urządzenia (oczywiście od strony brzmienia).

Elb przestań pitolić bo nikt Ci w to nie uwierzy. Nikt kto ma jakieś rozeznanie. Przetwornik Arcama miałem u siebie prawie miesiąc. Nie ma takiej ludzkiej siły która wzniesie go powyżej KAV 280 CD bo reprezentuje poziom zwykłego budżetowego klocka. Słabe jest robienie z siebie idioty ale rozumiem że kasa jest ważniejsza. To jest wmawianie nowicjuszom że jest droga na skróty której de facto nie ma. I nie piszę tego dlatego że mam KAV 280 CD. Moja sytuacja zmieniła się diametralnie i dziś mam KAV 280 a jutro coś znacznie droższego ale nie obnoszę się z tym na forum.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Czyli Arcam wypuścił taniego gniota, do którego trzeba dołożyc drugie tyle, żeby zagrał. Jeśli ktoś nie chce grać z kompa, to trzeba jeszcze dorzucić "troszkę" na transport i z 1500PLN nagle robi się 4000PLN.

Jak nie chcesz grać z kompa, to nirwana będzie dopiero jak kupisz konwenter USB/SPDIF i odpowiedni soft do odtwarzania plików, a nalepiej to wybulić na Apple'a.

To nic innego jak łapanie jelenia, o którym pisze Discomaniac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.