Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

... ale przecież poniżej podziału ona też się wychyla ... tym mniej im ostrzejszy filtr.

Tym mniej im wyższe odfiltrowanie. Ostrzejszy filtr podaje się do tego żeby odciąć głośnik jak najniżej bez jego przeciążania. Na przykład po to żeby jeszcze przy tych 2,5khz był w paśmie przepustowym filtru ale przy 1.5kHz już w zaporowym.

W typowych zastosowaniach kopułki 1" przy wypadkowym podziale z głośnikiem 6,5" na około 2,5kHz i filtrze elektrycznym trzeciego lub czwartego rzędu - nawet przy założeniu że zbocza spl dla obu głośników średnio i wysokotonowego są w przybliżeniu symetryczne - to kopułka pracuje bez widocznego wpływ pasma średniotonowego do około 4-5Khz

Zazwyczaj jednak zbocza wypadkowe przebiegów spl nie są symetryczne. Kopułka tak filtrowana traci ciśnienie szybciej tak że ma dla 1,5kHz już przynajmniej -30db.

Właśnie o taką sytuacje tu chodzi, o faktyczne pasmo podziału. Teoretycznie można taki głośnik 1" zmusić do pracy z jeszcze niższym pasmem, ale w praktyce przy podziale - dającym ok. -6db przy 2,5kHz jest racjonalna granica poniżej której kopułki mają wyraźne niedobory w wypełnieniu pasma.

Poza tym dziwi mnie wrzucanie przez Was wszystkich tweeterów 25mm do jednego wora. Twierdzicie, że wszystkie przy 2KHz brzmią tak samo kiepsko?

Wszystkich nie słuchałem. Zapewne można znaleźć takie o dużym wychyleniu, które potrafiłyby teoretycznie wypełnić lepiej dolny zakres pasma. Ale i tak zaczniemy natrafiać na barierę wytrzymałości, nawet jeżeli głośnik nie będzie tak szybko tracił efektywności czy generował wzrostu zniekształceń.

Przypadek ten jest analogią z małym głośnikiem z którego chcemy wyciskać bardzo niski bas.

Ogólnie można próbować nisko odcinać kopułki. Tylko pytanie w jakim celu to robić jeśli można lepiej wykorzystując mniejsze głośniki średniotonowe, ewentualnie większe kopułki albo tubki.

Jak należy traktować zalecenia pasma przenoszenia pisane przez np. SEAS do jego produktów? Np. dla danego woofera piszą 40Hz - 2500Hz, a dla gwizdka 2KHz-30KHz. To znaczy, że najlepiej by głośnik miał na tych krańcach minimum -3dB ?

W typowych zastosowaniach kopułki 1" przy wypadkowym podziale z głośnikiem 6,5" na około 2,5kHz i filtrze elektrycznym trzeciego lub czwartego rzędu - nawet przy założeniu że zbocza spl dla obu głośników średnio i wysokotonowego są w przybliżeniu symetryczne - to kopułka pracuje bez widocznego wpływ pasma średniotonowego do około 4-5Khz

Zazwyczaj jednak zbocza wypadkowe przebiegów spl nie są symetryczne. Kopułka tak filtrowana traci ciśnienie szybciej tak że ma dla 1,5kHz już przynajmniej -30db.

To nie ty pisałeś że producenci z powodów marketingowych(bez sensu) stosują wentylowany układ magnetyczny i komorę za magnesem?

Tak naprawdę to nie wiem która kopułka zaczyna opadać już przy 1,5kHz Ja osobiście takich nie miałem. No ale masz oczywiście rację że głośniki nie zachowują się symetrycznie w stosunku do siebie w okolicach podziału.

I jeszcze jedno. Zapomniałeś jeszcze o tym że przy 1,5kHz zaczyna rosnąć impedancja od rezonansu i spadek jest o wiele mniejszy niż miałoby to wynikać z filtra. Przy dosyć wysokim rezonansie trzeba niestety stosować pułapkę na rezonans żeby nie obciążać elektrycznie głośnika tak niskimi częstotliwościami.

Trochę panowie generalizujecie z tymi 25mm kopułkami. Są takie którym w okolicach 1.5kHz znacznie spadają harmoniczne. Odpowiednio zaprojektowana kopułka z miękkim zawieszeniem i odpowiednim zapasem wychylenia liniowego nie powinna mieć problemów z pracą od 2kHz. A już praca od 2,5kHz z głośnikami 6,5 cala nie stanowi problemu dla większości. Jak kopułka brzmi krzykliwie to nie pomoże jej nawet wysoki podział. Wiem bo sprawdzałem. Nie zapomnijmy też że rozmawiamy tutaj nie o wszystkich głośnikach wysokotonowych ale o głośnikach topowych.

o nie ty pisałeś że producenci z powodów marketingowych(bez sensu) stosują wentylowany układ magnetyczny i komorę za magnesem?

To nie ja i ni esądzę żeby ktos tak pisał. Tak bywa gdy sie nie rozumie drukowanych.

Pisałem że komora rezonansowa obniżająca Fs głośnika nie oznacza że można go nisko filtrować bo i tak guzik z tego wyjdzie.

I jeszcze jedno. Zapomniałeś jeszcze o tym że przy 1,5kHz zaczyna rosnąć impedancja od rezonansu i spadek jest o wiele mniejszy niż miałoby to wynikać z filtra.

Nie zapomniałem. A wręcz nic o tym nie pisałem bo dla głośników z Fs na poziomie 500 Hz nie ma to znaczenia ponieważ jak pisałem wcześniej filtrujemy go sensownie przy 2,5kHz lub wyżej.

Niskie Fs jest ustawione tak nisko właśnie po to żebyśmy się nie musieli nim przejmować.

W głośnikach bez komory Fs jest wyżej ale w tym przypadku także jest to zwykle 1000 Hz. A dla głośników w których jest jeszcze wyżej, to bardzo często zmienność impedancji jest znacznie mniejsza.

Za to w Seasach bez komory rezonansowej nie ma tak mocno zaznaczonego spadku ciśnienia i działanie filtru jest nawet bardziej przewidywalne.

A nie napisałeś przypadkiem tak?

Tak przy okazji tego skojarzenia z przesuwaniem break-upu do 40k Hz przypomniała mi sie moda na komory rezonansowe i przesuwanie jak najniżej rezonansu podstawowego membran wysokotonowych

No to jak to jest? Jest to moda czy ma to przypadkiem praktycznie znaczenie.

A nie napisałeś przypadkiem tak?

No to jak to jest? Jest to moda czy ma to przypadkiem praktycznie znaczenie.

A napisałem tak ?

producenci z powodów marketingowych(bez sensu) stosują wentylowany układ magnetyczny i komorę za magnesem?

Jeśli wg ciebie to znaczy to samo radzę powtórzyć edukacje w szkole podstawowej z zakresu czytania ze zrozumieniem.

Są takie którym w okolicach 1.5kHz znacznie spadają harmoniczne

Krzysiu to jak bys napisal jakie to sa, pomoglo by nam w wyborze tego idealnego wysokotonowca.

A ja szukam bardzo dobrej 20mm glosnika. Ich jest o wiele mniej ale naprawde nie mam pomyslu.

co do komory to mysle, ze jej podstawowym zadaniem to wytlumienie fali akustycznej by po odbiciu nie byla promieniowana poprzez sama membrane na zewnatrz. Jakos nie wierze w obnizenie rezonansu.

Krzysiu to jak bys napisal jakie to sa, pomoglo by nam w wyborze tego idealnego wysokotonowca.

A ja szukam bardzo dobrej 20mm glosnika. Ich jest o wiele mniej ale naprawde nie mam pomyslu.

co do komory to mysle, ze jej podstawowym zadaniem to wytlumienie fali akustycznej by po odbiciu nie byla promieniowana poprzez sama membrane na zewnatrz. Jakos nie wierze w obnizenie rezonansu.

N.p. Visaton ke25.

Jak najbardziej obniża się rezonans bo zmienia się podatność powietrza za kopułką. Zmieniają się również parametry TS głośnika co wpływa na przebieg impedancji. Zmienia się wiele różnych parametrów. Odbić najprościej pozbyć się wypełniając przestrzeń za kopułką materiałem tłumiącym co zresztą wiele producentów robi.

Tu masz przykład co się dzieje z głośnikiem po dodaniu komory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie sie nasuwa, dlaczego fo obniza sie o 30%? Bo nastepuje wzrost masy drgajacej poprzez dolaczenie do ukladu drgania masy tlumiacej komore. Efektem zabiegu w tym Audaxie jest uspokojenie odbic kosztem popsucia mechanicznej dobroci.

Czy to dobry zabieg? Tego nie wiem.

Dzieki za przypomnienie o Visatonie lecz nie sadze zeby ten nadawal sie na niskie podzialy.

Pytanie sie nasuwa, dlaczego fo obniza sie o 30%? Bo nastepuje wzrost masy drgajacej poprzez dolaczenie do ukladu drgania masy tlumiacej komore.

A widziałeś ty kiedyś obudowę zamkniętą której rezonans obniżył się kiedyś o 30% po napełnieniu wełną? Ja osobiście się z takim przypadkiem nie spotkałem.

Coś takiego następuje jedynie w linii transmisyjnej wypełnionej wełną. Wtedy można mówić o masie drgającej. W tym wypadku rezonans spada bo komora za kopułką działa jak obudowa zamknięta o dużo za małej pojemności. Ekstremalnie rośnie Qc takiego układu i oczywiście rezonans. Zresztą widać to po pomiarze impedancji tego głośnika z i bez komory.

Pytanie sie nasuwa, dlaczego fo obniza sie o 30%? Bo nastepuje wzrost masy drgajacej poprzez dolaczenie do ukladu drgania masy tlumiacej komore.

Ciekawe dlaczego Seas podaje dokładnie to samo Mms dla 27TDF i 27TDFC różniących się właśnie zastosowaniem komory w tym drugim? Kopułka i front są te same, zestaw naprawczy na Madisound jest wspólny dla tych dwóch modeli (i jeszcze 27TDC bez ferrofluidu).

Ciekawe dlaczego Seas podaje dokładnie to samo Mms dla 27TDF i 27TDFC różniących się właśnie zastosowaniem komory w tym drugim? Kopułka i front są te same, zestaw naprawczy na Madisound jest wspólny dla tych dwóch modeli (i jeszcze 27TDC bez ferrofluidu).

Jest jak mowisz, tylko dlaczego pogarsza sie Qm w tym z wieksza komora i nizsza fo

Przecież ci wytłumaczyłem dlaczego. Głośnik kopułkowy to nic innego jak głośnik w obudowie zamkniętej. Od pojemności komory za membraną zależy dobroć i rezonans całego układu.

Zauważ że w zakresie rezonansu nie następują żadne zjawiska falowe z bardzo prostego powodu w okolicach rezonansu fala ma długość około 40cm a od kopułki do najbardziej oddalonego miejsca wewnątrz układu magnetycznego masz ze 3cm. W takim wypadku oczywistym jest że nie może tu być mowy o żadnej masie drgającej dołożonej przez wypełnienie bo za kopułką zmienia się jedynie ciśnienie.

Jak chcesz zrozumieć co się dzieje z rezonansem i z dobrocią to musisz po prostu poczytać o obudowach zamkniętych. Musisz po prostu zrozumieć że kopułka ze swoim zawieszeniem ma określone parametry TS i że zamknięcie tej kopułki w określonej pojemności ma wypływ na dobroć i rezonans tak jak to się dzieje w każdej obudowie zamkniętej.

Rezonans i dobroć rosną z powodu dołożenia dodatkowej podatności powietrza zamkniętego za kopułką. Na prostszy język tłumacząc powietrze to zachowuje się jak dodatkowa sprężynka podłączona pod membranę i nie jest to nić dobrego ponieważ podatność powierza nie jest całkowicie liniowa w funkcji wychylenia membrany.

Edytowane przez KrzysiekA

Jest jak mowisz, tylko dlaczego pogarsza sie Qm w tym z wieksza komora i nizsza fo

Zwiększenie Mms skutkowałoby większym Qms, wzory są powszechnie znane.

Qms = 1/(2*pi*Fs*Cms*Rms)

wzór można przekształcić, podstawiając:

(2*pi*Fs) = 1/sqrt(Cms*Mms)

dostajemy:

Qms = sqrt(Mms/Cms)/Rms

Jak widać zwiększenie Mms dałoby wzrost Qms. Z kolei wzrost Cms (większa komora) daje spadek Qms, zwłaszcza że i QL obudowy zamkniętej spada (kształt komory, opory przepływu, wytłumienie), co przekłada się też na wzrost Rms i dalszy spadek Qms.

Edytowane przez misiomor

palton

zmień proszę tytuł wąku na "Ulubiony głośnik wysokotonowy".

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Polećcie mi kopułkę, koniecznie szmacianą. Ma grać od 5 kHz i to, co się dzieje poniżej, kompletnie mnie nie obchodzi. Musi mieć 91-92 dB w paśmie 5-20 kHz, Ani więcej, ani mniej.

Polećcie mi kopułkę, koniecznie szmacianą. Ma grać od 5 kHz i to, co się dzieje poniżej, kompletnie mnie nie obchodzi. Musi mieć 91-92 dB w paśmie 5-20 kHz, Ani więcej, ani mniej.

Minimalnie przekracza SPL, gra rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

http://audiotransducers.com/pl/104mm/122-morel-et-338-104.html

Biorę dziada pod uwagę. Jakaś konkurencja dla niego? KrzysiekA?

A nie możesz wybrać coś z tego adresu ?

Ukryta Zawartość

Sądzę że należy wybierać na niskich poziomach cenowych (przynajmniej na początku wybierania). Mam kolegę, który był niezadowolony z bardzo drogiego SS 9800 a ja byłem zadowolony (może nie w 100%) z taniego Audaxa HD100 (już nie produkowany). Niestety zadowolenie z głośnika zwłaszcza wysokotonowego trudno jest przewidzieć. Doradzanie korespondencyjne jest trochę mało skuteczne.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wielkie dzięki za link, nie znałem tej strony, poczytam sobie :-)

Na wszelki wypadek dodam jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak lubisz twarde kopułki to ten morel na pewno ci się nie będzie podobał. Jak chcesz tak wysoko dzielić to możesz spróbować taniego jak barszcz

Ukryta Zawartość

Najlepiej od razu wytrzeć ferrofluid ze szczeliny. Ma bardzo przyjemną i przede wszystkim naturalną barwę i bardzo dziadowskie wykonanie.

Przy tak wysokim podziale zostaną mu tylko zalety. Ma trochę za sztywne zawieszenie do niskich podziałów ale całkiem przyzwoite harmoniczne. Nawet Expolinear próbował go sprzedawać pod swoją nazwą ale dali dupy wysyłając uszkodzony głośnik do testów o ile dobrze pamiętam do Hobby HIFi i w testach wyszły ekstremalnie wysokie harmoniczne. Osobiście miałem sześć i po pomiarach zostawiłem sobie dwie a resztą skończyła na Ebay'u. Dobry głośnik jak ktoś chce sobie poeksperymentować. Jak się go popsuje to nie ma wielkiej straty.

Rzadko słyszałem tak przyjemnie brzmiący głośnik abstrahując oczywiście od reszty wad których przy tej cenie oczywiście nie brakuje.

Ukryta Zawartość

SS 9800

Ten głośnik jest skopany .

Ukryta Zawartość

Po pierwsze dla takiego podziału celował bym w kopułkę z małym frontem aby max. zmniejszyć dystans do średniaka .

Po drugi po co płacić kupę kasy za kopułkę która będzie grać od 5k ?

Vifa NE25VTS-04 fajna do takich rzeczy ;)

a może ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ten głośnik jest skopany .

Sorry, pomyliłem numery chodziło oczywiście o 9900.

Po pierwsze dla takiego podziału celował bym w kopułkę z małym frontem aby max. zmniejszyć dystans do średniaka .

To może to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jak lubisz twarde kopułki to ten morel na pewno ci się nie będzie podobał.

Nie mnie musi się podobać :-) Ale muszę mieć jakiś punkt wyjścia.

Vifa NE25VTS-04 fajna do takich rzeczy ;)

To był mój pierwszy typ, aż mi się to za tanie i za proste wydało. Jest gdzieś wiarygodny pomiar zniekształceń? NE19VTS pod tym względem nie bryluje.

To był mój pierwszy typ, aż mi się to za tanie i za proste wydało. Jest gdzieś wiarygodny pomiar zniekształceń?

Vifa-NE25VTS-HD.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Vifa-NE25VTS-HD.gif

Ukryta Zawartość

W pomiary Zapha bym raczej nie wierzył.

Tu pomiar głośnika ktory wymieniłem wcześniej. Jak widać przy 1kHz głośnik ma trzecią harmoniczną na poziomie 0,1% Miałem sześć sztuk i o takiej wartości ten głośnik może sobie jedynie pomarzyć. Hi-Vi_K1-HD.gif

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi