Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Witam, odswieze troche temat. zbieram info o procesorach i koncowce mocy.. mam takie pytanie, co bardziej polecacie jako procesor, Emotive UMC-1, czy Anthem AVM 30 ?? Rozumiem, ze AVM30 jest drozszy, ale czy warto przeplacac ?

Ogolem, mam szanse zakupic w USA i przeslac tutaj bez cla... (koszt transportu bylby tez znikomy, bo poplynie to wszystko w kontenerze z samochodami).

dzieki

Nie wiem czy znajdziesz kogoś kto słyszał oba te procesory.

Jeśli masz możliwość zakupu UMC bez tych wszystkich opłat tzn. transportu, cła, VATu i opłat celnych to chyba warto wziąć nawet na próbę i jak się nie spodoba to sprzedać.

499x3,3= 1643zł.

Myślę, że za taką cenę spokojnie odsprzedasz.

Wybór pomiędzy Anthem avm 30 a Emotiva umc chyba jest prosty. Anthem pomimo wieku dużo lepszy kiedyś o tym pisał Darekdz.

No nie wiem czy aż taki prosty.

Należy pamiętać, że ten Anthem to stary sprzęt i nie posiada Dekoderów HD, zresztą chyba w ogóle nie ma wejść HDMI. Nie wiem czy bym wszedł w dzisiejszych czasach w procesor kina bez HDMI. Oczywiście można sobie z tym poradzić kupując BD z dekoderami, no ale tutaj kolejny problem, bo żeby wykorzystać rzekomo dobrą jakość dźwięku tego procesora to trzeba kupić wysokiej klasy BD, a to znowu koszty. Poza tym problem z elastycznością i rozbudową takiego systemu.

Zaletą mogą być wyjścia XLR.

Oczywiście nie namawiam nikogo na żaden z tych sprzętów, wyboru trzeba dokonać samemu.

Gdybym jednak ja dzisiaj stał przed takim problemem to przyjął bym chyba rozwiązanie podane przez Bodexa. Kupiłbym UMC (w Twoim przypadku grosze) jak się nie spodoba to sprzedał i mając rabat 600$ na nowy XMC to jego bym wziął. Po opisach to już wygląda na naprawdę wypasioną maszynę.

faktycznie ten krok z rabatem jest dobry. nie pomyslalem o tym. obowiazkowo musze to przemyslec. dzieki. wiec z tego co rozumiem, ten UMC nawet ze ma dekodery HD, jest troszeczke za slaby? aha, zapomnialem dodac, ze zalezy mi tylko na efekcie kinowym, stereo nie w chodzi calkowicie w gre...

Czy jest za słaby ? Trudne pytanie bo to zależy w czym i dla kogo.

U mnie w stereo gra elektronika DVD -> DAC XDA-1 -> UMC jako przedwzmacniacz -> XPA-2. Jak dla mnie jest całkiem nieźle. Oczywiście, że zawsze można lepiej, kwestia oczekiwań i zasobności.

Za jakiś czas planuje typowy przedwzmacniacz stereo, być może będzie to nowy XSP. No ale nie wszystko naraz chyba, że ktoś na pieniądzach śpi.

Jeśl Ty marycz potrzebujesz tylko do kina to masz łatwiej, bo stereo Cię nie interesuje w tym przypadku.

Darex1973.

Ja pamiętam to porównanie Darkadz Emotivy UMC do Anthema i być może Anthem jest lepszy, należy jednak pamiętać o kilku sprawach.

Model Darkadz był wyższy - 50. Normalnie kosztował on 25tyś zł i tez bez dekoderów HD 5.1. Darekdz kupił go na wyprzedaży za, jeśli dobrze pamiętam 8tyś, więc mówimy tu o sprzętach o ogromnej dysproporcji cenowej.

Bez opłat za sprowadzenie, tak jak może Marycz kupić to UMC teraz wyjdzie 1500 zł. W tym przypadku Anthem powinien być lepszy bo w przeciwnym razie byłoby coś nie tak ;)

Marycz, a co używasz do stereo ?

Omen, do stereo uzywam wylacznie zestaw sluchawkowy Grado GS1000+ Burson wzmak puszczane z kompa przez M2Tech HiFace. tego mi wystarcza.... druga sprawa, ze caly zestaw do kina jest w piwnicy i nie ma sensu chcac posluchac stereo caly czas chodzic do piwnicy... moze w przyszlosci dokupie cos do salonu, ale to w dalekiej przyszlosci....

z drugiej strony, jezeli mowa idzie tylko o kinie, to chyba jednak UMC jest dobrym wyborem, tym bardziej ze moje kolumny nie sa jakies wybitne... a kolumn zmieniac nie zamierzam.... trzeba jeszcze raz dobrze wszystko przemyslec. dzieki.

10% rabat na UMC nie przysługuje niestety, bo i tak jest przeceniony od dawna z 700

Chyba masz rację, w takim razie wyjdzie 1650 ;) Wydaje mi się, że oglądając oferty tego co na dzień dzisiejszy można kupić w Polsce, można sobie pomarzyć o jakimkolwiek procesorze w zbliżonej cenie.

Nalezy pamiętać też, że procesor to połowa sukcesu, pozostaje jeszcze kwestia końcówki mocy.

Przemyśl sobie wszystko na spokojnie Marycz i wybierz co najlepsze dla Ciebie ;)

... procesor to połowa sukcesu, pozostaje jeszcze kwestia końcówki mocy.

Końcówkę można wyeliminować - są przecież kolumny aktywne z idealnie dopasowanym stopniem wzmocnienia.

Odpada żmudna zabawa z doborem kolumn do wzmacniacza ...

Omen masz wiele racji jednak:

1 Anthem AVM 30 ma taką samą sekcję audio co AVM 50, różnice to sekcja video (i ntak przestarzała w avm 50).

2 Przypuszczam, ze ktoś kto chce kupić procesor dysponuje lub będzie dysponował odtwarzaczem z dobrą sekcją audio więc problem dekoderów znika.

Sam mam starego Myryarda i nie tęskni mi się do zmian a Oppo 83 se rozwiązuje moje problemy z nowymi dekoderami.

Polecam takie rozwiązanie

Końcówkę można wyeliminować - są przecież kolumny aktywne z idealnie dopasowanym stopniem wzmocnienia.

Odpada żmudna zabawa z doborem kolumn do wzmacniacza ...

Przy czym do kolumn aktywnych procesor z wyjściami XLR wysoce wskazany (długie kable do tylnych kolumn).

Omen masz wiele racji jednak:

1 Anthem AVM 30 ma taką samą sekcję audio co AVM 50, różnice to sekcja video (i ntak przestarzała w avm 50).

2 Przypuszczam, ze ktoś kto chce kupić procesor dysponuje lub będzie dysponował odtwarzaczem z dobrą sekcją audio więc problem dekoderów znika.

Sam mam starego Myryarda i nie tęskni mi się do zmian a Oppo 83 se rozwiązuje moje problemy z nowymi dekoderami.

Polecam takie rozwiązanie

Darex pewnie masz wiele racji. Ja nie mam pojęcia czy AVM30 to ta sama sekcja audio co AVM 50.

Nawet jeśli tak ja np. używam kilku źródeł dźwięku i obrazu, między innymi odtwarzacza multimedialnego Manty, mega wygodna opcja, niestety wtedy HDMI nieodzowne.

Pamiętajmy, że u kolegi Marycza to ma służyć tylko do filmów i koncertów, a procesory/amplitunery do dźwięku dookólengo i stereo to często różne bajki. Potrafi tak być, że np. w DTS jeden procek zagra lepiej, a w stereo drugi. Ja naprawdę nie chcę do niczego namawiać tak na 100%, to musi być decyzja własna, jeśli jednak to ma grać tylko w kinie to dla mnie ważnym byłyby złącza HDMI.

Absolutnie nie namawiam na żaden z procesorów, tylko staram się podpowiedzieć o wadach i zaletach pewnych rozwiązań dla różnych potrzeb.

Dla mnie, podkreślam dla mnie Anthem to zabytek do kina, jeśli myślałbym o nim do kina i stereo to myślałbym poważnie, jeśli miałbym dwa systemy tak jak Marycz i jak sam planuje to Anthem w tej wersji do kina dla mnie odpada.

Marycz decyduj !

:D

Tak to prawda kolega Marycz ma zacny system stereo. Wybór należy do Marycza ja ze swej strony mogę dodać tylko tyle, że na moim starym Myryad słychać więcej niż na jakimkolwiek nowoczesnym amplitunerze, którego słuchałem a było ich sporo.

Darex, zawsze cenię relacje osób, które miały okazję porównać u siebie w domu na swoim systemie 1 do 1 różnych sprzetów. Możesz pls wymienić te nowoczesne ampli, które porównywałeś u siebie z Myryadem?

Darex, zawsze cenię relacje osób, które miały okazję porównać u siebie w domu na swoim systemie 1 do 1 różnych sprzetów. Możesz pls wymienić te nowoczesne ampli, które porównywałeś u siebie z Myryadem?

Służę, dwa pierwsze posiadane przeze mnie przez długi okres, 905 do dziś.

Onkyo 905

Onkyo 807

Marantz 6003

Arcam 400

i jeszcze jakiś wysoki model Sony ale nie pomne modelu. Wszystkie były testowane na OPPO 83 SE z kolumnami Magnat Quantum 908, 916.603 kable to głównie wysokie modele Audionovy i queda.

No ten Arcam to wszędzie jest chwalony za dobre stereo, w każdym razie tak piszą.

Właśnie, możesz Darex krótko napisać coś o każdej maszynie ? Zrobić Twój mały ranking ?

Arcam moim zdaniem lepszy od Onkyo 905 i pozostałych wymienionych amplitunerów. Do Myryarda brakowało mu jednak rozdzielczości wysokich tonów, troszku był jakby zza cienkiej zasłony.Niskie tony też były troszku mniej "barwne", ale to już minimalna różnica. Średnica remis. W Którymś numerze "Audio Video" redaktor testował OPPO 95 z tym Myryardem i między innymi poległ z nim Arcam 600 tyle, że tam końcówki mocy były lepsze. W stereo Arcam gra minimum jak dobry wzmacniacz za 3-4 tysiące złotych. W każdym razie kawał dobrej maszyny nie wiem czy coś mu podskoczy w cenie do 10 tys złotych.Ranking zrobię jutro razem z amplitunerami, które kiedyś posiadałem.

Rozejrzalem sie troche i oprocz Emotiva UMC-1 z obsluga HD dzwieku nie ma procesorow za rozsadna cene... a ze dowiedzialem ze od procesora/preampa najwiecej zalezy, to czy moze byc takie rozwiazanie w sprawie HD dzwieku, ze bym kupil procesor bez HD dekoderow, a pliki BD plyty v ISO bym puszlal z Dune HD max przez analog i w koncu bym dostal ten sam DTS-HD/True-HD ewentualnie ??? czy taki odwarzacz jak Dune jest mniejwiecej dobry do tego?

aha, jednak nie.. nie pytam dlaczego, poprostu uwierze Ci Bodex i tyle. Z tym UMC poprostu mam obawe, ze wydam okolo 3800zl na UMC + koncowka XPA - 5 i w koncu to nie bedzie rewelacja po zrownaniu z Onkyo 876, ale ktoz to moze wiedziec..

Satysfakcji nikt Ci nie zagwarantuje. Możesz być zadowolony jak i rozczarowany. Kwestia oczekiwań i preferencji. Do tego pytanie jak to się zgra z obecnymi kolumnami.

Myślę jednak, że tak czy inaczej nie stracisz, bo jak sprowadzisz ten sprzęt za takie pieniądze (czyli bez tych wszystkich opłat) to na luzie go odsprzedasz jak Ci się nie spodoba.

W iinym wątku podpowiedziałem Ci rozwiązanie. Mogę Ci także zagwarantować, że jeśli po tym nie padniesz na kolana,

to ja odkupię od Ciebie ten sprzęt i na Forum publicznie przeproszę. Dune ma byle jaki tor analogowy , znaaczy, da się

to przełknąć, ale nie tego szukamy do Twojego pomieszczenia - ma być najlepiej za rozsądne pieniądze. :)

ps - miales dać fotki z narożników, a tu dalej nic ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.