Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o firmie Klotz

duch_pl

Rekomendowane odpowiedzi

solidnie wykonane kable

No, to szczegolnie. Po pol roku odpadly mi wtyki od kabli. O samym kablu juz nie wspomne. Zamiast wydawac 70zl na jakies AC110 lepiej wziac najtansza Audionove. I tak bedzie lepsza.

?👈

No, to szczegolnie. Po pol roku odpadly mi wtyki od kabli. O samym kablu juz nie wspomne. Zamiast wydawac 70zl na jakies AC110 lepiej wziac najtansza Audionove. I tak bedzie lepsza.

O to to, jestem za. Kiedyś miałem cztery kpl interkonektów Klotz GY107, po roku we wszystkich czterech stało się to samo co u Rafała. Też jestem za Audionovą.

Zamiast AC110 nie lepiej użyć MY206 albo MC5000? Dwie główne żyły posłużą jako połączeniowe, oplot lutować tylko z jednej strony i wykorzystać jako ekran.

Klotz jak to Klotz - firma z segmentu zastosowań profesjonalnych: studio, estrada.

Nie dobrze oceniać kable, czy elektronikę kategoriami błyskawicznego zachwytu albo odtrącenia. To takie kijbolowe podejście. Podobno muzyka łagodzi ...itd.

"Najbardziej" gra akustyka pokoju - głośniki, system. W jakimś zestawieniu Klotz jako IC może zagrać dobrze.

U mnie La Grange się nie sprawdził w systemie stereo - przymulenie, twardość, nienaturalny bas ... to tak jakby zastosować kabel mikrofonowy nie zgodnie z przeznaczeniem. Sprawdza się natomiast jako IC do instrumentów, efektów.

A ja nie mam wcale aż tak krytycznego zdania na temat kabelków Klotza. Nie jest to moze szczyt audio ale w niektórych zestawieniach mogą zagrać całkiem przyjemnie. Ktoś kto ma problem ze zbyt jasna górą moze spróbować Klotza. Wszystko zależy co chcemy spiąć tymi kabelkami. Moim zdaniem nie można z góry przekreslać żadnego przewodu. To jak zagra przewód zalezy od wielu czynników, elektroniki, kolumn, akustyki itp. Ja na przykład mam spięty tuner radiowy ze wzmacniaczem kablem Klotz. Polskie stacje radiowe moim zdaniem grają ostro a Klotz mi trochę wygładził górę. O ile przy podłaczeniu odtwarzacza ze wzmacniaczem już tak dobrze nie było to w połaczeniu z tunerem radiowym zagrał całkiem przyzwoicie. Co do wykonania to nie mogę narzekać. Kable sprzedawanego w alledrogo jak na kabele za 70zł są wykonane na dobrym poziomie. Pamiętajmy cały czas że to kable za 70zł a nie za 700zł. Jeśli ktoś nie chce wydawać całej pensji na kabelki lub nie wierzy w kabelkowe voodoo to Klotz nie jest złym pomysłem. To jest moje zdanie.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

"Najbardziej" gra akustyka pokoju - głośniki, system. W jakimś zestawieniu Klotz jako IC może zagrać dobrze.

U mnie La Grange się nie sprawdził w systemie stereo - przymulenie, twardość, nienaturalny bas ... to tak jakby zastosować kabel mikrofonowy nie zgodnie z przeznaczeniem. Sprawdza się natomiast jako IC do instrumentów, efektów.

U mnie złe cechy LaGrange były bardziej słyszalne na słuchawkach, więc akustykę pokoju mozna pominąć :) Poza tym miałem dokładnie takie same spostrzezenia, o których napisałeś, najgorszy był ten sflaczały, nadmuchany basior.

Jeśli ktoś nie chce wydawać całej pensji na kabelki lub nie wierzy w kabelkowe voodoo to Klotz nie jest złym pomysłem. To jest moje zdanie.

No tak, tylko jaki ma sens wydawanie tych 70 zł, jesli zwykły drucik za 2-3 zeta mniej degraduje dźwiek? To jest kabel estradowy, użycie go jako IC jest niezgodne z przeznaczeniem. Mam nawet jakąs chińską podróbę Monstera, która się lepiej sprawdza.

<><

Przesadzasz i to grubo. Gdzie ty słyszałeś ten sflaczały bas? Na swoich malutkich Tanoyach? Każdy kabel z którym miałem styczność do tej pory poprawiał lub psuł dźwięk może maksymalnie w 5%. Reszta zależy od wielu czynników. Śmieszą mnie wpisy jak ktoś pisze że podłączył inny kabel i nagle ogarnęła go nirwana lub usłyszał tak sflaczały bas że nie dało się słuchać. Temat kabli to temat rzeka ale w większości to co niektórzy piszą na tym forum wywołuje u mnie uśmiech na twarzy. Większość z tego wszystkiego to autosugestia, dobry marketing i dobre samopoczucie po wpięciu kabelka za na przykład 1000zł.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Przesadzasz i to grubo. Gdzie ty słyszałeś ten sflaczały bas? Na swoich malutkich Tanoyach?

Czytaj uważnie to, co się pisze. U mnie złe cechy LaGrange były bardziej słyszalne na słuchawkach - skopiowałem to słowo w słowo ze swojego wpisu TUŻ powyzej Twojego. Nie pisałem nic o nirwanie kablowej, wg mnie kazdy drut mniej lub bardziej degraduje dźwiek, LaGrange jest z tych, które czynią to dużo bardziej. Miałem też przez jakiś czas IC Atlas Voyager na testy - nic specjalnego, a kosztuje 10 razy tyle co Klotz. Nie jestem kabelkomaniakiem.

<><

OK rozumiem. Ja też do kabelkomaniaków nie należę. Uważam za grubą przesadę wydawanie grubych pieniędzy na kable. Temat juz przerabiałem wiele razy. Miałem nie raz tańsze i droższe kable u siebie w domu. Klotza też testowałem i nie wiem dlaczego on jest aż taki niedobry. Może za tani? Któregoś razu za namową znajomego oddałem wypożyczone przewody i pieniązki które mi zostały wydałem na ustroje akustyczne. Nie były to wcale drogie panele akustyczne produkowane z "zaczarowanych" materiałów a zwykłe półki na książki, grubszy dywan, zasłony, dwa duże kwiaty, koc na sofę. Efekty przeszły moje oczekiwania. Nastąpiła wyraźna poprawa w każdym aspekcie. No i pokój wygląda lepiej :)

Moje zdanie jest podobne do kolegi BEDNAAR. Klotz należy do kabli estradowych i szkoda kasy na jego zakup. Mam "niby" dwie różne sygnałówki zrobione z Klotza (w tym jeden LaGrange). Żaden z nich nie nadaje się do swej roli. Lepiej kupić kabel sygnałowy na metry + wtyki RCA i samemu sobie zrobić dobry IC. Nie potrzeba wydawać grubej kasy na sygnałówkę. Dla przykładu, można kupić 1 m Supry za ok. 40 zł + 80 zł na wtyki RCA.

Pozdrawiam.

Ktos na tym forum porównywał ten kabelek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z dużo droższymi i ciężko było znaleźć coś lepszego. Sam prawie go kupiłem, ale teraz mam amplituner CD, więc nie potrzebuję IC (ostatni dobry IC jaki miałem to był Ixos 104 - kilka razy tańszy, ale też lepszy od tego Atlasa Voyagera, zresztą ten Ixos był najlepszym IC, z jakim się zetknąłem). Chyba, ze kupię wzmacniacz słuchawkowy - wtedy wypróbuję ten Digital.

Sam zrobiłem jeden kabel IC, ale na kablu Klotza (nie LaGrange, to był taki "jasniej grający" drut) - kurczę, nigdy więcej, musiałem poprosic kumpla do pomocy do przytrzymania kabla, bo sam bym tego nie zlutował, brakowało mi rąk. Nigdy więcej samodzielnego lutowania!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

<><

Jeżeli chodzi o lutowanie klotza nigdy nie miałem z tym problemu.

Co do jakości to zawsze znajdą się tacy co będą po nim jechać i tacy co będą go wychwalać i pewnie jedni i drudzy mają rację. Wszystko zależy od potrzeb. Miałem kiedyś i już nie mam. Nie podoba mi się bo mam większe wymagania co do drutów, ale mój brat jest zadowolony, słucha muzyki w garażu :-).

Na pewno jest lepszy od chińskich kabelków za 5 zł, ale.... tyle mogę o nim powiedzieć.

Na pewno cena jest atrakcyjna! Choć mi osobiście ciężko jest znaleźć inne pozytywne cechy!

Ale w końcu to kabel do gitar!

Prawda też jest taka, że warto było by samemu wyrobić sobie opinię a nie sugerować się innymi.

Bo jeżeli nie słyszysz różnicy w drutach to po co wydawać kasę na droższe?

Klotz produkuje całkiem niezłe kabelki. Dobrze wykonane, czystość miedzi całkiem przyzwoita. Wielu muzyków je doceniło. Nigdy nie miałem tez problemów z ich lutowaniem. Co do opinii na forum to podchodziłbym do nich z dystansem. Jest tu mnóstwo osób którzy reklamuja swoje produkty, bądź psują opinie bardzo popularnych i dosyć tanich na allegro kabli jak zasilające kable Lapp, IC Klotz czy Sommer gdyż psują komus interes. business is business :) Oczywiście nie dotyczy to wszystkich opinii. Gdy jakiś czas temu widoczny był na forum numer IP pod wiadomościami widać było jak ktoś czasami zadawał pytanie, a później w innego konta sam sobie odpowiadał ;)

Wracając do kabli, proponuję posłuchać. poprosić kogoś zeby wpiął do systemu raz zwykly kabel, a raz kable klotza (tak żebyś nie wiedział który kabel jest aktualnie wpięty) i zdecydować czy warto inwestować.

Jeśli ktoś zamierza sam lutować interkonekty należy pamiętać żeby ani ekran ani żyła sygnałowa nie miały żadnego dostępu powietrza. Często sprzedawcy na allegro to ignorują... a miedź w miejscach łączenia z wtykami po kilku miesiącach śniedzieje i gorzej przewodzi. Najlepiej po zalutowaniu kabla do wtyku miejsce luitowania zalać specjalnym lakierem, ewentualnie roztworem kalafonii ze spirytusem. pozdrawiam

Klotz produkuje całkiem niezłe kabelki. Dobrze wykonane, czystość miedzi całkiem przyzwoita. Wielu muzyków je doceniło. Nigdy nie miałem tez problemów z ich lutowaniem. Co do opinii na forum to podchodziłbym do nich z dystansem. Jest tu mnóstwo osób którzy reklamuja swoje produkty, bądź psują opinie bardzo popularnych i dosyć tanich na allegro kabli jak zasilające kable Lapp, IC Klotz czy Sommer gdyż psują komus interes. business is business :) Oczywiście nie dotyczy to wszystkich opinii. Gdy jakiś czas temu widoczny był na forum numer IP pod wiadomościami widać było jak ktoś czasami zadawał pytanie, a później w innego konta sam sobie odpowiadał ;)

Nic dodać, nic ująć. Kable za 70zł muszą być ostro zrugane żeby kupować kable tych zacznie droższych producentów.

Haroldzie...............

Klotza mógłbym polecić znajomym z orkiestry weselnej, którzy używają głośnikowców z castoramy praktycznie do wszystkiego, nawet rca mają z tego. Oni pewnie byli by zaskoczeni rewelacyjnym brzmieniem klotza, ale ich potrzeby są minimalne jak widać. I niestety większości muzyków są takie same, stąd mamy tak niewiele płyt których da się słuchać.

Powiem krótko. Jeśli ktoś w systemie miał dobry interkonekt a skusił się i zakupił przewód firmy Klotz, to na pewno żałował że wydał pieniądze. Tak było w moim przypadku. Po za tym na forum omawiane były tematy o przewodach Klotz - patrz wyszukiwarka.

pozdrawiam

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ja miałem Klotza na głośnikach. Fajnie grało. Do czasu gdy ich nie zmieniłem na Chorda za którego oczywiście musiałem zapłacić 2 x tyle co za klotzki. Wolę Chorda, choć umiarkowanie wierzę w kabelkologię, to różnica jest na plus dla niego właśnie. To nie jest zły kabelek tyle, że jak ktoś już pisał, nie zawsze wpasuje się w system. Nie jest drogi, można kupić i sprawdzić samemu.

Każdy dba o swoje przychody. Trzeba ostro skrytykować przewód za 70zł żeby przypadkiem ktoś nie pomyślał że nie trzeba wydawać setek złotych skoro mozna mieć dobry przewód za 70zł. Ja takze wątpie w rzetelność tych wpisów. Miałem Klotza jako łączeniówkę IC i wcale nie podzielam tych krytychnych opini z tego wątku. Nie jest to szczyt możliwosci ale nie sądzę też że "sznurek od bielizny" zagra lepiej. Radzę przesłuchać samemu. W razie niezadowolenia przewód można zwrócić a wyrobimy sobie opinię czy rzeczywiście Klotz gra aż tak fatalnie.

Klotz gra tanio bo jest tani , osobiśie stosowałem ale powoli przeszedłem na innego polskiego producenta

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Każdy dba o swoje przychody. Trzeba ostro skrytykować przewód za 70zł żeby przypadkiem ktoś nie pomyślał że nie trzeba wydawać setek złotych skoro mozna mieć dobry przewód za 70zł.

Gadanie bez sensu. Wez sobie porownaj glupia Audionove Meteor za 80zł. Klotz to zmulony przewod. Wszystko maskuje, a bas jest bułowaty. Wole drut za 10zl z Biedronki niz tego Klozeta. Tak to jest jak sie wykorzystuje na IC jakies kable mikrofonowe albo gitarowe. Moze jeszcze antenowy zaaplikują? Bedzie odkrycie roku.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.