Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

zewnetrzny Dac nie wspolgra ze sterowaniem glosnoscia, znaczy sie robiac glosniej lub ciszej, reguluje wszystkie kanaly poza frontowymi

Z ergonomicznego punktu widzenia to jest to faktycznie lipa. Ale z jakościowego już nie - regulacja głośności wymagałaby sporej ingerencji w sygnał cyfrowy, co mogłoby skutkować słyszalnie gorszym brzmieniem, zwłaszcza przy niższych poziomach głośności.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 2 tygodnie później...

Witam.Tu już padały pytania odnośnie tego zestawu.MIAŁ KTOŚ DO CZYNIENIA Z TYM?Słyszał ktoś to w akcji??Na allegro czasami pojawia się.

NAD Masters M15 HD2 / M25

NAD-Masters-M15-HD2-M25-home-entertainment-hifi-f630x378-ffffff-C-a9d4e4dc-70653021.jpg

MIAŁ KTOŚ DO CZYNIENIA Z TYM?

napiszę tak... mam podobny dzielony system od SONY - najwyższy jaki był - 9000ES...

i ku przestrodze - po kilku latach coś tam szwankowało

- NIKT powtórzę NIKT nie chciał tego naprawić zaczynając od serwisu sony...

w końcu znalazłem złotą rączkę - okazało się że robota była prosta - ale skomplikowanie schematu

przekracza wszelkie wyobrażenia - gdyby było coś poważniejszego - największy magik tego nie naprawi (nie ma części na rynku)

Nie wiem czy tak jest z nadem - to znacznie nowszy sprzęt - ale warto wziąć pod uwagę serwis - to są skomplikowane sprzęty...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Sony serii 9000es z tym NAD ma tyle wspólnego, że oba to systemy dzielone - i na tym podobieństwa się kończą.

P.S. Różnica klasy w kinie i dwóch klas w stereo - Sorry

.

napiszę tak... mam podobny dzielony system od SONY - najwyższy jaki był - 9000ES...

i ku przestrodze - po kilku latach coś tam szwankowało

- NIKT powtórzę NIKT nie chciał tego naprawić zaczynając od serwisu sony...

w końcu znalazłem złotą rączkę - okazało się że robota była prosta - ale skomplikowanie schematu

przekracza wszelkie wyobrażenia - gdyby było coś poważniejszego - największy magik tego nie naprawi (nie ma części na rynku)

Nie wiem czy tak jest z nadem - to znacznie nowszy sprzęt - ale warto wziąć pod uwagę serwis - to są skomplikowane sprzęty...

Trochę dziwna porada. To jakby na pytanie czy ktoś miał Mercedesa odpowiedzieć nie ale miałem Audi i nie polecam.

Dobre :)))

Może i dobre - jednak nie porównuje pewnie trzykrotnie droższego sprzętu pod względem dźwiękowym - prawda?

Natomiast - co do meritum może kto się odniesie - czy jest w Polsce ktoś, kto to naprawi???

Bo ROHS niestety działa na naszą niekorzyść - a przy takim skomplikowaniu sprzętu trzeba się liczyć z potrzebą naprawy...

Niestety od czasów rohs sprzęty nie są tak pancerne jak te z lat 80 czy nawet 90tych...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Może i dobre - jednak nie porównuje pewnie trzykrotnie droższego sprzętu pod względem dźwiękowym - prawda?

Natomiast - co do meritum może kto się odniesie - czy jest w Polsce ktoś, kto to naprawi???

Jeżeli już ktoś w ogóle naprawi to chyba najszybciej w Polsce.

Bo ROHS niestety działa na naszą niekorzyść - a przy takim skomplikowaniu sprzętu trzeba się liczyć z potrzebą naprawy...

Niestety od czasów rohs sprzęty nie są tak pancerne jak te z lat 80 czy nawet 90tych...

A sprzet wogole jest zepsuty czy pytasz tak na zapas w razie gdyby??

• 4 tygodnie później...

NIe sluchalem Nad M15, ale czytalem na rosyjskim forum, ze to dobry processor i tyle, ale nic szczegolnego. Rozwazajac na temat processorow, w/g mnie najwazniejsze przy wyborze processora jest jakosc stereo, (stereo muza i koncerty, kto woli), bo jakosc dzwiekow w filmach jest trudno odczuwalna na leprze. Oczywiscie zawsze leprze drozsze processory w kinie napewno cos daja, ale nie tyle ile trzeba za nie zaplacic. Widze to na swoim przykladzie, zamienilem processor Emotive UMC-1 na Primare Sp32HD, i powiem tak, ze jakby chodzilo o kino, to nie ma sensu, zauwazylem roznice, w szczegolnosci bass, ale za to bym nie zaplacil tyle., co chodzi o stereo, tutaj faktycznie jest duzo duzo lepiej. Wiec jezeli ktos wybiera processor aby podjac poprzeczke kina, musi celowac bardzo wysoko., bo taki NAD M15 pewnie nie bedzie leprzy od topowego amplitunera. Ale w koncu, trzeba samemu sluchac i wyciagnac wnioski.

Dobrze że o tym piszesz bo to znaczy że nie trzeba za dużo wydawać w przypadku przesiadki z amplitunera na pre av, do stereo i tak zostaje pre stereo

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Też zastanawiam się nad procesorem i myślałem właśnie o nad m 15. Z tym że ma on służyć i do kina i do stereo. Z tego co wiem właśnie w stereo jest super nie wiem jednak jak działa w kinie.

Też zastanawiam się nad procesorem i myślałem właśnie o nad m 15. Z tym że ma on służyć i do kina i do stereo. Z tego co wiem właśnie w stereo jest super nie wiem jednak jak działa w kinie.

jezeli w stereo jest dobry, to w kinie bez watpienia nie bedzie gorszy.. jeszcze zalezy z czym to ma grac w stereo (kolumny, wzmak itd).

Jeśli zdecyduje się na m15 to dokupie do niego też nad'a m 25 na kolumny jeszcze poluję ale na pewno nie będzie to nic gorszego jakościowo niż procesor i wzmacniacz

jezeli zalezy ci na stereo, a pewnie zalezy, bo szukasz processora, to bym radzil rozdzielic koncowki na 2+3 (lub 2+5), tzn, na front pozadna 2 kanalowa, bedziesz mial wieksze pole do manewru przy wyborze kolumn i przyszlosciowy upgrade.. wszystko oczywiscie zalezy jak wysoko celujesz.

NIe sluchalem Nad M15, ale czytalem na rosyjskim forum, ze to dobry processor i tyle, ale nic szczegolnego. Rozwazajac na temat processorow, w/g mnie najwazniejsze przy wyborze processora jest jakosc stereo, (stereo muza i koncerty, kto woli), bo jakosc dzwiekow w filmach jest trudno odczuwalna na leprze. Oczywiscie zawsze leprze drozsze processory w kinie napewno cos daja, ale nie tyle ile trzeba za nie zaplacic. Widze to na swoim przykladzie, zamienilem processor Emotive UMC-1 na Primare Sp32HD, i powiem tak, ze jakby chodzilo o kino, to nie ma sensu, zauwazylem roznice, w szczegolnosci bass, ale za to bym nie zaplacil tyle., co chodzi o stereo, tutaj faktycznie jest duzo duzo lepiej. Wiec jezeli ktos wybiera processor aby podjac poprzeczke kina, musi celowac bardzo wysoko., bo taki NAD M15 pewnie nie bedzie leprzy od topowego amplitunera. Ale w koncu, trzeba samemu sluchac i wyciagnac wnioski.

No bo to nie tak się robi.

Kupujesz dobry amplituner (dobry do kina) z pre-out dla frontów łączysz się z ext-in w preampie do stereo i wychodzisz normalnie na końcówkę/monosy do stereo. Do kina włączasz amplituner i całą resztę, a do stereo tylko część odpowiedzialną za stereo (preamp i końcówkę/monosy).

Wtedy w kinie masz dobrze i w stereo jeszcze lepiej. Primare to w stereo jeszcze zadna magia...a cenka już mocno zawyżona tego SP32.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zapowiadany od wielu lat procek Emotivy jest ,, już'' w sprzedaży.

Klocek zacny, ale nie wiem czy ta firma nie strzeliła sobie w stopę. Tak długo zwlekali z jego premierą( to zresztą było jakies kuriozum), że teraz wydaje się już technologicznie przestarzały.

https://emotiva.com/products/pres-and-pros/xmc-1

Może dzięki temu cena pójdzie w dół? HDMI 1.4b to trochę prehistoria.

Tak naprawdę, to jeszcze ze 2 lata miną, zanim producenci dobrze zaimplementują HDMI 2.0. Na razie będzie dużo problemów wieku dziecięcego i umówmy się - po co to komu na dzień dzisiejszy?. Swiadomi tematu dobrze o tym wiedzą, a nieświadomi kupią jakiegoś japończyka, który szybko straci na wartości. Jeśli Emotiva dobrze to zaprojektowała, to albo wypuszczą płytkę z upgrade albo szybko zrobią na tej bazie nowy procesor AV z dobrze zrobionym HDMI 2.0 (a może już 2.1 jak się okaże, że 2.0 jest do niczego..)

Swoją drogą, cena mogłaby spaść...import do Europy tego cacka jest mocno ryzykowny i kosztowny.

--

Import nie jest ryzykowny, natomiast faktycznie kosztowny. Główny problem w tym, że trzeba ten sprzęt kupić praktycznie w ciemno.

Z tą pogonią za nowościami to spokojnie, tak jak pisze poison, ważne żeby to wszystko było dobrze zaimplementowane i dobrze działało. Obecne procesory czy amplitunery kina domowego to naprawdę skomplikowane urządzenia.

Ludzie jarają się nowościami w katalogu czy cenniku, a później problemy, jakieś zawiechy, zaniki dźwięku, trzaski itp.

Ludziej podniecają się Anthemem, a kiedyś rozmawiałem z jednym właścicielem i pisał mi, że jego procesor strzela dosyć głośno w głośniki przy zmianie formatu dźwięku. Procesor za 25 tyś zł ! W gazetkach i testach jakoś o tym nie piszą.

Jak Emotiva wydała procesor UMC-1 to przez jakieś 1,5 roku aktualizowali soft za nim usunęli wszystkie błędy. To są obecnie bardzo rozbudowane kombajny z mnogością funkcji obrazu i dźwięku.

Mam XMC-1 i jestem zadowolony. Nie zauważyłem żadnych niedoróbek, może poza jedną niedogodnością - dość długo trwa negocjacja zanim pojawi się obraz po przełączeniu źródła (oppo) na 4k, ale w sumie to nie wiadomo, czy winien jest odtwarzacz, projektor czy procesor...

Import nie jest ryzykowny, natomiast faktycznie kosztowny. Główny problem w tym, że trzeba ten sprzęt kupić praktycznie w ciemno.

Z tą pogonią za nowościami to spokojnie, tak jak pisze poison, ważne żeby to wszystko było dobrze zaimplementowane i dobrze działało. Obecne procesory czy amplitunery kina domowego to naprawdę skomplikowane urządzenia.

Ludzie jarają się nowościami w katalogu czy cenniku, a później problemy, jakieś zawiechy, zaniki dźwięku, trzaski itp.

Ludziej podniecają się Anthemem, a kiedyś rozmawiałem z jednym właścicielem i pisał mi, że jego procesor strzela dosyć głośno w głośniki przy zmianie formatu dźwięku. Procesor za 25 tyś zł ! W gazetkach i testach jakoś o tym nie piszą.

Jak Emotiva wydała procesor UMC-1 to przez jakieś 1,5 roku aktualizowali soft za nim usunęli wszystkie błędy. To są obecnie bardzo rozbudowane kombajny z mnogością funkcji obrazu i dźwięku.

Import jest ryzykowny, bo nie masz gwarancji, ani nikogo w PL, kto Ci taką Emotivę naprawi. Trzeba odsyłać do USA / a tu ryzyko powtórnego naliczenia cła i vatu../

Póki mowa o wzmakach stereo, to tam nie ma procesorów i zazwyczaj (choć nie zawsze, bo bywają czasem reglamentowane i/lub egzotyczne) części można ściągnać ze świata i naprawić lokalnie jak się ma service manual.

--

Z serwisem Emotivy nie jest tak źle. Jeśli masz kłopot, jakaś usterkę piszesz do nich, opisujesz problem i sprzęt jaki posiadasz. Jeśli mieszkach daleko, jesteś z poza USA możesz napisać, że prosisz o przesyłkę części i sam wymienisz, we własnym zakresie.

Oni analizują problem, stwierdzają który moduł/płytka jest odpowiedzialna za wadliwe działanie i przysyłają całą płytkę na własny koszt. Wymiana jest dosyć prosta ponieważ ich sprzęt ma budowę modułową, są osobne moduły od różnych funkcji, które są połączone kablami z wtyczkami. Odkręcasz obudowę, odpinasz kabel, odkręcasz śrubki mocujące dany moduł i montujesz nowy. Sam to przerobiłem, znam tez inne osoby z polski załatwiające w ten sposób reklamację i nikt nie miał problemów. Zawsze kultura, jeszcze przeproszą za kłopot.

Myślę, że oni prowadząc taki typ sprzedaży jaki obrali myśleli o tych naprawach i celowo tak zaprojektowali sprzęt, także ja o naprawę w ogóle bym się nie martwił.

Gwarancja trwa 5 lat, więc znacznie więcej niż na sprzęt kupowany w Polsce.

Dla mnie największym problemem jest brak możliwości odsłuchu przed zakupem, oczywiście sprzęt można odesłać w ciągu 30 dni jak się nie spodoba, ale z Polski to się nie opłaca.

Być może bym wymienił moje UMC na nowe XMC, ale wydać jakieś 9 tyś bez odsłuchu kiedy nie wiadomo co mi to da, to średnia perspektywa.

Mam XMC-1 i jestem zadowolony. Nie zauważyłem żadnych niedoróbek, może poza jedną niedogodnością - dość długo trwa negocjacja zanim pojawi się obraz po przełączeniu źródła (oppo) na 4k, ale w sumie to nie wiadomo, czy winien jest odtwarzacz, projektor czy procesor...

Pacman w opisie masz, że posiadasz amplituner Anthem MRX510, czyżbyś zmienił go na XMC Emotivy ?

Mógłbyś napisać co było motywem/powodem do zmiany, no i oczywiście jakie są różnice ?

W zasadzie nie wykorzystywałem końcówek w Anthemie i pomyślałem, że wymienię go na procesor. Zastanawiałem się nad procesorem Marantz'a, ale nie byłem zadowolony z SR7008 którego miałem wcześniej i w oko wpadła mi właśnie Emotiva - kupiłem bez słuchania i nie zawiodłem się. Nie umiem tego ładnie opisać ;) ale dźwięk w stereo jest zdecydowanie lepszy, bardziej dynamiczny i szczegółowy w stosunku do Anthem'a. XPA-2 ma wystarczającą moc do napędzenia moich kolumn (B&W 802) i z tego duetu jestem bardzo zadowolony.

Szukam jeszcze jakiegoś porządnego cd do kompletu. Przez chwilę miałem Primare D30.2 (wszystko połączone xlr'ami) i dźwięk był na prawdę niesamowity.

Sprawdzałeś jak grał Anthem z XPA-2. Pytanie ile w tej poprawie zasługi nowego procesora, a ile końcówki mocy.

Drugie pytanie, wiem że XMC ma jakiś nowy system kalibracji dźwięku. Czy używasz tej kalibracji zarówno w kinie jak i stereo ? Dużo ona według ciebie daje ? Porównywałeś np. stereo bez kalibracji i z kalibracją ?

Ja do tej pory oglądałem filmy z kalibracją w UMC, natomiast do muzyki bez czyli tryb Direct. Od niedawna próbuję słuchać z kalibracją w stereo, jest całkiem ciekawie.

Z xpa-2 nie sprawdzałem. Sprawdzałem z Rotelem - różnica między nimi była duża, tak jak napisałem. Kalibracji jeszcze nie używam - nie mam mikrofonu, choć i tak zazwyczaj słucham bez żadnych ulepszaczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.