Skocz do zawartości
IGNORED

Zasady prawidłowej konstrukcji zasilaczy do końcówek mocy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze można zastosować akumulator(y)

i macie idealne zródło prądu stałego (no prawie idealne)

Diody S nie stosuje sie dlatego że szybciej przełączają gdyż przy 50 Hz nie ma to żadnego znaczenia tylko dlatego że mają mniejszy spadek napięcia (tj mniejsze straty)

Impedancja źródła zasilania ma znaczenia gdyż przekłada się na impedancję wyjściową koncówki

Im mniej tym lepiej

Kondensatory są rózne lepsze gorsze wszystko jest w przełożeniu na cenę

Ale patrzcie też na żywotność !!!

jeden kondenstor potrafi miec 1000 czy 2000h ale są takie co mają np 20000h

Hmm, jakoś trudno mi sobie wyobrazić akumulatory na 80V. Nawet gdyby coś takiego zbudować, to względy użytkowe całkowicie to rozwiązanie dyskwalifikują.

----------------

sami tworzycie tu rozwiazania absuradlne wiec dorzuciłem coś od siebie :)

Jak to nie ma takich baterii

sa ba nawet na wieskze napiecie :) - oczywiscie to są to zestawy

Jesli ktoś miał doczynienia z DUZYMI UPS-ami to coś takiego widział

Takie zestawy akumulatorów na takie napięcia i wyższe są np. w elektrycznych lokomotywach akumulatorowych (bezprzewodowych), np. w kopalniach. Ale waży to kilka ton...

System gra dobrze, albo nie....

Hmm, jakoś trudno mi sobie wyobrazić akumulatory na 80V. Nawet gdyby coś takiego zbudować, to względy użytkowe całkowicie to rozwiązanie dyskwalifikują.

Napisz jakie napięcia i moce cię interesują ,i czy ma to zasilić wzmaka w klacie A czy AB czy ma być dualmono w jednej obudowie czy oddzielnie. Narysuje się schemat,i jeśli na mostkach to inny na diodach inny ze względu na użyte elementy.

Klon E-408. Klasa A/B, 2*180W/8ohm. Trafo około 560 W. Kondensatory około 40 mF na gałąź.

Zasilacz wspólny na obie końcówki. W jednej obudowie.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

----------------

e ... a ... co tu rysować ?

Czegoś tu nie rozumiem ktoś sie bierze za klonowanie accusia a nie potrafi se sprawić najprostszego mostka :) filtra ?

To tak jaby nie widomy bral sie za pilotowanie samolotu

:)

Czegoś tu nie rozumiem ktoś sie bierze za klonowanie accusia a nie potrafi se sprawić najprostszego mostka :) filtra ?

Przykro mi czytać takie wpisy. Wystarczyłoby przeczytać pytania, które zadałem, ale widzę, że lepiej walić "genialnymi" tekstami na lewo i prawo.

Do tej pory nikt nie odpowiedział na pytania zadane w pierwszym poście.

Nigdzie nie prosiłem o rysowanie schematów zasilacza. Wiem jak zbudować mostek prostowniczy.

max-bit jeśli będziesz miał odpowiedź na któreś pytanie, to napisz, a teksty o pilotach i ślepcach zachowaj dla siebie. Trochę kultury (nie znasz mnie żeby w ten sposób się do mnie zwracać)

----------------

Napisz jaki transformator czy ma oddzielne uzwojenia wtórne czy z odczepem środka. Jle sztuk kondensatorów głównych chcesz zastosować dla tych 40mF?.

Narysuję jak ja bym to zrobił bo opisywać nie ma sensu.schemat będzie czytelniejszy.

niepotrzebny sarkazm, nie chce kolega pomagać , to nie ma co zaśmiecać wątku złotymi myślami.

Nikt się nie urodził z wiedzą daną "a priori". Z tego co widziałem "mirfak" pyta a nie twierdzi.

Filtr mógł by wyglądać tak. Co do prostownika to jak będzie wiadomo jakie trafo,- ile uzwojeń wtórnych. PS dławiki dostępne w TME.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

low esr tuż za mostkiem zwiększy kilka razy szpilki

Wcale nie. ESR przy impedancji całej reszty to tylko kilka %.

Elektrolit w zasilaniu jest złem koniecznym

Złem ? Diabeł tam siedzi jakiś czy co ? :)

akceptowalne, możemy zastosować odpowiednio duże pojemności ale możemy osiągnąć ten sam poziom tętnień przy mniejszych pojemnościach wykorzystując elektrolity o mniejszym ESR.

To nie do końca tak działa. Przy 50Hz najważniejsza jest pojemność i od tego uciec się nie da. Natomiast przez kondensatory filtru płynie cały prąd obciążenia i powoduje spadek napięcia na ESR kondensatorów który dodaje się do zasilania. Tak samo na ESR powstaje napięcie od prądów ładowania kondensatorów i żeby tego uniknąć stosuje się rozwiązania o których tu kilka razy pisałem.

Dlatego im mniejsze ESR tym lepiej. Niskie ESR pomaga też w tłumieniu ewentualnych rezonansów mogących się tworzyć na zasilaniu.

Jest jeszcze inny aspekt zasilania tzw. odpowiedź impulsowa zasilacza i w przypadku stosowania elektrolitów o niskim ESR ta odpowiedź jest dużo lepsza co przekłada się na lepszą dynamikę w przypadku wzmacniaczy.

Nie wiem jak ma się ESR do odpowiedzi na impuls w zasilaczu bez stabilizacji (jak elektrolit jest po stabie to ma i to dużo)

Na "szybkość" zasilacz raczej będzie wpływać ESL i reszta cewkowych pasożytów.

I tak Panowie przy dobrym wzmaku najważniejsze jest prowadzenie przewodów/rozmieszczenie zasilacza bo resztę załatwia PSRR :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

no właśnie podstawowe pytanie o co pyta ?

Ok chce se zrobić zasilacz do wzm

tak ?

tak ma trafo na okrągło 600VA (nie WAT)

ma 40mF ??? załóżmy ze 4x10mF (jaką gałąź ?) na kanał ? na jedno napięcie ?) mało precyzyjnie

więc w czym problem ?

Cudów sie z tego nie wyciągnie

Popatrzcie historycznie co tu się pojawiały za wpisy

Od wynalazków z stabilizacją napięcia za pomocą tranzystora, poprzez filtry z cewami (no cewami - bo rozmiar)

I tym inne cudowne udoskonalenia

Jak by ktoś tu coś miał pojęcie to nie wstawiał by herezji tylko napisał prosto

Weż se chopie zrób mostek na diodach S takich z 20-40A na nap min te 150 V (najlepiej 200)

Podłącz to do kondensatorów w tradycyjnym układzie symetrycznym (na 4 diodach)

można pomiędzy sekcjami kondensatorów wstawić rezystorki (+/-) o wartości około 2 - 3 równolegle 0,1 Om i tyle

Zadnego cudowania

Trzeba czasami rozdzielić voodoo audio od sensu i logiki

poprzez filtry z cewami (no cewami - bo rozmiar)

Cewki - nie chodzi o filtry tylko o kontrolowanie nieliniowych prądów płynących w zasilaczu.

A co do dławików zaraz za mostkiem to jedyną wadą jest rozmiar. Takie rozwiązanie stosował Musical Fidelity w Nu Vista . Znacznie cywilizuje te impulsowe nieliniowe prądy doładowujące kondensatory. Poprawia też współczynnik mocy i wykorzystanie zasilacza Nagra wręcz stosuje aktywne układy PFC . Ja też próbowałem ale wprowadza to więcej problemów niż rozwiązuje.

Filtr mógł by wyglądać tak. Co do prostownika to jak będzie wiadomo jakie trafo,- ile uzwojeń wtórnych. PS dławiki dostępne w TME.

Bez sensu. Będziesz maił szczyty i doliny z rezonansów tych wszystkich LC. Z cewkami nie chodzi i żadne filtrowanie.

Do tej pory nikt nie odpowiedział na pytania zadane w pierwszym poście.

Chyba odp. na wszystkie. Tutaj i w podlinkowanym temacie na diyaodio.pl . W innych tematach tutaj też nawet wklejałem artykuł . Jest też temat na diyaudio.com. Są książki. Było też kilka art. w EdW na ten temat.

Jak nie potrafisz dobrać mostka do wzmacniacza to albo zerżnij a Acuu jak całą resztę albo jak nie zamierzasz się douczyć zajmij się czyimś innym.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

I tak Panowie przy dobrym wzmaku najważniejsze jest prowadzenie przewodów/rozmieszczenie zasilacza bo resztę załatwia PSRR :)

A odpowiedni PSRR załatwia duże sprzężenie zwrotne i jesteśmy w domu, bo wystrczą nawet 100 uF w zasilaczu :)

Pozamiatane;)

A bocznikowanie diod mostka rezystorami (470kohm) podchodzi pod audiovoodoo, czy ma jakis sens? Zeby nie bylo, to takie rozwiazanie proponuje literatura, czy "fachowa" to nie wiem :)

A na celo miloby to wyrownanie pradow miedzy diodami.

El sueño de la razón produce monstruos.

470 kOm blokowanie wcz ?

To juz niezłe herezje za to sie nalezy inkwizycja (nie musi być świeta)

szczerze na oczy takowego rozwiązania nie widziałem

ale chętnie zobaczę :)

470 kOm blokowanie wcz ?

To juz niezłe herezje za to sie nalezy inkwizycja (nie musi być świeta)

Daj już sobie sianka, bo patrzysz na niektóre rozwiązania, jakbyś miał klapki na oczach.

Tak czytam wpisy które popełniamy , i się zastanawiam czy kolega Mirfak to(inżynier elektroniki z polibudy, czy laik) i komu my tłumaczymy. Najprościej jest narysować schemat i go omówić wady , zalety ,błędy,itd. A jak czytam wpisy to widzę ze trzeba wziąć słownik i przetłumaczyć te wszystkie skróty ESR,PSRR,PFC, i co tam jeszcze było użyte. Bo wychodzi ze ta dyskusja na temat zasilacza to wyścigi na temat kto zna więcej skrótów od fachowych pojęć ma więcej wiedzy akademickiej, i mógł by książkę napisać. Osoba pytająca weźmie sobie słownik i przetłumaczy sobie każdy skrót z angielskiego i może zrozumie. A my będziemy mieli radochę ze mamy taką wiedzę i się nią podzieliliśmy ,Poczytać i zrozumieć to se mogą studenci 4 roku elektroniki i to ci co inteligentniejsi. Którzy wymyślą co autorowi wpisu chodziło po głowie. Nie chcę tym wpisem umniejszać waszej wiedzy , bo każdy ją na pewno ma ,ale sposobu jej przekazywania. Pozdrawiam Bodo_z

PS.Mam nadzieję że DIY jest po to by i laik mógł sobie coś zbudować na podstawie zawartej tu wiedzy , bo dla inżynierów elektroników tłumaczyć i pomagać nie trzeba.

Przy obecnym poziomie studiów i poprzednim poziomie studiów i generalnie poziomie studiów, inżynier lub magister elektroniki powinien umieć zbudować zasilacz spełniający założone wymagania, nawet gdyby nigdy nie miał zasilaczy w programie (stricte takich nie ma). Powinno się rozumieć problem i znaleźć rozwiązanie a nie uczyć się na pamięć schematów. Pomijając fakt, że obecnie na studiach trafiają się osoby, które 10 lat temu jeszcze, nie miały by prawa nawet wejść na ćwiczenia.

A tak poważnie to polecam koledze mirfak symulacje (chociażby na PSUDesignerze) i proste konstrukcje CRCRC lub CCCC, na dobrych kondensatorach o niskim ESR/ESL

System gra dobrze, albo nie....

• 5 miesięcy później...

Trochę się bawiłem programem do symulacji zasilaczy PSU Desinger i doszedłem do wniosku, że osiągnięcie niskiej impedancji i sztywnego napięcia jest najprostsze w zasilaczach stabilizowanych...w tradycyjnych zasilaczach dobre parametry udało mi się uzyskać przy bardzo niskiej impedancji trafa i kondensatorów, jednak w takim przypadku trafo pracuje krótkimi impulsami z dużym prądem...aby wykorzystać trafo w większym stopniu trzeba zwiększyć jego impedancje, ale wtedy znów większe spadki napięcia (i mniejsze tętnienia przy okazji - filtr dolnoprzepustowy)

W niektórych konstrukcjach wzmacniaczy DIY stosowano przewymiarowane trafa...wtedy trafo ma niską impedancje, ma dużą wydajność prądową i można wtedy w pełni wykorzystać niską impedancje kondensatorów filtrujących.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kondensatory w zasilaczu.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zasady prawidłowej konstrukcji zasilaczy do końcówek mocy.

Hm ... działy się pomieszały ?

P.S.

Zasilacz to serce urządzenia.

Prostota, jak najkrótsza ścieżka masy o jak największym przekroju z zachowaniem geometrii.

Szersza przy zasilaniu , węższa przy wejściu toru sygnałowego.

Innymi słowy nie ma to jak DRUT ,montaż powietrzny : )

Mostek prostowniczy o jak najmniejszych spadkach na złączach , odpowiednio wydajny prądowo o szybkich stanach przełączania.

Pojemności .... w sumie unikać , ale stosować trzeba , im mniej wartości sumarycznej pojemności tym lepiej.

Ale odpowiedniej , tak aby mogły być przeładowane.

Darkul,

Czy możesz podać przykład wzorcowego zasilacza podając:

-impedancje trafa

-diody lub model mostka

-pojemność i impedancje kondensatorów

-przewidywany max. pobór prądu w impulsie lub do jakiej mocy wzmacniacza byłby taki zasilacz optymalny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.