Skocz do zawartości
IGNORED

Oszust na giełdzie hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam informację jednego z poprzednich wpisów. Jeśli są to maile i ogłoszenia pisane podobnym łamanym językiem, to są to na 99% nie żadni Hiszpanie, ale oszuści z Afryki lub Azji, szczególnie właśnie z Nigerii. Oszukują na wszystkim poprzez trefne ogłoszenia (wynajem mieszkań na Manhattanie, sprzęt audio, RTV, wszystko czego zapragniecie). Jak dacie ogłoszenie o zakupie lodówki, to też ją Wam zaoferują w super cenie i pewnie symboliczną przesyłką. Nie dajcie się oszukać!!! Najlepszym sposobem jest poproszenie gościa o więcej dokładnych zdjęć (co może w sumie zdobyć), ale po ich jakości i rozroznieni, że prezentują inne egzemplarze łatwo takiego namierzyć. Skutecznie jednak problem rozwiążecie, jeśli zaproponujecie odbiór osobisty, bo np. w tym miejscu, gdzie rzekomo oszust przebywa będziecie za 1-7 służbowo lub na wakacjach.

Dostałem dzisiaj e-mail.po angielsku i niby z Paypal-zawiadamiali,że nałożono limity na moje konto,trzeba na nowo potwierdzić kartę i takie tam ..bla..bla-na zakończenie link do potwierdzenia konta. Rzecz w tym,że Paypal nie wysyła i nie wymaga potwierdzeń w tej formie. UWAŻAJCIE na takie wiadomości,nie klikajcie byle czego. Polowanie na naiwnych,którzy dadzą się oskubać trwa!

triode, potwierdzam, to są fałszywe wiadomości, od razu usunąć i zapomnieć.

Absolutnie nie klikać na podany link i nie podawać żadnych danych!!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dostałem dzisiaj e-mail.po angielsku i niby z Paypal-zawiadamiali,że nałożono limity na moje konto,trzeba na nowo potwierdzić kartę i takie tam ..bla..bla

Niekoniecznie musi być to przewałka !!!!!

Miałem podobną sytuację, gdy moje konto zostało zablokowane i nakazano mi ponowną weryfikację. Jak się potem okazało wszystko było legalne i faktycznie z PayPal. Konto założone zostało w UK i powiązane było z angielskim kontem bankowym. Jednakże gdy byłem w Polsce i chciałem za coś zapłacić jak mi sie wydaje zadziałał mechanizm zabezpieczający i z automatu zostałem zablokowany. Aby odblokować musiałem ponownie potwierdzać kartę, poza forma mailową można było też zadzwonić lub czekać na przesyłkę listową. Ostatecznie nie dowiedziałem się od Paypal co było tego przyczyną. Udzielono mi tylko odpowiedzi, że konto zostało zablokowane do ponownej weryfikacji dla mojego bezpieczeństwa ......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Najprościej i najbezpieczniej w takiej sytuacji jest nie korzystać z linków, a zalogować się na swoje konto (dotyczy to nie tylko PayPal, ale i np. banków) i tam zawsze jest zakładka typu "Wymagane twoje działanie" lub będzie komunikat od nich.

Niekoniecznie musi być to przewałka !!!!!

Miałem podobną sytuację, gdy moje konto zostało zablokowane i nakazano mi ponowną weryfikację. Jak się potem okazało wszystko było legalne i faktycznie z PayPal. Konto założone zostało w UK i powiązane było z angielskim kontem bankowym. Jednakże gdy byłem w Polsce i chciałem za coś zapłacić jak mi sie wydaje zadziałał mechanizm zabezpieczający i z automatu zostałem zablokowany. Aby odblokować musiałem ponownie potwierdzać kartę, poza forma mailową można było też zadzwonić lub czekać na przesyłkę listową. Ostatecznie nie dowiedziałem się od Paypal co było tego przyczyną. Udzielono mi tylko odpowiedzi, że konto zostało zablokowane do ponownej weryfikacji dla mojego bezpieczeństwa ......

to jest przewałka ponieważ;info z Paypal jest po polsku,nie dostajesz linka do własnego konta,a proszą o zalogowanie i wszelkie kontakty są polsku-dotyczy konta założonego przez polską stronę Paypal.

Witam! Ale jaki wałek? Ja też dostałem powiadomienie, że zmieniać się będzie aktualizacja AGB i to po niemiecku z Luxemburga. Kiedyś mi też przyblokowali konto, bo przekroczyłem tysiąc Euro dochodu w roku i stwierdzili, że ja handlarz. Musiałem zuaktualizować moje dane konta. Pozdrawiam adam2948.

• 2 tygodnie później...

Czy można tutaj ostrzec przed zbyt daleko idącym zaufaniem do kolegi z forum ?

Nie dawno zarejestrowanym , z Breslau ?

Ja się już sparzyłem i czuję obowiązek ustrzec Wszystkich oraz branże przed jego praktykami .

Mój temat na bocznicy został zamknięty dla OCHRONY dobrego imienia oszusta , przywłaszczającego nie swoje oraz niszczyciela nie swojej własności .

Banowanie przez kolegę nie umożliwia mi wyjaśnienia całej sytuacji :)

Pozdrawiam.

Maciej

Nowe szaty króla ;) dzisiaj do mnie napisał:

Good day.Hope You are doing fine,i am contacting You regarding Your advert,i still have it for sales,and still in Great Condition and Perfectly OK,good price is Accepted..As soon as i hear from you,i will email You some pics and details,thanks Adress.. Luis Martinez Garcia Olegario Ortiz; 26 E-47270-cigales (va) Spain

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Nowe szaty króla ;) dzisiaj do mnie napisał:

Good day.Hope You are doing fine,i am contacting You regarding Your advert,i still have it for sales,and still in Great Condition and Perfectly OK,good price is Accepted..As soon as i hear from you,i will email You some pics and details,thanks Adress.. Luis Martinez Garcia Olegario Ortiz; 26 E-47270-cigales (va) Spain

ten tekst byl na samym poczatku watku

• 3 tygodnie później...

ja mam takiego "artyste" - Couwels Willem <[email protected]>

dostalem maila po umieszczeniu ogloszenia na hifi.pl tresci:

I am Willem from Spain..Are you still interested?let me know and i will email you pictures and details..thanks and hope to hear from you soon

Jestem z Hiszpanii Willem .. Czy nadal zainteresowany? Daj mi znać i będę Państwu e-mail zdjęcia i dane .. Dzięki i mam nadzieję usłyszeć od ciebie szybko

Ja też dostałem kiedyś super ofertę. Ciekawe czy działają tylko na polskich forach czy też gdzie indziej. Bo jeśli tylko na naszych to świadczy tylko o tym, że Polak połaszczy się na byle okazję. Teraz o tym wiemy i jesteśmy ostrożni ale ilu wcześniej udało się oszukać....

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

tez dostalem od niego oferte :-)

ale, ze od razu wygladal mi na oszusta, postanowilem troche sie z nim "pobawic" -w kotka i myszke hehe

kazalem mu 1.zaproponowac cene 2. zrobic fotki urzadzenia z dzisiejsza gazeta z Hiszpanii ;P niech sie chlopak troche wysili ;D 3. pokazac fakture i OVP ;D

ciekawe, czy jeszcze odpisze :D

ja mam takiego "artyste" - Couwels Willem <[email protected]>

dostalem maila po umieszczeniu ogloszenia na hifi.pl tresci:

I am Willem from Spain..Are you still interested?let me know and i will email you pictures and details..thanks and hope to hear from you soon

Jestem z Hiszpanii Willem .. Czy nadal zainteresowany? Daj mi znać i będę Państwu e-mail zdjęcia i dane .. Dzięki i mam nadzieję usłyszeć od ciebie szybko

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

dobry jest! chcecie sie posmiac, to czytajcie:

Thanks for your email..I feel very bad because you think i want to steal your money... ..I have done several deal on the internet and never have a bad one..here is a view to my feedback

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I am a citizen of Belgiuan that base in Spain and also a good member to the amateur ham radio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I feel so bad..I am a happily married man with two children..on the web you will see a picture of me and my family.I cannot steal your money..I feel bad and i promise to ship as soon as i receive payment..OK,I will prefer half payment and upon delivery and tested OK,You send me the balance..Hope this sound good to you and also i have a facebook account.I can add you up if you want or you send me a friend request on facebook.My name on facebook is Couwels Willem..There is no scratch on dent on it..everything look clean and excellent. thanks

---

hehe, kradziez? skad te pomysly LOL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

--

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Szybko zrobił sobie legendę realnej osoby. Tylko niestety Facebook nie działa wstecz. Stworzył konto dopiero miesiąc temu w październiku.

Jakaś policja chyba powinna się czymś takim zainteresować. Chyba hiszpańska.

Jeszcze raz piszę, to żaden Hiszpan, Duńczyk, Bawarczyk, czy Turek. Wszystkie te maile są wysyłane na potęgę z Czarnego Lądu, głównie Nigeria itp.

Najlepsze jest to, ze dla jaj wyslalem mu maila na fejsie i zero odpowiedzi. Wyglada mi wiec bardziej na to, ze jest to kradziez wizerunku. Ale jeszcze sie z nim troche pobujam,niech poda nr konta do przelewu, przynajmniej bedzie co policji przekazac.

--

Ale jaja z gościa porobić sobie można :) Ja przez kilka dni udawałem duże zainteresowanie, maile odpisywał prawie natychmiast. Wreszcie po kilku dniach wysłałem mu to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Może niech każdy zaczepiony przez podobnego typa wysyła zawsze mu znak, czyli zdjęcie jak wyżej, niezależnie czy gramy z nim czy nie. Aby wiedział, że wiele osób wie kim jest. Widziałem to zdjęcie już wcześniej - ubawiłem się jak ta norka : )

Najlepsze jest to, ze dla jaj wyslalem mu maila na fejsie i zero odpowiedzi. Wyglada mi wiec bardziej na to, ze jest to kradziez wizerunku. Ale jeszcze sie z nim troche pobujam,niech poda nr konta do przelewu, przynajmniej bedzie co policji przekazac.

Zapewne poda Paypal albo inny portfel.

Przy Paypalu byłby najmniejszy problem.On za to od razu wypalil z bank transfer albo moneygram.

Cos chlopak ucichl :(( Przestraszyl sie czy co...szkoda, bo wyslalbym mu te foteczke - piekna jest :)

coz, tacy oszusci sa tak naprawde namniej grozni, bo smierdzi od nich na kilometr - imho gorsi sa nieuczciwi prawdziwi audiofile, ktorzy maja faktycznie sprzet, znaja sie, wiec moga sie uwiarygodnic, a po wplacie sluch o nich przepada.

--

• 2 tygodnie później...

Witam ;)

Oto dane typowego naciągacza na audiostereo:

Nick na forum audiostereo: simon84

GG: 26672837

E-mail: [email protected]

Numer konta: 07 1090 0075 5339 0810 7017 6953

Marcin Borowski

ul.szpitalna 85

32-500 Chrzanów

Koleś odpowiedział na moje ogłoszenie dotyczące Denona DCD-980, wpłaciłem mu zaliczkę pokrywając tym samym koszt wysyłki, chciał się w ten sposób zabezpieczyć na wypadek gdybym nie odebrał przesyłki, pozostałą kwotę miałem zapłacić przy odbiorze a więc pobraniu ;) Od 3 miesięcy wysyłka była przez niego nadawana 4 razy, a pieniążki zwracał mi ok. 7-8 razy. Strzeżcie się kolesia bo to profesjonalista, bajerant, złodziej, zero i margines społeczny. Sprawę zgłosiłem do wojewódzkiej policji ponieważ tylko na takowej pomoc można w tych czasach liczyć.

Podaję również dwa e-maile które dostałem w odpowiedzi na ogłoszenie o chęci zakupu Denona DCD-980:

1. Paolo Corsetti [email protected]

Buenos días señor ..

still intrersted in buying this items and i have it,for sale.and still in

good working condition and in perfect order. Good price is accepted,if

you are interested in buying from me. Let me know i will email you

some pics and details thanks.

ADDRESS..

C/Jaume Balmes,

7 Esplugues de Llobregat

Barcelona 08950

Spain

2. Mazur Marcin [email protected]

Witam jestem Marcin Marzu z Hiszpanii mam te przedmioty na sprzedaż w stanie Boga, jeśli nadal będzie zainteresowany proszę muszę wiedzieć, ile jesteś gotów zaoferować i Twój pełny adres domowy, aby obliczyć koszt przesyłki do domu tak szybko, jak i usłyszeć od was i wysłać Ci szczegóły na pozycji .. Dzięki i mam nadzieję usłyszeć od ciebie szybko

Hello i am Marcin Marzu from Spain i have these items for sale and in a god condition if still interested please i will need to know how much you are willing to offer and your complete home address to calculate the shipping cost to your doorstep as soon as i hear from you i will email you details on the item..Thanks and hope to hear from you soon

Więc sami widzicie, co jeden to lepszy. Lekarstwem na takich marszczyfletów są kombinerki, zaciskamy na wysokości paznokcia i łamiemy paluszek w przeciwną stronę aniżeli się go zgina, operację powtarzamy na pozostałych 9 paluszkach ;) Wtedy mamy pewność, że jeden z drugim przez długi czas nie będą mieć warunków do "sporządzenia" kolejnych oszustw ;)

Pozdrawiam

Kolego Mayster_89 zostałem w ten sam sposób nabity w butelke, więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten sam nick mam na elektrodzie) dzisiaj właśnie przyszło pismo z Sadu Rejonowego w Chrzanowie, ze odbędzie sie sprawa 17 stycznia 2013 roku, gdzie moja obecność jest nieobowiazkowa.Uprzejmie prosze wszystkich pokrzywdzony oszukanych o zgłaszanie sprawy własciwym organom, Policja w Chrzanowie zna tego osobnika ze złej strony, i wiecznie z nim sa problemy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adas23
  • 1 miesiąc później...

Dzis o 15:18 dostalem cos takiego na @ . To z gieldy HiFi w odpowiedzi na moje ogloszenie "kupie Atoll CD100"

Hello

Hope you are doing fine...I am Rudi from italy..I am contacting you regarding the above subject..are you still interested,let me know and i will email you some pictures and details..I have this item in a very good and solid condition..My price is reasonable and if you have an offer,you can make me an offer including shipping and insurance to your doorstep..I will let you know if the price suit me ..Once i hear from you,I will email you more details and pictures thanks

Nadawca : Rudi Brosens [email protected]

Nawet nie odpisuje bo to na 100% kolejny oszust uwazajcie !!!

Sebastian,

kolega Rudi do mnie też pisał:

Hello

Hope you are doing fine...I am Rudi from italy..I am contacting you regarding the above subject..are you still interested,let me know and i will email you some pictures and details..I have this item in a very good and solid condition..My price is reasonable and if you have an offer,you can make me an offer including shipping and insurance to your doorstep..I will let you know if the price suit me ..Once i hear from you,I will email you more details and pictures thanks

Halo

Nadzieję, że są w porządku ... Jestem Rudi z włoch .. jestem kontaktu z tobą w sprawie powyższego tematu .. czy nadal zainteresowany, daj mi znać, a ja Wysłać Ci kilka zdjęć i dane .. mam ten przedmiot w bardzo dobry i solidny stan .. Moja cena jest rozsądna, a jeśli masz ofertę, możesz mnie oferta w tym transportu i ubezpieczenia do domu .. dam wam znać, jeśli garnitur cena mnie .. gdy słyszę od Ciebie , będę Państwu e-mail więcej informacji i zdjęcia dzięki

pozwoliłem sobie na pogrubienie najlepszej cześci translatora google :)

Ja oczywiści koledze odpowiedziałem - w dwóch słowach ;)

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi