Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Co to znaczy w tle?

Czy one grają w filharmonii z przodu czy z tyłu orkiestry...jeśli są eksponowane przez system to do dupy taka prezentacja...też lubię je słyszeć ale raczej podane tak jak są umiejscowione, napewno nie z przodu...

Tło muzyczne ta część utworu która nie wybija się na pierwszy plan na nim.z regóły jest wokal instrumenty prowadzące , w tle gra np bardzo często gitara basowa linie melodyczną i jest to zamierzony zamysł kompozytora dźwiękowa itd , źle jest jak instrumenty które mieliśmy usłyszeć że względu na niedomagania sprzętu są schowane w tle i słabo słyszalne dla ucha , nie mają barwy , struktóry itd .

Instrument grający w tle może być umiejscowiony w dowolnym miejscu na scenie muzycznej , tło to nie to samo co scena .

Edytowane przez jacm

Jak jest kulminacja z tych instrumentów to tak wychodzą na pierwszy plan , dlatego ważne żeby sprzęt to różnicował ale niczego nie gubił . w kiepskich sprzętach . pewne instrumenty albo dźwięki melodi zupełnie nie są czytelne i słyszalne dla nas a więc tracimy część przekazu utworu .

Na Heglu nic nie ginie .

Edytowane przez jacm
  • 2 tygodnie później...

Hej

Szukam cd Hegla

natknąłem się na ogłoszenie na giełdzie hifi sprzedaży CD Hegel C2A.Czy możecie powiedzieć w jakich latach był produkowany i jaka jest jego cena.W

polskim internecie nie znalazłem żadnych informacji.

pozdrawiam

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Hej

Szukam cd Hegla

natknąłem się na ogłoszenie na giełdzie hifi sprzedaży CD Hegel C2A.Czy możecie powiedzieć w jakich latach był produkowany i jaka jest jego cena.W

polskim internecie nie znalazłem żadnych informacji.

pozdrawiam

Recenzja sugeruje że co najmniej w 2010 r. już był ..... póżniej powstała wersja mk2

http://www.soundstage.com/equipment/hegel_cdp2a.htm

Dziwne

q21 nie wie, odesłał mnie do dystrybutora moje audioa

oni też nie wiedzą

oto ich odpowiedź:

"Panie Piotrze,

Prawdopodobnie to jeden z pierwszych cd Hegla.

Cdp2a oraz cdp4a też wychodzą z katalogu.

Będzie nowy topowy model odtwarzacza cd - Mohican w cenie około 19990

zł.

http://www.audiostereo.pl/nowe-urzadzenia-hegel-rost-i-mohican_127280.html

Pozdrawiam,"

Darek

Dziwne

q21 nie wie, odesłał mnie do dystrybutora moje audioa

oni też nie wiedzą

oto ich odpowiedź:

"Panie Piotrze,

Prawdopodobnie to jeden z pierwszych cd Hegla.

Cdp2a oraz cdp4a też wychodzą z katalogu.

Będzie nowy topowy model odtwarzacza cd - Mohican w cenie około 19990

zł.

http://www.audiostereo.pl/nowe-urzadzenia-hegel-rost-i-mohican_127280.html

Pozdrawiam,"

Darek

Nie przejmuj sie -rowniez posiadam -od niedawna -na karteczce z nr seryjnym jest jedynie opis C2A.De facto jest to model CDP2A.,poprzednik mk II.Swietna maszyna.serwus P.S. Rocznik w tym przypadku nie ma wiekszego znaczenia-mam na mysli walory brzmieniowe tego odtwarzacza.

jeżeli Mochikani ma kosztować 19900 to mocno przegięli .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A wiadomo, jaki jest napęd jest w tym odtwarzaczu? Bo jak np. sanyo to wiek ma znaczenie.

Naped jest Sony w Cdp2a i Cdp4a, w tym nowym jeszcze nie wiadomo.

Edytowane przez MarcinGD

A wiadomo, jaki jest napęd jest w tym odtwarzaczu? Bo jak np. sanyo to wiek ma znaczenie.

HEGEL CDP2A ma c/a CS4396 a napęd/laser to VAM1202 (Philips)

HEGEL CDP2A mk2 ma c/a CS4396-KS a napęd/laser KSS-213CL (Sony)

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Chodziło mi oczywiście o ten CDP2A. No to kss213 potencjalnie do kupienia w przypadku awarii, choć na te literki na końcu CL to już trzeba bardziej chyba uważać.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Z sytuacją, kiedy decydujemy się na zakup urządzenia, którego wieku nie znamy, dystrybutor nic nie wie (vide odpowiedz dystrybutora do Antonio1974) i po oddaniu urządzenia serwis rozkłada ręce, mówiąc: sorry, to już dawno nie produkowane, nie mamy do tego części. Wtedy jesteśmy zdani na siebie i pomoc zaradnego elektronika. Czyżbyś nigdy nie słyszał o takiej sytuacji?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

W przypadku wciąż produkowanych modeli tak jak w tym przypadku . W przypadku nieprodukowanego modelu od 6 lat oddałem do serwisu autoryzowanego po 2 tygodniach dostałem naprawiony bez problemów .

Dystrybutor nie poda wieku sprzętu tylko producent.

Hegel CDP4a (domyślam się że również CDP2a) to jak na dzisiejsze standardy już bardzo słabe źródło. Różnica między nim a HD25 jest ze dwie klasy. Już DAC wbudowany w H300 jest lepszy (podłączony do niego po COAX).

Jest to za to dobry transport, zbudowany jak czołg, i warto go kupić w tych cenach jak obecnie jeśli słucha się płyt i podłączyć do czegoś (i zainwestować w dobry ic cyfrowy za min. kilkaset złotych). Ja mam dość wiekowy egzemplarz i z laserem nic się nie dzieje

Zastanawiam się nad zmianą h 100 na h 300 czy ktoś z szanownego grona przerabiam ten temat? Zastanawiam się na ile znacząca i słyszalna będzie różnica w dźwięku?

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Zastanawiam się nad zmianą h 100 na h 300 czy ktoś z szanownego grona przerabiam ten temat? Zastanawiam się na ile znacząca i słyszalna będzie różnica w dźwięku?

Dołączam do pytania... również posiadam H100 i troszkę jakby wykopu brakowało w basie przy nie głośnym słuchaniu...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Będzie słyszalna, w zasadzie we wszystkich aspektach. Dynamika, przejrzystość, głębia sceny. Dla mnie zdecydowanie szybkość i kontrola kolumn wydają się odróżniać najwyższe modele inegry Hegla od tych tańszych. Jednak te wzmacniacze to dość podobny pomysł na dźwięk i tak jak tutaj

Dołączam do pytania... również posiadam H100 i troszkę jakby wykopu brakowało w basie przy nie głośnym słuchaniu...

byłbym ostrożny z zakładaniem że ten problem zostanie poprawiony przez upgrade wzmaka. H300 ma zdecydowanie bardziej szybki i dynamiczny bas, ale ilościowo może się wręcz go wydawać mniej. Równie dobrze może być to u Ciebie kwestia kolumn albo akustyki, jako minimum przyjrzałbym się ustawieniu kolumn, kablom, interkonektowi itp., zanim zmieniłbym wzmacniacz.

Hegel CDP4a (domyślam się że również CDP2a) to jak na dzisiejsze standardy już bardzo słabe źródło. Różnica między nim a HD25 jest ze dwie klasy. Już DAC wbudowany w H300 jest lepszy (podłączony do niego po COAX).

Jest to za to dobry transport, zbudowany jak czołg, i warto go kupić w tych cenach jak obecnie jeśli słucha się płyt i podłączyć do czegoś (i zainwestować w dobry ic cyfrowy za min. kilkaset złotych). Ja mam dość wiekowy egzemplarz i z laserem nic się nie dzieje

Hm ... zarówno z cdp2 jak i cdp4 dac w H300 z moich codziennych odsłuchów wynika że wypada inaczej i jak na moje ucho jednak słabiej , mniej zróżnicowanie mniej muzykalne także używam kompaktu nie daca w H300 .

Hm ... zarówno z cdp2 jak i cdp4 dac w H300 z moich codziennych odsłuchów wynika że wypada inaczej i jak na moje ucho jednak słabiej , mniej zróżnicowanie mniej muzykalne także używam kompaktu nie daca w H300 .

Ciekawe, być może to kwestia pozostałych różnic w naszych systemach, kabli itp., ale gdy podłączam dobrym coaxialem CDP to H300 moim zdaniem ma pewne aspekty brzmieniowe lepsze, głównie analogowość dźwięku i scena. HD25 bardziej wydaje mi się podobny jest do H300 niż do CDP4a.

Będzie słyszalna, w zasadzie we wszystkich aspektach. Dynamika, przejrzystość, głębia sceny. Dla mnie zdecydowanie szybkość i kontrola kolumn wydają się odróżniać najwyższe modele inegry Hegla od tych tańszych. Jednak te wzmacniacze to dość podobny pomysł na dźwięk i tak jak tutaj

byłbym ostrożny z zakładaniem że ten problem zostanie poprawiony przez upgrade wzmaka. H300 ma zdecydowanie bardziej szybki i dynamiczny bas, ale ilościowo może się wręcz go wydawać mniej. Równie dobrze może być to u Ciebie kwestia kolumn albo akustyki, jako minimum przyjrzałbym się ustawieniu kolumn, kablom, interkonektowi itp., zanim zmieniłbym wzmacniacz.

Witam, to na pewno nie wina akustyki i kolumn.

Wczoraj znajomy podjechał z lampą integra Cayina C55 i powiem tak: mistrzostwo świata, Hegel poległ od razu. Bas piękny, mięsisty, nawet przy cichym wieczornym graniu. Góra przepiękna było słychać więcej talerzyków itd. A jak saksofon zagrał to był obłęd. Stąd moje pytanie czy H300 coś takiego potrafi? Jeśli nie to jakie wzmacniacze lampowe albo mocne tranzystory by się sprawdziły? I na dodatek by można spiąć z kinem domowym?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Ciekawe, być może to kwestia pozostałych różnic w naszych systemach, kabli itp., ale gdy podłączam dobrym coaxialem CDP to H300 moim zdaniem ma pewne aspekty brzmieniowe lepsze, głównie analogowość dźwięku i scena. HD25 bardziej wydaje mi się podobny jest do H300 niż do CDP4a.

Zapewne każdy system.się różni u mnie właśnie na cdp2 oraz cdp4 jest analogowo a na dacu z H300 jakby cofnąć się do takiej suchej jakości mp3 .

Zapewne każdy system.się różni u mnie właśnie na cdp2 oraz cdp4 jest analogowo a na dacu z H300 jakby cofnąć się do takiej suchej jakości mp3 .

Dobry odtwarzacz to dobry odtwarzacz-brzmi jak banal,ale tak to odbieram.ahoj
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.