Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

No pewnie ....jak masz kolekcję vinyli i CD to po pierona wydawać dziesiąt tysięcy na pliki ?

Które grają tylko podobnie .....

Chyba , że .....za darmo ...ale tu Mariusz Kamiński , Mariusz Kamiński ....Hahahahaah

Tak ...komputer i Auralic itp.....

To jest tylko namiastka grania..

Natymczas Wojski wyciągnął cętkowany CD albo Vinyl ....;)))

Tyle w temacie ...

Pliki się nie starzeją ... Problem tkwi w tym, że prawdopodobnie te plikowce brzmią jak ten mój nieszczęsny komputer...vinyl rip jak cd...

Gość

(Konto usunięte)

fajnie ,że do Dac dodali upnp render

Bardzo dobrze...to jest droga do dobrego grania plików...natywne podawanie rozpakowanych lossless do odtwarzacza...z serwera nas, u mnie serwer na laptopie zasysa pliki z WD My Cloud Mirror...i wysyła w postaci LPCM do odtwarzacza ...

OT... Kolega przesłał mi do testu pliki zripowane na laptopie Dell odizolowanym od drgań...i nie odizolowanym...Kurcze jest różnica...drgania powodują utratę rozdzielczości, zaokrąglenie i spłaszczenie dźwięku...Kawałek "Rainbow " Talk Talk...polecam...świetną płyta do testów i nie tylko...

@ marslo, kruca bomba cytowanie u mnie znowu nie działa :(,

Mario, Diogi vel Grzegorz Cybant'owski :) pojadł ostatnio na wywczasie za dużo argentyńskiej wołowiny i chłopakowi się trochę agresor włączył, taki był zaczepno - obronny ... ale już poziom "miecha" w organizmie spadł i wrócił do normy. To porządny "ałdjofilski chłopina" jest, tyle, że jeszcze młody i wyrywny czasem ... gorąca głowa :)))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

OT... Kolega przesłał mi do testu pliki zripowane na laptopie Dell odizolowanym od drgań...i nie odizolowanym...Kurcze jest różnica...drgania powodują utratę rozdzielczości, zaokrąglenie i spłaszczenie dźwięku

Jest możliwość dostania kopii do celów badawczych?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

@ marslo, kruca bomba cytowanie u mnie znowu nie działa :(,

Mario, Diogi vel Grzegorz Cybant'owski :) pojadł ostatnio na wywczasie za dużo argentyńskiej wołowiny i chłopakowi się trochę agresor włączył, taki był zaczepno - obronny ... ale już poziom "miecha" w organizmie spadł i wrócił do normy. To porządny "ałdjofilski chłopina" jest, tyle, że jeszcze młody i wyrywny czasem ... gorąca głowa :)))

A ja myslalem ,ze mu ktos kompa zhakowal:)

Konto w trakcie usuwania

Gość

(Konto usunięte)

Jest możliwość dostania kopii do celów badawczych?

Da się zrobić...do celów badawczych oczywiście :-)...udostępnię poźniej, odezwę się...

Co dokadnie oznacza pliki zripowane w tym przypadku?

cd do wav...trochę bardziej sprecyzuję...

1 plik został zgrany na notebooku DELL, który został bardzo mocno odizolowany od wibracji, czyli dwie pyty granitowe, między nimi podkładki antywibracyjne itp. Między górną płytą z granitu a notebookiem także antywibracje. Płyta CD przed włożeniem do czytnika demagnetyzowana DeStatem Furutecha, podobnie jak laser. Do zgrania służył Exact Audio Copy...

2 drugi plik został zgrany na komputerze stacjonarnym bardzo szybkim, nowym, dobrym itp. Ale bez izolacji od wibracji...

Pytanie brzmi: który jest lepszy...?

Da się zrobić...do celów badawczych oczywiście :-)...udostępnię poźniej, odezwę się...

Dzięki, będę czekał, ew. na priv, jeśli trzeba

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A ja myslalem ,ze mu ktos kompa zhakowal:)

U mnie Szymon wiecznie siedzi na stronach xxx

Oczywiście to żart...:(((

Znów Sly nie zrozumie ;))))

Wystarczy sam Rossini.

Skoro Rossini tak się Tobie spodobał to może posłuchaj Vivaldiego.

ZTCW Rossini dźwiękowo niestety wyraźnie odstaje od Vivaldiego.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Skoro Rossini tak się Tobie spodobał to może posłuchaj Vivaldiego.

ZTCW Rossini dźwiękowo niestety wyraźnie odstaje od Vivaldiego.

Ten Rossinii to ma zgłebić ( Mariusz zglebić....tak miało być ) nie zgłębić ;)

Kolejny Sułek .....i Lampizator do tableta i Wipma kontra Vinyl ....

Hihihihihi ....znów robią Was w trąbę ....

Albo zamacham trąbą ;))))

Może być tak, że DAC-i dCS dobrze grają po wejście Ethernetowym. Ale to wyklucza użycie transportu CD oraz innego, zewnętrznego transportu plików. Może będę miał tego Rossiniego na kilka dni to posłuchamy co jest grane.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Może być tak, że DAC-i dCS dobrze grają po wejście Ethernetowym. Ale to wyklucza użycie transportu CD oraz innego, zewnętrznego transportu plików. Może będę miał tego Rossiniego na kilka dni to posłuchamy co jest grane.

Ale Ty nie masz dobrego vinylu...

Wiem ...jest do dupy ...;)))

Ten Rossinii to ma zgłebić ( Mariusz zglebić....tak miało być ) nie zgłębić ;)

Kolejny Sułek .....i Lampizator do tableta i Wipma kontra Vinyl ....

Hihihihihi ....znów robią Was w trąbę ....

Albo zamacham trąbą ;))))

W trąbę to ludzi robią najbardziej na gramofonach i vinylach. To największy wałek w historii audio i super kasa dla producentów i pośredników. Pacjent raz złapany w te sidła jest dojony bez końca.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

W trąbę to ludzi robią najbardziej na gramofonach i vinylach. To największy wałek w historii audio i super kasa dla producentów i pośredników. Pacjent raz złapany w te sidła jest dojony bez końca.

Znów chcesz się pokłóćić ....;)

Fajnie jest sluchac roznych nosnikow i sie nie napinac. Kazdy nosnik ma swoje wady i zalety. Ja mam ostatnio - jak juz pisalem - faze na winyl , dzisiaj umylem moj set Supraphona z wszystkimi symfoniami Beethovena wydane w 1977 r z okazji 150 lecia kompozytora.

Dyrygent - Paul Kletzki. Zaczalem czytac , okazalo sie ,ze to Pawel Klecki , polski Zyd urodzony w Lodzi w 1900 r , genialny muzyk, dyrygowal filharmonikami berlinskim w wieku 25 lat. Potem jego losy pelne sa ucieczek przed nazistami.

I to wszystko dzieki starym winylom. A teraz leci Polska Orkeistra Kameralna , Polskie Nagrania SX 0422 , pieknie gra, bo swiezo umyta i zdemagnetyzowana. Pare rys i trzaskow, ale co tam.

Konto w trakcie usuwania

Nie, tak po prostu uważam, zresztą nie tylko ja.

Fajnie jest sluchac roznych nosnikow i sie nie napinac. Kazdy nosnik ma swoje wady i zalety. Ja mam ostatnio - jak juz pisalem - faze na winyl , dzisiaj umylem moj set Suprafona z wszystkimi symfoniami Beethovena wydane w 1977 r z okazji 150 lecia kompozytora.

Dyrygent - Paul Kletzki. Zaczalem czytc, okazalo sie ,ze to Pawel Klecki , polski Zyd urodzony w Lodzi w 1900 r , genialny muzyk, dyrygowal filharmonikami berlinskim w wieku 25 lat. Potem jego losy pelne sa ucieczke przed nazisatami.

I to wszystko dzieki starym winylom. A teraz leci Polska Orkeistra Kamerlna z 1963 r, pieknie gra, bo swiezo umyta i zdemagnetyzowana.

Wszystko to co masz na vinylu można mieć na cyfrze bez trzasków, pykań i zbędnej, śmiesznej zabawy w myjki, demagnetyzery i inne bzdury, które są kompletnie bez sensu w XXI wieku. To tak jakbyś odpalał silnik na korbę. Jakiś dramat.

Teraz w USA byłem na 3 prezentacjach dobrych systemów. Jeden z Magico, drugi z Focalami i trzeci Legacy Audio. Wszystkie grały z cyfry ale jeden też zagrał dodatkowo z vinyla, I to też nieźle brzmiało. Nie będę kłamał, że brzmieniowo było źle, bo nie było źle dopóki nie usłyszałem w jednym kanale trzask, po czym ponownie w obu trzaski tak jeden po drugim, raz w lewym, potem w prawym kanale i od razu odechciało mi się słuchać. Później wracając samochodem z tej prezentacji rozmyślałem co ludzi nakłania do wydania kilkudziesięciu tysięcy na takie gówno i skłania do wmawiania sobie, że tak ma być, że trzeba słuchać dodatkowych dźwięków, których nie ma w nagraniu i wierzyć, że tak powinno być. Masakra.

Równie dobrze oglądając filmy można by włączyć generator dodający do obrazu latające pszczółki, co jakiś czas biegnącego królika i jeszcze białe kreseczki i cieszyć się jaki to super obraz mamy w kinie... :-)

Niestety nie masz racji co do dostepnosci. Tych nagran o ktorych pisze nie dostaniesz w zadnej innej formie wspolczesnie. A ja ich sluchalem z moimi 2-3 letnimi synami na Danielu. Tego zadna cyfra nie da.

Konto w trakcie usuwania

posłuchaj Vivaldieg

W przyszłym roku ;)

Rossini dźwiękowo niestety wyraźnie odstaje od Vivaldiego.

Skąd te wieści,do mnie doszły słuchy,że właśnie wcale nie tak wyraźnie :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Skąd te wieści,do mnie doszły słuchy,że właśnie wcale nie tak wyraźnie :)

Od zaufanych osób co słuchali i jednego i drugiego ;)

Ale jak sam nie posłucham to się nie dowiem jak jest naprawdę.

Tylko nie wiem czy dam radę jeszcze przed świętami więc raczej chyba w styczniu podejdę do tematu.

dzisiaj umylem moj set Supraphona z wszystkimi symfoniami Beethovena

A nogi i uszy też umyłeś ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie, tak po prostu uważam, zresztą nie tylko ja.

Też tak,uważałem ...

Ale posłuchałem ;)))

Jedziemy .....grubo ...;)

OKI

Jak masz nieograniczony budżet to CD Metronome to pewnie jest the Best i DCS też.

Jak masz budżet na źródło i płyty na 50 -200 tys. to wybacz , ale winyl masakruje CD .

Masakruje Ancient Audio Lektor AIR , Doceta Lektora ....jest lepszy od Tomkowego AR ...sorry Tomkly , ale to jest subiektywna opinia .

I nie jest szybszy bardziej dynaczmiczy jest zwyczajnie bardziej muzykalny , mniej perfekcyjny , ale gra muzykę .

latające pszczółki, co jakiś czas biegnącego królika

Ja tak mam po francuskich winach dlatego wiem dlaczego Mariusz tak namiętnie słucha winyla ;)

To nie jest dla Ciebie oczywiste ze,pytasz? Racjonuja wode?:)

Dla mnie tak ale ja nie słucham winyla ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Fajnie jest sluchac roznych nosnikow i sie nie napinac. Kazdy nosnik ma swoje wady i zalety. Ja mam ostatnio - jak juz pisalem - faze na winyl , dzisiaj umylem moj set Supraphona z wszystkimi symfoniami Beethovena wydane w 1977 r z okazji 150 lecia kompozytora.

Dyrygent - Paul Kletzki. Zaczalem czytac , okazalo sie ,ze to Pawel Klecki , polski Zyd urodzony w Lodzi w 1900 r , genialny muzyk, dyrygowal filharmonikami berlinskim w wieku 25 lat. Potem jego losy pelne sa ucieczek przed nazistami.

I to wszystko dzieki starym winylom. A teraz leci Polska Orkeistra Kameralna , Polskie Nagrania SX 0422 , pieknie gra, bo swiezo umyta i zdemagnetyzowana. Pare rys i trzaskow, ale co tam.

Te zalety starych płyt zaczynam odkrywać ...choć wolę tych z za dużej wody ;)

Ja tak mam po francuskich winach dlatego wiem dlaczego Mariusz tak namiętnie słucha winyla ;)

Dla mnie tak ale ja nie słucham winyla ;)

To widać ;)

Tych ,,,,raczej te ...dzięki Mariusz za korepetycje ;)

Dla mnie tak ale ja nie myję płyt CD ;)

Namietnie to ja co innego robie.

A slucham na co mi przyjdzie ochota - winyl, cd , sacd, pliki takie czy inne, nawet nieraz zony slucham.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.