Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

No nie ma sie :) zjadł mi hd25 kupiłem go docelowo na garaż ale zapiałem go i sory ale juz pisałem kapcie mi spadły ,nic nie koloryzuje po prostu nie do porównania został w głównym systemie

Zweryfikowałem to z trzema moimi audiofilami i potwierdzili moje zdanie , gada to dużo lepiej na usb bo tylko to ma

https://allegro.pl/dac-ak4490-amanero-obudowa-i7370683834.html

koszt samych cześci 900zł i to chłopaki jest naprawde dobre granie , i gdzie jest 8,5tys za hd25 może za uniwersalność bo ma wiecej wejść wyjść.ale mimo wszystko żeby to zagrało na równym poziomie to bym sie nie czepiał , a to jest hmm no troche miazga , bo na początku myśłaem ze może mnie oszukuje ale nie to jest duża przepaść :)

Z tego co widzę, to są tam jakieś wzmacniacze operacyjne?

Dobra znalazłem, nie było pytania.

No nie ma sie :) zjadł mi hd25 kupiłem go docelowo na garaż ale zapiałem go i sory ale juz pisałem kapcie mi spadły ,nic nie koloryzuje po prostu nie do porównania został w głównym systemie

Zweryfikowałem to z trzema moimi audiofilami i potwierdzili moje zdanie , gada to dużo lepiej na usb bo tylko to ma

https://allegro.pl/dac-ak4490-amanero-obudowa-i7370683834.html

koszt samych cześci 900zł i to chłopaki jest naprawde dobre granie , i gdzie jest 8,5tys za hd25 może za uniwersalność bo ma wiecej wejść wyjść.ale mimo wszystko żeby to zagrało na równym poziomie to bym sie nie czepiał , a to jest hmm no troche miazga , bo na początku myśłaem ze może mnie oszukuje ale nie to jest duża przepaść :)

Pisałem to już dawno temu w klubie Hegla na temat HD25. Warto aby takie głosy też się pojawiały a nie tylko bicie śmietany. Ten Dac nie jest wart połowy swojej wartości. Nie ważne nowy czy używany.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

No to żeś mnie zaintrygował @freju, bo ja akurat dac-a szukam i myślałem o hd25 albo L.K.S Audio MH-DA004 bo na taki Prodac-a (od Kisiela), Protagonist, czy Stelaudio DAC-05 to na razie mnie nie stać. Marzy mi się zlampizowany DAC generalnie, koniecznie z wejściem coax bo z Bluesounda gram na co dzień z tym HD11 co to jest w brzuchu H300. No trochę niedosyt jednak :/

... a jakby miał jeszcze wyjście słuchawkowe to już całkiem pełnia szczęścia :D

Rozumiesz zorromoto :)ja staram sie opisywać swoje doświadczenia uczciwie i tak naprawdę nie powinienem takich rzeczy pisać bo hd25 jest na stanie :) ale po co mamy to forum :)

lks ponoć bardzo dobry dac i jest porównywany na diy bardzo często , z reszta juz tam chłopaki zrobili nowy projekt i ponoć zjada juz tego mojego dac :) tak mi napisał sprzedający :)

I żeby nie było słucham też np takich naszych pań stary juz niby ale powiem wam są ciary czasami :))) no i do tego przeciez to piekna kobieta jest co by nie gadać , choć ja w jopek zakochany :)))

https://www.youtube.com/watch?v=h-a8K7JJca4

Na tidalu słuchać jest troche lepiej :))

Edytowane przez freju

Rozumiesz zorromoto :)ja staram sie opisywać swoje doświadczenia uczciwie i tak naprawdę nie powinienem takich rzeczy pisać bo hd25 jest na stanie :) ale po co mamy to forum :)

lks ponoć bardzo dobry dac i jest porównywany na diy bardzo często , z reszta juz tam chłopaki zrobili nowy projekt i ponoć zjada juz tego mojego dac :) tak mi napisał sprzedający :)

No i o to chodzi żeby nie pucować jak nie ma do czego. Nie wszyscy mają możliwość odsłuchania przed zakupem, albo porównania z czymkolwiek i potem żyja w nieświadomości ;) Zerkne co tam chłopaki wyrzezbili, moze cos z coax by mi zbudowali...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

No i o to chodzi żeby nie pucować jak nie ma do czego. Nie wszyscy mają możliwość odsłuchania przed zakupem, albo porównania z czymkolwiek i potem żyja w nieświadomości ;) Zerkne co tam chłopaki wyrzezbili, moze cos z coax by mi zbudowali...

;)dobrze rzezbią zorromoto dobrze nie robią laurek tylko sprzęt który gada dobrze oj dobrze to gada zaufaj mi :) Edytowane przez freju

To sie nam szata zmieniła widzę , a już wczoraj myślałem że mnie zablokowali haa bo coś nie mogłem wbić na forum długo ,wracając do dac diy to jedyna wada to cza to samemu kleić lutownicą i co chwila pomiary robić a to nie je łatwe dla każdego :) napewno nie dla mnie no i sprzet cza mieć dobry do tego ze trzy lutownice bo każdą służy do czegoś innego no i ponoć schodzi z tydzień na lutowanie bo trzeba to 10 razy sprawdzać i byc mega dokładnym , albo błagać kogoś żeby to zrobił za ciebie :) w pewnym momencie sie wyłaczyłem z czytania bo 70% nie kumam o czym oni piszą hee

Jeszcze kilka negatywnych wpisów na temat Hegla i całkiem to forum wyłączę.... a później wzniecę ogień i takie tam ;)

Tak na poważnie to chciałem napisać po swojemu co prawda, ale świetnie to już zostało opisane i pozwolę sobie wkleić owy opis:

HD25.jpg

Podpisuje się pod tym obiema rękami jako posiadacz HD25 i transportu który co prawda kosztował dużo więcej niż sam dac (przebija spokojnie M2techa którego użył recenzent), ale daje to czego potrzebuje Hegel.

Jeżeli miałbym oceniać HD25 pod kątem dźwięku uzyskanego z wejścia USB, OK pełna zgoda, nie jest wart kwoty jaką widzimy na półce sklepowej, ale to jest TYLKO dodatek i finalna ocena nie może opierać się na średnio zaimplementowanym wejściu.

Wejście USB a COAX1 przy bardzo dobrym transporcie dzieli prawdziwa przepaść.

Standardowo jak to przy Heglu ważny jest każdy element toru. Można sprawdzić jakie występują różnice między źródłami np dobry PC vs lapek i już daje to do myślenia.

Freju nie pozbywał bym się tak szybko HD25, dałbym mu szansę ale wiadomo będzie to kosztować wielokrotność tego daca DIY, więc jak to mówią decyzja należy oczywiście do ciebie :)

Edytowane przez CEzAR21

I tu sie zgodzę aż tak nie jedziemy :) bo ja go nie sprzedaje jeszcze pełni inne funkcje i mimo wszystko go kocham ale jak by troche mniej :) coax 1 wiem że jest najbardziej dopieszczony bo i nawet w wywiadzie jakims czytałem wypowiedz producenta ze na tym wejściu skupili sie najbardziej ,próbowałem go na konwerterze singxer su-1nie wiem pamietam że różnicy az takiej dużej nie było bo te kapcie chodzi :)) transport słaby może miałem w sensie jeszcze nie dopiesczony a konwerter sprzedany , ale pamietam grałem coax1 na cd arcam 73 i 82 chyba jakos tak i nie zagrało to wybitnie dobrz ale myśle że to włąsnie może wina transportu on tu wymaga więcej

A kto pisał tą reckę jeśli można wiedzieć ?

Edytowane przez freju

I tu sie zgodzę aż tak nie jedziemy :) bo ja go nie sprzedaje jeszcze pełni inne funkcje i mimo wszystko go kocham ale jak by troche mniej :) coax 1 wiem że jest najbardziej dopieszczony bo i nawet w wywiadzie jakims czytałem wypowiedz producenta ze na tym wejściu skupili sie najbardziej ,próbowałem go na konwerterze singxer su-1nie wiem pamietam że różnicy az takiej dużej nie było bo te kapcie chodzi :)) transport słaby może miałem w sensie jeszcze nie dopiesczony a konwerter sprzedany , ale pamietam grałem coax1 na cd arcam 73 i 82 chyba jakos tak i nie zagrało to wybitnie dobrz ale myśle że to włąsnie może wina transportu on tu wymaga więcej

Freju zaufaj mi, sam singxer su-1 nie wiele zmienia w graniu HD25.

Dopieścić trzeba wszystko łącznie ze źródłem, takie niestety jest PC-audio a wynika to z tego, że sygnał USB jest strasznie zanieczyszczony i trzeba go po prostu doprowadzić do jak największego porządku.

Reckę pisał Marek Dyba.

Edytowane przez CEzAR21

No to oczywiste jest ale cezar nikt tu u mnie nie narzeka na jakiś brud itp w usb , igalvanic zrobił fajną robote i jest moim zdaniem git , ale ja juz nic do końca nie potwierdzam bo człowiek sie uczy całe życie :)))

Ale jedno wiem napewno zjadł mi ten amanero hd25 po usb na 100% i tego sie nie da podważyć bo trzy głowy mi to potwierdziły

kupiłem przed chwilą od tomanka jeszcze zasilacz do ifi idefendera ktorego jescze nie mam ale zaraz będę miał tak już dla świetego spokoju , żeby odciąć zasilanie całkowicie z usb zobaczymy czy to coś jeszcze da :))

tak w skrócie opisze jakie sa róznice po wpięciu amanero pierwsze co sie rzuca na uszy to życie podnosi głowę od razu , ale pamiętam z doświadczenia że to bywa złudne dlatego crasz test np na chick korea to wybitnie dobrze zrobione realizacje są i wszyscy jednogłosnie potwierdzil lokalizacja scena i separacja instrumentów oderwanie całkowite po prostu banan na twarzy :)))

Grając kiedyś na Minas Anor i wzmacniaczu małej Polskiej manufaktury spięte z gramofonem i cd przez przypadek odkryłem że im droższe i zrównoważone kable IC podpinałem tym bardziej siadał dźwięk był oklapły i bez życia . Po wpięciu najtańszego IC z marketu za 7 zł dźwięk był bajka . I to był ten jeden raz co im drożej oznaczało tylko gorzej. Taka była specyfika tego zestawionego sprzętu .

Audio to zmiany , zmiany i jeszcze raz zmiany a im więcej zmiennych w torze tym więcej niewiadomych i zaskoczeń .

Warto eksperymentować i mieć otwartą głowę .

Osobiście cęnię każdy element który jest liniowy i nic od siebie nie wnosi i nie zmienia .

Łatwiej finalnie uzyskać to czego się oczekuje .

No to oczywiste jest ale cezar nikt tu u mnie nie narzeka na jakiś brud itp w usb , igalvanic zrobił fajną robote i jest moim zdaniem git , ale ja juz nic do końca nie potwierdzam bo człowiek sie uczy całe życie :)))

Ale jedno wiem napewno zjadł mi ten amanero hd25 po usb na 100% i tego sie nie da podważyć bo trzy głowy mi to potwierdziły

kupiłem przed chwilą od tomanka jeszcze zasilacz do ifi idefendera ktorego jescze nie mam ale zaraz będę miał tak już dla świetego spokoju , żeby odciąć zasilanie całkowicie z usb zobaczymy czy to coś jeszcze da :))

tak w skrócie opisze jakie sa róznice po wpięciu amanero pierwsze co sie rzuca na uszy to życie podnosi głowę od razu , ale pamiętam z doświadczenia że to bywa złudne dlatego crasz test np na chick korea to wybitnie dobrze zrobione realizacje są i wszyscy jednogłosnie potwierdzil lokalizacja scena i separacja instrumentów oderwanie całkowite po prostu banan na twarzy :)))

Freju wiem, że ucho masz dobre, także nie podważam absolutnie tego co mówisz o DIY dacu i wierzę, że może grać lepiej od HD25 po USB :)

iDefendera także używam i jeżeli chodzi o zasilacz to jest taki duży test zbiorowy zasilaczy wszelakiej maści na znanym zagranicznym forum.

iFi iPower zjada wszystko co jest w stawce także polecam u mnie w torze pracują 2 sztuki. Jeden ładuje konwerter, gdy bateria padnie a drugi daje zewnętrzne zasilanie USB właśnie poprzez iDefendera 3.0. Różnica jest wyraźna od samego początku. Poprawie ulega rozdzielczość i dynamika. Łatwo to wyłapać np na instrumentach grających w głębi sceny, każde wybrzmienie ma lepszą definicję, więcej życia, jest prawdziwsze, wyciągnięte z mgły. Dobry przykład to fortepian.

PC audio jest naprawdę trudne, ale można można to ogarnąć do takiego stopnia, że człowiek siada i cieszy się jak małe dziecko :)

Edytowane przez CEzAR21

No jedno ucho bo drugie kuleje hee , co do zasilaczy no kurde lubie tomanka ma cztery listwy od niego mam tez listwę bada i jakoś wole Tomanka raczej bo coś mi zabiera np na bada-lb5600 dynamike i wygładza zbyt takie mam wrażenie ,ale zasilacze no brata mam elektronika i on sie zna naprawdę na tym dobrze i jak mu pokazałem zasilacz np do dac smsl to stwierdził ze to naprawdę dobra robota , no i mam taniej troche u Tomasza :))

Edytowane przez freju

No jedno ucho bo drugie kuleje hee , co do zasilaczy no kurde lubie tomanka ma cztery listwy od niego mam tez listwę bada i jakoś wole Tomanka raczej bo coś mi zabiera np na bada-lb5600 dynamike i wygładza zbyt takie mam wrażenie ,ale zasilacze no brata mam elektronika i on sie zna naprawdę na tym dobrze i jak mu pokazałem zasilacz np do dac smsl to stwierdził ze to naprawdę dobra robota , no i mam taniej troche u Tomasza :))

Tomanek to wysoka jakość, także jeden i drugi zrobi dobrą robotę :)

Freju wiem, że ucho masz dobre, także nie podważam absolutnie tego co mówisz o DIY dacu i wierzę, że może grać lepiej od HD25 po USB :)

iDefendera także używam i jeżeli chodzi o zasilacz to jest taki duży test zbiorowy zasilaczy wszelakiej maści na znanym zagranicznym forum.

iFi iPower zjada wszystko co jest w stawce także polecam u mnie w torze pracują 2 sztuki. Jeden ładuje konwerter, gdy bateria padnie a drugi daje zewnętrzne zasilanie USB właśnie poprzez iDefendera 3.0. Różnica jest wyraźna od samego początku. Poprawie ulega rozdzielczość i dynamika. Łatwo to wyłapać np na instrumentach grających w głębi sceny, każde wybrzmienie ma lepszą definicję, więcej życia, jest prawdziwsze, wyciągnięte z mgły. Dobry przykład to fortepian.

PC audio jest naprawdę trudne, ale można można to ogarnąć do takiego stopnia, że człowiek siada i cieszy się jak małe dziecko :)

To wszystko jest ja tylko nie potrafie tak opisywać ,cezar ale to jest mówię o dzwięku teraz , amanero i ifi igalvanic razem to jest moim zdaniem już uczciwe granie , gdzie czasami zapiera mi dech :) Edytowane przez freju

To wszystko jest ja tylko nie potrafie tak opisywać ,cezar ale to jest mówię o dzwięku teraz , amanero i ifi igalvanic razem to jest moim zdaniem już uczciwe granie , gdzie czasami zapiera mi dech :)

i o to właśnie chodzi - EMOCJE :)

Oj TAK :)

A mnie od głupoli wyzywają koledzy nie słuchający nie znają naszego stanu :) nie czuja tych emocji czy jak ? bo jak tylko wspomnę że dałem za kabel 3tys to nie chcą ze mną gadać :)))

Tak już a propos kabli to zapodałem sobie albedo monolith monocrystal głośnikowe i rca i sory ale ja uważam ze warto było , nic nie robią te kable moim zdaniem bo cała reszta kabli coś wsadzała od siebie przeszkadzała a tu nic mi ryja nie wsadza i to faktycznie nie gra srebrem , żadnych wyostrzeń sybilantów powiedział bym że nawet troche ciemne są:)

Edytowane przez freju

A mnie od głupoli wyzywają koledzy nie słuchający nie znają naszego stanu :) nie czuja tych emocji czy jak ? bo jak tylko wspomnę że dałem za kabel 3tys to nie chcą ze mną gadać :)))

Znam to hehehe, przyjmuję to na miękko, nawet czasem sam podkrętkę robię niech się chłopaki pośmieją a co :)

Człowiek sam siebie nie oszuka i jak słyszy coś co warte dla niego jest tych tysięcy to będzie to miał prędzej czy później.

Dużo czasu i pieniędzy poświęciłem właśnie na kable do transportu i z wielu testowanych "Transparent" mnie uwiódł i tak stałem się posiadaczem najwyższego modelu coaxa i usb :)

Znam to hehehe, przyjmuję to na miękko, nawet czasem sam podkrętkę robię niech się chłopaki pośmieją a co :)

Człowiek sam siebie nie oszuka i jak słyszy coś co warte dla niego jest tych tysięcy to będzie to miał prędzej czy później.

Dużo czasu i pieniędzy poświęciłem właśnie na kable do transportu i z wielu testowanych "Transparent" mnie uwiódł i tak stałem się posiadaczem najwyższego modelu coaxa i usb :)

buziaki :))) cza to dopieścić nie da sie inaczej ::))

Tak już a propos kabli to zapodałem sobie albedo monolith monocrystal głośnikowe i rca i sory ale ja uważam ze warto było , nic nie robią te kable moim zdaniem bo cała reszta kabli coś wsadzała od siebie przeszkadzała a tu nic mi ryja nie wsadza i to faktycznie nie gra srebrem , żadnych wyostrzeń sybilantów powiedział bym że nawet troche ciemne są:)

Bardzo dużo jest pochlebnych opinii o tym modelu Albedo i może kiedyś sam spróbuję skoro po raz kolejny potwierdza się, że starają się nic nie dodawać od siebie.

Takie dla mnie są właśnie TQ Black na których gram już dość długo. Ich minusem jest to, że wyłapują wszelkie objawy suchości w systemie.

Bardzo dużo jest pochlebnych opinii o tym modelu Albedo i może kiedyś sam spróbuję skoro po raz kolejny potwierdza się, że starają się nic nie dodawać od siebie.

Takie dla mnie są właśnie TQ Black na których gram już dość długo. Ich minusem jest to, że wyłapują wszelkie objawy suchości w systemie.

Mam tq black głosnikowe w drugim systemie bardzo fajne kable choć moim zdaniem dodaja troszke góry i lekko obcinaja dół te najniższe myśle że tak od 30-40hz ale tak czy siak mega kable w tych pieniadzach słyszałem większe wady

Mam tq black głosnikowe w drugim systemie bardzo fajne kable choć moim zdaniem dodaja troszke góry i lekko obcinaja dół te najniższe myśle że tak od 30-40hz ale tak czy siak mega kable w tych pieniadzach słyszałem większe wady

Co inna akustyka to trochę inne efekty. Kiedyś grałem na QED Reference XT40 i po wpięciu TQ Black bas stanął w ryzach jakby kozę pod 3 fazy podpiął :)

Pierwsze wrażenie to właśnie jakby mniej basu i faktycznie słyszalnie było go mniej, ale był znacznie lepiej kontrolowany, konturowy z lepszą fakturą a jego odczucie w pomieszczeniu pozostało tak naprawdę bez zmian. Góra potrafiła dać oznaki suchości, ale to było jeszcze na trochę innych klockach ;)

...30Hz to nie w moim systemie ;)

Edytowane przez CEzAR21

Cza zufać naszym producentom ja uważam że oni nie kłamią ,hmm chyba nie mogą żeby sie wbić na rynek i zaistnieć a Polacy robia naprawde fajne rzeczy i taka jest prawda :)))

Co inna akustyka to trochę inne efekty. Kiedyś grałem na QED Reference XT40 i po wpięciu TQ Black bas stanął w ryzach jakby kozę pod 3 fazy podpiął :)

Pierwsze wrażenie to właśnie jakby mniej basu i faktycznie słyszalnie było go mniej, ale był znacznie lepiej kontrolowany, konturowy z lepszą fakturą a jego odczucie w pomieszczeniu pozostało tak naprawdę bez zmian. Góra potrafiła dać oznaki suchości, ale to było jeszcze na trochę innych klockach ;)

co ty sie czepiasz teraz akustyki garaz to mam tak wygłuszony że nie jedno studio mogło by sie uczyć hee tam sobie jaja zrobiłem i jest stropian wszedzie i wykładziny na scianach rozpierducha taka ze sam sie śmieje ,wracajc do do tq blac masz zupełna racje i sie zgadzam ja w tym systemie kurna cza napisać arcam a90 po modzie kolumny proac r1sc pc taki mały pasywny msi nie pamietam modelu no wiadomo tomanki itp zapchane to tq blac graja wysmienicie bo tak jest ale jak juz mamy sie czepiać bo o tym teraz to wymienione wady mają ,ale tak serio to zamiata mega dobrze rozumiecie mnie panowie :)))

No i nie dodałem bo emocje :)) paczki typu proac r1sc nie zejda nisko i każdy o tym wie ,ale te paczki graja uwierzcie mi mega dobrze , ale jak każde posiadaja wady a mianowicie tania góra na scan speaku to jest tania bajera i tego sie nie obejdzie , ale maja wybitny środek i swój ten dołek taki hmm no fajny jest nie poddaje sie , kable tq tu zostana bo mi sie podoba choc wiem i znam ograniczenia ale mam na to wywalone bo to sa niuanse ale są :)

Cza zufać naszym producentom ja uważam że oni nie kłamią ,hmm chyba nie mogą żeby sie wbić na rynek i zaistnieć a Polacy robia naprawde fajne rzeczy i taka jest prawda :)))

No i nie dodałem bo emocje :)) paczki typu proac r1sc nie zejda nisko i każdy o tym wie ,ale te paczki graja uwierzcie mi mega dobrze , ale jak każde posiadaja wady a mianowicie tania góra na scan speaku to jest tania bajera i tego sie nie obejdzie , ale maja wybitny środek i swój ten dołek taki hmm no fajny jest nie poddaje sie , kable tq tu zostana bo mi sie podoba choc wiem i znam ograniczenia ale mam na to wywalone bo to sa niuanse ale są :)

Po raz kolejny zaufam twojemu uchu, ale tylko jednemu ;)....bo dla moich paczek niski bas to nieznana częstotliwość jest :)

Edytowane przez CEzAR21

a może zmień te kefy na jakies podłogowe masz tyle przestrzeni cezar ograniczasz sie troche moim zdaniem masz warunki lepsze niż ja i podstawkowe hmm przerabiałem to nie obejdziesz pewnych spraw na podstawkoych kolumnach fajne są na garaż itp , mała podłogówka i poczujesz oddech na klacie taki minimalny jak na pomiesczenie, ale będzie z podstawkami sie nie da , a przecież wgniot klaty jest troche wskazany czy nie :)) Edytowane przez freju

a może zmień te kefy na jakies podłogowe masz tyle przestrzeni cezar ograniczasz sie troche moim zdaniem masz warunki lepsze niż ja i podstawkowe hmm przerabiałem to nie obejdziesz pewnych spraw na podstawkoych kolumnach fajne są na garaż itp , mała podłogówka i poczujesz oddech na klacie taki minimalny jak na pomiesczenie, ale będzie z podstawkami sie nie da , a przecież wgniot klaty jest troche wskazany czy nie :))

Eeeee tam, nie chce mi się tego ruszać, za długo nad tym pracowałem i nie chcę tego zepsuć :)

Nie jestem wymagający, mi wystarcza jak czuję bas pod tyłkiem, pod stopami i czasem w żołądku a nawet czasem to i pokój się lekko zatrzęsie :)

Na klacie nic się nie dzieje, no może parę włosków przybyło ;)

Pokój wydaje się duży może na filmikach ale w rzeczywistości to tylko zapchane 16m2. Wchodzisz, mijasz po lewej lewą kolumnę (ręce przy sobie) i ława i kanapy, wszystko.

Edytowane przez CEzAR21
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.