Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Climax sprzedawaj co chcesz tylko najpierw zapłać za to co wymyslisz.

25% naszego eksportu (głownie na zachód)to przemysł drzewny (w tym także meblowy) Wygraliśmy z włochami i Czechami (bardzo dobrzy producenci). Ból polega np. na tym ze sprzedajemy pod obcymi markami!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tylko po co niemiaszki mieliby cokolwiek kupować od nas jeśli sami mają dużo więcej rodzimych firm i setki razy wiecej patentów do wykorzystania niż Polska!!

Oferta ich rynku audio ma się podobnie do naszej jak oferta motoryzacyjna.

Patentów pewnie tak. Ale nie koniecznie dobrych i w sferze audio.

Poza tym patent kosztuje. Niemca na to stać, Polaka - nie zawsze.

Znaj proporcjum, Mocium Panie!

:)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie jest tak źle Violet !

Ostatnio rozmawiałem z gościem co sobie kupił tokarkę i frezarkę bramową nośność do 150ton.

40 letnie maszyny w przemyśle energetycznym się w oczach sypią i trzeba to będzie wymieniać, gość wie co robi obłowi sie ze hej.

To jeśli uważasz że Niemca stać na patenty to tym bardziej po co maja coś kupować u nas?

A w audio to wystarcza ich 4 firmy jak MBL, Burmester, Accustic Arts i T+A i tą ofertą deklasują cały nasz rynek audio a firm mają wiecej . A w kwestii kolumn to znów MBL, T+A, Quadral-Aurum, Canton Reference, Elac, Tidal, Avantgarde i inne.

Niestety nie dorastamy im do pięt. Pomijam że winne są tu zaszłości historyczne ale fakt jest faktem.

Ależ Sly oni mają inny gust i ich sprzęt potrafi zagrać Rammsteina a Chopina ze słowiańska duszą nie teges ;)

Tak że wszystko jeszcze przed naszymi chłopakami z Branży :D

Ależ Sly oni mają inny gust i ich sprzęt potrafi zagrać Rammsteina a Chopina ze słowiańska duszą nie teges ;)

Tak że wszystko jeszcze przed naszymi chłopakami z Branży :D

Rozumiem że to żart!....hehehe...ich sprzety wymiatają tak że Chopin z grobu wstaje żeby posłuchać jak fajnie brzmią jego numery!

Nasi jednak nie powinni się poddawać. Ale problemy polskiego rynku, brak zbytu, brak środków na inwestycje, niechęć do ryzyka, zbyt drogie wykonanie ładnego designu i problemy z powtarzalnością jakości stawiają naszych producentów raczej w trudnej sytuacji.

Sly30,

akurat pracuję w biznesie, który został po 1989 roku praktycznie starty z powierzchni Polski przez firmy zachodnie. Często wcale niesłusznie, bo to co z Zachodu nie okazywało się wcale lepsze, lecz zwykle bardziej atrakcyjne, bo kolorowe...

A nasz przemysł audio, praktycznie wyparował z powierzchni kraju. Nie neguję oczywiście osiągnięć Niemców w tym zakresie, ale zrozum, że w Polsce też jest spora grupa zdolnych konstruktorów, którym brakuje jedynie odpowiedniego wkładu finansowego.

Taki norweski Hegel, powstał praktycznie z niczego, bo jeden zdolny konstruktor, po włożeniu dużej ilości pieniędzy m.in. państwowych, stał się w ciągu kilku lat znaczącym graczem w audio. Tak to trudno Ci ogarnąć?

Innymi słowy, zdolnych konstruktorów i projektów w PL nie brakuje, brakuje wsparcia państwa, inwestorów, logicznej i długoplanowej strategii ochrony i poparcia w strukturach kraju.

To jeśli uważasz że Niemca stać na patenty to tym bardziej po co maja coś kupować u nas?

A w audio to wystarcza ich 4 firmy jak MBL, Burmester, Accustic Arts i T+A i tą ofertą deklasują cały nasz rynek audio a firm mają wiecej . A w kwestii kolumn to znów MBL, T+A, Quadral-Aurum, Canton Reference, Elac, Tidal, Avantgarde i inne.

Niestety nie dorastamy im do pięt. Pomijam że winne są tu zaszłości historyczne ale fakt jest faktem.

Też tak myślałem, ale 15 lat temu, dopóki nie wyjaśniono mi pewnych zasad ekonomii. Każdy chce zarabiać a ten kto chce zarabiać otwiera np. własną firmę. Kiedy wszystkie światowe marki są zajęte, to szuka się nowych i egzotycznych, z krajów takich jak np. Polska. Czasami trzeba na rynek wprowadzić coś nowego, bo ludziom już się znudziły takie B&W, Cantony czy inne Monitor Audio. O to czy będzie sprzedaż, będzie się martwił nowy dystrybutor, bo to on chce zarabiać pieniądze i zrobi wszystko co w jego mocy, żeby to osiągnąć.

Spójrzcie na Gigawatta. Niby Niemcy, Austria, Francja czy Portugalia mają u siebie firmy, które produkują znakomite kondycjonery a jednak miejsce dla jeszcze jednego producenta się znalazło.

Tak nisze to fajna sprawa pod warunkiem ze ma się dobre źródło finansowania na ich rozwój. Dziś słuchałem wiadomości ekonomicznych i powiało grozą! Ekspert mówił ze nasze banki nie mają skąd pozyskać pieniedzy żeby pożyczać firmom???

Tak nisze to fajna sprawa pod warunkiem ze ma się dobre źródło finansowania na ich rozwój. Dziś słuchałem wiadomości ekonomicznych i powiało grozą! Ekspert mówił ze nasze banki nie mają skąd pozyskać pieniedzy żeby pożyczać firmom???

bo banki zawsze pozyczaja swoim firmom

tez pracuja wedlug planów opracowanych na dany rynek

jak ktos to nagle odkryl to znaczy ze idiotą był cale zycie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cir ale skoro taki ekspert od bankowości ma taki problem to znaczy że ktoś go tam posadził

doskonale rozumiem że idiotami łatwiej kierować ale czasami trzeba obsadzać kogoś z głową.

Jakie źródło finansowania? Co wy chrzanicie? Violet też pieprzy głupoty; wsparcie państwa i inwestorów, strategia ochrony?

Chłopie, masz swojego bloga a nie wiesz co się na własnym rynku audio dzieje.

Gdyby każdy producent sprzedawał swoje produkty w cenach europejskich, to nie byłoby żadnych problemów. Po dwóch, trzech latach, spokojnie można uzbierać na Monachium i wyjść na świat.

mówi to co ma mówic

ci z glowa w tv nie wystepuja

To co znów nam zakręcą kurek żebyśmy się za szybko nie rozwijali?

Gdyby każdy producent sprzedawał swoje produkty w cenach europejskich, to nie byłoby żadnych problemów. Po dwóch, trzech latach, spokojnie można uzbierać na Monachium i wyjść na świat.

Zapomniałeś o jednym pracodawcy nie chcą płacić za robociznę w cenach europejskich (z różnych powodów o których wiadomo) Siła nabywcza w narodzie w związku z tym jest nikła i w tak o to piękny pazerny sposób udupiamy w naszym piknym kraju koniunkturę.

Polak powinien sobie to wykuć na blachę we łbie "Zarabiaj i daj zarobić"

Audio Academy,

No nie wiem. Przez długi czas mieszkałem w Szwecji, Tam, choć kraj niby kapitalistyczny, to jednak wspierający bardzo swoje, za przeproszeniem "narodowe" marki. Czy to firmy, czy inne dziedziny np. zespoły muzyczne. Natomiast nasz polski plan krajowy ochrony i promocji lokalnych marek i producentów przypomina mi taki np. meksykański, czyli chaotyczny i skupiony na Wielkiego Sąsiada, bo przecież Meksykanin nie może nic lepszego wymyśleć niż obywatel USA, nawet gdyby okazało się, że jest meksykańskiego pochodzenia.

To coś, jak polscy piłkarze w Borussia Dortmund. W Polsce grają tak sobie, w Niemczech - wybitnie. Bo nasz kraj nie sprzyja wybitnym jednostkom, czego wypustką jest m. in. to forum. Głównie, za przeproszeniem, gnój i niskie pomówienia, a nie merytoryka i progres.

Violet jak Ty chcesz porównywać nasz kraj do faszystowskiego państwa gdzie nawet koloru dachu nie możesz zmienić?

Zapomniałeś o jednym pracodawcy nie chcą płacić za robociznę w cenach europejskich (z różnych powodów o których wiadomo) Siła nabywcza w narodzie w związku z tym jest nikła i w tak o to piękny pazerny sposób udupiamy w naszym piknym kraju koniunkturę.

Polak powinien sobie to wykuć na blachę we łbie "Zarabiaj i daj zarobić"

To prawda, ale jednak ludzie kupują np. kolumny za 6000-8000zł. i to coraz częściej.

To prawda, ale jednak ludzie kupują np. kolumny za 6000-8000zł. i to coraz częściej.

To są 3 średnie krajowe (brutto) jak ktoś ma hopla to kupi ale już kolumn za 15000zł tak łatwo się nie sprzedaje

Poza tym ludzie poszli po rozum do głowy i jednak dociera do nich to ze za pewną jakość trzeba jednak zapłacić!

A tak z innej paki to dziś sobie uświadomiłem że w ogóle nie robię zdjęć od ponad roku.

Nie potrzebuje ktoś fajnej lustrzanki w stanie perfekcyjnym, bardzo mało używanej?

to Canon 5D mkII z L-ką 24-105 i super L-ką 28-300, lampa 430EX, filtry, dodatkowe baterie, torba.

Oddam w dobre ręce w rozsądnej cenie. Szkoda żeby to leżało.

Canon kupiony w Polsce, mała L-ka w Osace a duża w Las Vegas.

W razie pytań na prive proszę,

• Redaktorzy

25% naszego eksportu (głownie na zachód)to przemysł drzewny (w tym także meblowy) Wygraliśmy z włochami i Czechami (bardzo dobrzy producenci)

Na marginesie. Bliska mi osoba znajaca się na branży poinformowała mnie niedawno, ze Polska obecnie jest na świecie 4 co do wielkości producentem mebli.

Na marginesie. Bliska mi osoba znajaca się na branży poinformowała mnie niedawno, ze Polska obecnie jest na świecie 4 co do wielkości producentem mebli.

hi,hi..,o tym ,to już było wiadomo wiele lat temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe co(po przeczytaniu wielu postów)mysli sobie taki konstruktor?

Same góry przede mną!

Rząd mi nie pomaga

prawo i polityka fiskalna niezachęcająca

sąsiednie wyroby audio lepsze

cokolwiek nie zrobię,to złe,bo za drogie,a do tego o fatalnym wyglądzie(m.in.o tym już pisał Climax)

nawet forumowa społeczność jest mi nie przychylna.

Kuźwa..,wszystko jest złe,tylko my jesteśmy wspaniali,nieskazitelni i doskonali.

Zamiast wesprzeć konstruktora,to zniechęcamy(i między wierszami też)kolesia"na starcie"

Panie Piotrze i inni konstruktorzy.

Róbcie swoje i nie zważajcie za zakusy nieprzychylnych malkontentów.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj Piano, wiem i tak robie swoje mimo że idzie to znacznie wolniej niż bym chciał.

Budowanie we własnym zakresie w Polsce to działalność czysto hobbystyczna bez widoków na sukces tzw. biznesowy. jakiś czas temu byłem na serii szkoleń i wykładów mających przygotować do small-businessu; dotacje unijne itp. itd. Przeliczyłem, przemyślałem: nie chcę zostać wasalem prukseli i jej bankierów. Emerytury zapewne i tak nie dożyję, bo za 20 lat ktoś powie że wiek em to 75 albo coś koło tego.

Znane mi są uwarunkowania powodujące tak głęboki pesymizm u Climaxa99 jednak zamiast się załamywać z powodu, że na horyzoncie zdarzeń naszej planety 'coś się święci...', czas ten, aż to się stanie, urozmaicam sobie doświadczając elektroniki i dźwięku. I tak nie mamy wpływu na to co się stać może, a o czym pisze kolega Climax99. Choć IMHO nikt nie naciśnie Big Bang Button, a proces dewastacji społeczeństwa, nie tylko naszego, trwa od kilkudziesięciu lat, że o rozbiorach nie wspomnę.

Jozwa przyjmie Pi do testu pod koniec maja, dowiemy się więc czegoś mniej subiektywnego.

jozwa a powiedział ci ze włascicielami tych firm sa niemcy ?

Cir. dusza, erudyta, cynik... ale i ekonomista.

sly .. ja czekam aż będziesz coś z audio zbywał. Od Ciebie to kupię. a co tam.

climax od dawno wiadomo kto w Łodzi załatwił przemysł tekstylny z którego to miasto sie utrzymywało

70 % firm w łodzkim opiera sie tylko na własnym kredycie nie korzysta z banków :)

Jozwa przyjmie Pi do testu pod koniec maja, dowiemy się więc czegoś mniej subiektywnego.

Adagio powodzienia w testach zwłaszcza ze jozwa ma zawsze recenzje ktore dobrze się czyta

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Co za niepowodzenie brązu nie było! ostatnie czwarte; ajajaj!

Ponarzekajmy jeszcze że u nas nie ma kto dobrych kolumn (w każdym razie obudów) zrobić!

Co za niepowodzenie brązu nie było!

he,he..Moze i dobrze,bo ten kolor nie jest ostatnio na topie:))

To ponarzekajmy:)

Parę miesięcy temu słuchałem szczytowych Supremus Sundiala,a przy okazji oglądałem inne,firmowe produkty.Część ukończona,a część w trakcie,niemniej jednak wszystkie cechowała dokładność w spasowaniu elementów.Dizajn celowo pomijam-wiadomo dlaczego.Ogólnie skrzynki,a ściślej same obudowy imo,plasują się b.wysoko.Pozytywnie też odebrałem właściciela,który bez zadzierania nosa,wyjaśnił to i owo,a nawet ugościł kawą z małym dodatkiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.