Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał stereo DVD-Audio

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Czy playery BD/SACD/DVD-A podając im płytę DVD-Audio wypluwają na wyjściu cyfrowym sygnał DVD Audio stereo?

-który można przekazać na DAC obsługujący 24/192? i

- uzyskać poprzez taki dac jeszcze lepsze brzmienie niż z wyjść analogowych playera?

https://www.audiostereo.pl/topic/92140-sygna%C5%82-stereo-dvd-audio/

Czy playery BD/SACD/DVD-A podając im płytę DVD-Audio wypluwają na wyjściu cyfrowym sygnał DVD Audio stereo?

-który można przekazać na DAC obsługujący 24/192? i

- uzyskać poprzez taki dac jeszcze lepsze brzmienie niż z wyjść analogowych playera?

Jasne że tak tylko trzeba sprawdzic w instrukcji jakie jest maksymalne próbkowanie i ustawić w menu, sporo modeli daje maks 24/96 na wyjściu cyfrowym. Podczas odczytu płyt SACD czy SACD-R mamy tylko sygnał analogowy chyba że zastosujemy dodatkowy moduł przetwarzajacy DSD do PCM jak np Vanity i wtedy otrzymujemy na wyjsciu cyfrowym 24/88.2 lub 24/176.4 w zależności od ustawień zworek.

Kolego,ja pytam o DVD-A. Z tego,co dotąd się dowiedziałem,nie jest to możliwe dla sygnału SACD,ponieważ jest to zupełnie inny format niż CD i DCD-A.

Podczas odczytu DVD-Audio zawsze masz sygnał cyfrowy na wyjściu jeśli tylko wyjście jest włączone w menu a parametry takie jak ustawisz sobie w menu i jakie dany model pozwala.

Widze że SACD cie nie interesuje, tak tylko dopisałem ze na SACD też da się dostać sygnał cyfrowy ale ingerując w odtwarzacz bo o tym fakcie prawie nikt nie wie.

O SACD póżniej. Ciesżę się,że potwierdzasz moje przypuszczenia co do DVD-A. Mogę więc traktując taki player jako napęd DVD-A, polepszyć sygnał poprzez DAC obsługujący 24/96 lub 24/192. Dalej, takie kombo obsłuży gęste pliki ściągane np z HDTracks i nagrywane na dyski DVD-Audio.Czy tak?

Może i ja podłączę się pod temat .

Mam DVD Blu-ray ,odtwarzam płytę SACD ,sygnał cyfrowy wychodzi po HDMI ,czy mogę podłączyć kablem HDMI do laptopa z takim wejściem i nagrać go na HD ?

Na jednym z brytyjskich forum zdania są podzielone - jedni twierdzą,że max 48khz, inni tiwerdzą,że np Cambridge 650 lub 99 daje 24/192,kwestia ustawień menu.A to podobno jest złamaniem licencji SACD/DVD Audio. Trzeba chyba sprawdzić samemu. Albo dealerzy jak np Q21 się wypowiedzą ?

,czy mogę podłączyć kablem HDMI do laptopa z takim wejściem i nagrać go na HD ?

Posiadasz laptop w wejsciem HDMI ???? w zyciu takiego nie widzialem. podobno sa jakies egzotyczne modele z wejsciem HDMI ale tylko na matryce

Mam DVD Oppo z 2 wyjściami HDMI ,mam kabel HDMI ,kompa konkretnie laptopa z HDMI widziałem u kolegi ,rozeznaję sytuację bo za 2 miesiące zmieniam laptopa i zastanawiam się czy warto z tym HDMI :-)

Wszedłem na Alledrogo wrzuciłem w wyszukiwarkę słowo HDMI w opisie laptopów i wyświetliło mi się parę tysięcy rekordów.

HDMI w laptopie,to żadna nowinka ani egzotyka,już od jakiegoś czasu są w laptopach,ja mam HP Pavilion dv6000 z takim gniazdem,a mam go już chyba ze 3 lata.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Wszedłem na Alledrogo wrzuciłem w wyszukiwarkę słowo HDMI w opisie laptopów i wyświetliło mi się parę tysięcy rekordów.

to wybierz losowo pare sztuk i sprawdz, ktory ma wejscie HDMI. ja widze tam tylko wyjscia HDMI

Tak zgadza się mój błąd,jest to gniazdo wyjściowe,anie wejsciowe

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Czy ja gdzieś napisałem ,że jest to wejście /wyjście HDMI ,napisałem gniazdo HDMI a szczegółów na ten temat jako niespecjalnie znający się na komputerach chciałem dowiedzieć się od fachowców.

Liczyłem w swojej naiwności ,że będę mógł sobie zripować kilkadziesiąt własnych płyt SACD /oraz kolegów/ na HD :-)

Kolega przy pomocy tego laptopa /gniazdo HDMI/ oglądał film blu-ray na plażmie Panasa 3D .

Kolega przy pomocy tego laptopa /gniazdo HDMI/ oglądał film blu-ray na plażmie Panasa 3D .

No tak, tylko że to jest wYjście, a nie wEjscie (sam tez mam takie w laptopie, z którego w tej chwili piszę) :) Zripować płyt SACD się nie da, a oglądac filmy - jak najbardziej.

<><

No tak, tylko że to jest wYjście, a nie wEjscie (sam tez mam takie w laptopie, z którego w tej chwili piszę) :) Zripować płyt SACD się nie da, a oglądac filmy - jak najbardziej.

dokładnie, jedyny znany mi sposób zripowania płyty SACD to przy pomocy konsoli PS3 i Sacdrippera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ja gdzieś napisałem ,że jest to wejście /wyjście HDMI ,napisałem gniazdo HDMI a szczegółów na ten temat jako niespecjalnie znający się na komputerach chciałem dowiedzieć się od fachowców.

owszem w pierwszym wpisie uzyles slowa "wejscie" i opisales sposob uzycia, ktory ewidentnie wskazuje na to ze potrzebne jest wejscie HDMI. Nie jestem fachowcem ani od PC ani od sprzetu audio :) Na szczescie mamy forum i kazdy moze tu znalezc wiele cennych informacji albo zadac pytanie.

pozdrawiam

dokładnie, jedyny znany mi sposób zripowania płyty SACD to przy pomocy konsoli PS3 i Sacdrippera

Ukryta Zawartość

czy kto próbował zgrywać SACD na dysk programem Korg Audiogate?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy kto próbował zgrywać SACD na dysk programem Korg Audiogate?

Ukryta Zawartość

Włożyłem do napędu hybrydę korg-audiogate wczytał tylko tą warstwę cd 16 bit.Typowej SACD nie mam,więc nie sprawdzę,ale pewnie nie pójdzie.Może ktoś inny sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Gdyby to było możliwe to niepotrzebna by była cała ta zabawa z Playstation. Na PC nie odtworzymy ani fizycznej SACD ani nawet kopii SACD-R którą minutę wcześniej wypaliliśmy na tym samym PC. Podobnie jest na Playstation którym płytę SACD zgramy ale już jej kopi nie odtworzymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.