Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor vs AA Hyperion IV

pit80

Minas Anor vs Hyperion IV  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. W ogólnej ocenie lepiej wypadają:

• Studio 16 Hertz Minas Anor
    • Audio Academy Hyperion IV

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie po prawie pięciu miesiącach wędrówki w dół, podbiłeś posta z ankietą, która jest według ciebie bez sensu. :D

Jakbyś kolego nie wiedział to wątek z ankietą podbija się z każdym oddanym głosem i dziś znów był na wierzchu, dlatego napisałem tego posta, bo widzę go po raz nie wiem który, a ankieta w nim zawarta nie przedstawia żadnej wartości.

Myślałem, że może ktoś z głosujących mnie oświeci motywem głosowania.

To nie jest ankieta, które kolumny lepiej wypadają tylko, których więcej sprzedano...

Myślisz, że ludzie już naprawdę nie rozumieją co czytają ?

Może racja i autor faktycznie postawił za trudne pytanie.

• Moderatorzy

:) ale fajny temat i obiekty porównania,

to tak jakby założyć wątek porównawczy : co lepsze VW Golf czy Nissan Navara i miłośnicy obu zawodników rzucili się sobie do gardeł (tu uszu)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 1 miesiąc później...

to jest to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odpowiedź na pytanie drugie – w żadnym

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

niestety jakby chcieć posłuchać ESA, 16Hertz, Harpia,JAG, AA, QBA, Akustyka i pewnie kilku innych - już nie mówiąc o jednym sklepie , ale w jednym mieście to.... można tylko chcieć. Pozostaje podróżowanie zainteresowanych, Producentów lub tylko ich kolumn. Odechciewa się generalnie...

Tak dobrze to nie ma nigdzie :) np. w Bydgoszczy to wogóle nie ma ponad połowy brandów dostępnych na rynku a co dopiero w jednym miejscu.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

• 2 tygodnie później...

Porównanie zawsze ma sens pod warunkiem, że ktoś słyszał obie konstrukcje.

jeszcze w takim samym miejscu i systemie.Słyszeć słyszałem-tylko warunki były kompletnie różne.Dla mnie to różne szkoły grania.I bardzo dobrze bo byłoby na rynku nudno.

rock --kontra --jazz.

Kolumny ze Studio16Hz mają wspólną cechę-kulturę,spokój i przekaz pozbawiony agresji.Nie należy tego mylić z muleniem,maskowaniem,upiększaniem.

na AS grały lampy a potrzebny był Krell-wtedy konkurencja zza ściany nie miałaby szans!-`-`to żart.oczywiście.Dobrze że na rynku jest wybór.Dobrze,że zaczynamy dostrzegać polskich producentów!

No z Polskimi manufakturami to już tak jest, że nie maja takiej dystrybucji jak zachodni giganci, jednak powoli jakby to się poprawiało.

Oby tylko nie trafiały do sklepów z płatnymi odsłuchami.

I alternatywa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 6000 zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7000 zl-7500 zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7500 zl

post-1391-0-50163700-1364814401_thumb.jpg

post-1391-0-69093100-1364814504_thumb.jpg

post-1391-0-18164700-1364814511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

I alternatywa

przy okazji jednego z naszych spotkań,mieliśmy okazję do porównania Aries z kolumnami na kicie od Akustyka.(kit=głośniki+gotowa zwrotnica)....pomimo tego,że wizualnie to nie jest ta sama liga-nie zamieniłbym moich Ariesów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Po co słuchać akustyków?oni zrobili to za ciebie....takie jest motto Akustyka,nigdy bym nie zapłacił prawie 10 kafli bez odsłuchu i tak po kilku odsłuchach w w dwóch różnych konfiguracjach tzn lampa i tranzystor wybrałem ariesy by Studio 16 Hertz,które zjadły moje ówczesne Sonus Faber Electa Amator I !!!!

• 8 miesięcy później...

W uproszczeniu - tak jest jak piszesz.

Elektronika we wzmacniaczu, czy odtwarzaczu cd kosztuje nie więcej niż 100USD. Typowe części, niska skala integracji, znane rozwiązania układowe. Wszystko ponad to - biżuteria. Jakieś złote napisy, audiofilskie powietrze, przewymiarowane części.

Analogią telewizora plazmowego (czy monitora komputerowego) są kolumny głośnikowe - tutaj zazwyczaj czym wyższa cena - tym lepszy dźwięk. Nie oszczędzamy.

Tak jak wszystkie odtwarzacze bd dają podobny obraz, tak wszystkie odtwarzacze cd dają podobny dźwięk. To kolumny (monitor, telewizor) decyduje o końcowym efekcie.

Cóż za wybitne teorie. Zasługujesz na Nobla.

Dobre odtwarzacze CD zwykle kosztują więcej od gorszych i brzmią zdecydowanie lepiej ale - jak zakładam - nie miałeś z nimi do czynienia. Wnioski wysuwasz na podstawie domysłów i odsłuchanych kilku budżetowych klocków. Na temat odtwarzaczy bd nie będę się wypowiadał ale odtwarzacze CD potrafią znacznie różnić się między sobą brzmieniem. Różnice w budowie dotyczą nie tylko aplikacji przetworników. Podobnie (a może jeszcze bardziej) różnią się między sobą wzmacniacze. Kolumny owszem są bardzo ważne ale w dobrym systemie ważny jest każdy detal.

Za to praktycznie każdy odtwarzacz CD jest bardzo dobry/idealny.

Na rynku pełno jest knotów. Urządzenia złe i bardzo złe brzmią sucho i sterylnie. Np tanie Denony, Yamahy i inne.

Po co słuchać akustyków?oni zrobili to za ciebie....takie jest motto Akustyka,nigdy bym nie zapłacił prawie 10 kafli bez odsłuchu i tak po kilku odsłuchach w w dwóch różnych konfiguracjach tzn lampa i tranzystor wybrałem ariesy by Studio 16 Hertz,które zjadły moje ówczesne Sonus Faber Electa Amator I !!!!

Zaciekawiłeś mnie: Ariesy okazały się lepsze niż SF Electa I ??? Możesz poszerzyć wypowiedź? Które Ariesy na jakich głośnikach i pod jakim względem lepsze?

Zaciekawiłeś mnie: Ariesy okazały się lepsze niż SF Electa I ??? Możesz poszerzyć wypowiedź? Które Ariesy na jakich głośnikach i pod jakim względem lepsze?

Pisałem o tym porównaiu w klubie Studio 16 Hertz.W każdym razie SFEA I za cenę którą trzeba było dać za nowe jak i obecnie z drugiej ręki 9-10 tysi juz bym nie kupił

nawet więcej niż jedno porównanie.kolumny na starych przetwornikach Dynaudio to bardzo specyficzne granie.Swoją drogą ,Ariesy w pomieszczeniach 18-25m-to trudny do pokonania przeciwnik.

• 11 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...
Gość aqs

(Konto usunięte)

Panowie odświeżam temat

co byście wybrali na dzień dzisiejszy AA Hyperion IV czy MINAS ANOR IIIs 2,5R bierzemy pod uwagę cenę AA 4800 Minasy 8000 jakość wykonania i przede wszystkim jakość brzmienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.