Skocz do zawartości
IGNORED

ASR Emiter 1

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ ---> zupełnie nie rozumiem, jak w przypadku ASR można na cokolwiek narzekać, a już na brak basu!? (przy założeniu, że kolumnom i komnacie odsłuchowej go z natury nie brakuje)

A może jest tak, że Twój ma poprzestawiane switche, które on ma jako regulacja impedancji wejściowej którą "widzi" źródło?

Wiesz o tym, że takie "cuś" ten wzmacniacz posiada?

A to cenna informacja. Nie wiedziałem i nie grzebałem w nim.

Kolumnom i komnacie basu na pewno nie brakuje bo, teraz przy innym wzmaku jest go że ho, ho.

Wiesz jak to sprawdzić i jak zmienić?

Ale moja opinia na temat ASR -a i Kapp nie jest odosobniona.

A to cenna informacja. Nie wiedziałem i nie grzebałem w nim.

Kolumnom i komnacie basu na pewno nie brakuje bo, teraz przy innym wzmaku jest go że ho, ho.

Wiesz jak to sprawdzić i jak zmienić?

Ale moja opinia na temat ASR -a i Kapp nie jest odosobniona.

Nie potrafię teraz znaleźć linka ze strony producenta, ale kiedyś na łamach Hi Fidelity chyba nawet sam Miszczu W. P. zaszczycił go swoim testem, pamiętam, że tam nawet na zdjęciach były widoczne te switche (tylna ścianka,od środka oczywiście, przy gniazdach RCA - takie dwu pozycyjne - wartości to typowe 47kOm i chyba ok. 20kOm -tu mogę się mylić)

Nie wiem z którego roku masz model, może też być i tak, że wcześniejsze modele tego knifa nie miały (mój z 1999 ma) to też trzeba by sprawdzić.

Bawiłeś się tym?

Ja mam model starszy z 90r.

Musze zobaczyć czy tam coś takiego mam.

Jakbyś był w stanie jakieś zdjęcia zapodac to byłoby fajnie.

Ja się nie bawiłem , nie mam potrzeby - u mnie jest ok.

Tutaj sobie zobacz, jest opis (o dziwo bez bajko-pisarstwa + zdjęcia) , chodzi o wersję Emitter II , jednak poza jeszcze (!) bardziej rozbudowanym zasilaczem i wyższą mocą wyjściową nie różni się od wersji I

(przepraszam, myliłem się jednak co do wartości impedancji wejściowej - to 1kOm lub 10kOm - na jednym z tych mniejszych, szczegółowych zdjęć widać tą płytkę z przełącznikiem - jest opisana)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Emtter II Exlusive [2x280W/8] ' uciągnie praktycznie wszystko począwszy od kolumny konwencjonalnej po trudne do wysterowania

elektrostaty. Najważniejszym i najciekawszym elementem tego urządzenia jest jego charakter przekazu dżwięku i barwa w stronę

pewnego ocieplenia charakterystycznego dla urządzeń lampowych z tzw.'dociążeniem' we wszystkich skrajach pasma.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Warto dać za tego ASR 1 z 3500 - 3800 ?

3500 euro za Emittera I to dobra cena ale ważne aby był po 2002 roku produkcji masz wtedy sporo zmian które są

do dzisiaj w niektórych sekcjach wzmacniacza no i pilot z corianu.

Mam pytanie odnośnie ustawienia impedencji wejściowej w ASR Emitter. Jest 1 kOhm albo 10 kOhmów do wyboru. Jaką wybrać przy kolumnach Magnepan 1.6 ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Mam pytanie odnośnie ustawienia impedencji wejściowej w ASR Emitter. Jest 1 kOhm albo 10 kOhmów do wyboru. Jaką wybrać przy kolumnach Magnepan 1.6 ?

A gdzie masz możliwośćw ustawiania w ASR impedancji - oświeć mnie bo nie wiem. Zajrzyj do instrukcji MG 1.6 powinni

napisać.

Tu masz artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten fragment

... Płytka dla opcjonalnego wejścia zbalansowanego (układ wzmacniacza nie jest symetryczny), wpięta jest pionowo przy tylnej ściance. Desymetryzator opiera się na układach scalonych SSM2143, które są buforami linii - można przy nich korzystać z długich kabli połączeniowych. Małymi DIP-ami możemy ustawić impedancję wejściową - albo 1 kOhm, albo 10 kOhmów.

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky, mówiąc szczerze to nikt nie będzie bawił się w ustawianie impedancji bo to już zaczyna się grzebanie w urządzeniu

a nie każdy to chce i potafi. Fabryczne ustawienia są jak najbardziej uniwersalne ale najlepiej jak sprawdzisz w instrukcji

MG 1.6.

Chyba na to pytanie najlepiej odpowie Friedrich Schaefer. Sama ingerencja jak widać na zdjęcia nie jest skomplikowana. Od samego początku ASR ma problemy z napędzeniem Magnepanów dopiero ok. 45 zaczyna grać na skali chyba do 63.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba na to pytanie najlepiej odpowie Friedrich Schaefer. Sama ingerencja jak widać na zdjęcia nie jest skomplikowana. Od samego początku ASR ma problemy z napędzeniem Magnepanów dopiero ok. 45 zaczyna grać na skali chyba do 63.

A to dziwne Lucky, moja integra Emitter I bez problemu napędza MG 3.6R - przecież to jest 300W/4 a 1.6 są łatwe do

napedzenia. Możesz mieć jakiś problem ze wzmacniaczem, nie wiem ale wszystko na to wskazuje.

No właśnie dlatego zastanawiam się nad tym dipem od impedencji.

Jak dla mnie ASR Emiter II z Magnepanami gra tragicznie. Płasko i bez powietrza. Wydaje mi się, że ASR nie jest wzmacniaczem, który w 100% wykorzysta potencjał Maggies.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak dla mnie ASR Emiter II z Magnepanami gra tragicznie. Płasko i bez powietrza. Wydaje mi się, że ASR nie jest wzmacniaczem, który w 100% wykorzysta potencjał Maggies.

A co gra w takim razie dobrze i z którymi magnepanami ?

Napisz jeszcze na jakich kablach głosnikowych słuchałeś Emittera II z magnepanami ,

Bardzo dobrze z Magnepanami grają wysokie modele Musical Fidelity (seria kW, M6i500).

Plinius SA Reference, Hiato i inne wysokiej klasy mocne tranzystory.

Kable na jakich grał ASR Emiter II to były bodajże Argentum ze średniej półki.

A grał jednoznacznie źle. Oczywiście z Magnepanami. Bo z innymi kolumnami radził sobie świetnie (inny odsłuch).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Musical Fidelity nie ma tzw. finezji grania i tutaj ASR II z dobrymi Magnepanami od modelu 3.3,3,5, 3.6,zagra na pewno lepiej z prawidłowym/ własciwym okablowaniem np. Transparent Audio Ultra lub Reference będziesz miał tyle powietrza że bedziesz mógł bańki mydlane puszczać [żart oczywiście ]

Słyszałem ASR II i mnie się on nie podoba. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Kable mają mały wpływ na system. Coś zmieniają ale nic nie naprawią jeśli nie ma synergii wzmacniacz-kolumny.

Pisałem to już 2 lata temu. Dodatkowo, pomimo wysokiej mocy jej nie czuć. 40W lampa miała dużo więcej do powiedzenia niż ten tranzystorek.Ten zamulacz jest dobry do ostrych kolumienek typu B&W albo AP.

Cena leci na łeb na szyję bo nikt tego nie chce kupować. Obecnie wzmacniacz ten mozna nabyć za 5,5kzł wersję I i 7,2kzł za II. Niedługo będą w cenie Rotela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są 30 letnie albo jeszcze starsze egzemplarze dlatego takie tanie.

W pierwszym przypadku gałki oraz kabel zasilajacy pożółkły do granic możliwości jak by miały ze 150 lat.

Mało kogo jest stać na egzemplarz po 2000 roku produkcji - one mimo wszystko kosztują.Zresztą allegro to nie jest miejsce gdzie kupuje się sprzęt grający chyba że poszukujemy kolumienek do laptopa aby odsłuchiwać muzykę.

Te po 2000 zwlaszcza hd ii graja bardzo fajnie i w Niemczech ciesza sie duza popularnoscia. To nie moje granie ale sluchalem ich w 3 roznych systemach i dzwiek z klasa za kazdym razem. Wlasciwosci uzytkowe, wymiana akku to inna sprawa. Max wersja to 150 kg sprzetu i to tez mnie nie przekonuje ale jesli gra to coz. Co kto lubi. Odnosnie wartosci to w Niemczech nadal trzymaja cene bardzo dobrze ale oczywiscie nie te strasze modele.

• 2 tygodnie później...

Dlaczego na Polskich forach dyskusja wyglada tak samo. Mateuszek slyszales ASR w dobrym systemie czy tylko to taka twoja osobista uwaga? Ktos prosi o porade wiec pomozmy zamiast nic nie wnoszacych uwag. aSR to ciekawe urzadzenie ktore w specyficznie dobranym systemie zagra swietnie. Wartosc odsprzedazy bedzie wysoka -przynajmniej w Niemczech i jest to piecyk uznawany za high end - wyzsze modele. I co wazne tez gra jak high end. Oczywiscie mozna kupic cos lepszego w byc moze lepszej cenie. I tu dochodzimy do sedna kwestii - dobry model kosztuje niemalo i tyle trzeba zaplacic. Jest tu grupa ludzi ktora posiada drogie urzadzenia i ta grupa rozumie prawa rynku, druga grupa nie posiadajac lub nigdy nie majac stycznosci z urzadzeniami klasy wyzszej wiecznie krytykuje. Marantz 63ki to fajny cd ale to nie jest Accuphase. To samo na rynku samochodow w kraju - Niemiec nie sprzeda BMW 330xd full skora 20000 taniej bo Polak przyjechal kupic autko. Sorry za irytacje mateuszek moze nieslusznie ale to juz ktorys watek tego typu. Postarajmy sie by bylo tu milo i przyjemnie a nie obcesowo i wulgarnie. Kultura slowa to tez czesc naszego hobby.

Asr to troche negatywny stereotyp lampy - starsze modele i proba stworzenia brzmienia bardzie transparentnej lampy - nowsze modele.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.