Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem z czym porównujecie DACi ale moim zdaniem H80 ma DAC który spokojnie wytrzyma konkurencję z odtwarzaczami CD do 1000-2000zł. H300 podobnie, może nawet do 3000zł. To zupelnie wystarcza do zastosowań komputerowo-multimedialnych, a i muzyki da się posłuchać. Tragedii nie ma a dużo wejść się przydaje. Ze specjalizowanymi DACami w tej cenie przegrają ale bez wstydu.

Lubię słuchać muzyki! :)

Nie wiem z czym porównujecie DACi ale moim zdaniem H80 ma DAC który spokojnie wytrzyma konkurencję z odtwarzaczami CD do 1000-2000zł. H300 podobnie, może nawet do 3000zł. To zupelnie wystarcza do zastosowań komputerowo-multimedialnych, a i muzyki da się posłuchać. Tragedii nie ma a dużo wejść się przydaje. Ze specjalizowanymi DACami w tej cenie przegrają ale bez wstydu.

Niektórzy myślą że zaoszczędzili kupując wzmacniacz z wejściem cyfrowym ale niestety nie ma nic za darmo i prędzej czy później jakaś część z tych osób kupuje zewnętrzne urządzenie.

Niestety nie da się zrobić dac'a który będzie miał jakość dac'a z CD o adekwatnej do danego wzmacniacza cenie, zajmie 5 razy mniej miejsca i przy tym będzie tani.

Niektórzy myślą że zaoszczędzili kupując wzmacniacz z wejściem cyfrowym ale niestety nie ma nic za darmo i prędzej czy później jakaś część z tych osób kupuje zewnętrzne urządzenie.

Niestety nie da się zrobić dac'a który będzie miał jakość dac'a z CD o adekwatnej do danego wzmacniacza cenie, zajmie 5 razy mniej miejsca i przy tym będzie tani.

no niestety hegel w sensie firma cedzi te daczki w piecykach, tak cedzą żeby nie za dobry dać oj nu nu nu , dla mnie to lipa marketingowa ,ale nie pozostawiają wyboru jak chcesz integre płać też za lipny dac ,czy tego go chcesz czy nie hee , ps; po dobre daci zapraszamy do lady obok :) Ale dobre to mamy tylko dwa hd25 i hd30 o fajnie to bym wziął to poprosze 20tys :)

Edytowane przez freju

Niby tak, ale ktoś kto kupuje H300 raczej ma cd na odpowiednim poziomie i raczej lepszy niż ten wbudowany w wzmacniacz, więc trochę szkoda że trzeba płacić za dodatkowy DAC z którego się potem nie będzie korzystało. Bez wbudowanego DACa h300 pewnie byłby w cenie minimalnie wyższej do h200 a co za tym idzie, używki był by teraz w znacznie bardziej okazyjnych cenach.

dobrze

dobrze to ująłeś muzyki da się posłuchać :) dobre , to po to się dopłaca do wzmaka za dac pewnie ze2tysia jak nie 3tys żeby dało się muzyki posłuchać hmm , za 2,5tys masz naprawdę przyzwoity dac w używce jeszcze lepszy , to niech zrobią dwie wersje z dac i bez daca każdy sam zdecyduje , a nie oni decydują za mnie , dobry dac ma grać hi-endowo a nie żeby się tylko dało posłuchać muzyki , wtedy biorę sobie wersje bez daca dokładam do np hd25 i mam miód malinę , bo hd25 gra juz naprawde na wysokim poziomie ,wiem bo mam :) i dlatego kupiłem tez h200 Aniwersary bez dac bo to chyba jedyna integra jaką wypuścili bez daca wbudowanego

spokojnie napisałem ogólnie jak ja rozumiem politykę hegla , tak ciężko zrozumieć przekaz :)

Też tak uważam. Rozumiem gdyby to były te same np. hd11, hd25 wetknięte w wzmacniacz, wtedy z korzystamy na braku połączeń dodatkowym kablem cyfrowym, a tak, jesteśmy skazani na DACki które faktycznie są gorsze od tych w osobnych pudełkach i które robią potem za atrapy.

Prawdopodobnie żeby zagorzałych fanów realnych nośników nieco oswoić i zachęcić do korzystania ze streamingu a jak łykną to kupią te wypasione wersje oddzielne . Ja do tej pory traktowałem dac po macoszemu tym bardziej że obecnie w bardzo korzystnych cenach można kupić kompakt z najwyższej półki przy którym wiele nowych kilka razy droższych dac wymięknie .

Poza tym nie zapominajmy że to Norweski wzmacniacz a Norwegia to stolica streamingu i słuchania z plików .

Prawdopodobnie żeby zagorzałych fanów realnych nośników nieco oswoić i zachęcić do korzystania ze streamingu a jak łykną to kupią te wypasione wersje oddzielne . Ja do tej pory traktowałem dac po macoszemu tym bardziej że obecnie w bardzo korzystnych cenach można kupić kompakt z najwyższej półki przy którym wiele nowych kilka razy droższych dac wymięknie .

Poza tym nie zapominajmy że to Norweski wzmacniacz a Norwegia to stolica streamingu i słuchania z plików .

widzisz nie słuchałeś prawdopodobnie dobrego dac, miałem dokładnie taki sam stosunek kiedyś do tego , ale jak masz to samo ba nawet lepiej to się docenia muzyczkę z np flac z kompa dobry kabel usb ,i jaka wygoda ja sobie nawet z pilota hegla przerzucam kawałki z pc

widzisz nie słuchałeś prawdopodobnie dobrego dac, miałem dokładnie taki sam stosunek kiedyś do tego , ale jak masz to samo ba nawet lepiej to się docenia muzyczkę z np flac z kompa dobry kabel usb ,i jaka wygoda ja sobie nawet z pilota hegla przerzucam kawałki z pc

ale cd też cza mieć ,ja mam arcam cd82 ma wbudowany dac na dwóch kościach wolfsona i polega bardzo często , napewno nie jest lepiej , czasami bym to nazwał gra na równym poziomie ,ale częsciej dac plus komp gra lepiej , to po co latać z płytkami co chwilę ? , owszem są płyty które się słucha z sentymentem i chyba tylko dlatego go jescze mam , choć nie ukrywam że jak by mi ktoś przyzwoite pieniądze za to cd zapłacił to chyba bym go sprzedał

Kompakt to nic innego jak napęd i dac razem w tej chwili można kupić używany cd wadia , krell , ayon , linn za ok 3000/5000 zł i będzie trudno znaleźć dac 2 krotnie droższy który będzie mógł konkurować z nimi jakością brzmienia .

Edytowane przez jacm

Marketing, który skutkuje tym, że wzmacniacze Hegel kupią nie tylko fani dobrego dźwięku ale też Ci, którzy nie znają się na tym i kupią go aby podłączyć spotify, Tv etc.

wątpie żeby ktoś wydawał 10-czy 15 tys i się na tym nie znał , nie oszukujmy się wszyscy my na tym forum już czegoś oczekujemy od dzwięku , bo pewnie czasy sony ,panasonic już są za nami :) no nie tak ?

Kompakt to nic innego jak napęd i dac razem w tej chwili można kupić używany cd wadia , krell , ayon , linn za ok 3000/5000 zł i będzie trudno znaleźć dac 2 krotnie droższy który będzie mógł konkurować z nimi jakością brzmienia .

trudno powiedzieć cza by było to skonfrontować , a jak wiadomo trudne do zrealizowania :) posłuchaj gdzieś dobrego dac ,zobaczysz wtedy o co mi kaman , pamiętaj zawsze o dużych ograniczeniach cd względem dac

Właśnie na tym polega marketing aby Ci co mają pieniądze, a niekoniecznie są w temacie wybrali wzmacniacze Hegel.

ci co nie są w temacie to są media expert z żoną i dziećmi i kupują wieże sony z wyjściem usb :)))

Raczej pójdę w inną stronę mianowicie dużo więcej można uzyskać mając odpowiedni materiał źródłowy czyli jakość samego nagrania choćby płyty Chesky rekords nawet na słabych wzmacniaczach te nagrania brzmią na bardzo wysokim poziomie i póki co do tego będę wykorzystywał dac w 300 i jak pisałem jakiś tam element gonienia króliczka jeszcze pozostanie zresztą z opisów wynika że 300 i tak trzeba będzie zmienić na 360 :) dac może poczekać .

Raczej pójdę w inną stronę mianowicie dużo więcej można uzyskać mając odpowiedni materiał źródłowy czyli jakość samego nagrania choćby płyty Chesky rekords nawet na słabych wzmacniaczach te nagrania brzmią na bardzo wysokim poziomie i póki co do tego będę wykorzystywał dac w 300 i jak pisałem jakiś tam element gonienia króliczka jeszcze pozostanie zresztą z opisów wynika że 300 i tak trzeba będzie zmienić na 360 :) dac może poczekać .

pewnie każdy obiera swoją drogę (tor) gonienia króliczka ,nic nigdy na siłę pozdr,,,

ci co nie są w temacie to są media expert z żoną i dziećmi i kupują wieże sony z wyjściem usb :)))

Tak może jest u nas ale Hegel sprzedaje swoje wzmacniacze też w innych stronach świata:)

Tak może jest u nas ale Hegel sprzedaje swoje wzmacniacze też w innych stronach świata:)

no tak , ale my tym czasem w PL :)

a wiesz że twoja 300 to to samo co mój h200Aniwersary no wyswietlacz masz inny ? Edytowane przez freju

To nie do końca tak jest. Jest wielu zamożnych ludzi, czasem w młodości posiadających lepszy niż Kasprzak sprzęt grający, może kiedyś osłuchanych, którzy poszukują wzmacniacza bo akturat mają fazę na słuchanie muzyki albo kolega ich podpuścił. Ani się nie znają, ani nie są osłuchani. Wybierają sumę pieniędzy, sumę argumentów i podejmuja decyzję. Wbudowany DAC to duży argument ZA wzmacniaczem. I wielu skończy na tym DACu i będą szczęśliwi.

Ja mam podobnie z samochodami. Nie znam się, ale wiem mniej więcej czego chcę i bez czego się w aucie nie obędę. I jeżdżę z tym potem kilka lat.

Dla mnie DAC to dodatek, nie sądzę, aby materiałowo wzmacniacz kosztował (jaki by nie był model) więcej niż 25-30% ceny końcowej. Potem są już tylko podatki, marże producenta, pośredników, sklepów. Taki DAC to materiałowo może 5, może 7% wartości całości, a my płacimy wszystkim po kolei. Tak ten świat jest zbudowany. Więc wyliczenie, że bez DACa wzmacniacz byłby tańszy o 2-3 tys zł nie ma sensu. Materiałowo to maksymalnie kilkadziesiąt zł.

Ważniejsze jest pozycjonowanie produktu

Te wzmacniacze są pozycjonowany na rynku jako eleganckie, dobrze grające, minimalistyczne wizualne ale w pełni multimedialne urządzenia, a cena jest relacją do możliwości i jakości dźwiękowej. Ludzie tego szukają, mają na to kaskę, pomaga to im dokonać wyboru. Są określone progi cenowe dla każdego klienta. Amen.

Nie upraszczajcie tego bardziej, to nie ma sensu.

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

To nie do końca tak jest. Jest wielu zamożnych ludzi, czasem w młodości posiadających lepszy niż Kasprzak sprzęt grający, może kiedyś osłuchanych, którzy poszukują wzmacniacza bo akturat mają fazę na słuchanie muzyki albo kolega ich podpuścił. Ani się nie znają, ani nie są osłuchani. Wybierają sumę pieniędzy, sumę argumentów i podejmuja decyzję. Wbudowany DAC to duży argument ZA wzmacniaczem. I wielu skończy na tym DACu i będą szczęśliwi.

Ja mam podobnie z samochodami. Nie znam się, ale wiem mniej więcej czego chcę i bez czego się w aucie nie obędę. I jeżdżę z tym potem kilka lat.

Dla mnie DAC to dodatek, nie sądzę, aby materiałowo wzmacniacz kosztował (jaki by nie był model) więcej niż 25-30% ceny końcowej. Potem są już tylko podatki, marże producenta, pośredników, sklepów. Taki DAC to materiałowo może 5, może 7% wartości całości, a my płacimy wszystkim po kolei. Tak ten świat jest zbudowany. Więc wyliczenie, że bez DACa wzmacniacz byłby tańszy o 2-3 tys zł nie ma sensu. Materiałowo to maksymalnie kilkadziesiąt zł.

Ważniejsze jest pozycjonowanie produktu

Te wzmacniacze są pozycjonowany na rynku jako eleganckie, dobrze grające, minimalistyczne wizualne ale w pełni multimedialne urządzenia, a cena jest relacją do możliwości i jakości dźwiękowej. Ludzie tego szukają, mają na to kaskę, pomaga to im dokonać wyboru. Są określone progi cenowe dla każdego klienta. Amen.

Nie upraszczajcie tego bardziej, to nie ma sensu.

n

ja mam trochę inne spostrzeżenia , bo dla mnie to był duży wydatek i trochę czasu mi zeszło za nim podjąłem decyzję , ale zdaję sobię też sprawę że są ludzie którzy mają kase i kupią faktycznie bo kolega ma ,ale fakt jest faktem że te daci wbudowane mogli by pchać z trochę wyższej póły i tak sie temat zaczął , a że sie rozwinął życie :) możemy ten temat zamknąć faktycznie

Edytowane przez freju

Stoją u Ciebie na półce? Aż jestem ciekaw. Osobiście HD10 zastapilem HD20 i ogólna sygnatura, czyli w moim mniemaniu gładkość i pewna "analogowość" brzmienia była podobno to jednak HD20 zapewniał dużo więcej detali i powietrza. Lepiej też róznicowal bas i generalnie bardzo lubił się z H200. HD11 podobny czy jednak bardziej "cyfrowy" i suchy?

Edytowane przez p-a-b-u

Nie wiem, może słoń mi na ucho nadepnął, ale zero różnic w czymkolwiek choć bym nie wiem jak się natężał. Podłazzyłem oba pod wzmacniacz, i to samo źródło i tylko zmieniałem źródło we wzmacniaczu i niczego nie wychwyciłem.

?👈

Ja bym się cieszył :)

A tak serio to widzę, że masz zestaw który powinien pozwolić usłyszeć przewagę HD11 nad HD10. No chyba, że jej po prostu nie ma.

Jeżeli mogę coś nieśmiało zasugerować to nie przełączaj bezpośrednio HD10 i HD11 tylko po prostu włącz HD11 i spędź z nim powiedzmy weekend. Zauważyłem, że czasem zmiany nie są słyszalne od razu ale dłuższe obcowanie z produktem pozwala wychwycić różnice które na pierwszy "rzut" ucha wydają się niezauważone ale jednak są, i późniejszy powrót do HD10 możę okazać się bolesny :)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.