Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaellu,

Zgadzam się z Tobą w 100%.

Ja też słuchałem 84-ki....

:)

...ech

-Właśnie - chodzi o to, by robić to Dobrze...

Wiem doskonale, już 7 miesiąc pracuje nad głośnikowcami żeby Rafaell's Cable Model "84" nie był samotny :) . W sumie jak to mówią szewc bez butów chodzi. Normalnie kable testuję w innym systemie i nie jest to ciąg interkonektów np DAC->Pre->Monobloki (jak to było wczoraj) I przeważnie mam tylko jeden komplet Modelu "84" i nie wiem co traciłem :) Wczoraj miałem okazje chwilę mieć u siebie pierwszy raz dwa komplety :) i byłem mile zaskoczony. Kable poza tym jak słyszałeś u kolegi Rocha w takim układzie przede wszystkim bardzo plastycznie grają nie wyostrzają dźwięków za to kreują bardzo dobrą naturalną przestrzeń rodem z budynków opery. Czuć kubaturę pomieszczenia. Pojawia się to coś czego także szukamy czujemy że jesteśmy w konkretnym pomieszczeniu z muzykami a nie tylko jest to zimne zdjęcie sztywno rozstawionych dokładnie muzyków.Tak jak swego czasu podobało mi się np w topowych Acrolinkach że przestrzeń idzie do mnie do przodu teraz zaczynam się zastanawiać ile to faktycznie ma wspólnego z realizmem a ile raczej z chwilową fascynacją.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pojawia się to coś czego także szukamy czujemy że jesteśmy w konkretnym pomieszczeniu z muzykami a nie tylko jest to zimne zdjęcie sztywno rozstawionych dokładnie muzyków.T

Przecież tak powinno być...

Sęk w tym, by prócz infa o pomieszczeniu można było zlokalizować w nim muzyków, a nie szukać i domyślać się:

"Gdzie też Oni na tej Scenie mogą być? "...

W każdym razie:

-powodzenia nad głośnikowcem.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Żartujesz sobie, może dla równowagi dodaj wasze ABB które ostatnio serwisowałem w produkcyjne maszyny, całkiem fajne trafka dłubią ale są ciut za duże do audio :)

Kraków ma 250'000 studentów jest silnym ośrodkiem akademickim i jest w czym przebierać.

Baza naukowa to podstawa kolego!

Tak dla formalności, to zaplecze naukowe ABB, także dla dywizji Produktów Mocy (Fabryki w Łodzi i w Aleksandrowie), jest m.in. w Krakowie właśnie. Przemysł nie tylko ciężki, ale też lżejsza elektrotechnika etc. Jednak z audio nic wspólnego, jak już napisał Magnepan.

System gra dobrze, albo nie....

Tak dla formalności, to zaplecze naukowe ABB, także dla dywizji Produktów Mocy (Fabryki w Łodzi i w Aleksandrowie), jest m.in. w Krakowie właśnie. Przemysł nie tylko ciężki, ale też lżejsza elektrotechnika etc. Jednak z audio nic wspólnego, jak już napisał Magnepan.

Żartujesz chyba, bez transformatorów z ABB nie miał byś audiofilskiego czystego prondu w domu

Jak już w tytule jest o polskich produktach i piszecie o tej branży to powiem tylko że ABB w porównaniu do w pełni polskiego ZWAR-u (które to potem państwo sprzedało za grosze ABB) robiło ponadczasowe aparaty, te z abb są robione tak żeby przetrwały z 20 lat...

PS. te posty do kosza powinny trafić...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wiem doskonale, już 7 miesiąc pracuje nad głośnikowcami żeby Rafaell's Cable Model "84" nie był samotny :) . W sumie jak to mówią szewc bez butów chodzi. Normalnie kable testuję w innym systemie i nie jest to ciąg interkonektów np DAC->Pre->Monobloki (jak to było wczoraj) I przeważnie mam tylko jeden komplet Modelu "84" i nie wiem co traciłem :) Wczoraj miałem okazje chwilę mieć u siebie pierwszy raz dwa komplety :) i byłem mile zaskoczony. Kable poza tym jak słyszałeś u kolegi Rocha w takim układzie przede wszystkim bardzo plastycznie grają nie wyostrzają dźwięków za to kreują bardzo dobrą naturalną przestrzeń rodem z budynków opery. Czuć kubaturę pomieszczenia. Pojawia się to coś czego także szukamy czujemy że jesteśmy w konkretnym pomieszczeniu z muzykami a nie tylko jest to zimne zdjęcie sztywno rozstawionych dokładnie muzyków.Tak jak swego czasu podobało mi się np w topowych Acrolinkach że przestrzeń idzie do mnie do przodu teraz zaczynam się zastanawiać ile to faktycznie ma wspólnego z realizmem a ile raczej z chwilową fascynacją.

Oj kolego kable ...tego nie robią....kable, inne kable po prostu psują możliwości skrywają potencjał systemu ...życzę Ci powodzenia ale polscy klienci kupują oczami i markami.Ostatnio mój interkonekt ten średni ze srebra 4N- 99,99% powalczył z Cardasem Golden Reference , bo taki był w systemie i mimo że nie przegrał a nawet jak mi napisał testujący był lepszy,a cena 450 zł , to nie znalazł nabywcy bo "bo to nie markowy produkt i jak to pózniej sprzedać".A dla innych...dla innych 450zł to już zbyt drogo.....jak polecam lepsze wtyki to już stają okoniem ....na nic argumenty że tracą czas o obniżją w ten sposób potencjał kabli...tanio poniżej pewnego poziomu się nie da , Rafaellu ja już kupuje materiały na kable w cenie Twych finalnych produktów ........ludzie nie bójcie się zaufać swoim uszom a raczej temu tworowi co jest między nimi....

Kolego ale moje kable już 3 lata temu sobie z Cardasem radziły, to już historia!

Co do komponentów każdy otrzymuje ode mnie takie komponenty jakie sobie życzy, mam w ofercie takie które są droższe od Twych finalnych produktów ale po co ta licytacja?

Dobry produkt obroni się sam

no no....Panowie ,kable za 400 zł radzą sobie lepiej od kabli za 4000 zł i nie znajduja nabywców bo ci twierdzą że nie są firmowe hahahah a to dobre.A swoją drogą bardzo chętnie posłucham kabelka Arka 45.Tak się składa że mam firmowy ic ze srebra w cenie CGR [albedo versus,najnowsza wersja] i chetnie porównam z tym wspaniałym pogromcą drogich firmowych kabli.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Jak już w tytule jest o polskich produktach i piszecie o tej branży to powiem tylko że ABB w porównaniu do w pełni polskiego ZWAR-u (które to potem państwo sprzedało za grosze ABB) robiło ponadczasowe aparaty, te z abb są robione tak żeby przetrwały z 20 lat...

PS. te posty do kosza powinny trafić...

Posty na bocznice można wydzielić bo może być i ciekawy temat.

Możliwe, gdyby nie wojna a następnie komuna, ZWAR może byłby takim mniejszym ABB albo Siemensem. Założyciel, Pan Szpotański był w pewnym sensie wizjonerem, który widział rozwój firmy i jej produktów w bardzo nowoczesny sposób. Niestety komunistyczna nacjonalizacja, pogrzebała te wizje i po transformacji ustrojowej stało się to co z innymi polskimi zakładami po latach komuny....

System gra dobrze, albo nie....

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

no no....Panowie ,kable za 400 zł radzą sobie lepiej od kabli za 4000 zł i nie znajduja nabywców bo ci twierdzą że nie są firmowe hahahah a to dobre.A swoją drogą bardzo chętnie posłucham kabelka Arka 45.Tak się składa że mam firmowy ic ze srebra w cenie CGR [albedo versus,najnowsza wersja] i chetnie porównam z tym wspaniałym pogromcą drogich firmowych kabli.Pozdrawiam

Nie ma problemu...

A robią koledzy coaxiale? Z chęcią bym wypróbował.

Mam ...sztywny bo w rurce miedzianej ale dość plastyczny...

Możliwe, gdyby nie wojna a następnie komuna, ZWAR może byłby takim mniejszym ABB albo Siemensem.

Słyszałem że ZWAR był kiedyś drugą firmą na świecie od aparatów jak się domyślam nie przed wojną, ktoś z ABB kiedyś mówił że z Polakami zawsze był problem, bo Czesi czy Słowacy byli na nich skazani a u nas dla nich rynek był zamknięty :)

no to Panowie wrzućcie fotki.... ładnie proszę.

Cir ma niezłe i bardzo giętkie rury na podorędziu może się wypowie czy by się nadały na kabel. Mowie serio z tego materiału jeszcze nic nie przenikało do audio branży a to towar najwyższych lotów.

byłaby niezła sensacja ale droga

sama zewnetrzna powloka /izolacja ok 10 tys zł - musi byc z projektu NASA wytrzyma wszystko nawet utopienie w bagnie :) ale to tajny projekt climax wie prosze o dyskrecje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

byłaby niezła sensacja ale droga

sama zewnetrzna powloka /izolacja ok 10 tys zł - musi byc z projektu NASA wytrzyma wszystko nawet utopienie w bagnie :) ale to tajny projekt climax wie prosze o dyskrecje

Czyli krótko mówiąc niezła...rura!!

Żaden wstyd zostać audio kosmonautą... zaraz zaraz ale gdzie się podziały rury od kombinezonu........

i po kosmomałpie....udusił się biedak ale za to w domu kabel z ruro izolatorem.

Czy 17 tyś euro to cena oficjalna za nowego martona?

Johny u licha, skąd wytrzasnąłeś tę cenę ? A może euro

pomyliłeś z polską walutą ??????

Jedyna sztuka z dedykacja autora na licytacji pewnie miała by szansę osiągnąć taki pułap :)

Gdzie jest cennik z tym nowym "cacuszkiem" Martona. Na razie słyszałem kilka abstrakcyjnych cen ocierajacych się o granice absurdu (100kzł) i nijak nie wiadomo ile to ma kosztować?

Strony brak, kontaktu z firmą brak, dystrybutor?

Jedyna sztuka z dedykacja autora na licytacji pewnie miała by szansę osiągnąć taki pułap :)

Rafaello to oczywiste, każdy egzemplarz ma / powinien mieć / grawerowany podpis konstruktora a w tej cenie front i rączki z 24 karatowego złota lub platyny.

Johnego pogięło albo dalej biesiaduje z kolesiami od tygodnia....i delektują się Johnym Walkerem.

Gdzie jest cennik z tym nowym "cacuszkiem" Martona. Na razie słyszałem kilka abstrakcyjnych cen ocierajacych się o granice absurdu (100kzł) i nijak nie wiadomo ile to ma kosztować?

Strony brak, kontaktu z firmą brak, dystrybutor?

Szymon, nie odpisałeś na prive....

Załatwię Ci kontakt z Markiem....ale jest kolejka, naprawdę, też czekam .

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Rafaello to oczywiste, każdy egzemplarz ma / powinien mieć / grawerowany podpis konstruktora a w tej cenie front i rączki z 24 karatowego złota lub platyny.

1g 15karatowego złota = 89,50 zł (skup)

waga jednej czołówki, tej większej, to ok 5kg

Pomnóż!

na jakim świecie Ty żyjesz

Taką info dostałem od znajomego, który przytargał do Łodzi Germany. Zaraz tam pogięło i takie tam brzydkie inwektywy Magnepan. Nieładnie :-(

Więc jaka jest cena nowego Martona?

Taką info dostałem od znajomego, który przytargał do Łodzi Germany. Zaraz tam pogięło i takie tam brzydkie inwektywy Magnepan. Nieładnie :-(

Więc jaka jest cena nowego Martona?

Uniosłem się.Przepraszam i Pozdrawiam.

Życzę cierpliwości i wytrwałości. W stosownym czasie służę wiedzą. Na razie w spokoju pozwólmy Panu Markowi dokończyć swoje dzieło- najlepiej w spokoju i skupieniu.

Do nowego Martona nabrałem ogromnego szacunku. Poczekajmy gdyż produkt jest znamienity i należy mu się godne traktowanie.

Jeżeli będę mógł to oczywiście pomogę w kwestii odsłuchu , prezentacji, zapoznania się ze wzmacniaczem.

Bardzo proszę wszystkich o odrobinę cierpliwości a w dniu oficjalnej premiery , na którą sam czekam niecierpliwie wszystkie Panów wątpliwości staną się jasne.

czy watpliwosci moga stac sie jasne ?

watpliwosci mozna sie pozbyc , a jasne sie stana wszystkie niewiadome

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.