Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy kto słuchał kilku Hegli powie, że to zupełnie inne granie. Dla mnie H80 bardzo muzykalny i kameralny, a wyższe modele są bardziej analityczne, dynamiczne. Do H80 potrzebne skuteczne kolumny, przy wyższych modelach mamy już dużo większy wybór.

No właśnie, stąd moje zainteresowanie na zmianą na mocniejszy wzmak bo ta 80 jakoś nie może (zadowalająco mnie) wysterować AP Tempo VI. Niby gra... ale jak miałem okazję posłuchać co z kolumnami (innymi co prawda) potrafi zrobić mocny Hegel to już wiedziałem, że znów trzeba zacząć zbierać kasę żeby "dogonić króliczka":-/

W rachunkach za prąd wzrost gwarantowany, reszta zależy od systemu jaki masz, sądząc po cenach H200

na rynku wtórnym wydaje się nie jest to zbytnio ceniony klocek.

Myślę, że pojawianie się używek spowodowane jest również tym, ze na rynku wyszły nowe modele i część postanawia "przesiąść się" na nowe.

No właśnie, stąd moje zainteresowanie na zmianą na mocniejszy wzmak bo ta 80 jakoś nie może (zadowalająco mnie) wysterować AP Tempo VI. Niby gra... ale jak miałem okazję posłuchać co z kolumnami (innymi co prawda) potrafi zrobić mocny Hegel to już wiedziałem, że znów trzeba zacząć zbierać kasę żeby "dogonić króliczka":-/

Myślę, że pojawianie się używek spowodowane jest również tym, ze na rynku wyszły nowe modele i część postanawia "przesiąść się" na nowe.

Jeżeli lubisz brzmienie h80 ale "czegoś" Ci brakuje to h300 ma to "coś"... To wspaniałe dociążenie dzwięku, które mają mocne wzmacniacze z analogowym polotem.

Jeżeli chcesz więcej emocji, realizmu i powietrza to H200 jest ostatnim heglem który tak grał. To wspaniały wzmak za okazyjną cenę, ale nie każdy preferuje taki bezlitosny realizm...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Jeżeli lubisz brzmienie h80 ale "czegoś" Ci brakuje to h300 ma to "coś"... To wspaniałe dociążenie dzwięku, które mają mocne wzmacniacze z analogowym polotem.

Jeżeli chcesz więcej emocji, realizmu i powietrza to H200 jest ostatnim heglem który tak grał. To wspaniały wzmak za okazyjną cenę, ale nie każdy preferuje taki bezlitosny realizm...

hmmm. nie pomagasz mi;-) opis jednego i drugiego brzmi zachęcająco. Obawiam się, że póki co wejście w H300 będzie poza moim zasięgiem.

Gdybym to ja miał wybierać pomiędzy H200 a H300 bez względu na cenę, to wziąłbym H200. Znam obydwa wzmacniacze bardzo dobrze, H300 miał mój kolega. Słuchałem ich też bezpośrednio na tym samym systemie, H200 grał trochę cieplejszym dzwiękiem i łagodniejszą górą. Wydajność prądowa obydwóch wzmacniaczy była jednakowa.

Oczywiście dużo zależy też od konfiguracji. Są na tym forum opinie, że jest dokładnie odwrotne. Więc widać, że w zależności od zestawienia, wzmacniacze mogą wypaść różnie. Biorąc pod uwagę ceny używanych H200, jest to doskonałe granie za te pieniądze.

Witam

Byłbyś tak uprzejmy aby troszkę rozwinąć to "niby gra" . Mam również AP tempo 6 i obecnie napędzam je Roksanem K2 i wstępnie myślałem o H80 (nie mogę coś przekonać się do lamp :)). W K2 przeszkadza mi trochę natarczliwe niskie tony, które nie pozwalają się przebić średnicy.

Witam

Byłbyś tak uprzejmy aby troszkę rozwinąć to "niby gra" . Mam również AP tempo 6 i obecnie napędzam je Roksanem K2 i wstępnie myślałem o H80 (nie mogę coś przekonać się do lamp :)). W K2 przeszkadza mi trochę natarczliwe niskie tony, które nie pozwalają się przebić średnicy.

Żeby nie było niedomówień, jak dla mnie H80 gra super. Używam go do stereo i jako końcówka do kina. Ma przyzwoity DAC. Lubie ten styl gry i raczej już pozostanę wierny firmie. Rzecz w tym, że ostatnio miałem okazję posłuchać dzielonki P20 + H4SE i to mnie dobiło. Zobaczyłem, że można grać jeszcze lepiej i chyba o to tu w tej naszej "chorobie" jest zgubne;-)

Gdybym to ja miał wybierać pomiędzy H200 a H300 bez względu na cenę, to wziąłbym H200. Znam obydwa wzmacniacze bardzo dobrze, H300 miał mój kolega. Słuchałem ich też bezpośrednio na tym samym systemie, H200 grał trochę cieplejszym dzwiękiem i łagodniejszą górą. Wydajność prądowa obydwóch wzmacniaczy była jednakowa.

Oczywiście dużo zależy też od konfiguracji. Są na tym forum opinie, że jest dokładnie odwrotne. Więc widać, że w zależności od zestawienia, wzmacniacze mogą wypaść różnie. Biorąc pod uwagę ceny używanych H200, jest to doskonałe granie za te pieniądze.

Dzięki za info

Właśnie przekonałem żonę, że należy zmienić wzmak na H200 a święta i urodziny są do tego dobrą okazją:-)

Gratuluję :)

Dokonałem takiej przesiadki jakiś czas temu i owszem H80 to fajny muzykalny wzmak ale tylko i wyłącznie do łatwych kolumn.

H200 to już znacznie poważniejsze granie, inne możliwości napędzenia kolumn i co najważniejsze, daje już naprawdę duże możliwości strojenia pod własne ucho.

Moim zdaniem ze względu na niską cenę na rynku wtórnym, został jakby zepchnięty na boczny tor a prawda jest taka, że ten piec gra naprawdę bardzo dobrze i nie jeden zostanie z nim na długo.

Gdybym to ja miał wybierać pomiędzy H200 a H300 bez względu na cenę, to wziąłbym H200. Znam obydwa wzmacniacze bardzo dobrze, H300 miał mój kolega. Słuchałem ich też bezpośrednio na tym samym systemie, H200 grał trochę cieplejszym dźwiękiem i łagodniejszą górą. Wydajność prądowa obydwóch wzmacniaczy była jednakowa.

Szczerze mówiąc nie wiem skąd się bierze zjawisko w którym H200 w tym samym torze gra cieplej niż H300.

Na odbiór tych dwóch wzmaków i możliwość ich rzetelnego porównania, duży wpływ mają same kolumny, ich konstrukcja.

Mam tu na myśli przede wszystkim rozciągnięcie pasma w dół.

Akustykę w tym przypadku można wykluczyć, skoro odsłuch był w identycznych warunkach.

Góra pasma owszem jest delikatnie inna w sensie takim, że H300 gra bardziej dociążonym dźwiękiem, ale są to różnice nie duże.

Muszę powiedzieć, że im dłużej gram na H200 mając poprzednio H80 i H300 tym wyraźniej rysują mi się różnice między nimi.

Edytowane przez CEzAR21

Szczerze mówiąc nie wiem skąd się bierze zjawisko w którym H200 w tym samym torze gra cieplej niż H300.

"Bawię" się już w ten audiofilizm 23 lata i powiem tak, im dłużej to już trwa, tym więcej sytuacji zaczyna mnie zaskakiwać. Być może dzieje się tak, że w raz z jakością sprzętu oraz dzwięku, poszczególne konfiguracje mają bardziej czytelny, oraz nieprzewidywalny charakter.

Stąd takie czasem skrajne opinie na temat jakiegoś urządzenia. Nie raz miałem sytuację w której, interkonekt którego cechy zdawało by się, będą bardzo pożądane w moim systemie, całkowicie się nie sprawdzał. Ten sam kabel u kolegi, u którego w systemie nawet nie był brany pod uwagę, bo nie zagra, wpasował się doskonale. Tutaj jednak chodzi o spasowanie wielu komponentów, no i jednak, nie widoczna, ale zawsze obecna akustyka pomieszczenia. I tutaj ona moim zdaniem ma kluczowe znaczenie. Jednemu urządzeniu podejdzie bardziej innemu mniej. W innych warunkach może być zupełnie odwrotnie. Ogólnie zawsze jest wiele czynników które mają wpływ na brzmienie całego systemu. Dlatego tak wiele różnych opinii, na temat danych urządzeń...

"Bawię" się już w ten audiofilizm 23 lata i powiem tak, im dłużej to już trwa, tym więcej sytuacji zaczyna mnie zaskakiwać. Być może dzieje się tak, że w raz z jakością sprzętu oraz dzwięku, poszczególne konfiguracje mają bardziej czytelny, oraz nieprzewidywalny charakter.

Stąd takie czasem skrajne opinie na temat jakiegoś urządzenia. Nie raz miałem sytuację w której, interkonekt którego cechy zdawało by się, będą bardzo pożądane w moim systemie, całkowicie się nie sprawdzał. Ten sam kabel u kolegi, u którego w systemie nawet nie był brany pod uwagę, bo nie zagra, wpasował się doskonale. Tutaj jednak chodzi o spasowanie wielu komponentów, no i jednak, nie widoczna, ale zawsze obecna akustyka pomieszczenia. I tutaj ona moim zdaniem ma kluczowe znaczenie. Jednemu urządzeniu podejdzie bardziej innemu mniej. W innych warunkach może być zupełnie odwrotnie. Ogólnie zawsze jest wiele czynników które mają wpływ na brzmienie całego systemu. Dlatego tak wiele różnych opinii, na temat danych urządzeń...

Najważniejsze pozostaje ucho i osobnicza percepcja

Ja proponuję H360,nie będziesz musiał myśleć o niczym innym.To brzmienie H80 o dwa poziomy wyżej

Uwierz mi, że bardzo bym chciał ale cena H360 jest dla mnie w obecnym czasie poza zasięgiem. H360 traktuję jako koniec drogi, który kiedyś osiągnę;-)

@zoromoto, czy możesz porównać brzmienie H300 i H360?

Nie podejmę się porównania H300 do H360 bo nie miałem 360ki u siebie, a w sklepie warunki i reszta komponentów była tak różna, że nie było by to miarodajne porównanie.

Szczerze mówiąc to nie miałem 360ki u siebie z obawy że nie mógł bym się z nią rozstać, więc był bym zmuszony sprzedać nerkę tudzież jakieś inne podroby żeby ją sobie kupić ;)

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Żeby było jasne, H200 chodzi trzeci rok i gra coraz lepiej, wymiana na coś 2x droższego na "coś, co trochę coś zmienia" to absurd. U mnie jest całkiem "lampowo", ta maszyna gra nawet całkiem podobnie do mojej poprzedniej lampy. Oczywiście ...efekt zadowolenia to miesiące ustawiania.

To prawda H200 ma obecnie najlepszy stosunek jakości dżwięku do ceny rynkowej . To wynika z tego że taki H80 podłącza się praktycznie pierwszymi lepszymi kablami z brzegu do pierwszych lepszych kolumn łatwych do wysterowania i jest bardzo dobry dźwięk . Za to z H200 jest tak że trzeba już lepszych komponentów i dobranych z głową ale za to finalnie otrzymuje się dźwięk który potem trudno pobić nawet za dużo większe pieniądze .

Poza tym z H 200 można praktycznie dowolnie kreować finalnie dźwięk może być lampowo jak pisze kolega wyżej może być analogowo może być tranzystorowo . To taki kameleon .

Żeby było jasne, H200 chodzi trzeci rok i gra coraz lepiej, wymiana na coś 2x droższego na "coś, co trochę coś zmienia" to absurd.

Też uważam że na H200 można się już zatrzymać. Oczywiście są końcówki mocy Hegla i może być lepiej, ale za jakie pieniądze.

A do tego jeszcze preamp...

Właśnie przekonałem żonę, że należy zmienić wzmak na H200 a święta i urodziny są do tego dobrą okazją:-)

Fajna Żona : )

Bardzo fajny wzmacniacz jeżeli chodzi o brzmienie. Tyż : ) polecam.

Jedyny taki malutki minusik ( dla mnie ) nie ma kontroli i wykopu w basie jak wzmacniacze w klasie A. Także nie sugeruj się tym że nie ma kontroli Hegel H200, bo ma. Nadmieniam tylko że są lepsze piece.

I jeszcze taki już duży minus ( dla mnie ) ... czysty analog. Także dla ludzika który posiada w swoim systemie konsolę PlayStation 4 Pro pozostaje zewnętrzny przetwornik.

Aha ... i jest lepiej ulepiony z zewnątrz od reszty wzmacniaczy zintegrowanych. Nie żałowali wtedy materiału.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Wykonałem dzisiaj taką modyfikację: nakleiłem kawałek maty wygłuszającej, bitumicznej w Hegel HD11.

Skoro niektóre audiofilskie marki to stosują , to czemu nie wykonać tego we własnym zakresie.

Pewnie większy skutek przyniosłoby to w odtwarzaczu CD. Ale i na to przyjdzie czas :)

post-3402-0-28965800-1513255650_thumb.jpg

post-3402-0-03105300-1513255642_thumb.jpg

Edytowane przez naczesany

Wykonałem dzisiaj taką modyfikację: nakleiłem kawałek maty wygłuszającej, bitumicznej w Hegel HD11.

Skoro niektóre audiofilskie marki to stosują , to czemu nie wykonać tego we własnym zakresie.

Pewnie większy skutek przyniosłoby to w odtwarzaczu CD. Ale i na to przyjdzie czas :)

Polecam przed grzebaniem w środku daca sprawdzić najpierw podkładki pod niego - taniej, łatwiej i szybciej.

Jeżeli nie usłyszysz różnicy w dźwięku to nie wiem czy jest sens iść w tą stronę.

Kolejna sprawa to sama temperatura, który np w moim HD10 jest naprawdę wysoka jak na daca.

Bardzo fajny progres daje zmiana kabla zasilającego w tych dacach.

Edytowane przez CEzAR21

Podkładki są: 3 szt. gumowe. Temperatury w porządku. Przewód zasilający zrobiony na Supra (może coś lepszego?)

Podpięte pod Heliona 1700 chociaż nie wiem na ile dobra jest sekcja zasilania w Heglu i czy nie lepiej prosto do gniazdka.

Dwa kondensatory 10000uf/35 naprawdę robią wrażenie jak na małego DAC'a.

10000uf/63 mam w Audiolabie 8000S

@zoromoto, czy możesz porównać brzmienie H300 i H360?

Mialem kiedys 3 tygodnie h300 i mam teraz h360 i w moim odczuciu to o sporo lepsze granie mega dynamika ,moc ,przestrzen i kontrola basu niespotykana w tych pieniqdzach do tego dac na poziomie hd25 i odtwazacz sieciowy airplay o bardzo dobrej jakosci w jednym klocku wszystko dobre zadko spotykana sprawa i pozatym jak ktos lubi neutralny prawdziwy dzwiek to temat na dlugie lata.

Aby się nie ugotował latem , wygłuszenia się raczej nie robi na całej powierzchni , stawia się pasy ,ta blacha musi oddawać ciepło teraz raczej tego nie zrobi , kolega dobrze ci sugeruje zainwestuj w podstawki nawet bazodruta za 500zł dają radę , ja ze swojego hd25 odkleiłem całkiem :)

Aby się nie ugotował latem , wygłuszenia się raczej nie robi na całej powierzchni , stawia się pasy ,ta blacha musi oddawać ciepło teraz raczej tego nie zrobi , kolega dobrze ci sugeruje zainwestuj w podstawki nawet bazodruta za 500zł dają radę , ja ze swojego hd25 odkleiłem całkiem :)

Rozumiem. Potestuję. Dzięki za radę odnośnie temperatury.

Na pewno temperatura ma niekorzystny wpływ na kondensatory.

A tak w ogóle to trzeba podtrzymywać wątek nie?

@Sprezyn1982, z jakimi kolumnami gra Twoja H360? Korzystasz z wewnętrznego czy zewnętrznego DAC'a?

Witam kolumienki Soundeco Alpha f 3 plus jest niezle ale powoli szukam czegos lepszego ,gram na wewnetrznym dac wczesniej mialem hd25 ale sprzedalem po porownaniach z wewnetrznym ,to ta sama liga z lepszq dynamikq na wewnetrznym pozdrawiam.

Witam kolumienki Soundeco Alpha f 3 plus jest niezle ale powoli szukam czegos lepszego ,gram na wewnetrznym dac wczesniej mialem hd25 ale sprzedalem po porownaniach z wewnetrznym ,to ta sama liga z lepszq dynamikq na wewnetrznym pozdrawiam.

To samo było u mnie jak miałem ten wzmacniacz zintegrowany. lepiej grało gdy podłączyłem PlayStation 4 Pro bezpośrednio do Hegla H360

Natomiast gorzej było ( niższa dynamika ) gdy podłączyłem PlayStation 4 Pro do Oppo BDP - 105D, i dalej do wzmacniacza.

Jak ulepią Hegla H360 w jednym kolorze, tak jak jest w przypadku przetwornika Hegel HD30, nie będą żałować materiału na obudowę, zmienią ten zjebany wyświetlacz, to wtedy " może " znowu kupię ten piec.

Nabazgroliłem " może " bo czekam jeszcze na " inny " piec. Mam nadzieję że będzie następca ... Daj Boże : ) I będzie dostępny w Polsce.

Edytowane przez Myszator

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.