Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale konradrak ma marker za daleko na prawo bo mu kawałek impulsu ucięło. Najlepiej niech wklei zrzut ekranu impulsu to będzie widać jak poustawiał markery.

w instrukcji do arty jest wyraźnie napisane jak ma być ustawione .

1 marker kilka próbek przed próbką o max wartości .

2)

Find the position of peak

value of the impulse response and se

t the cursor several

samples before it

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ustawienia CSD jak zalecał Ojciec. Wg mnie marker ustawiony prawidłowo, punkt 299:

cd3e3e1ee700fe13e80f5a380655ba7fa434b246_1430555205.jpg

a tu błędnie 9 próbek w lewo:

108ee73ffe7b9dee6c9c59e600795d91df0e8362_1430555200.jpg

w przypadku Audaxa faktycznie pojechałem za bardzo w prawo bo chciałem zmieścić 512 FFT lenght.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Martwi mnie pre-ringing. Na moich pomiarach blaszanych audaxów go nie ma.

Czy wg Was ten złoty Audax jest faktycznie tak dobry, że wytrzymuje porównianie z topwymi Scanami czy seas'ami ?

Nie wiem, czy jest tak dobry, na pewno jest to kwestia gustu, kwestia przyzwyczajeń, kwestia ceny (dla niektórych jest zbyt tani, żeby mógł być dobry, jak np. dla kolegi babatular, parę stron temu). Ja mogę tylko powiedzieć, że bardzo mi się podoba to, co prezentuje i że wbrew początkowym obawom o to, czy Audax w ogóle wie, co robi :-) budując twarde kopułki do współpracy z aerożelami, synergia między złotą kopułką i HM130Z0 wyszła genialna. Kolega, który wpadł na odsłuch kolumn, w których były HM130Z0 i TW025A28 powiedział od razu, że chce takie same :-)

Jeszcze bym dodał, że całkowicie zgadzam się z Konradem, metalowe Audaxy nie grają jak typowe metalowe głośniki. Jeśli komuś podoba się okaleczone brzmienie aluminiaka z kolumn Harpii, to Audaxy zupełnie nie są dla niego. Podobnie jak Konrad, jestem zwolennikiem wstęg, ale metalowe Audaxy są godnym ich zastępcą.

Pomiarowo kopułki Audaxa to mistrzostwo, a aplikacja jest banalna. Jedyne, co trzeba brać pod uwagę, to wysoko położony rezonans, natomiast jak się tam zlinearyzuje impedancję, to można swobodnie ciąć od 2500 Hz. Jakiś czas temu wklejałem THD wersji magnezowej, tytanowe mają właściwie to samo, sprawdź.

Warto wyciąć break-up kopułki, też pisałem jakiś czas temu, jak to zrobić.

Scan-Speak i Morel sprzedają swoje droższe tweetery w parach. Audax po prostu nie musi :-)

Do Konrada: na obrazku impuls z mojego pomiaru:

Edytowane przez Father_PiO

budując twarde kopułki do współpracy z aerożelami, synergia między złotą kopułką i HM130Z0 wyszła genialna. Kolega, który wpadł na odsłuch kolumn, w których były HM130Z0 i TW025A28 powiedział od razu, że chce takie same :-)

A jak jest z harmonicznymi w tym HM130Z0. Widziałem gdzieś pomiar i przy 90dB trzecia harmoniczna dobijała do jednego procenta w środku pasma. Trochę to dużo dla trzeciej. Nie przekłada to się jakoś na brzmienie? Wiem że harmoniczne to nie wszystko. Etony też nie grzeszą najniższymi nieparzystymi harmonicznymi a jest wiele ludzi co je lubią. Mam ochotę na ten głośnik.

A jak jest z harmonicznymi w tym HM130Z0.

Wypada blado np. na tle 12mu czy nie mówiąc już o małym satori które ma o rząd mniejsze zniekształcenia .

Ale ratuje go wysoka efektywność :)

predzwonienie może wprowadzać karta dźwiękowa

Na pewno nie głośnik ;)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Wypada blado np. na tle 12mu czy nie mówiąc już o małym satori które ma o rząd mniejsze zniekształcenia .

Ale ratuje go wysoka efektywność :)

Jak ma ładną barwę średnich mogę mu to wybaczyć.

Tutaj ten pomiar o którym mówiłem. hm130z0.jpg

Warto wyciąć break-up kopułki, też pisałem jakiś czas temu, jak to zrobić.

No coś się zmienia ale spektakularnych efektów nie zanotowałem ;)

Wymaga jeszcze "reszerczu" ;)

Jak ma ładną barwę średnich mogę mu to wybaczyć.

Ja go odbieram raczej jako neutralny ;)

Bardzo fanie się go słucha .

Membrana jest świetna .

linkwitzl go mierzył i pod tym względem wypadł najlepiej.

Mam ochotę zrobić mu nowy napęd :)

U mnie niższa na pomiarach ta 3 była chyba .

Bez podania warunków pomiaru trudno coś powiedzieć .

Edytowane przez raven1985

No coś się zmienia ale spektakularnych efektów nie zanotowałem ;)

Bo w tym głośniku przy tej częstotliwości co miałoby go pobudzić do dzwonienia. No chyba że ktoś stosuje przetworniki NOS bez żadnego filtra wyjściowego.

Bez podania warunków pomiaru trudno coś powiedzieć .

W ogóle to wszelkie pomiary z internetu należy traktować z przymrużeniem oka.

Mam ochotę zrobić mu nowy napęd :)

A da się go rozebrać?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mnie się bardzo HM130Z0 podoba. Bardzo przyjemnie się go słucha, więc deczko tu te zniekształcenia nie pasują. Natomiast w moich pomiarach, tak jak pisze raven1985, harmoniczne są niższe. Niższe, niż np. w Etonach. Przy 90 dB max trzeciej harmonicznej wynosi ok. 0,5% przy pomiarze w desce.

metalowe Audaxy nie grają jak typowe metalowe głośniki. Jeśli komuś podoba się okaleczone brzmienie aluminiaka z kolumn Harpii

Sprawdzałeś czy wycięcie break-up'u aluminiowego Seas'a poprawia brzmienie?

Edytowane przez Boresk

Ustawienia CSD jak zalecał Ojciec. Wg mnie marker ustawiony prawidłowo, punkt 299:

Konrad, proszę nie przekręcać nicku @Father_PiO ! Ja dostałem OPR, to i na Tobie też trochę muszę odegrać :-)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Sprawdzałeś czy wycięcie break-up'u aluminiowego Seas'a poprawia brzmienie?

Nie. Nie podoba mi się ten głośnik na tyle, że uznałem, że nie rokuje i nie zajmowałem się nim.

To jasne:

a aplikacja jest banalna. Jedyne, co trzeba brać pod uwagę, to wysoko położony rezonans, natomiast jak się tam zlinearyzuje impedancję, to można swobodnie ciąć od 2500 Hz

ale czy to konieczne, przecież to 20kHz?:

Warto wyciąć break-up kopułki

Nic nie kosztuje więc to sprawdzę ale jak już będę miał drugą kolumnę złożoną.

Wczoraj z właścicielami głośników był spot. Kolega, właściciel TB sam przyznał, ze Audax gra znacznie lepiej. Chyba go kupi. Co do TB to można uzyskać taką szczegółowość jak w Audaxie ale sybilanty dla mnie są nie do zaakceptowania (wtedy tłumienie wynosi ledwo 1dB). Prawdopodobnie ten głośnik zostanie u mnie, mam na niego pewien pomysł :)

mqy Zrobiłem pomiary FS 2i2. Jak możesz wrzuć do poniższego wątku pomiary EMU 0404. Będzie można porównać. Taka sama prośba do Father_PiO i UR22 (96kHz i 192kHz). Ja zabawki często zmieniam więc jak mi się znudzi to przesiadka na 32bit/384kHz :). Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

ale czy to konieczne, przecież to 20kHz?:

Pewnie nie jest to konieczne, ale widać breakup na waterfallu poniżej 20 kHz. To samo dotyczy zniekształceń, zobacz sobie pomiary magneziaka, które tu wrzucałem.

Tutaj możesz skalibrować.

Ukryta Zawartość

No ale to jest w Niemczech i nie wiem jak to jest z wysyłką. Musiałbyś się zapytać.

Dzięki.

Nie znam akurat wszystkich zawiłości zasilania w hoscie USB ale skoro można do dysków to znaczy ,że do karty też :)

No to pozostaje pytanie, jak sprawdzić, czy przetwornica jest jedna, czy nie.

Jak wypróbuję u siebie to napiszę jak działa.

mqy Zrobiłem pomiary FS 2i2. Jak możesz wrzuć do poniższego wątku pomiary EMU 0404. Będzie można porównać.

Kartę mam dopiero kilka dni, zrobię i wrzucę.

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Miśki, a znalazł ktoś gdziekolwiek wstęgę z panelem przednim 104mm?

za nic w świecie nie powiększę frezu w czarnym polerze.

pzdr

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

To kup CD1.0 i dosztukuj. "Miśku"...

mam CD1 :) i go uwielbiam, ale...

otwór montażowy jest zbyt duży i przykręcam go pod skosem - jest to cholernie mało estetyczne, przez co otwory montażowe zamaskowałem okrągłymi filcami.

Nie dam rady wygmerać czegoś co by wyglądało estetycznie

Jest trochę za mały, wolał bym cięcie poniżej 2500 (24db) i tu pada pytanie czy to nie ślepa droga...

Puki co po to pod szczęśliwy traf poddaję

- R29 Satori

- ET338

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Chciałbyś wszystko naraz, a tak to tylko w erze :-P Były wstęgi z okrągłym frontem 110 mm, da się to objechać frezarą na 104 mm. Możesz wziąć CD1.0 i zrobić w obudowie "wklejkę" - mam tak posadzonego Audaxa 100 mm w miejsce po Vifie 104 mm i wygląda to bardzo fajnie. Jeszcze inna opcja - fronty Founteków są demontowalne, dorób własny. Albo faktycznie zrezygnuj ze wstęgi.

Bo mają duże pestki :-)

Przepraszam, już nie będę :-)

avocado do śniadania? :)

duże pestki - tłuste granie ;)

Edytowane przez Adam Maik

Nie wiem jak neo 1 ale audaxy czy satori od neo 3 dzieli kosmos ;)

Ja bym brał satori albo audaxy :)

Nie wiem jak neo 1 ale audaxy czy satori od neo 3 dzieli kosmos ;)

Ja bym brał satori albo audaxy :)

zdecydowałem się na satori ze względu na 104mm płytę

(kiedyś marzyłem o tym Audaxie... jakoś w 1998 :D)

Magneziak jest na wskroś nowoczesny, chyba nie powiesz, że nie jest.

Jest, aczkolwiek ma własnie wady nowoczesności

Tweeter by być dobrym wcale nie musi być nowoczesny, jak w starszych autach... liczy się te jak i z czego był wykonany.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

ma własnie wady nowoczesności

Jakie zatem są to wady, według ciebie? Zrobili go z bardzo dobrych materiałów i w dodatku bardzo precyzyjnie, nie wiem, do czego można się przyczepić.

Jakie zatem są to wady, według ciebie? Zrobili go z bardzo dobrych materiałów i w dodatku bardzo precyzyjnie, nie wiem, do czego można się przyczepić.

tu sprawdzonym powiedzeniem będzie lepsze jest wrogiem dobrego.

cierpi na sztywność :)

a jeśli membrana nie wybaczy tego co napęd poda... :) to lepsze jest wrogiem dobrego

• Pokaż nowe odpowiedzi