Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

pytanko do uzytkownikow wzmacniaczy - czy Wasze tez potrzebują ok 20 min na rozgrzanie? Mój bezpośrednio po włączeniu gra płasko i bez basu

Nie podałeś modelu ale H160 gra od razu bardzo poprawnie, choć zwyczajowo daję mu zawsze 15 minut na rozgrzewkę.

Też daję około 15 - 20 minut wzmacniaczowi Hegel H160 na wstępną rozgrzewkę. Po tym czasie jest już nie tyle poprawnie, co idealnie :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam,

Po kilku latach oczekiwania wpisuję sie do klubu z H100. Miał być H160, ale bariera psychologiczna nie dała sie pokonać :-).

Odrazu prośba o pomoc w doborze okablowania.

Generalnie system wygląda tak:

Wzmacniacz to wspomniany wyżej H100,

Źródło - Copland CDA 289 (bez zbalansowanych)

Kolumienki - Tannoy DC8T

Na dzień dzisiejszy kusi mnie konfiguracja Chorda Anthem2 + Odyssey2.

Ale bardzo jestem ciekaw waszych doświadczeń.

Według mnie Chord to dobry kierunek, dobrze zgrywa się z Heglem. Może warto posłuchać też Tellurium Q Black, ma dobre rekomendacje z elektroniką tej marki. Zamierzam to zrobić

Według mnie Chord to dobry kierunek, dobrze zgrywa się z Heglem. Może warto posłuchać też Tellurium Q Black, ma dobre rekomendacje z elektroniką tej marki. Zamierzam to zrobić

Mam Hegla H200 i Sonusy Auditory M.

Przerabiałem Tellurium głośnikowe i XLR włącznie z Ultra Black

u mnie się nie spisał, teraz gram na Neotechu Xlr i Odyssey 2

jak dla mnie jest lepiej w każdym aspekcie.

Ale najlepiej grało z Cardasem Golden Reference...

Chord anthem 2 tak, natomiast odyssey odchudzi bas i bedzie slabo.

Rzeczywiście Carnival Silverscreen jest bardzo chudy w dźwięku,

ale odyssey to zupełne jego przeciwieństwo.

Bas nie jest rozbujały, jest akurat, tak jak całe pasmo, rzetelne...

Wzmacniacz to wspomniany wyżej H100,

Źródło - Copland CDA 289 (bez zbalansowanych)

Kolumienki - Tannoy DC8T

A słuchałeś cos oprocz Definition DC8T z Tannoy'a? Np. DC10T?

Bo ja słuchałem niedawno Precision 6.2 i 6.4 ; spodobało mi sie granie Tannoy'a i zastanawiam sie czy nie dokupić parke do zamiennego grania na H100. Tylko wlasnie nie wiem czy jeszcze odsłuchiwać wyższa polke, wlasnie Definition czy zostać przy Precision?

Hej will66,

Osobiście nie słuchałem DC10T.

Rozmawiałem natomiast z kolegą, który słuchał DC10T.

Z jego wniosków-wypowiedzi wynika. Jeśli mają one służyć do lampowego spokojnego grania (niektórzy nazywają to "plumkaniem") DC10T sprawdzą się nawet w 15m2 pokoju.

Jeśli ktoś lubi głośne granie, to należy pamiętać, że to już kawał kolumny i potrzebuje miejsca.

Słuchałem Precision 6.4 i byłem bliski zakupu. Generalnie bardzo lubię granie Tannoy-a. Od 4 lat gram na Mercury M2. Zmieniam tylko! elektronikę i fajne to jest bo co zmiana to słychać poprawę.

Hej,

Mnie urzekła przestrzeń i łatwość z jaka daja sie wysterowac na H100; w ogole bardzo mi lezą, a grałem na obu parach przez pare dobrych dni w moim pomieszczeniu. Słuchałem wprawdzie H100 tylko z 6.2 i 6.4, ale mysle ze zachodzi dobra synergia Hegla z Tannoyem, przynajmniej w warunkach mojego pomieszczenia.

Szok mały tylko przeżyłem z cena, bo okazuje sie ze np. DC10Ti sa wszedzie dookoła tańsze, a tylko nad Wisełką ok. 6 K droższe.....chyba ze czegoś nie widze.

Nie maja z czego żyć nasze saluny hifi....

Witam,

Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze okablowania (głośnikowe, interkonekt rca/xlr) do systemu jak poniżej:

1. Hegel H200 Anniversary Edition

2. Monitor Audio Silver 8

3. Oppo BDP-105D

Z góry dziękuję,

M

Mam Hegla H200 i Sonusy Auditory M.

Przerabiałem Tellurium głośnikowe i XLR włącznie z Ultra Black

u mnie się nie spisał, teraz gram na Neotechu Xlr i Odyssey 2

jak dla mnie jest lepiej w każdym aspekcie.

Ale najlepiej grało z Cardasem Golden Reference...

Wyświetl postUżytkownik MarcinGD dnia 29.03.2015 - 17:20 napisał

Rzeczywiście Carnival Silverscreen jest bardzo chudy w dźwięku,

ale odyssey to zupełne jego przeciwieństwo.

Bas nie jest rozbujały, jest akurat, tak jak całe pasmo, rzetelne...

Ty za przeproszeniem, tak na serio?)))))))))

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Trochę kabelków przeszedłem, moim skromnym zdaniem kable Cardas są idealne do H100. Wymieniłem wszystkie kabelki, włąśnie na Cardas (zwory w kolumnach ,XLR ,głośnikowe). Sieciówki tylko zostały Furutecha. może je też zmienie, na razie wydałem troszku kaski :), muszę to odrobić :).

pozdrawiam serdecznie wszystkich Hegelków :)

moim zdaniem oddysey nie do końca odchodza bas, odchodza rumour

osobiście polecam przetestuj set anticables głośnikowy i ic 3.1 lekko ponad tysiaka a brzmieniowo uważam że wyżej.

Focal + Naim

Witam,

Mam H200 Anniversary i zauważyłem, iż brumi trafo. Widziałem na forum, iż już o tym była dyskusja, ale chyba nikt nie znalazł skutecznego rozwiązania. Wypożyczyłem DC Blocker Tomanek, ale niestety nic nie dało.

Jeżeli któryś z szanownych forumowiczów znalazł na to sposób, będę wdzięczny za podzielenie się.

Pozdrawiam,

M

Życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych i

i mokrego dyskusja.

Mam pytanie, posiadam H200 i Auditory M

Czy to normalne, musze go rozkręcić do 50, żeby móc normalnie posłuchać, czy naprawdę jest tak mało wydajny prądowo, że gra tylko na wysokich poziomach głośności.

Pozdrawiam

czy naprawdę jest tak mało wydajny prądowo, że gra tylko na wysokich poziomach głośności.

Jak każdy Hegel musisz go rozkręcić żeby zagrało :) ja z Dali rozkręcam H200 czasami nawet do 85.

A zdradzisz jaki to wzmak, ja się już prawie zdecydowałem na wymianę Hegla, choć bardzo cenię i lubię ten dźwięk.

Myślałem o jakimś Krell, ML, Ewentualnie końcówka Brystona, Boba Carvera Sunfire, coś w topologii a lub single-ended.

Co o tym sądzisz?

Witam,

Mam H200 Anniversary i zauważyłem, iż brumi trafo. Widziałem na forum, iż już o tym była dyskusja, ale chyba nikt nie znalazł skutecznego rozwiązania. Wypożyczyłem DC Blocker Tomanek, ale niestety nic nie dało.

Jeżeli któryś z szanownych forumowiczów znalazł na to sposób, będę wdzięczny za podzielenie się.

Pozdrawiam,

M

Życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych i

i mokrego dyskusja.

Mam pytanie, posiadam H200 i Auditory M

Czy to normalne, musze go rozkręcić do 50, żeby móc normalnie posłuchać, czy naprawdę jest tak mało wydajny prądowo, że gra tylko na wysokich poziomach głośności.

Pozdrawiam

Tak to kwestia sterowania, taka charakterystyka. Jak słucham głośno rozkręcam do 70. Natomiast w święta korzystając z możliwości posłuchania lampowca dojeżdżam do dziewiątej i jest bardzo głośno (ale tu jest normalny potencjometr)

A zdradzisz jaki to wzmak, ja się już prawie zdecydowałem na wymianę Hegla, choć bardzo cenię i lubię ten dźwięk.

Myślałem o jakimś Krell, ML, Ewentualnie końcówka Brystona, Boba Carvera Sunfire, coś w topologii a lub single-ended.

Co o tym sądzisz?

Jak musisz zmienić Hegla to posłuchaj Octave. Choć namawiam zostawić Hegla i stworzyć drugi system.
  • Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.