Skocz do zawartości
IGNORED

Szafka DIY na sprzęt - jak wyeliminować drgania?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam małą zagwozdkę. Jestem w trakcie wykonywania szafki na sprzęt: wys. 200 cm, 6 półek, bedzie na nim stał cały sprzęt włączając w to CD i gramofon. CD i gramiak na osobnych blatach 3cm z litego drewna (klejonka bambusowa) na kolcach. Zamierzam ustawić to w kącie pokoju. Wydawało mi się to super pomysłem, bo może działać dodatkowo jako rozpraszacz fal basowych które w rogach mają największe natężenie. Ale teraz uświadomiłem sobie, że przy głośniejszym graniu istnieje ryzyko przenoszenia zakłóceń bezpośrednio na gramiaka i CD. Czy to jest realne? Czy bardziej martwić sie drganiami własnymi szafki? Jak te drgania wyeliminować? Dając pod każdą półkę uszczelkę gumową? Konstrukcja szfki to zwykłe płyty z ikei, docięte do rogu, i 3 rurki meblowe fi 25mm przechodzące przez wszystkie półki. Bardzo proste, ale czy się sprawdzi?

Powrót po dłuższej przerwie...

Hej Romek,

Ja się na tym zupełnie nie znam, natomiast zrobiłem sobie upgrade polegający na zakupie stolika Ikea Lack za całe trzy dyszki. Jest to stolik polecany do mojego twardego gramiaka (Rega), poważnie :) Przestawiłem gramofon z górnej półki szafki hifi na stolik Ikea. Różnica w brzmieniu bardzo duża. Ponoć to najlepsze rozwiązanie dla Regi, jeśli nie może wisieć na osobnej półce.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Hej Romek,

Ja się na tym zupełnie nie znam, natomiast zrobiłem sobie upgrade polegający na zakupie stolika Ikea Lack za całe trzy dyszki. Jest to stolik polecany do mojego twardego gramiaka (Rega), poważnie :) Przestawiłem gramofon z górnej półki szafki hifi na stolik Ikea. Różnica w brzmieniu bardzo duża. Ponoć to najlepsze rozwiązanie dla Regi, jeśli nie może wisieć na osobnej półce.

Krzysiek, dzięki za wskazówkę. W rewanżu napiszę, że płyty na półki kupiłem w ikei właśnie. To mieszanina kartonu i wiórów w okleinie. Marzyło mi się pełne drewno, grube jak na blat, ale cena takiego surowego blatu z klejonki o grubości 3cm lub ewentualnie sklejki bardzo mnie zniechęciła... Zobaczymy jak na tym zagra gramiak, ale szafka będzie obciążona w sumie kilkudziesięcioma kilo sprzętu, także może nie będzie tak źle.

Ikea już nie jednemu audiofilowi uratowała odsłuch :)))) a stolik lack jest tu absolutnym hitem ;))))

stawiamy stolik Lack na platformie antywibracyjnej z żyroskopem a problem drgań znika :)

wypełnij rurki piaskiem

Też nad tym myślałem mierząc sobie wczoraj wszystko. Chyba tak zrobię, bo jednak to prostsze niż olejowe tłumienie poszczególnych segmentów ;)

• 1 miesiąc później...

natknalem sie na ten temat szukajac pomyslu na tani mebelek do mojego rtv, pojechalem do ikei, kupilem 4 stoliki lack po 29zl oraz szafke rtv lack za 159zl - czyli super tanio, efekt jest nastepujacy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Romku pomyśl o czymś takim, sansui fajnie się z nim komponuje :-) Jeszcze nie jest do końca skończony, brakuje kolców do ostatniej półki pod gramofon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś już tu kiedyś wklejał podkładkę pod płytę kamienną, która była z gęstej tkaniny, pikowanej w równoległe kanały, zasypane drobnym piaskiem. Ponoć bardzo skutecznie tłumiła drgania.

kolumny sa jeszcze nieskonczone, do zrobienia zostala zwrotnica... od gory: horny corala, saba tweet, saba 25cm, philips novanex 30cm, teraz nie pamietam dokladnych oznaczen , sklejka 21, obudowa z tylu polotwarta, to jest stage 2 tych kolumn, wczesniej graly na samych sabach, opisze je dokladnie po skonczeniu we wlasciwym temacie ;)

• 5 miesięcy później...

Rozglądam się za szafką pod gramofon, ten stolik Lack faktycznie prezentuje się elegancko, ale nie wygląda zbyt solidnie, zwłaszcza pod gramofon. Mam podobny stolik z Ikei, jest dość stabilny ale bardzo lekki, podejrzewam że praktycznie nie tłumiłby drgań, a obciążyć za bardzo nie ma jak. Jedyne co mi przychodzi do głowy to kamienna płyta na blat, pod sam gramofon.

bolec666 gdybyś mógł napisać jak ten stolik spisuje się pod gramofonem to byłbym wdzięczny. Jak radzisz sobie z drganiami, zwłaszcza w przypadku piramidki ze stolików?

Polecam regały z ikei Expedit, nie są już tak lekkie jak Lack, mam 3 szt, zakupiłem po obejrzeniu tego filmiku :)

Ukryta Zawartość

sposób na wyeliminowanie drgań, dętka i deska z plecionego bambusa,

Ukryta Zawartość

Damping1.jpg

Damping3.jpg

przepraszam, ale zapomniałem jak się miniatury wstawia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hej Romek,

Zgodnie z teorią jest to najgorsze możliwe rozwiązanie dla Regi. Gramofony Regi swoją niską cenę zawdzięczają temu, że zostały odchudzone ze wszystkich elementów tłumiących drgania, tj, nie mają ani systemu miękkiego (tłumiące sprężyny) ani masowego (duża tłumiąca masa własna). W związku z tym troska o tłumienie drgań została w całości przerzucona na właścicela gramofonu. Regi wymagają w związku z tym albo półki możliwie masywnej przytwierdzonej do ściany (jest takie rozwiązanie np. Targeta), albo masywnego stolika, dobrze separującego od wibracji podłogi. Lack jest stolikiem skrajnie lekkim, zbudowanym z tektury falistej w okleinie, i nawet tupnięcie w jego pobliżu zwykle bez trudu przenosi się na igłę gramofonu (chyba że całość stoi na litym betonie). Jeśli odnotowałeś poprawę po postawieniu na Lacka, można wyobrazić sobie jaka będzie poprawa na stoliku o lepszych właściwościach w dziedzinie tłumienia. Aha, wiem, ze któreś brytyjskie czasopismo sugerowało, że Lack jest dobry pod hi-fi. Kupiłem i sprawdziłem - mylili się.

stolik z pazdzierza pod gramofon jest taki sam dobry jak deska świerkowa wkładana pod Rege wedlug starego brytyjskiego przepisu

zmienia brzmienie i o to w tym chodzi , audiofil usłyszal i jest szczesliwy

to ze nie tłumi drgan przenoszonych z podłogi to juz inny problem i jesli komus naprawde drży podłoga to dba o koszty pozostaje tylko pólka na scianie nosnej

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 1 miesiąc później...

a propos piramidki ze stolikow lack to ja mam je posklejane, wg mnie wszystko spisuje sie dobrze i ja z grmofonem nie mam zadnego problemu (moze nie jestem wystarczajacym audiofilem by wykryc drgania i ich wplyw na dzwiek w tym przypadku). Ponadto stolick Lack ma puste nozki wiec mozna by sie pokusic o wypelnienie ich piaskiem, wtedy stolik nabralby tez masy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.