Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

To jest niewykluczone, ale wszystkiego do domu nie moge i nie chce sprowadzac, chce sluchac muzy. Wstepna selekcja to targi, prasa branzowa i fora.

Konto w trakcie usuwania

Sly, czytaj bez uprzedzen prosze, wystqrczy jeden uprzedzony, pisalem o wstepnym osadzie.

Do czego niby jestem uprzedzony?

Do wystaw?

Oczywiście ,że tak.

Pooglądać sobie sprzęty jak ktoś lubi wolna wola.

Ale osądy o jakimkolwiek sprzęcie ( nawet wstępne ) na podstawie wystawy , nieznanego pomieszczenia , konfiguracji , w zgiełku i biegając po stoiskach to dla mnie nieporozumienie.

Poczytaj sobie może wątek o wystawie i skrajne opinie na temat urządzeń.

Taki doświadczony audiofil jak Ty powinien chyba to dawno wiedzieć ;)

A jeszcze nie tak dawno śmiałeś się ze Staszka ,że ocenia sprzęty po pobycie na wystawie .

Jak to punkt widzenia zmienia się i zależy od punktu siedzenia ;)

Na tym kończę ten wątek.

Najwidoczniej mamy zupełnie odmienne zdanie na temat tego , jak powinna wyglądać rzetelna ocena sprzętu . Trudno.

pozdr.

Za wszelka cene chcesz miec racje. Jesli nie widzisz roznicy miedzy moimi wypowiedziami i Staszka, nie mam nic do dodania.

A zaczelo sie od tego, ze mnie diamond nie zachwycil na wystawie, o czym uczciwie Marcinowi powiedzialem i wskazalem na niezbyt udane moim zdanime kolumny. Mogl zaproponowac odsluch w domu, nie zrobil tego. Tyle dla jasnosci sprawy.

Konto w trakcie usuwania

Ja nie mam do nikogo uprzedzeń i przypominam, że w Polsce serwer Amare nie ma konkurencji wśród naszych producentów. Jarosław Polskę zbaw :)

Amare polecam nie bac sie opinii mojej i Mariusza, bedzie bezwzgledna ale uczciwa.

Na to ze jakies pojecie w tej materii posiadam nic nie poradze.

Za wszelka cene chcesz miec racje. Jesli nie widzisz roznicy miedzy moimi wypowiedziami i Staszka, nie mam nic do dodania.

A zaczelo sie od tego, ze mnie diamond nie zachwycil na wystawie, o czym uczciwie Marcinowi powiedzialem i wskazalem na niezbyt udane moim zdanime kolumny. Mogl zaproponowac odsluch w domu, nie zrobil tego. Tyle dla jasnosci sprawy.

Mariusz czy aby nie mylisz nas z akwizycja ?

jak by to wyglądał jak ja bym sie narzucał komuś z odsłuchem ?

Chciałeś posłuchać monobloków czy byl problem ?

Jak sądzicie dlaczego nie mamy reklamy nigdzie w Polsce ?

Słownie nigdzie !!!

To pytanie zostawię bez odpowiedzi

Bez odbioru , Pozdrawiam Marcin.

Mariusz czy aby nie mylisz nas z akwizycja ?

jak by to wyglądał jak ja bym sie narzucał komuś z odsłuchem ?

Chciałeś posłuchać monobloków czy byl problem ?

Nie denerwuj sie tak Marcin, rozjechaly sie po prostu oczekiwania. Ty oczekiwales , ze ja wyjde z inicjatywa, ja tego samego oczekiwalem od Ciebie. Jeszcze to nadrobimy:)

Konto w trakcie usuwania

Sly, jak nie slyszysz roznicy miedzy flac a wave, to raczej swiadczy zle o transporcie plikow. Nie chce sugerowac niegrzecznie, ze aparat odbiorczy cos nie teges:)

No wlasnie jesli nie slychac roznicy, to swiadczy to jak najlepiej o transporcie.;)

W plikach wazne sa 3 rzeczy : najwazniejsza jest jakos pliku, jesli ripy to tylko wave za pomoca dbpoweramp,

Bo co ripper lepiej rippuje???!!! Co za bzdura do kwadratu, Marslo skoncz wasc ;)

32bit / 768kHz DSD64(1bit 2.8M) DSD128(1bit 5.6M) DSD256(1bit 11.2M) DSD512(1bit 22.4M)

Ja juz nie mam do Was zdrowia, przekonwertujcie sobie zwykly plik wav 44.1/16 bitow, do wyzszych samplingow, roznicy nie bedzie, ale nikt nie chce sobie zadac trudu, lepiej bzdury pisac :/

Marcin nie przejmuj się ,gul skacze niektórym z tzw. "polskiej bezinteresownej zawiści" i muszą wylać żółć na forum.

Jakby któryś z tych panów pożyczył Wasze urządzenie to by przeżył szok ,że wywalili tyle kasy na inne wcale nie lepsze a wielokrotnie droższe urządzenia.

Nie pożyczą bo strach w oczach ,że kopara opadnie i okaże się ,że "król jest nagi" a kasa poszła w błoto ;)

Podobnie uwazam! W Aurenderze lepsze sa tylko baterie, ale i one nie maja za duzego sensu jak plyta glowna zasilana jest z sieci, przeciez to ona najwiecej smieci a nie reszta. Ale Koreance wymyslili..... Sluchalem obu urzadzen W20 kilka razy, Amare raz na wystawie i jakos ja nie czuje aby Aurender byl lepszy.

Simple audio roomplayer również rozpakowuje flac do wav idealnie, podobnie jak Linn, nie ma różnicy, sprawdzone wielokrotnie na różnych płytach, słuch mam doskonały.

Jak Flac jest rozpakowywany w locie do WAV-a to roznica moze byc slyszalna i przewaznie jst slyszalna zajmuje to moc porcesora i pamiec to powoduje wieksza ilosc zaklocen, a to wplywa na dzwiek.

Wave to muzyka plynniejsza, jak to pisza po angielsku- organic.

Jesli masz takie duze roznice pomiedzy Wav a flac swiadczy to tylko o jednym o slabym transporcie jak i DAC-u, nim wyzsza jakosc tych dwoch urzadzen, roznice powinne sie coraz bardziej rozmazywac.

Możesz mi wyjaśnić w jakim celu deprecjonuje się na tym forum różne urządzenia a wychwala inne ?

Sprawa jest prosta Marslo wydal kupe kasy na W20 i teraz zal mu ze Amare to podobny poziom.

Jak sądzicie dlaczego nie mamy reklamy nigdzie w Polsce ?

Słownie nigdzie !!!

To pytanie zostawię bez odpowiedzi

hehe

Trzymac sie chlopaki i w Polsce nic nie sprzedawac!

jak sie slucha i wydaje opinie na podstawie muzy z youtube, to takie sa efekty. O i 1 sa przeciez takie same.

Co do zakupu w20 to nikt nie wie ile naprawde zaplacilem a wszyscy sie wytrzasaja nad cena.

Problem ze zmiana serwera/transportu jest glebszej natury - przegrywanie bez bledow i utraty tagow 2 TB to nie jest bulka z maslem. Trzeba naprawde powaznej poprawy jakosci , zeby sie na to zdecydowac. Dla niewielkich zmian nie ma co. A powaznych zmian w jakosci sie nie spodziewm, zabaczymy czy sie myle jak przyjdzie czas odsluchu diamonda. Dlatego niedawno wraz z akutalizacja softu aurender wporowadzil opcje klonowania miedzy urzadzeniami tej marki.

Wybor transportu / serwera to jest jedna z najwazniejszych decyzji co do zestawu stereo od strony funkcjonalnej. Dlatego Sly jak wszedl w Nas, ciagnie to rozwiazanie, ktos wszedl w Aurendera albo inny tez latwo nie zmieni, komputerowcy rozbudowuja swoje otwarte i nigdy nie skonczone konstrukcje bez przerwy.

Konto w trakcie usuwania

jak sie slucha i wydaje opinie na podstawie muzy z youtube, to takie sa efekty. O i 1 sa przeciez takie same.

A jak sie nie ma elementarnej wiedzy na temat technik cyfrowych i wypowiada sie twierdzenia ze uzywa sie tego rippera a nie innego bo 'lepiej' rippuje, to nie powinno sie wogole zabierac glosu. Bo to jest takie samo stwierdzenie ze 2+2=5

Prosze sobie zrobic probe i zrippowac ten sam material na roznych ripperach, a pozniej porownac wynikowe pliki w programie EAC, tam jest taka funkcja, jesli nie wlaczyla sie korekcja C2, to pliki beda oczko w oczko takie same, a jest to w 99.99% przypadkow, ( bo korekcja C2 wlacza sie dopiero przy mocno uszkodzonych plytach) gdzie jest wiec roznica w jakosci dzwieku ripperow? :/ Przeciez to bzdura!!!

A co ma do tego Yutube chyba tyle samo co mis Koralgol do rippera ;)

tego rippera a nie innego bo 'lepiej' rippuje, to nie powinno sie wogole zabierac glosu.

NIgdzie nie napisalem , ze lepiej rippuje, napisalem ze slysze rozniced miedzy wave a skompresowanym flakiem. Dbpoweraamp jest uznawany w srodowisku za jeden z najlepszych , dlatego go kupilem i uzytkuje.

Slowo "tylko" odnosilo sie w moim poscie do wave, a nie dbpoweramp, prosze czytac ze zrozumieniem.

Konto w trakcie usuwania

jesli ripy to tylko wave za pomoca dbpoweramp

Wynika z tego zdania jasno ze najlepsze sa Twoim zdaniem WAV i tylko za pomoca dbpowerampa...nie ma w tym zdaniu przecinka, jest to wiec oczywiste ze liczy sie wav oraz 'jakosc' rippera.

A prawda jest taka ze nie ma to znaczenia czy zrippujesz tym, czy dowolnie innym programem i czy bedzie to do flac-a czy tez WAV. Owszem roznica w przetwarzaniu w locie pomiedzy Flac a wav istnieje jesli gramy z takiego pliku. ale nic nie stoi na przeszkodzie aby z flac-a za pomoca komputera zrobic wav, to bedzie taki sam plik wynikowy. wynika wiec z tego jasno ze rodzaj rippera jak i format nie ma absolutnie znaczenia!

Mariusz nie rozumiem jednej rzeczy, proszę wytłumacz mi jakbym miał 6 lat i blond kręcone włosy ;)

Czy uważasz ,że nie posłuchałeś u siebie przez dłuższy czas np. poruszanego w tym wątku Amare Musica to jest wina panów z Amare ?

Jak to jest , bo z Twojej wypowiedzi ( nie tylko Twojej ) wynika jednoznacznie ,że Panowie z Amare nie zadzwonili i grzecznie nie poprosili jednego czy drugiego pana o możliwość dostarczenia Tobie swojego produktu na odsłuch ?

A może wystarczyłoby podpisać umowę i wpłacić kaucję ?

Domniemam ,że to ułatwiłoby sprawę i wtedy nikt nikogo nie musiałby prosić o cokolwiek a tym bardziej oczekiwać dostawy sprzętu na tzw. "krzywy ryj".

Ja jakoś żadnych problemów nie miałem z wypożyczeniem tego czy innego sprzętu w tym Amare Musica.

Wpłaciłem kaucję , panowie dostarczyli urządzenie , posłuchałem przez tydzień i po sprawie.

Dziwię się ,że tak prozaiczna sprawa urosła do rangi problemu porównywalnego z globalnym ociepleniem ;)

pozdr.

Wynika z tego zdania jasno ze najlepsze sa Twoim zdaniem WAV i tylko za pomoca dbpowerampa...nie ma w tym zdaniu przecinka, jest to wiec oczywiste ze liczy sie wav oraz 'jakosc' rippera.

A prawda jest taka ze nie ma to znaczenia czy zrippujesz tym, czy dowolnie innym programem i czy bedzie to do flac-a czy tez WAV. Owszem roznica w przetwarzaniu w locie pomiedzy Flac a wav istnieje jesli gramy z takiego pliku. ale nic nie stoi na przeszkodzie aby z flac-a za pomoca komputera zrobic wav, to bedzie taki sam plik wynikowy. wynika wiec z tego jasno ze rodzaj rippera jak i format nie ma absolutnie znaczenia!

To jest Twoje zdanie.

zy uważasz ,że nie posłuchałeś u siebie przez dłuższy czas np. poruszanego w tym wątku Amare Musica to jest wina panów z Amare ?

Wjasnilismy to sobie z Marcinem bezpsrednio, adwokaci nam niepotrzebni.

Konto w trakcie usuwania

Szymon mam do Ciebie prośbę jako fachowca z branży.

Obecnie jestem na etapie pomiarów i poprawy akustyki pomieszczenia.

Czy możesz napisać mi kto i na jakim sprzęcie robił u Ciebie pomiary i czy byłeś zadowolony ?

Możesz ew. wkleić wykresy przed i po adaptacji akustycznej i opisać jakie dyfuzory , jaki wpływ miały u Ciebie na akustykę pomieszczenia ?

To jest Twoje zdanie.

Nie to Twoje zdanie sam napisales, nie wykpisz sie!

cyt Marslo napisal: jesli ripy to tylko wave za pomoca dbpoweramp

wiem co napisalem, tylko odnosi sie do wave bo stoi prze tym slowem, zabraklo moze przecinka po wave, ale to jest forum audio a nie klasowka z polskiego. Robie wiecej bledow, ktorych sie nie czepiasz. Wjasnilem intencje i to zamyka sprawe .

Konto w trakcie usuwania

Z wielu względów opcja NAS jest najlepsza. Po 1- dyski siejące zakłócenia są daleko od sekcji odtwarzania plików. Po 2- nie słychać pracujących dysków blisko sprzętu. Po 3- z tego samego zbioru NAS może korzystać kilka domowych odtwarzaczy plików np w innych pokojach. Po 4- można dowolnie wymieniać odtwarzacze plików bez konieczności kopiowania zawartości na nowy.

wiem co napisalem, tylko odnosi sie do wave bo stoi prze tym slowem, zabraklo moze przecinka po wave, ale to jest forum audio a nie klasowka z polskiego. Robie wiecej bledow, ktorych sie nie czepiasz. Wjasnilem intencje i to zamyka sprawe

Przykro mi ale mijasz sie z prawda, uwazales do tej pory ze rodzaj rippera tez jest wazny bo tak napisali kiedys taka bzdure w Absolute Sound i Ty znasz ten art. tam wlasnie zapunktowali najwyzej ripper dbpowerampa, a Ty teraz ta glupotke powielasz jak papuzka. Napisz przynajmniej prawde a nie krecisz i jeszcze piszesz bez sensu ze to wplyw tego ze z Youtuba slucham ;) Oj Mariusz inny byles...:(

A tak na marginesie slucham z Youtuba i bede sluchal to zawsze jakas wiedza o dzwieku, tak uwazam, malo w tym informacji ale jakies zawsze sa, nie tylko ja tak uwazam ale sporo ludzi na swiecie, zreszta po cos powstal serwis AVshowroom ;)

Z wielu względów opcja NAS jest najlepsza. Po 1- dyski siejące zakłócenia są daleko od sekcji odtwarzania plików. Po 2- nie słychać pracujących dysków blisko sprzętu. Po 3- z tego samego zbioru NAS może korzystać kilka domowych odtwarzaczy plików np w innych pokojach. Po 4- można dowolnie wymieniać odtwarzacze plików bez konieczności kopiowania zawartości na nowy.

Sywek ty masz Synology?

Ja kupiłem nas Synology ale na razie do użytku video tzn. filmy i zdjęcia.

Ja ten nas chodzi u Ciebie , nie jest trochę za wolny jak przeszukuje katalogi ?

Cos z youtuba zeby nie bylo kolegom smutno ;)

Audio note DAC5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sly dawaj ta recenzje z odsluchu tego DAC-a ile bede czekal! ;)

Ukryta Zawartość

Mam Qnapy. Bardzo dobre i szybkie.

Qnap-y są bodajze wyraznie tansze, nie sądze zeby byla roznica w elektronice, natomiast Synology ma chyba lepszy soft w pakiecie, Sly, robiles moze jakieś porównania Qnap vs Synology ?

Elberoth chyba wybral Synology ?

Mówisz, że Qnapy tańsze? To zależy jaki model... :-) Te które teraz mam to nowy model z szybkim procesorem. Niestety dość kosztowne, ale chodzą jak burza... :-) Kiedyś miałem Synology ale to było 3 lata temu, więc trudno o uczciwe porównanie. Wtedy ten Synology był kiepski i humorzasty.

Po to sa wystawy, aby sie ze sprzetem wstepnie zapoznac i wyrobic sobie jakis osad.

Marslo, widziałeś wpis Sly-a na 33-ej stronie nt. K2 S9900? ...tych co słuchał w Monachium 2014 z ML No.585 + No.512 CD/CACD Player, ze zwykłymi/standardowymi sieciówkami i głośnikowymi Transparenta.

Tak Sly zapoznał się z brzmieniem K2 S9900 w Monachium 2014 :

Słuchałem tych drugich od góry z jednym basowcem, chyba K-9900. Nic specjalnego. Brak finezji, brak fajnej barwy, słaba głębia i przestrzeń, jazgotliwe ostre granie, duży łomot, dużo huku, mało muzyki. Do Focali czy TAD-ów to w ogóle nie ma startu. Utopie przy nich to jak Mercedes S AMG 65 przy 20 letnim Oplu Kadecie GSI z wyśrubowanym silnikiem do 200KM. Niby jest moc, niby jest szybkość ale w sumie gruchot.

Ukryta Zawartość

Zdaje się Ty słuchałeś na AS 2014 JBL K2 S9900 z Mark Levinson w Bristolu i Grande Utopia EM z Soulution w Sobieskim ...i dla Ciebie były to dwa najlepsze systemy/odkrycia AS. K2 S9900 za opad kopary do samej podłogi na muzyce organowej, a G. Utopia EM za fortepian, ale było trzeba posłuchać tego fortepianu na K2 S9900, to by był następny opad szczęki :)

Americano, Electro, Daru, i masa innych osób słuchała tam systemu z kolumnami K2 S9900 okablowanego w całości Cardasami, jak i G. Utopia EM ...i jak już coś miało być jazgotliwe lub suche to prędzej G. Utopia EM, i niech Sly głupot nie wypisuje.

Toż ta Utopia nie ma tej dynamiki i rozdzielczości co K2, detal i neutralność na zbliżonym poziomie. K2 są bardzo równe i uniwersalne: klasyka, rock, pop, czy akustyczna, wszystko na nich gra co najmniej bdb.

P.S.:

Jeszcze Sly przyrównał K2 S9900 do Opla haha... w takim razie Utopie są jak Citroën Berlingo

Nie pasuje amerykański sprzęt do niemieckiego szmelcu, do którego Sly może porównywać sobie Focal-e, bo K2 S9900 są jak Ferrari, nawet kolor się zgadza :-)

11065874_1114745668541641_4213165745672368570_n.jpg?oh=4a21c60aa5cedeb9f2eba574ef02e687&oe=56298088

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Prosiłem by nie zaśmiecać wątku jazgotliwym szmelcem z pod znaku tandetnego JBL. Nawet fani tub na tym forum uważają, że JBL to szmelc. Kilka osób prosiło ciebie, żebyś nie wklejał tych durnych zdjęć. Rzygać się od tego chce. Masz prawo lubić co chcesz, a inni mają prawo mieć inny gust. Gdyby to było fajne granie to już dawno by u mnie stały. Nie kupiłem bo to granie mnie nie kręci. Dyskotekowy łomot można mieć dużo taniej. Może dla ciebie taki łomot jest fajny i masz do tego prawo. Zresztą dostałem info, że u ciebie to tylko świat marzeń, plakaty na ścianach z JBL i takie tam śmieszne rzeczy. W świecie marzeń wszystko jest fajne i można całe życie tkwić w takim stanie. W realu często sprawy wyglądają inaczej i szybko można się rozczarować. Ferrari w realu też nie jest tak fajne jak się tobie wydaje.

Szymon mam do Ciebie prośbę jako fachowca z branży.

Obecnie jestem na etapie pomiarów i poprawy akustyki pomieszczenia.

Czy możesz napisać mi kto i na jakim sprzęcie robił u Ciebie pomiary i czy byłeś zadowolony ?

Możesz ew. wkleić wykresy przed i po adaptacji akustycznej i opisać jakie dyfuzory , jaki wpływ miały u Ciebie na akustykę pomieszczenia ?

Mogę, na programie EASERA i wykonywałem je osobiście. Adaptacja mojego pomieszczenia to wiele lat urządzania i odsłuchów. Dla mnie to czysta przyjemność i nikogo bym nie dopuścił do swojego pokoju bo nikt lepiej ode mnie nie wie czego oczekuję. Nie da się za jednym razem zrobić wszystkiego. Nawet piękne i równe charakterystyki nie gwarantują, że pomieszczenie pięknie "zagra".

Największe dyfuzory i pułapki musiałem projektować jako dedykowane bo z gotowców nie było czego wybrać.

Jedyne co mogę poradzić to wykonywać adaptację małymi krokami. Najpierw zabudować w ścianach podstawowe ustroje, izolację, pułapki basowe a później doszlifować całości dyfuzorami i/lub ustrojami hybrydowymi. Dobrze wykonać możliwe dużą część mobilną lub demontowalną bo w razie zmiany sprzętu możesz dostosować akustykę do nowej koncepcji brzmienia. Ja w zależności od tego jakie kolumny wstawię mogę w szerokim zakresie regulować czas pogłosu absorberami, których kolor jest tak kontrowersyjny :)

Jak chcesz speca od pomiarów, niestety nie mnie osobiście :) To pisz na pw dam Ci kontakt.

Dobór ustroi i elementów możesz za darmo ze mną skonsultować. Służę swoją pomocą.

A tak na marginesie to wyczailem ze w tym roku w Monachium 2015 Living Voicy z Kondem byly skonfigurowane dosc dziwnie, On Gaku szly na Living Voicy a Kagura i tu uwaga! Zasilaly subwoofery, ale jaja :D Czyli mozna powiedziec smialo dalej nie slyszalem Kondo Kagur, hehe.

A tak na marginesie slucham z Youtuba i bede sluchal to zawsze jakas wiedza o dzwieku, tak uwazam

:-)

nie tylko ja tak uwazam ale sporo ludzi na swiecie, zreszta po cos powstal serwis AVshowroom ;)

I co z tego? Większość ludzi ma próchnicę zębów, większość ludzi na świecie ma niższe IQ niż 120, większość to, większość tamto. Większość wcale nie ma racji, a już na pewno nie jest wzorem do naśladowania, bo większość ludzi na świecie oddało by wszystko, żeby nie być już...większością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.