Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Sam w to nie moglem uwierzyc - do chwili zakupu "chinczyka".Wczoraj wpadl na godzinke kumpel od MA6900-i co ? Siedzial 5 godzin.Beka

Bywa , bywa też tak że potem pakuję się cały sprzęt i jedzie do kumpla i tu kolejne zdziwienie bo sprzęt ten sam tylko pomieszczenie inne i nagle beka jest w drugą stronę . Tak bywa zwłaszcza przy systemach bardzo dobrze dopasowanych z pomieszczeniem .

A co to za chinczyk był o ile to nie tajemnica

Nie jest tajemnica - to moj Jungson JA 88D(09).Nie mialem odwagi gmerac w bebechach - one maja inaczej (plus z minusem w innym polozeniu) w gniezdzie xlr.Pomienialem w samym kablu i z cd Hegel gra jak cholera.ahoj

Bywa , bywa też tak że potem pakuję się cały sprzęt i jedzie do kumpla i tu kolejne zdziwienie bo sprzęt ten sam tylko pomieszczenie inne i nagle beka jest w drugą stronę . Tak bywa zwłaszcza przy systemach bardzo dobrze dopasowanych z pomieszczeniem .

To prawda.On jest rowniez zaskoczony cdp2a - nalega na porownawczy test z jego Classe cdp - cos tam.ahoj
<br />Ja mogę napisać że wzmacniacze Hegla nie zgrywają się ze źródłami które mają wysokie napięcie na wyjściu, musi być standard. Barwa źródła powinna stać po ciepłej stronie z zaznaczonym basem. Jeżeli ktoś ma za szczupłe z lekkim niedosytem basu, brzmienie. To ani H100 a tym bardziej H300 tego nie naprawi. Natomiast jeżeli ktoś ma problem z nadmierną ilością basu i brakiem dynamiki. Tak zwana buła. To Hegel załatwi temat i będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze zestawy Hegla jakie słyszałem to<br /><br />H100 źródło T+A kolumny Spendor 2/3 r2 -dźwięk bajka<br />H100 źródło HD11 + komp Spendor S5e - bardzo dobry<br />H300 + komp do wewnętrznego przetwornika kolumny Triangle SIGNATURE DELTA- bardzo dobry<br />H200 + HD20 kolumny ESA  Credo 3 Illuminator - dźwięk bajka HI- End   <br />Oczywiście to są moje subiektywne opinie. Jeżeli lubicie muzykalność dobrą barwę to polecam posłuchać Hegla ze Spendorami, Sonusami lub Trianglami.<br />A bym zapominał, świetnie H100 zgrał się z monitorami KEF LS50 a jako  źródło pracował CD Manantza 14 lub 15 już nie pamiętam.<br /><br />Sprzęt Hegla to bardzo dobre brzmienie tylko trzeba się napocić żeby wycisnąć z niego max. Ale jeżeli traficie ze źródłem i kolumnami to może być BAJKA.<br />Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hegla. <br />

Dobre spostrzeżenia. Rzeczywiście "zdroworozsądkowa" logika, że jeśli muzykalny wzmacniacz to ... szczegółowe głośniki, mocne źródło i srebrne kable dla ochłody - może się okazać złudna i błędna.

Bardzo lubię Spendory i też mi się wydaje, że te kombinacje mogą być pyszne. (Xaviany także grają w tym kierunku.)Też zauważyłem, że mocny sygnał na wyjściu źródła może pogorszyć efekt realizmu.

Edytowane przez macson

Czy ktoś z was porównywał może IC TQ Black RCA do wersji XLR ?

Ogólnie jak ma się XLR do RCA, warto zmieniać czy sztuka dla sztuki ?

Wzmak i DAC w pełni zbalansowany.

Edytowane przez CEzAR21

Czy możecie podzielić się doświadczeniami jakie posiadacie, polecacie przedwzmacniacze do końcówek Hegla, np. H4SE ?

Z H4SE myślę ,że sprawdzi się Hegel P4A. Można go kupić w dobrej cenie na rynku wtórnym.

Posiadasz już H4SE, czy zamierzasz kupić w najbliższym czasie?

Z H4SE myślę ,że sprawdzi się Hegel P4A. Można go kupić w dobrej cenie na rynku wtórnym.

Posiadasz już H4SE, czy zamierzasz kupić w najbliższym czasie?

Jaki to jest orientacyjnie koszt ? H4SE mam zamówiony.

Jaki to jest orientacyjnie koszt ?

Sprzęt Hegla na rynku wtórym jest stosunkowo tani. Za sam przedwzmacniacz może liczyć około 1/2 ceny, a nawet może poniżej tej wartości. Kupując komplet można kupić trochę taniej.

Witam,

Posiadam taką końcówke mocy H4SE od 2 lat , po naprawdę porządna rzecz, gra aż miło, moc, kontrola, szybkość, potega do tego neutralny w barwie (można tak powiedzieć), preamp to tego mam p20 bo p4a już był niedostępny, a p30 był dla mnie trochę za drogi. Kolumny do tego Hegla to Focal Sopra 2 i naprawdę ładnie się dopasowały a H4se napędza je bez wysiłku i daję to zdyscyplinowany dźwięk. Teraz biorę się za okablowanie i przymierzam się do HD30 w roli DACa do mojego transportu BMC top-loader.

Edytowane przez audiotom

Witam,

Posiadam taką końcówke mocy H4SE od 2 lat , po naprawdę porządna rzecz, gra aż miło, moc, kontrola, szybkość, potega do tego neutralny w barwie (można tak powiedzieć), preamp to tego mam p20 bo p4a już był niedostępny, a p30 był dla mnie trochę za drogi. Kolumny do tego Hegla to Focal Sopra 2 i naprawdę ładnie się dopasowały a H4se napędza je bez wysiłku i daję to zdyscyplinowany dźwięk. Teraz biorę się za okablowanie i przymierzam się do HD30 w roli DACa do mojego transportu BMC top-loader.

Dzięki. Imponujący zestaw. Jakimi kablami połączyłeś pre z końcöwką ?

???

Nie ma sensu o tym pisać, trzeba posłuchać, doświadczyć samemu. Szczerze powiem zniechęciłem się do dysput.

Nawiasem ... czasem mam wrażenie czytając posty (w klubie i nie tylko), że te drogie wzmacniacze u niektórych brzmią gorzej niż mój pierwszy Technics.

Nie wierzę żeby to źle świadczyło o firmie Hegel i będę ją bronił: dobre klocki, sensownie wycenione.

Dzięki. Imponujący zestaw. Jakimi kablami połączyłeś pre z końcöwką ?

Equilibrium Turbine XLR do końcówki, a do CD Chord Anthem 2 XLR i to ten planuję zamienić bo

jest trochę za ostry, w poprzednim systemie się sprawdził a z tym już nie bardzo. Teraz będzie Acrolink lub Cardas..

Z czym będzie grał twój Hegel?

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma sensu o tym pisać, trzeba posłuchać, doświadczyć samemu. Szczerze powiem zniechęciłem się do dysput.

Nawiasem ... czasem mam wrażenie czytając posty (w klubie i nie tylko), że te drogie wzmacniacze u niektórych brzmią gorzej niż mój pierwszy Technics.

Nie wierzę żeby to źle świadczyło o firmie Hegel i będę ją bronił: dobre klocki, sensownie wycenione.

Jestem audiofilem, który swoje brzmienie już znalazł...nie oceniam innych zestawień bo wiem jak trudno jest uzyskać synergię...moje "???" nie miały na celu ataku...ot zwykle zastanowienie co mogło wpłynąć na takie odczucie jak napisałeś...

" Też zauważyłem, że mocny sygnał na wyjściu źródła może pogorszyć efekt realizmu."

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez Gość

Equilibrium Turbine XLR do końcówki, a do CD Chord Anthem 2 XLR i to ten planuję zamienić bo

jest trochę za ostry, w poprzednim systemie się sprawdził a z tym już nie bardzo. Teraz będzie Acrolink lub Cardas..

Z czym będzie grał twój Hegel?

A nie myślałeś o eksperymencie aby podpiąć wszystkie kabelki jednej firmy (łącznie z głośnikowymi), niektórzy twierdzą, że można wtedy uzyskać efekt synergii. Zamierzam zrobić taki eksperyment w sobotę z kabelkami tellurium Q Black.

A nie myślałeś o eksperymencie aby podpiąć wszystkie kabelki jednej firmy (łącznie z głośnikowymi), niektórzy twierdzą, że można wtedy uzyskać efekt synergii. Zamierzam zrobić taki eksperyment w sobotę z kabelkami tellurium Q Black.

Powoli biorę się za wszystkie kable łącznie z sieciówkami, ale najpierw również mam w planie kondycjoner isol-8 minisub Axis, fajnie by było uzyskać ten efekt synergii, może się uda, może to dobry pomysł z kablami od jednego producenta, warto sprawdzić

Edytowane przez audiotom

Ja tak robię od lat i w mojej opini to dobra droga!

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Postanowiłem, że sam sprawdzę różnicę pomiędzy Tellurium Q Black RCA a XLR.

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami ku pomocy dla innych poszukujących odpowiedzi na takie porównanie.

Kabel wypożyczyłem, ale niestety otrzymałem nową sztukę, także coś jeszcze "może" ulec zmianie, natomiast na ten moment z różnic jakie mogę wskazać to na pewno powiększyła się scena, zarówno na wysokość, szerokość ale głównie w głąb.

Scena jest naprawdę ogromna i rozległa i zawija się lekkim łukiem po bokach.

Zdziwiłem się jak kontrabasista zamiast stać w rogu pokoju nagle pojawił się na bocznej ścianie około 0,5m dalej. (myślałem, że mi się wydaje, ale wystarczyło pilotem w locie przełączyć się na kabelek RCA i wszystko było jasne, nie wydawało mi się:) ).

Poprawie uległ także balans tonalny, który odczułem w sposób taki, że uspokoiła się góra i delikatnie pogłębił się dół i wszystko zaczęło grać tak naprawdę gładko, naturalnie i bardzo przekonująco. Podsumował bym to w ten sposób, że wersja RCA przekazuje wszystko bardziej wyraźnie z zaakcentowanymi krawędziami dźwięków dlatego, że muzyka jest bliżej słuchacza (płytsza scena), natomiast XLR dosłownie osadza źródła dźwięku w przestrzeni, przez co początkowo dałem się zmylić i byłem za wersją RCA.

Postanowiłem, że sam sprawdzę różnicę pomiędzy Tellurium Q Black RCA a XLR.

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami ku pomocy dla innych poszukujących odpowiedzi na takie porównanie.

Kabel wypożyczyłem, ale niestety otrzymałem nową sztukę, także coś jeszcze "może" ulec zmianie, natomiast na ten moment z różnic jakie mogę wskazać to na pewno powiększyła się scena, zarówno na wysokość, szerokość ale głównie w głąb.

Scena jest naprawdę ogromna i rozległa i zawija się lekkim łukiem po bokach.

Zdziwiłem się jak kontrabasista zamiast stać w rogu pokoju nagle pojawił się na bocznej ścianie około 0,5m dalej. (myślałem, że mi się wydaje, ale wystarczyło pilotem w locie przełączyć się na kabelek RCA i wszystko było jasne, nie wydawało mi się:) ).

Poprawie uległ także balans tonalny, który odczułem w sposób taki, że uspokoiła się góra i delikatnie pogłębił się dół i wszystko zaczęło grać tak naprawdę gładko, naturalnie i bardzo przekonująco. Podsumował bym to w ten sposób, że wersja RCA przekazuje wszystko bardziej wyraźnie z zaakcentowanymi krawędziami dźwięków dlatego, że muzyka jest bliżej słuchacza (płytsza scena), natomiast XLR dosłownie osadza źródła dźwięku w przestrzeni, przez co początkowo dałem się zmylić i byłem za wersją RCA.

Mam zblizone do Twoich spostrzezenia.Z mojego cdp2 sygnal od jakiegos czasu tylko przez xlr.serwus

Ja osobiście też wolę słuchać z xlr. W kontekście tego co wyżej napisano nie dziwi mnie fakt, że nawet super hiper kabel bo taki rca wpiąłem w swój system (siltech z górnej półki) nie przekonał mnie do rca i to co ja lubię czyli przestrzeń lepsza była z xlr Chord Chameleon Plus.

Dziękuję wszystkim za propozycje głośników podstawkowych do Hegla H100.

Mam jeszcze 2 typy na oku:

1. Dynaudio Focus 110 - 3kzł (bez podstawek)

2. Chario Constellation Lynx - 2,5kzł (z oryginalnymi podstawkami)

Co o nich sądzicie w połączeniu z H100 ?

Jestem audiofilem, który swoje brzmienie już znalazł...nie oceniam innych zestawień bo wiem jak trudno jest uzyskać synergię...moje "???" nie miały na celu ataku...ot zwykle zastanowienie co mogło wpłynąć na takie odczucie jak napisałeś...

" Też zauważyłem, że mocny sygnał na wyjściu źródła może pogorszyć efekt realizmu."

Pozdrawiam :-)

Nie ma problemu, nie odebrałem tego tak. Po prostu trzeba samemu słyszeć o co chodzi.

Pozdrawiam Ziko, samych dobrych odsłuchów

PS Takie ostatnie moje 3 grosze ogólnie do młodych heglowców. Pamiętajmy, że te klocki są drogie, niewielu melomanów może sobie na nie pozwolić w tym kraju; kupujmy, zestawiajmy, oceniajmy sprzęt odpowiedzialnie. Jak nie mamy nic wartościowego do powiedzenia, lepiej poczytajmy.

Dziękuję wszystkim za propozycje głośników podstawkowych do Hegla H100.

Mam jeszcze 2 typy na oku:

1. Dynaudio Focus 110 - 3kzł (bez podstawek)

2. Chario Constellation Lynx - 2,5kzł (z oryginalnymi podstawkami)

Co o nich sądzicie w połączeniu z H100 ?

Ja bym celował w "dynki" :)

Ja bym celował w "dynki" :)

Orientacyjnie to dynki będą dobre w niecałych 14m2 ?

Czy bas będzie czytelny w tak małym pomieszczeniu ?

Edytowane przez marcin1987

Orientacyjnie to dynki będą dobre w niecałych 14m2 ?

Czy bas będzie czytelny w tak małym pomieszczeniu ?

Powinien byc ale ciezko powiedziec bo z wlasnego doswiadczenia wiem, ze w kazdym pomieszczeniu inaczej potrafi zagrac system. Nawet o tym samym metrazu.

Ja mialem podobny problem jak kupowalem swoje kolumny. W sklepie zagralo przepieknie.U mnie pomieszczenie metrazowo podobne (wysokie pomieszczenie ok 3.30m, stara kamienica, grube mury itd.) do pewnego czasu zmagalem sie z suchoscia dzwieku i ten poglos delikatnego echa doprowadzal mnie do szalu.

kilka paneli akustycznych na scianach i sensownie ustawione meble + dywan "shaggy" zalatwilo sprawe.

A tak przy okazji. Sluchalem u siebie w domu H360 2 dni temu. Bajka jak dla mnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.