Skocz do zawartości
IGNORED

Czym jest wiara chrześcijańska?

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Uważam, że wątek "Czym jest Kościół katolicki?" jest tak sprostytuowany, że nie warto poświęcić mu czasu.

Myślę, że chrześcijanie, zamiast się przekrzykiwać z innowiercami i bluźniercami, powinni pisać tutaj.

Zbanuję każdego, który obrazi Jezusa Chrystusa, w którego wierzę.

strachem przed swiatem i zyciem.A jezusek mial byc na to lekarstwem.

ma to cós wspolnego z wojna krzyzowa..... czy mordowaniem inkow?

kazdy wontek, w tym ten, umozliwia doskonale prostytuowanie sie tylko w swoim towarzystwie.Powiem wiecej ze taki wlasnie...bardziejTaki generalnie....samogwałt czy onanizm...Cós tak.Tak wiec wasc, do dzieła.Pałe w dłon.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Dajcie nam spokój - nie przeszkadzamy Wam. Istniejemy od 2000 lat. Nie jesteśmy agresywni.

Dajcie, tylko nam spokój.

Muls - wiesz, że mogę Cię wy***ać jednym klapsem, z tego wątku?

Po co, jako pierwszy postowicz, narobiłeś takiego smrodu?

Poco się tak miąchasz? Po co jesteś agresywny? - Jeden mój ruch i znikasz z wątku - zdajesz sobie z tego sprawę.

Nie po to założyłem ten topic, tylko by przeciwstawić się opluwaniu katolików w tym kraju.

Muls - wyjeżdza.

Debil.

strachem przed swiatem i zyciem.A nawet przerazeniem.A jezusek mial byc na to lekarstwem.

kazdy wontek, w tym ten, umozliwia doskonale prostytuowanie sie tylko w swoim towarzystwie.Powiem wiecej ze taki wlasnie...bardziejTaki generalnie....samogwałt czy onanizm...Cós tak.Tak wiec wasc, do dzieła.Pałe w dłon.

Jesli sie stawia kapliczke kolo plota, to kazdy moze ja ..obsikac.Nawet pies.

ale ty skynek odwagom osobistom i wdziekiem bierz to na klate.Pan bog ci to wynagrodzi.

Czym jest wiara chrzescijańska? Wiara w naukę Jezusa Chrystusa - miłośc bliźniego przede wszystkim.

Zasmuca mnie na pewno podział chrzescijan na setki kościołów i zborów wyznaniowych, jak i wiele niepokojących zjawisk w Kosciele Katolickim (o. Rydzyk itp). Sam na pewno czuję się przede wszystkim chrześcijaninem, zas dopiero potem katolikiem - jestem w Kościele Katolickim niejako z przyczyn tradycyjnych, z przekonania na pewno bliżej mi do Kościołów Wschodu - prawosławie, obrządek ormiański itp. - bliżej pierwszych chrzescijan.

<><

Jedną z kilku głównych przyczyn, która definitywnie przypieczętowała rozłam w Kościele na Wschód i Rzym, było niepogodzenie się Kościoła Wschodniego odnośnie dopuszczania w Kościele Rzymskim śpiewania "alleluja" podczas Wielkiego Postu.

Zobaczcie jak drobiazgi potrafią skonfliktować dwie strony wyznające tą samą wiarę w tego samego Boga.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 21 Lutego 2012 - wulgaryzmy
Ukryte przez Fr@ntz, 21 Lutego 2012 - wulgaryzmy

Uważam, że wątek "Czym jest Kościół katolicki?" jest tak sprostytuowany, że nie warto poświęcić mu czasu.

Myślę, że chrześcijanie, zamiast się przekrzykiwać z innowiercami i bluźniercami, powinni pisać tutaj.

Zbanuję każdego, który obrazi Jezusa Chrystusa, w którego wierzę.

Wiara w Boga,a chrześcijaństwo,a jeszcze katolicyzm,a życie w praktyce to drogi autorze watku dość odmienne historie.

Wiarę ma się w sobie i zazwyczaj wynosi się ją z domu,kultywując i trza ją zrozumieć,a tu baranków bożych mnóstwo-choć niektórzy ludzie robią to często na pokaz.

Ludzie ogólnie coraz bardziej dziczeją,mają bardzo rozpasane swoje myśli,a potem czyny....i mamy co mamy.Niektórzy sa po prostu nie do zaakceptowania w społeczeństwie.

Coraz wiecej na tym świecie pojebusów w stylu-poseł Biedroń,posłanka Grodzka,celebryta Jacyków,jakiś wynaturzony Negral,pojebana Doda,aktoreczka Foremniak.....itp,itd.

Przykłady można mnozyć bez końca,bo tego patałajstwa i tej szumowiny nalęgło się ostatnio co niemiara.

Tylko jak juz kiedyś wspomniałem dwie rzeczy są przymusowe na tym Bożym swiecie........SRANIE I SMIERĆ.

Jak w obliczu tej drugiej zachowają się Ci Boży popaprańcy....jak stwórcy spojrza w twarz?

Podobno juz teraz diabły się nie wyrabiają z przerobem-tyle tego towaru się smaży))

Chyba Ci co nie wierzą poznali kilkanaście gier komputerowych w to wierzą-to jest taki socjalizm umysłowy!!

ps. Wierzcie w Boga-lecz w nie wierzcie w księży...wielu z nich to także popaprańcy.

Dajcie nam spokój - nie przeszkadzamy Wam.[...] Nie jesteśmy agresywni.

Zdecydowanie :)))

Kilka tekstów źródłowych współczesnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu przykład historyczny - jak to miłujący pokój katolicy sprowokowali jedną z najkrwawszych wojen renesansowej Europy - wojnę trzydziestoletnią:

Mimo pokoju w Augsburgu zawartego w 1555 Habsburgowie dążyli do powstrzymania postępów reformacji w Niemczech, jak również do umocnienia władzy cesarskiej i politycznej jedności Rzeszy oraz wspierali wysiłki kontrreformacyjne Kościoła i swoich katolickich wasali. Protestanci, w odpowiedzi na akty naruszania prawa, jakich kilkakrotnie dopuścili się cesarze, założyli w 1608 roku tzw. Unię Protestancką zwaną też Unią Ewangelicką, która miała reprezentować ich interesy w sejmie Rzeszy. Pretekstem do jej zawiązania były wydarzenia związane ze sprawą miasta Donauwörth. Unii przewodził palatyn reński, Fryderyk V. Protestanci zaczęli szukać sprzymierzeńców w państwach wrogo nastawionych do potężnego rodu Habsburgów.

Rzesza Niemiecka w XVII wieku stanowiła konglomerat kilkuset księstw, hrabstw, biskupstw i miast. Była także zróżnicowana pod względem religijnym oraz etnicznym. W Królestwie Czeskim, Saksonii, na Śląsku i księstwach północnych dominowały wyznania protestanckie, zaś Bawaria, Austria i liczne inne, zwłaszcza południowe, księstwa były katolickie. Księstwa protestanckie zorganizowane były w Unii Ewangelickiej, którą kierował elektor-hrabia Palatynatu, a państewka katolickie stworzyły w 1609 roku Ligę Katolicką, pod przewodnictwem Maksymiliana I, księcia Bawarii.

Panujący w Rzeszy cesarze z dynastii Habsburgów wierni byli ortodoksji katolickiej i w ramach polityki kontrreformacji prześladowali protestantów. Z kolej w państwach protestanckich dochodziło do prześladowanie katolików. Tymczasem obrona wolności religijnej stała się dla ich poddanych, tak samo jak dla książąt Rzeszy, pretekstem do poszerzania zakresu swobód i ograniczania cesarskiej kontroli. Na tym tle doszło w 1609 roku do potwierdzenia zupełnej wolności religijnej w Czechach przez cesarza Rudolfa II (List majestatyczny). To oznacza nie tylko dla szlachty, ale też dla poddanych. Nowy cesarz Maciej, nie dotrzymywał wolności i dlatego doszło 23 maja 1618 w Pradze do ostrego konfliktu i kłótni w zamku królewskim na Hradczanach, w trakcie której protestanccy parlamentarzyści czescy wyrzucili przez okno katolickich przedstawicieli cesarskich (defenestracja praska). Stało się to bezpośrednią przyczyną wojny pomiędzy stanami czeskimi a nowo wybranym królem Ferdynandem II, która następnie rozprzestrzeniła się na całą Rzeszę i stała się wojną między Unią Protestancką a Ligą Katolicką.

Jak wiesz, do chrześcijaństwa jako takiego sam się - jako luteranin - przyznaję, aczkolwiek bezwzględnie agresywny i wojujący katolicyzm wręcz mnie brzydzi. Między innymi dlatego pojawiła się Reformacja, że część środowisk kościelnych miała już dość totalitarnych zapędów Kościoła Rzymskiego.

Potraktuj to jako głos polemiczny, a nie atak - bo wbrew pozorom wiele jest kwestii do przedyskutowania w tej materii.

Pax vobiscum :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

strachem przed swiatem i zyciem.A jezusek mial byc na to lekarstwem.

Muls. To w co wierzysz a w co nie, to jak się zapatrujesz na pewne sprawy, innych - to wszystko Twoja prywatna sprawa. Masz prawo mieć odrębne zdanie i nawet to czasem zamanifestować. Sprzeciw budzi jedynie forma jaką temu wszystkiemu nadajesz. Forma, która sprawia, że człowiek zastanawia się czy aby z Tobą jest wszystko w porządku.

Zdecydowanie :)))

Kilka tekstów źródłowych współczesnych:

A tu przykład historyczny - jak to miłujący pokój katolicy sprowokowali jedną z najkrwawszych wojen renesansowej Europy - wojnę trzydziestoletnią:

Jak wiesz, do chrześcijaństwa jako takiego sam się - jako luteranin - przyznaję, aczkolwiek bezwzględnie agresywny i wojujący katolicyzm wręcz mnie brzydzi. Między innymi dlatego pojawiła się Reformacja, że część środowisk kościelnych miała już dość totalitarnych zapędów Kościoła Rzymskiego.

Potraktuj to jako głos polemiczny, a nie atak - bo wbrew pozorom wiele jest kwestii do przedyskutowania w tej materii.

Pax vobiscum :)

Protestanci z równą mocą i zaciekłością tępili "innych". Tu akurat różnicy nie było. Jest dużo materiałów na ten temat. Należy wreszcie przestać myśleć wyłącznie jednostronnie.

[...]

Protestanci z równą mocą i zaciekłością tępili "innych". Tu akurat różnicy nie było. Jest dużo materiałów na ten temat. Należy wreszcie przestać myśleć wyłącznie jednostronnie.

W większości przypadków działali w samoobronie (wojna trzydziestoletnia jest tu doskonałym przykładem). Nawet w naszej polskiej historii (o czym się wstydliwie raczej nie wspomina) tzw. najazd szwedzki zaistniał dlatego, że protestancka część polskiej magnaterii i szlachty gnębiona przez kontrreformację zwróciła się do króla Szwecji o pomoc. A że niestety Karol Gustaw miał swoje plany polityczne i z lekka imperialne zapędy, sytuacja szybko wymknęła się spod kontroli i poskutkowała długą i krwawą wojną.

Jeśli rzetelnie prześledzisz historię, agresorem były zwykle państwa katolickie -w okresie XVII - koniec XVIII wieku przede wszystkim Francja i Hiszpania inspirowana często przez Watykan. Najwięcej o tym historycznej literaturze niemieckiej, np.:

Hartung, Fritz, Deutsche Geschichte im Zeitalter der Reformation, Gegenreformation und des 30-jährigen Kriegs, 1971
,
Ranke, Leopold von, Deutsche Geschichte im Zeitalter der Reformation, 6 Bde., hg. von Paul Joachimsen, 1925 - 26
,
Kohler A., Lutz H., Reformation und Gegenreformation, 2002
,

także anglojęzycznej, np:

Greengrass, Mark. The European Reformation 1500-1618. Longman, 1998.

i wiele innych.

W przypadku niegrzecznych pań byli nawet "równiejsi"... :

Ukryta Zawartość

"Jak pokazał casus protestantyzmu, nawet znacznie łagodniejsze doktryny odstępstwa od katolicyzmu prowadziły do tragedii. Nie bez powodu histeria polowań na czarownice wybuchła w drugiej połowie XVI wieku a około 90% jej ofiar zginęło w krajach protestanckich. Nie bez powodu też zaraz po powstaniu protestantyzmu wybuchała wojna 30-letnia, w wyniku której śmierć poniosła 1/3 ludności Rzeszy Niemieckiej (obejmującej wówczas Niemcy, Austrię, Czechy, Północne Włochy, Niderlandy, Alzację i Lotaryngię). Oceniając w tym kontekście charakter katolickich szykan, zwłaszcza tych inkwizycyjnych, należy stwierdzić, że ich skala jest tak niewielka w stosunku do wielkości obszaru, nad którym władali katolicy i czasu trwania ich rządów, że były w pełni uzasadnione. Przejdźmy jednak do nich samych. Czy inkwizycja, nawet walcząc z zamachem na prawo i państwo, nie była instytucją brutalnie prześladującą innowierców?"

Ukryta Zawartość

W przypadku niegrzecznych pań byli nawet "równiejsi"... :

Ukryta Zawartość

[...]

Aczkolwiek "mądrości" zamieszczane na portalach salonu24 z obiektywizmem nie mają nic wspólnego. Dziwię się, że uznając taką np. GW za propagandowego szmatławca powołujesz się na portal, który jest taki sam, tylko światopoglądowo w drugą stronę.

O ile dobrze rozumiem, kol. Skynyrd ma nadzieję na dyskusję o sensownym poziomie merytorycznym.

Ukryta Zawartość

Każdy władca jakiegokolwiek kraju kierował się w swoim postępowaniu wyłącznie chęcią uzyskania, odzyskania lub poszerzenia swojej władzy bez względu jakiego wyznania by nie był. W szesnastym wielku katolicka Francja wielokrotnie sprzymierzała się z krajami/książętami protestanckimi jeśli tego wymagała polityka korzyści tego pierwszego.

Dajcie nam spokój - nie przeszkadzamy Wam. Istniejemy od 2000 lat. Nie jesteśmy agresywni.

Dajcie, tylko nam spokój.

Muls - wiesz, że mogę Cię wy***ać jednym klapsem, z tego wątku?

Arbuzowe pojmowanie wiary chrześcijańskiej.

Każdy władca jakiegokolwiek kraju kierował się w swoim postępowaniu wyłącznie chęcią uzyskania, odzyskania lub poszerzenia swojej władzy bez względu jakiego wyznania by nie był. W szesnastym wielku katolicka Francja wielokrotnie sprzymierzała się z krajami/książętami protestanckimi jeśli tego wymagała polityka korzyści tego pierwszego.

Dokładnie takie to były czasy i tyle. W ówczesnych Włoszech głównym elementem krajobrazu była wysoka dzwonnica z której bacznie doglądano czy książe sąsiad z kondotierami znów nie nadciąga- permanentnie wojowano. Taki to już był ten feudalny testosteron.

Mr Argus salon24 przynajmniej nie mgli polityczną poprawnością a teksty, jak ten zacytowany, ma wielce wyrafinowane.

Każdy władca jakiegokolwiek kraju kierował się w swoim postępowaniu wyłącznie chęcią uzyskania, odzyskania lub poszerzenia swojej władzy bez względu jakiego wyznania by nie był. [...]

Politycznie rzeczywiście obowiązywało wówczas swoiste "prawo buszu", aczkolwiek wiele zawinił watykan, dążąc do politycznej dominacji w Europie poprzez popychanie katolickich władców do agresji na sąsiadów. Nie wspominając już o wielu bezpośrednich intrygach papieży - szczególnie w okresie XIV-XVI w., kiedy to trwała niemal otwarta walka pomiędzy papiestwem a cesarstwem o dominację na kontynencie.

Niezła analiza tu:

P. C. Empire, T.A. Murchy (ed.), "Papal Primacy and the Universal Church", in: Lutherans and Catholics in dialogue, 5, Minneapolis, 1976.
,

C. Mirbt and K. Aland, Quellen zur Geschichte des Papsttums und des romischen Katholizismus. NCE, X, 951-70
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Argus - nie piszę o katolikach, jako idealnych - natomiast wkurza mnie bicie jak w bęben.

Być może moje posty były antychrześcijańskie, ale powodowane emocjami.

Nie mniej tręd zapoczątkowany w 1989 jest wyraźnie skierowany, przeciw katolickiemu wyznaniu wiary.

Ciekawe dlaczego :)?

ps. - oczywiście nikogo nie zbanuję w tym wątku.

Nawet nie wiem jak mógłbym to zrobić.

Nie rozumiem, dlaczego wiara w Chrystusa, powoduje tyle złej krwi?

Mnie nie przeszkadzają np. Muzułmanie czy Żydzi - każdy modli się do kogo innego.

Czym jest wiara chrzescijańska? Wiara w naukę Jezusa Chrystusa - miłośc bliźniego przede wszystkim.

Zasmuca mnie na pewno podział chrzescijan na setki kościołów i zborów wyznaniowych, jak i wiele niepokojących zjawisk w Kosciele Katolickim (o. Rydzyk itp). Sam na pewno czuję się przede wszystkim chrześcijaninem, zas dopiero potem katolikiem - jestem w Kościele Katolickim niejako z przyczyn tradycyjnych, z przekonania na pewno bliżej mi do Kościołów Wschodu - prawosławie, obrządek ormiański itp. - bliżej pierwszych chrzescijan.

Podpisuję się pod wpisem kolegi.

Jednocześnie nieco inaczej traktuję, choć bardzo podobnie, to co kolega napisał.

Otóż dla mnie sednem nie jest tylko wiara w naukę Jezusa a stosowanie Jego nauki w życiu.

Choćby stosowanie w praktyce takiej prostej rzeczy: Tak to tak, nie to nie. (Nie będziesz dawać fałszywego świadectwa...)

W innym przypadku jest to udawanie wiary.

Czym jest wiara chrześcijańska? Taką samą bujdą jak każda inna wiara.W imię tej bujdy mordowano,zastraszano i rozszerzano swoje wpływy.Do dziś co niektórzy żyją w strachu przed sprawiedliwym i miłosiernym bożkiem oraz karą za grzechy czyli piekłem.2000 kłamstwo nie można nazwać prawdą tylko dlatego,że przetrwało tak długo.Dlaczego to trwa tak długo?Pranie mózgów już od dziecka, tradycja i wreszcie wygoda niemyślenia na te tematy części społeczeństwa robi swoje.Nie ma powodu do dumy, a wprost przeciwnie to jest żenujący spadek,zabobon i okłamywanie samego siebie.Gdybyśmy żyli w innej części świata z innym bożkiem też byłoby nam fajnie i tamten byłby jedyny i prawdziwy.Nie wszystkim jednak te pierdoły są potrzebne do życia.W Polsce czuję się jak mieszkaniec Korei Północnej.

Paul mógłbyś nie zaniżać poziomu swoimi prostodusznymi podskakiewiczowskimi manifestami? ;-)

Za to w Korei Północnej jest idealny ateizm, jak ci się Polska katolicka nie podoba to spierdajaj do Korei, tam nie ma tego Boga, który tak ci zawadza choć do kościoła nie chodzisz:

Ukryta Zawartość

1.Co was to tak obchodzi ten kościół skoro jakby nie wprost deklarujecie ateizm- obojętność religijną, chyba skrajne dewotki tak zaciekle się nie przejmują kościołem jak wy.

2.Czy takie kultywowanie w sobie złości i pretensji (nie wiedzieć o co- matkę wam w KK zabili?) nie męczy was po prostu.

3.Co to wam daje to zawzięte drapanie się tam gdzie nie powinno swędzieć?

Wstręt we mnie budzi wasze- namolnie permanentne zwątrobiałe wybiórcze- antykościelne malkontenctwo - jak u jakiś przegranych staruchów- błeeee... (nie mające nic wspólnego z obiektywną "krytyką").

Ukryta Zawartość

skynyrd

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,że wieloma swoimi wpisami pełnymi agresji i nienawości sam obrażasz Jezusa.Czyli powinieneś sam się zbanować!

A[...]

Nie mniej tręd zapoczątkowany w 1989 jest wyraźnie skierowany, przeciw katolickiemu wyznaniu wiary.

Ciekawe dlaczego :)?

[...]

Nie rozumiem, dlaczego wiara w Chrystusa, powoduje tyle złej krwi?

Mnie nie przeszkadzają np. Muzułmanie czy Żydzi - każdy modli się do kogo innego.

IMO polski kościół katolicki podstawił się pod pręgierz niejako na własne życzenie. Zaczęło się od 1990 roku, kiedy to solidarnościowi politycy opcji fundamentalnie katolickiej chcieli zaprowadzić ideały Wielkiej Polski Katolickiej - czyli w istocie państwa wyznaniowego *) (co stało się dość zaawansowane za rządów olszewskiego). Polacy, mając dość totalitaryzmu czerwonych przestraszyli się wizji totalitaryzmu katolickiego. Później niesławna procedura wprowadzenia konkordatu (w zasadzie nieprawnie) u schyłku rzadów suchockiej (który wtedy miał prawo jedynie administrować) dodatkowo wkurzyła część obywateli.

Sama hierarcha kościelna "jadąc" na osobie JP II ideologizowała wtedy wszystko, co się da. Też nie spotkało się to ze szczególną sympatią w większości środowisk, poza skrajnie prawicowymi.

Ostatnim gwoździem do trumny stały się materialne zapędy kościoła (jako instytucji, a także personalnie hierarchów i co obrotniejszych niższych funkcjonariuszy) - co w czasach ostrego zaciskania pasa wkurzało biedniejących ludzi patrzących na wielkopańskie luksusy kościelnych dostojników i wielu proboszczów.

Nie pomogło też zezwolenie dyrektorowi grzybkowi na taką, a nie inną linię programową jego mediów - kołtuńskich i ksenofobicznych.

A w tej chwili wiele złej krwi robi ujawnienie kościelnych przekrętów związanych z odzyskiwaniem utraconego mienia. Ostatnie doniesienia pokontrolne ujawiniły czarno na białym wiele nieuczciwości ze strony kościelnej w tym względzie.

No i masa krytyczna została przekroczona - co poskutkowało ostro rosnącym antyklerykalizmem. C'est la vie ...

*) jako ciekawostkę podam mało znane próby "skatolicyzowania" polskiej oświaty za rządów olszewskiego, które poznałem z autopsji. Otóż ówczesny min. edukacji - A. Stelmachowski planował dokonać "ideologicznej lustracji" kadry nauczającej - od szkół podstawowych po uczelnie wyższe - która miała poskutkować odsunięciem od nauczania osób bez potwierdzonego katolickiego światopoglądu. Info dostałem wtedy od kolegi, pracującego ówcześnie w MEN, który ostrzegał mnie przed potencjalną utratą pracy. Wpadł mu wtedy w ręce projekt odnośnych rozporządzeń i wzbudził zrozumiały niepokój. Po upadku rządu olszewskiego sprawę wstydliwie zamieciono pod dywan. W mediach jakiś czas potem wspomniał o tym bodajże A. Celiński w jakiejś audycji o przyszłości oświaty.

Było blisko .......

Paul mógłbyś nie zaniżać poziomu swoimi prostodusznymi podskakiewiczowskimi manifestami? ;-)

Poziom to Ty zaniżasz swoimi wielkodusznymi, obłudnymi, zakłamanymi wpisami z klapkami na oczach i watą w uszach.

Za to w Korei Północnej jest idealny ateizm, jak ci się Polska katolicka nie podoba to spierdajaj do Korei, tam nie ma tego Boga, który tak ci zawadza choć do kościoła nie chodzisz

Już przeszedłeś wszelkie szczyty głupizny.W pierwszej wersji napisałeś,że Korei Północnej jest idealny reżim.Pięknie.Skąd Ty możesz wiedzieć łgarzu czy ja do kościółka nie chodzę?

Otóż dla mnie sednem nie jest tylko wiara w naukę Jezusa a stosowanie Jego nauki w życiu.

Jak najbardziej, aczkolwiek to bardzo trudne w praktyce :)

Czym jest wiara chrześcijańska? Taką samą bujdą jak każda inna wiara.

A nie wiesz, że istnienie i działalność 2000 lat temu takiego jednego człowieka znanego pod imieniem Jezus Chrystus jest uznawane przez historyków? Tak więc nie jest to zadna bujda. Możesz nie jedynie nie wierzyć w Jego boską naturę - Twoja sprawa.

<><

Jak najbardziej, aczkolwiek to bardzo trudne w praktyce :)

A nie wiesz, że istnienie i działalność 2000 lat temu takiego jednego człowieka znanego pod imieniem Jezus Chrystus jest uznawane przez historyków? Tak więc nie jest to zadna bujda. Możesz nie jedynie nie wierzyć w Jego boską naturę - Twoja sprawa.

Gdzie ten pokój i ogólna szczęśliwość, która miała nastąpić po jego przyjściu???

skynyrd

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,że wieloma swoimi wpisami pełnymi agresji i nienawości sam obrażasz Jezusa.Czyli powinieneś sam się zbanować!

O zjawiła się nasza pseudointelektualna mimoza wyrocznia bon ton z odchylonym małym paluszkiem :)

O zjawiła się nasza pseudointelektualna mimoza wyrocznia bon ton z odchylonym małym paluszkiem :)

Bon ton, kindersztuba? Panie to przedwojnie? Jesteś wysłańcem z przeszłości?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.