Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Stąd moje pytanie czy H300 coś takiego potrafi? Jeśli nie to jakie wzmacniacze lampowe albo mocne tranzystory by się sprawdziły?

Nie słuchałem H300, ale jak miałem H160 to bardzo mi się podobał, tylko że jak posłuchałem mocnej lampy to odleciałem. Jak masz możliwość posłuchaj jakiegoś wzmacniacza Octave,
Nie słuchałem H300, ale jak miałem H160 to bardzo mi się podobał, tylko że jak posłuchałem mocnej lampy to odleciałem. Jak masz możliwość posłuchaj jakiegoś wzmacniacza Octave,

Witam, no właśnie i tu jest problem ze posłuchałem tego Cayina. Wcześniej miałem Rotela i grało to płasko, nijak. Zmieniłem na H100 i zmiana była na duży plus, aż do przedwczoraj jak zagrała ta w sumie tania lampa. I znòw jestem na etapie szukania. Niestety ten dzwiek pozostał w głowie i H100 już nie gra tak miodzio...

Dlatego fajnie jakby ktoś z H300 sie wypowiedział.

Szkoda ze Gryphon Diablo 300 taki drogi bo na papierze ma wszystko co potrzebne...

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

...

Witam, no właśnie i tu jest problem ze posłuchałem tego Cayina. Wcześniej miałem Rotela i grało to płasko, nijak. Zmieniłem na H100 i zmiana była na duży plus, aż do przedwczoraj jak zagrała ta w sumie tania lampa. I znòw jestem na etapie szukania. Niestety ten dzwiek pozostał w głowie i H100 już nie gra tak miodzio...

Dlatego fajnie jakby ktoś z H300 sie wypowiedział.

Szkoda ze Gryphon Diablo 300 taki drogi bo na papierze ma wszystko co potrzebne...

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

A co było nie tak w dźwięku Cayina że myślisz o dalszych poszukiwaniach ?

A co było nie tak w dźwięku Cayina że myślisz o dalszych poszukiwaniach ?

Dźwięk był super tylko nie ma opcji bypass do kina, nie ma XLR (niedawno kupiłem Cardasa Parsec). Jeśli by to miał to nie ma co szukać.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Wczoraj znajomy podjechał z lampą integra Cayina C55 i powiem tak: mistrzostwo świata, Hegel poległ od razu. Bas piękny, mięsisty, nawet przy cichym wieczornym graniu. Góra przepiękna było słychać więcej talerzyków itd. A jak saksofon zagrał to był obłęd.

Z kolei jeden Pan odsłuchiwał Cayin A70mk2 wraz z swoim Hegel 200. Jak twierdził była to przepaść na korzyść Cayin'a, załamał się :)

Nie wiem czy już sprzedał tego Hegla....

Wszystko kwestia upodobań i reszty systemu, mając w/w tranzystory po odsłuchu lamp Cayin'a - zagrały dla Nich lepiej.

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Z kolei jeden Pan odsłuchiwał Cayin A70mk2 wraz z swoim Hegel 200. Jak twierdził była to przepaść na korzyść Cayin'a, załamał się :)

Nie wiem czy już sprzedał tego Hegla....

Wszystko kwestia upodobań i reszty systemu, mając w/w tranzystory po odsłuchu lamp Cayin'a - zagrały dla Nich lepiej.

pzdr.

Patryk słuchasz sprzętu nie od wczoraj wiesz że grają synergiczne zestawy i że nie ma poszczególnych elementów które zagrają ze wszystkim w pełni synergicznie . Też porównywałem H200 na kilku parach kolumn wraz z innymi wzmacniaczami i bywało że do pewnych kolumn lepiej zgrywały się inne wzmaki . Natomiast przy odpowiednim zestawieniu H200 wynosił dźwięk na wysoki poziom .

Trzeba dodać że Hegel stosuje zasadę w miarę możliwości przezroczyste wzmocnienie natomiast resztę robi źródło i kolumny .

Sam mam cdp2 oraz cdp4 i kilku znajomych też jedzie na firmowych cedekach i zawsze jest to samo określenie w pełni analogowe granie .

Słuchałem Cayina 70 wraz z Minasami , miałem te kolumny ponad 5 lat i powiem tak bardzo dobre bezpieczne granie podoba się od pierwszego razu . Mimo to sprzedałem Minasy a melanż z lampą Cayina nie wchodził dla mnie w grę z 2 powodów , brak uniwersalności nie wszystkie gatunki brzmią dobrze no i jest to konkretna maniera grania nastawiona na barwę głosu ludzkiego i instrumenty akustyczne im bardziej odchodzimy w stronę elektroniki gitar id tym jest gorzej z rozdzielczością i brak emocji (dynamiki ) .

Być może słuchałbym na minasach i caynie gdybym nie usłyszał Hegla .

Każdy ma inne ucho jednak mi H300 dał to o co chodzi w muzyce emocje i zupełną dowolność w wyborze repertuaru oraz najważniejsze zupełny brak potrzeby zmian . Wkładam dowolną płytę i cieszę się muzyką mając podaną muzykę 1:1 zgodnie z moimi.oczekiwaniami i preferencjami .

Zgadzam się z Tobą, jak wspomniałem wcześniej - akurat u Nich zagrało a ktoś inny ma tak system zestrojony/akustykę/preferencje że Hegel lub inny zagra ☺

"Lampa nie umiera nigdy"

Minasy plus cayin to konkretna preferencja dźwięku jak na moje ucho rewelacyjna jednak przypomina troche słodzenie herbaty 6 łyżeczkami cukru i ma niestety związane z tą manierą konkretne ograniczenia dopiero monobloki lampowe po 40 000 zł od pewnego konstruktora z Łodzi potrafiły te ograniczenia na minasach przełamać . U mnie sprawdziła się zmiana kolumn i zakup Hegla kto inny wybierze caina najważniejsze dobrać sprzęt pod swoją muzykę i ucho a nie czyjeś preferencje .

Edytowane przez jacm

Według mnie nie trzeba aż tak drogiej lampy. Miałem pół roku H160, jak usłyszałem V70SE to wiedziałem, że musi zostać Jak na lampę bardzo uniwersalny wzmacniacz, trochę lampa trochę tranzystor, choć tor audio w całości na lampach.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

nabyłem 30 kg chińczyka

Co to za " potworek " - jeżeli wolno dopytać ?

Widzę że posiadasz zasilający Van den Hul The Mainserver mógł byś go tak króciutko scharakteryzować ? Jaki on powoduje kierunek ?

Przepraszam że w klubie ....ale bardzo mi zależy.

Edytowane przez BOBSAPP

Każdy ma inne ucho jednak mi H300 dał to o co chodzi w muzyce emocje i zupełną dowolność w wyborze repertuaru oraz najważniejsze zupełny brak potrzeby zmian .

Podpisuję się pod tym, Hegel H300 jest neutralny, przez co szalenie wymagający od źródła i reszty toru. Jak kolumny Kef albo kable Nordosta. A potem ludzie podłączają te rzeczy do zestawów które grają sucho i narzekają "miażdży Hegla", "suchoty", "do klasyki tylko lampa" itp.

Za to jeśli zbierze się do kupy te neutralne i dobrze grające elementy to ciężko to przebić. Nie trzeba szukać podrasowań, podrasowaniem jest mikrodynamika i naturalna barwa wynikająca z wysokiej wierności.

Są lampowe i analogowe źródła, lampowe wzmacniacze które pewne rzeczy robią lepiej niż Hegel. Jeśli jednak robią to dobrze to różnice są subtelne. Przez lata zabawy w hifi nauczyłem się że każde "wow" z jednym nagraniem to smuteczek z drugim. Dobrze zrównoważony system który pokazuje po prostu muzykę to jest naprawdę "wow".

Nie piszę tego żeby przekonać tych którym podoba się lampa. Być może z ich muzyką, resztą toru i preferencjami to dla nich strzał w dziesiątke. Warto też dodać że producenci muzyki sami stosują lampowe preampy czy bufory. Ale chciałem uświadomić osobom które rozważają Hegle zwłaszcza wyższe modele, że z tym sprzętem nie jest nic nie tak. Tyle że to nie laska z silikonami i zrobionymi wargami żeby od razu wzbudzała emocje.

Edytowane przez Maciej_59525
Po przesłuchaniu skończonej ilości wzmacniaczy z przedziału cenowego 2-300k stwierdzam, że w segmencie 15-20 k jednak lampa wygrywa. To oczywiście moja ocena.

Octave v70se zamówione :-)

...

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Po przesłuchaniu skończonej ilości wzmacniaczy z przedziału cenowego 2-300k stwierdzam, że w segmencie 15-20 k jednak lampa wygrywa. To oczywiście moja ocena.

Octave v70se zamówione :-)

Oprócz walorów brzmieniowych wzmacniaczy Octave....nie potrafię przestać zazdrościć że czegoś takiego nie posiadam w moim wzmacniaczu ( musiałem wycinać dziury w górnym blacie aby mieć dostęp do regulatorów i dokupić elektroniczne mierniki BIASCOM ).... po prostu PIĘKNE...

octave-v-70-bias1.jpg

Edytowane przez BOBSAPP

Dla każdego znajdzie się coś miłego dla ucha, a jakich gatunków muzycznych kolega słucha ?

Edytowane przez jacm

Lubię uniwersalne wzmacniacze, choć wiem, że Ci z zasobniejszą kieszenią mają dwa trzy systemy budowane pod konkretną muzykę. ja słucham najwięcej jazzu, ale też dużo elektroniki, starego rocka, a Szopen jesienno-zimową porą gości często. Kobiece wokale mile widziane zawsze, Nina Simone, Karen Souza, wiele ich jest z pięknymi głosami...

Ja mam taką przypadłość że słucham dosłownie wszystkiego nie ma gatuknu który by mi nie sprawiał frajdy i moje przemyślenie z obserwacji ludzi jest takie im spokojniejsze gatunki tym lepsza dobra lampa im trudniejsze z większą ilością instrumentów tym lepszy tranzystor . W pewnych już wysokich przedziałach cenowych przestaje sprzęt mieć własny charakter czy domenę ( lampową lub tranzystorową ) zaczyna po prostu świetnie grać muzykę . także mi lampa w przedziałach 20k zwyczajnie ogranicza słuchany repertuar dobry tranzystor tego nie robi ale jak piszesz wszystko kwestia gustu i słuchanej muzyki .

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.