Skocz do zawartości
IGNORED

Top - loader i pewien eksperyment

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję posiadaczom odtwarzaczy z płytą ładowaną od góry, pewien eksperyment. Nie każdy odtwarzacz tego typu się do tego nadaje, jednakże większość raczej tak. Proponuję po włożeniu płyty, dołożenie kolejnej od góry i dopiero wówczas założenie docisku. Czekam na Wasze wrażenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/92123-top-loader-i-pewien-eksperyment/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Proponuję posiadaczom odtwarzaczy z płytą ładowaną od góry, pewien eksperyment. Nie każdy odtwarzacz tego typu się do tego nadaje, jednakże większość raczej tak. Proponuję po włożeniu płyty, dołożenie kolejnej od góry i dopiero wówczas założenie docisku. Czekam na Wasze wrażenia.

Miałem Electrocompanieta ze Spiderem - wiem o czym mówisz :)

Używam Spidera zamiast drugiej płytki,pisałem gdzieś,że to robi różnicę.

Jakie są Twoje spostrzeżenia?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Używam Spidera zamiast drugiej płytki,pisałem gdzieś,że to robi różnicę.

Jakie są Twoje spostrzeżenia?

Moje spostrzeżenia są takie, że już na pewno nie wyjmę tej drugiej płyty.

Moje spostrzeżenia są takie, że już na pewno nie wyjmę tej drugiej płyty.

To żeśmy się dużo dowiedzieli.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Na codzien uzywam plytki Holfi. Dodaje ona lepsze umiejscowienie instrumentow w przestrzeni oraz poprawia bas. Ostatnio kolega pozyczyl mi plytke FIM (carbon) ta dodala dynamiki i tez poprawila bas. Pierwsza bardziej pasuje do muzyki akustycznej druga np. Do rocka. Natomist ciekawie wypadlo polozenie FIM na CD a na gorze Holfi. Efekty obu plytek uzupelnily sie i skumulowaly. Warto sprobowac.

Kiedyś jak miałem u Siebie Nagrę CDC byłem lekko zdziwiony że ich krążek dociskowy do płyt nie centrował się dokładnie do osi (na takim małym stożku). w sumie niewielkie obroty bo od 200 do 500obr/minutę ale jednak niewyważona masa oddziaływuje na mechanikę.Nie podejrzewam jednak żeby znana ze świetnych mechanicznie magnetofonów Nagra wypuściła taki "bubel" Nie wiem czy to tylko zasługa tego krążka ale dźwięk był wyśmienity,bardzo analogowy i chciało się tylko wrzucać nowe płyty i słuchać i słuchać :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

eksperymet niezbyt nowy

na DIY jest gdzies temat tuningu talerzyka dociskowego czyli sedna problemu - z prawdziwymi patentami jak np wirujace kulki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

eksperymet niezbyt nowy

na DIY jest gdzies temat tuningu talerzyka dociskowego czyli sedna problemu - z prawdziwymi patentami jak np wirujace kulki

Marek Lacki z branży chłopak chwacki ogromnie błysnął

Dodatkowym dociskiem z płyty świeże dzwięki wycisnął)

Wic jest bardzo prosty tymi drganiami rozpraszamy wzbudzanie się drgań spowodowanych drganiami głowicy śledzącej co dla ucha (drgania głowicy) nie jest takie przyjemne.Te drgania modulują przez wszystkich ulubiony bit-perfect :)który jest zachowany ale zmodulowany. Tu się wyjaśnia pewna sprawa :). Oczywiście można by to policzyć w MES-ie ale na domowym kompie trwało by to z pół roku jak nie dłużej :)

Docisk stary temat, ale ciekawy i rzeczywiście wpływa, podobnie jak w gramofonie. Próbowałem kilka opcji i zostałem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ciekawy jest również lekki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co wyprawia docisk w gramofonie to juz jeden z forumowiczów wrzucił w analogu w postaci wymiernego testu,proponuje przeczytac

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sprobowalem i za bardzo nie slysze roznic... powody widze 3:

- jestem gluchy i d... ze mnie nie audiofil

- mam cd CECa ktory sam w sobie ma bardzo ciezki docisk i dodanie plytki niewiele wnosi

- jedno i drugie

no i napęd paskowy który robi to samo co niewyważony krążek.

Wszystkie drogi prowadza do Rzymu :)

Ze słuchem wszystko u Ciebie w porządku ale jak by Ci się CEC zaczął przesuwać to stanowczo przesadziłeś z tym krążkiem ;)

W moim napędzie można sprężyną wyregulować siłę docisku, ale to napęd z tacką i nie łyka "kanapek". Dźwięk się zmienia, ale jak się przesadzi, to nic nie słychać. :) Najwięcej i tak wniosło dorobienie sztywnych nóżek i postawienie sprzętu na polerowanym granicie. Poza tym - zwiększanie masy wirującej nie jest jednoznacznie mądre, gdyż prędkość wirowania płyty CD nie jest stała, tzn. stała jest prędkość liniowa, a nie kątowa jak w gramofonie. Stąd podlega stałej regulacji, a im większa masa, tym bardziej musi się napocić silnik i serwo.

Te zabawy przypominają mi czasy ATARI 65XE, którego posiadaczem jestem pewnie z 20 lat. W tamtych czasach programy/gry wczytywało się się z taśmy magnetofonowej. Ile się nakombinowałem, żeby niektóre gry wyczytać. Stawiałem magnetofon na rożnych stolikach, poduszkach, trzymałem w rękach. Czasem odprawiałem różne tańce po pokoju, przypominające Afrykańczyków usiłujących wywołać deszcz. Czasem było lepiej, czasem gorzej.

Dziś dalej widzę niektórzy mają tendencje do masochizmu. Zamiast użyć jakiegoś w miarę niezawodnego medium typu hdd, używają jakiś podstawek, podpasek i innych czarów-marów.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

W moim napędzie można sprężyną wyregulować siłę docisku, ale to napęd z tacką i nie łyka "kanapek". Dźwięk się zmienia, ale jak się przesadzi, to nic nie słychać. :) Najwięcej i tak wniosło dorobienie sztywnych nóżek i postawienie sprzętu na polerowanym granicie. Poza tym - zwiększanie masy wirującej nie jest jednoznacznie mądre, gdyż prędkość wirowania płyty CD nie jest stała, tzn. stała jest prędkość liniowa, a nie kątowa jak w gramofonie. Stąd podlega stałej regulacji, a im większa masa, tym bardziej musi się napocić silnik i serwo.

Ależ masa obudowy napędu jest bardzo ważna tylko to co się wkłada do chasis jest po prostu za lekkie i wibracje samej głowicy lasera dają w kość modulując wychodzący sygnał cyfrowy (niektórzy stosowali rozwiazania rodem z gramofonu żeby zapobiec fluterowi).Przy lekkim napędzie danie niekoniecznie ciężkiego ale niewyważonego krążka bo jak zauważyłeś przeszkadza zmiana prędkości na serwo powoduje inną wypadkową drgań własnych głowicy i obudowy; powoduje redukcje wychwytywanej przez ucho modulacji.

Poradził sobie doskonale z tym pan Waszczyszyn dając dobry napęd CD i w brew zaleceniom producenta usztywnił to bezpośrednio! (a nie jak Ty pod obudowę całego urządzenia). Efekt jak słychać też jest OK tak ze rożne drogi prowadza do celu :)

Mechanizm w moim odtwarzaczu jest wmontowany na sztywno. Technics martwy stoi w kącie - tak gwoli ścisłości, jeśli o nim myślałeś. Ponadto porównywałem napęd Waszczyszyna na tym samym DACu z tym moim, nawet jeszcze zanim dostał docelowe nóżki, choć już wtedy był usztywniony. CD Ancient Audio to był akurat taki bez granitu w konstrukcji. Kolega takie coś miał, top loader, ale poszedł do ludzi i ma to co ja teraz. Tam nawet płytki drukowane wisiały na pasach, a napęd siedział w obudowie z MDFu.

Kolega takie coś miał, top loader, ale poszedł do ludzi i ma to co ja teraz. Tam nawet płytki drukowane wisiały na pasach, a napęd siedział w obudowie z MDFu.

Płytki wisiały na pasach bo były izolowane od fali akustycznej przenoszącej się przez obudowę do środka. MDF to bardzo wdzieczny akustycznie materiał; ile to gramofonów wystrugano w nim :)

Jest na falę akustyczna banalny prosty sposób dać źródło CD do innego izolowanego pomieszczenia a sygnał puścić po "niewrażliwych" XLR-ach no ale kto zrezygnuje z wygody :)

• 3 miesiące później...

Trochę odgrzeję...

Filip CD960 w niedziele odmówił mi grania. Przyszło pogodzić się z Marantzem SA7001do czasu diagnozy i ewentualnej. I życie z muzyki uciekło jakoś :). No trzeba było na szybko coś wymyśleć bo tak słuchać długo się nie da. Ryzyk fizyk i kładę kanapkę z dwóch płytek na tacce Marantza. Pomielił pomarudził i przyjął :). Różnica jeszcze większa niż na 960'tce. Choć końcowy dźwięk oczywiście nie będzie lepszy. Marantz ma swoje wady. Wiadomo 960'tka ma lepiej dopracowany napęd to i zysk mniejszy. Wniosek? Wygląda na to, że im gorszy napęd tym więcej można takim sposobem zyskać. Przestrzegam, jak już ryzykujesz wkładanie drugiej płytki, to niech to będzie jakaś DVD-R najlepiej. Próby wkładania jako tej drugiej do szuflady oryginalnie tłoczonych CD mogą przyprawić o zawał jeżeli nie o uszkodzenie napędu. Drugie ostrzeżenie. Najlepiej aby tą odsłuchową była też nie tłoczona a CD-R (przynajmniej w M-tz 7001) bo rzadko która nie przyprawi o zawał nawet z tą DVD-R na wierzchu. Mam swoją teorię na ten temat ale mniejsza o to. W Filip gładko przyjmował dowolne oryginały ale tylko z DVD-R jako dociążeniem.

PS. Filip zdiagnozowany i na chodzie nawet już. ufff.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

- W MBLu 1531 taki zabieg psuje dźwięk bardzo słyszalnie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.