Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jestem tu nowy więc witam wszystkich.

Udało mi się namówić żonę na wymianę amplitunera na wzmacniacz stereo. Myśle 0 H80 lub używanym H200 - tu pytanie co wybrać ?

Kolumny to Pylony Audio Saphirre 25 a transport Oppo 103 EU.

Będe wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Maciek

Myślę, że bez posłuchania ich obu trudno będzie wybrać. Grają bardzo różnie. Jeśli masz duże pomieszczenie to H80 może brakować energii. H200 ma jej w nadmiarze i gra bardziej detalicznie i naturalnie. Jednak H80 w mniejszym pomieszczeniu może uwieść, kameralnym wręcz intymnym graniem. H200 nie ma DAC ale ten w H80 jest i tak słabszy od tego, który masz w Oppo. Chyba jednak H200:)

Hej,,, stałem przed tym samym wyborem .

Jak kolega wyżej pisał, trzeba posłuchać, ja miałem porównanie H300 do H200 i ze względu na cenę posiadam H200 .

Przed zakupem brałem też pod uwagę H70 i H100 ale ten zamysł porzuciłem .

Pomieszczenie którym dysponuję to niespełna 17m2 i wiem że pomimo ogromnej mocy jaka drzemie w tym wzmacniaczu decyzji nie żałuję .

Zapas energii nigdy nie zaszkodzi (gram max na 50%) chodzi tu jednak o sposób grania a w tym H200 to wzmacniacz kompletny.

Precyzja, detaliczność, scena, jakość i kontrola basu stoi na najwyższym poziomie, podstawa aby do tego wzmaka dobrać odpowiednie kolumny

i co bardzo ważne, odpowiednie kable . Zrobisz jak uważasz, myślę jedna że zakup H200 to krok do przodu i kwestia rozwojowa w twoim SYSTEMIE AUDIO .

Niezależnie od tego jakiego wyboru dokonasz po przesiadce z ampli na jakiegokolwiek Hegla różnica będzie ODCZULWANA, bez wątpienia na + .

Hej,,, stałem przed tym samym wyborem .

Jak kolega wyżej pisał, trzeba posłuchać, ja miałem porównanie H300 do H200 i ze względu na cenę posiadam H200 .

Przed zakupem brałem też pod uwagę H70 i H100 ale ten zamysł porzuciłem .

Pomieszczenie którym dysponuję to niespełna 17m2 i wiem że pomimo ogromnej mocy jaka drzemie w tym wzmacniaczu decyzji nie żałuję .

Zapas energii nigdy nie zaszkodzi (gram max na 50%) chodzi tu jednak o sposób grania a w tym H200 to wzmacniacz kompletny.

Precyzja, detaliczność, scena, jakość i kontrola basu stoi na najwyższym poziomie, podstawa aby do tego wzmaka dobrać odpowiednie kolumny

i co bardzo ważne, odpowiednie kable . Zrobisz jak uważasz, myślę jedna że zakup H200 to krok do przodu i kwestia rozwojowa w twoim SYSTEMIE AUDIO .

Niezależnie od tego jakiego wyboru dokonasz po przesiadce z ampli na jakiegokolwiek Hegla różnica będzie ODCZULWANA, bez wątpienia na + .

A poza finansami jakie różnice dostrzegles między h200 i h300?

Od jakiegoś czasu posiadam przetwornik HD10 więc można powiedzieć ,że należę do klubu :)

Czy któryś z klubowiczów miał okazję porównać przetworniki Hegla HD10 i HD20?

Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za jakiś skrócony chociaż opis porównawczy obu tych konstrukcji.

Próbowałem coś znaleźć we wcześniejszych wpisach , niestety bez powadzenia.

Czy HD20 to skokowy przyrost jakości w każdym aspekcie czy też skala dźwięku jest podobna a różnice tkwią w detalach ?

pozdrawiam wszystkich

Wojtek

Od jakiegoś czasu posiadam przetwornik HD10 więc można powiedzieć ,że należę do klubu :)

Czy któryś z klubowiczów miał okazję porównać przetworniki Hegla HD10 i HD20?

Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za jakiś skrócony chociaż opis porównawczy obu tych konstrukcji.

Próbowałem coś znaleźć we wcześniejszych wpisach , niestety bez powadzenia.

Czy HD20 to skokowy przyrost jakości w każdym aspekcie czy też skala dźwięku jest podobna a różnice tkwią w detalach ?

pozdrawiam wszystkich

Wojtek

Ja właśnie wymieniłem, HD10 na HD20. Różnica jest naprawdę duża,, żeby nie napisać kolosalna. Poprawiło się absolutnie wszystko ale to co mnie najbardziej cieszy to dużo większe zróżnicowanie niskich tonów. Bas schodzi niżej, jest bardziej miękki. Detaliczność na górze także na plus. Jest bardziej muzykalnie i "przyjemnie" :) Jeżeli masz możliwość zmiany to moim zdaniem nie ma co się zastanawiać.

pabu - dziękuję, właśnie o taką informację mi chodziło. Niestety oznacza to dla mnie większy wydatek niż sądziłem, bo będę od razu potrzebował trzy takie przetworniki :( . Skoro jednak HD20 gra wyraźnie lepiej to dołożę do założonego budżetu a HD10 sprzedam.

Hej

Udało mi się namówić żonę na wymianę amplitunera na wzmacniacz stereo. Myśle 0 H80 lub używanym H200 - tu pytanie co wybrać ?

Pozdrawiam

Maciek

Jak dla mnie H200 do Sapphire 25 wydaje się przerostem formy nad treścią (1000VA zasilacz, 60W poboru mocy w trybie bezczynności, kilkukrotnie większa moc od mocy kolumn).

Tak to prawda, H160 ma 650 a Octave V70 tylko 350, a wydaje się, że gra głośniej. Te tranzystorowe waty są trochę "papierowe" i musi ich być odpowiednio więcej.

H160 ma czego 650 że tak zapytam?

Hej

Pozdrawiam

Maciek

H200 jest mocniejszy i w konstrukcji dual mono!

W ostatnim magazynie Audio starcie pięciu wzmacniaczy:

Arcam A39

Exposure 3010S2

Hegel H80

Musical Fidelity M3S1

Rogue SPHINX

Soul Note SA300,

pod tytułem "mocna grupa pod wezwaniem stereo". Autor testu Radosław Łobanowski. Pełno pomiarów i wykresów. Konkluzja: Hegel H80 bezapelacyjnie wygrywa. Jest bezkonkurencyjny!

Muszę wtrącić trzy grosze.. i nie zgodzić się z tą opinią

cytuję autora testu A Łabanowskiego " Im dłużej słuchałem Soul Note, tym bardziej byłem przekonany, że można przedstawić go jako modyfikację Hegla - nie jako słabszą, ale bardziej wyrafinowana wersję..."

Polecam dokładnie przestudiować test Soul Note SA300 a okaże się że test wygrał właśnie SA300

link do testu http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2449-soul-note-sa300

pozdrawiam i życzę miłej lektury

Edytowane przez AUDIOPUNKT

Muszę wtrącić trzy grosze.. i nie zgodzić się z tą opinią

cytuję autora testu A Łabanowskiego " Im dłużej słuchałem Soul Note, tym bardziej byłem przekonany, że można przedstawić go jako modyfikację Hegla - nie jako słabszą, ale bardziej wyrafinowana wersję..."

Polecam dokładnie przestudiować test Soul Note SA300 a okaże się że test wygrał właśnie SA300

link do testu http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2449-soul-note-sa300

pozdrawiam i życzę miłej lektury

Moim zdaniem po przeczytaniu lektury i tak wygrał hegel , ps;rozumiem co to jest czytanie między wierszami , i ja to odebrałem na plus dla hegla , choć tego modelu nie słuchałem ,ale mam kolege w norwegii co ma miał h80 i troche znam specyfike grania tego modelu i ponoć h80 to najlepsza alternatywa w tych pieniądzach

A moim zdaniem poczytajcie dokładnie co tam pisze..........ja przynajmniej stwierdzam że dla każdego jest coś miłego .

Przecierz nie każdy ma jednakowe upodobanie i tak autor chciał nam to przedstawić ,wszystkie z przedstawionych wzmaków ma swoje preferencje(ciekawe) ,ja tęz mam tam swojego idola ale nie napisze że jest najlepszy bo ktoś napisze że sciemniam i jego jest the best

Ps Dla mnie każdy ma cos fajnego tam w sobie ......

Edytowane przez asterix1

Ps Dla mnie każdy ma cos fajnego tam w sobie ......

To też racja lecz szanująca się marka ma pewną sygnaturę i szkołę brzmienia i myślę ze tak powinno być,Jeżeli każdy model jest" od sasa do lasa" i wymieniany rok w rok to mnie się osobiscie to nie podoba ale ja konserwatywnie do audio podchodzę . Widziałem i słyszałem myśle ze dużo i moze to dobrze ale moze i źle ;)

Edytowane przez Luk77

sls fajnie że parametry przytoczyłeś tylko jak to się ma do tego jak gra ten wzmacniacz ?.

Czy ty H200 w ogóle miałeś okazję na spokojnie posłuchać ?. Stawiam że nie .

Zauważ że nie wypowiadam się na temat samego wzmacniacza tylko połączenia. To jest wzmacniacz który warto kupić przy dużym pomieszczeniu i wymagających kolumnach jak ATC SCM40 czy innych 3-4 drożnych. Inaczej para idzie w gwizdek albo raczej w ciepło. Poza tym dobrze mieć źródło z symetrycznymi wyjściami, najlepiej pewnie Hegla które powinno dobrze się dopasować, kolejne minimum 3-5 kPLN do systemu który zagra tak dobrze na ile pozwoli najsłabsze ogniwo.

Jak dla mnie zakupu do tych głośników H200 jak i H80 jest przerostem formy nad treścią.

Proszę , wyjaśnij dlaczego gdyż moim zdaniem może być całkiem odwrotnie .

Proszę , wyjaśnij dlaczego gdyż moim zdaniem może być całkiem odwrotnie .

Po odsłuchu Pylon w Premium Sound bańka pękła. Przez kilka miesięcy czytałem dużo pozytywnych opinii i recenzji na temat kolumn Pylon. Okazuje się, że to nic ciekawego.

Powiem krótko:

Chcesz usłyszeć co potrafi H200 to kup podłogówki za 5-7kz w używce i zobaczysz jak ci klepki w pakiecie podnosi.

Nie masz siana? Kup H80, fajne komercyjne granie, z DAC na pokładzie. Podłączysz wszystko poza odkurzaczem a te Pylon-y bez problemu rozdmucha.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Czy ktoś porównywał DAC Hegla HD20 z Audio-gd NFB-28 pod kątem brzmienia i współpracy wzmacniacza słuchawkowego NFB z wymagającymi słuchawkami Beyerdynamic DT 990 600 ohm?

To samo pytanie zadałem Klubowiczom Audio GD.

Edytowane przez soundchaser

Cenna opinia, po kilku pozytywnych recenzjach, korciło mnie aby Pylonów posłuchać .

Jest pewna półka na której kolumny mimo iż nie są w stanie aspirować do wyższej klasy to potrafią czymś oczarować.

Pylon to niestety Media Markt i tak obok Jamo jest ich miejsce. Brutalne ale prawdziwe.

Edytowane przez iambr

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

ps39 a propos mocy to może i ma H160 trafo na 650W ale cierpi na brak prądu, zreszta jak i H80.

Poza tym gra świtnie z 20% utworów, reszta słabo (już pisałem o tym).

Jak to jest to do dzisiaj nie rozumiem ?

Prośba do Hegla o coś w klasie A :-)

H160 ma teraz jeszcze EISA 2015 - nie dziwię się temu - ale cena jest też wygórowana.

A propos SOULNOTE - słuchałem sa710 na Audio Show w zeszłym roku i to było dla mnie odkrycie roku + kudosy SUPER 20!

ps39 a propos mocy to może i ma H160 trafo na 650W ale cierpi na brak prądu, zreszta jak i H80.

Poza tym gra świtnie z 20% utworów, reszta słabo (już pisałem o tym).

Jak to jest to do dzisiaj nie rozumiem ?

Prośba do Hegla o coś w klasie A :-)

A co jest nie tak z tą resztą utworów...?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.