Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem pytanie ironicznie, bo jak można postawić tezę, że kabel pogarsza brzmienie?

Przecież wszystko mamy połączone kablami, więc jak stwierdzić, który nie pogarsza brzmienia?

Każdy kabel generuje określone brzmienie w połączeniu z urządzeniami, które łączy.

Żeby postawić tezę, że każdy kabel pogarsza brzmienie, to należałoby najpierw wykazać, że jest jakieś wzorcowe połączenie zamiast kabla, które nie powoduje pogorszenia brzmienia.

A ok - troche nie zalapalem.Odpowiedni kabel bardzo wazna rzecza jest,ze tak to ujme.

U mnie Hegel zagrał po xlr i tu zgadzam/nie zgadzam się z Panem Pacułą. Kabel ma być neutralny w systemie a nie coś polepszać.

Czy masz może jakąś wiedzę odnośnie kabla zasilającego?

Potrzebyję kupić kabel do wzmacniacza. Waham sie między Nordostem Blue Heaven a jakimś Furutechem (nie wiem jeszcze jakim).

Opinie są podzielone ale czy będzie jakaś różnica w brzmieniu?

Potrzebyję kupić kabel do wzmacniacza. Waham sie między Nordostem Blue Heaven a jakimś Furutechem (nie wiem jeszcze jakim).

Nie chce sie wtracac ale nie dalej jak wczoraj odstawilem definitywnie Furutech 314 Ag na rzecz Blue Heaven.Dlaczego ? 1.Bas za duzy - czyli rozlazly-punkt nieczytelny 2.Srodek - gitary gdzies sie zaczely chowac i stracily na brzmieniu 3.Gora - mniej czytelna i niezbyt subtelna.Oczywiscie Nordost podpiety do wzmacniacza.Tani a calkiem dobry .pozdrawiam

Kabel ma być neutralny w systemie a nie coś polepszać.

+1

Dokładnie, to tak samo jak picie dobrej whisky z cola, bo lepiej smakuje :) poprzez nieskończona kombinacje z kablami mozna doprowadzić tylko do zaniku 'charakteru' systemu

U mnie Chord zapewne daleki od ideału ale akceptowalny. Nordosta słuchałem ale mi osobiście nie odpowiada. Z Futurechem nie kombinowałem, więc się nie wypowiem. Bez wpięcia we własny system zabawa z kabelkami nie ma sensu.

Witam

Przymierzam się do zakupu Hegel H100 lub H80 do kolumn Triangle Antal które obecnie użytkuje, co Panowie myślicie o takim połączeniu. Mało jest info o takich zestawieniach w necie... mało informacji zero refleksji odnośnie odczuć z odsłuchów...

Edytowane przez Depesz84

Słuchałem H-80 z Triangle Genese Quartet i było to świetne połączenie. Genese jednak mają deklarowaną efektywność 92 db a Antale 87 db ale jak wiadomo Triangle dosyć luźnie podchodzi do podawanych przez siebie parametrów (podają co im pasuje) więc pytanie czy Hegelki pociągną te głośniki ?

Lie To Me

po co pytasz jak już podświadomie wybrałeś,

sprzęt który jest jak VW TDI - każdy janusz marzy by przynależeć do tej grupy=>"elity"

nie mam pojęcia jak trafiłeś na tak specyficzny produkt jak Triangle (chyba że są nowe => świecące glossy i bez 50% prawdziwego charakteru starych Triangli) słuchając dm ale ..to nie wyklucza tego by słuchać innej muzyki przez te kolumny ..ale powinno wykluczać głupie pytania i celowania w takie produkty jak Hegel.

nikt kto potrzebuje pomocy przy podstawowych krokach budowy toru audio wg mnie nie zna i nie kupi Triangli. myślę że każdy nawet mało rozgarnięty i mało zamożny ale wychowany bez internetu i chwalenia się wszystkim na forach/facebookach itp (choćby pod przykrywką pytania) swoimi osiągnięciami/rozterkami wie "co z czym się je" - choćby kupował altusy to wie że automatycznie Technics albo Pioneer zadowolą go i spełnią wymagania/oczekiwania. jeśli coś w życiu poczytałeś i usłyszałeś idziesz ciut dalej ale firma Triangle jest tak specyficzna że ewentualny jej(ich) nabywca chyba siłą rzeczy coś juz wie= jest kolejne kilka kroków dalej w swojej ewolucji słuchania i nie musi pytać jaki wzmacniacz i czy Hegel będzie dobry.

Więc rozumiem że lepiej wybrać do nich od razu z marszu mocniejszego H100.. Te Triangle Antale które mam to nie są raczej Triangle z wyższej póli, nówki kosztują ok 4,500zł za parę a, w sumie nie chciałbym ich szybko zmieniać np na polecane dynaudio czy nawet Tanoye.. W specyfikacji kolumn podane jest że kolumny te są 8Ohm..

Lie To Me

po co pytasz jak już podświadomie wybrałeś,

sprzęt który jest jak VW TDI - każdy janusz marzy by przynależeć do tej grupy=>"elity"

nie mam pojęcia jak trafiłeś na tak specyficzny produkt jak Triangle (chyba że są nowe => świecące glossy i bez 50% prawdziwego charakteru starych Triangli) słuchając dm ale ..to nie wyklucza tego by słuchać innej muzyki przez te kolumny ..ale powinno wykluczać głupie pytania i celowania w takie produkty jak Hegel.

nikt kto potrzebuje pomocy przy podstawowych krokach budowy toru audio wg mnie nie zna i nie kupi Triangli. myślę że każdy nawet mało rozgarnięty i mało zamożny ale wychowany bez internetu i chwalenia się wszystkim na forach/facebookach itp (choćby pod przykrywką pytania) swoimi osiągnięciami/rozterkami wie "co z czym się je" - choćby kupował altusy to wie że automatycznie Technics albo Pioneer zadowolą go i spełnią wymagania/oczekiwania. jeśli coś w życiu poczytałeś i usłyszałeś idziesz ciut dalej ale firma Triangle jest tak specyficzna że ewentualny jej(ich) nabywca chyba siłą rzeczy coś juz wie= jest kolejne kilka kroków dalej w swojej ewolucji słuchania i nie musi pytać jaki wzmacniacz i czy Hegel będzie dobry.

Twoja wypowiedź to jakaś kpina i nic wnosi nic do tematu i pytania,,, Triangle które mam tak jak napisałem chodzą teraz z amplem Yamaha rx-v861 i pierwotnie robiły za kino domowe ,,wraz z resztą kolumn" (parę lat temu). Natomiast aktualnie z tego kina domowego zostały tylko wspomniane fronty i szukam do nich prawdziwego - dobrego wzmacniacza który wyciśnie z nich jak najwięcej więc daruj sobie chłopie te lanie wody...

Edytowane przez Depesz84

Więc rozumiem że lepiej wybrać do nich od razu z marszu mocniejszego H100.. Te Triangle Antale które mam to nie są raczej Triangle z wyższej póli, nówki kosztują ok 4,500zł za parę a, w sumie nie chciałbym ich szybko zmieniać np na polecane dynaudio czy nawet Tanoye.. W specyfikacji kolumn podane jest że kolumny te są 8Ohm..

Twoja wypowiedź to jakaś kpina i nic wnosi nic do tematu i pytania,,, Triangle które mam tak jak napisałem chodzą teraz z amplem Yamaha rx-v861 i pierwotnie robiły za kino domowe ,,wraz z resztą kolumn" (parę lat temu). Natomiast aktualnie z tego kina domowego zostały tylko wspomniane fronty i szukam do nich prawdziwego - dobrego wzmacniacza który wyciśnie z nich jak najwięcej więc daruj sobie chłopie te lanie wody...

Słuchałem Triangle Comete Anniversary z Heglem 80 i Heglem 70. Niestety jakiś czas temu i nie równolegle. Chyba, podkreślam "chyba", 70 wypadła nieco lepiej niż 80. Oba wzmacniacze sprawiły się przyzwoicie, ale z "lampową" lampą będzie lepiej. Choć oba Hegle lepiej zagrały w tym zestawieniu niż kilka innych wzmacniaczy tranzystorowych z podobnej półki cenowej. Wyjątkiem była jedynie końcówka mocy Xindak Pa-m, gęste i ocieplające wypełnienie dla nieco świergoczących triangli. Z tym że xindak grzeje się jak piec, a hegel jest prawie chłodny. Na pewno trzeba w wypadku triangli unikać wzmacniaczy o analitycznym i suchym brzmieniu.

Witam

Obecnie jestem w posiadaniu kolumn głośnikowych Dali Skyline 1000 niebawem dołączy do zestawu Hegel 300 zastanawiam się nad kablami głośnikowymi Zu Audio Libtec. Jak to zagra ? Może jakiś inny kabel ? Jakieś propozycje?

Słucham w zasadzie wszystkiego ale w dużej mierze rock / metal

Pozdrawiam wszystkich

Do sprzedania h100 wersja bez dac na pokładzie czarny, pilot systemowy tylko ten mały plastikowy ,papiery org pudło , sprzęt kolegi który ma swoje lata i nie hasa po klubach hegla itp ,100% sprawny 5tys pln , nie sprzedaje bo żle gra tylko ma ciężką sytuacje

Mam jeszcze małe pytanko odnośnie wew DAC - Hegel H80 ma przetwornik 24bit/96kHz natomiast H100 ma tylko 16/48kHz

Czy jest duża różnica w odsłuchu miedzy tymi modelami na korzyść tego pierwszego czyli H80, bo umie głownie muzyka leci z kompa, podobnie filmy (sporadycznie) ale to już w mniejszym stopniu i mniej ważny aspekt.

A tak prościej czy to jest odczuwalne, wyczuwalne przy ogólnym odsłuchu muzyki, mp 3 z kompa itd?

Mam jeszcze małe pytanko odnośnie wew DAC - Hegel H80 ma przetwornik 24bit/96kHz natomiast H100 ma tylko 16/48kHz

Czy jest duża różnica w odsłuchu miedzy tymi modelami na korzyść tego pierwszego czyli H80, bo umie głownie muzyka leci z kompa, podobnie filmy (sporadycznie) ale to już w mniejszym stopniu i mniej ważny aspekt.

A tak prościej czy to jest odczuwalne, wyczuwalne przy ogólnym odsłuchu muzyki, mp 3 z kompa itd?

Rozica jest spora alo to trzeba samemu posluchac...

Tylko nie mp3 kur.. ludziska...hegel i mp3 pierwszy raz cos takiego czytam w tym watku...

drugi raz

Rozica jest spora alo to trzeba samemu posluchac...

Tylko nie mp3 kur.. ludziska...hegel i mp3 pierwszy raz cos takiego czytam w tym watku...

drugi raz , też mnie to przeraża:)

Witam

Obecnie jestem w posiadaniu kolumn głośnikowych Dali Skyline 1000 niebawem dołączy do zestawu Hegel 300 zastanawiam się nad kablami głośnikowymi Zu Audio Libtec. Jak to zagra ? Może jakiś inny kabel ? Jakieś propozycje?

Słucham w zasadzie wszystkiego ale w dużej mierze rock / metal

Pozdrawiam wszystkich

Acoustic zen hologram lub wyżej.

U mnie na testach Hegel H360. Teraz gram z kolumnami Vienna Acoustics Mozart Grand. Jest żar!

post-17176-0-22280000-1446060926_thumb.jpgpost-17176-0-96982000-1446060950_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Granie mp3 na heglu To tak jakbyś miał zajeb.... dziewczynę , kumple by Ci jej zazdrościli mówili o niej szprycha a ty byś jej kupił i kazał chodzić w sandałach że skarpetami .

Granie mp3 na heglu To tak jakbyś miał zajeb.... dziewczynę , kumple by Ci jej zazdrościli mówili o niej szprycha a ty byś jej kupił i kazał chodzić w sandałach że skarpetami .

Tak jest-skarpetki koniecznie biale plus klapki "zicco" .
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.