Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Jak gra przy 30 czy 50 Hegel H80 zależy od tego z jakimi kolumnami. U mnie z DM 3/7 grał cicho. Ale teraz wiem, że gdybym wtedy podpiął do niego Spendory A5R to zagrałby cudnie. Dalej twierdzę, ze w tej cenie to świetny wzmacniacz.

To cichego słuchania świetnie nadaje się Heed ale ten poprzedni nie ten najnowszy. Początkowe waty to jak w klasie A. Słuchałem go z F 110 i ze Spondor A5R. Bardzo ładnie. Z moimi DM 3/7 też dawał radę ale najsłabiej.

Ja mam obecnie dynie 72se i właśnie mam obawę ze będzie słabo. Ciekawie bo taki caspian m1ng po cichu daje radę ale szukam czegoś z większa dynamika no i z daciem na pokładzie a h80 go ma dlatego o nim myśle.

Nie patrz na numerki, tylko na głośność. H80 i H300 odkręcałem/odkręcam numerkami prawie tak samo do 50. Potem dopiero słychać różnicę, przy 80-90 H80 już zaczyna "popuszczać", a H300 dalej jest niewzruszony jak statua wolności w NY ale nie rozkręcałem go dalej, niż 80, bo boję się o głośniki.. Faktem jest, że przy 50 zaczyna się robić naprawdę bardzo ciekawie na obu wzmacniaczach.

Jeśli chodzi o ciche słuchanie to H80 zdecydowanie lepiej brzmi niż np. pozostałe posiadane przeze mnie wcześniej wzmacniacze, nawet chyba lepiej niż H300, ale to moze być kwestia użytego w H80, bardzo lubianego przeze mnie PCM1794 który gra inaczej niż AKM czy Sabre przy cichym słuchaniu. Niestety nie miałem przy H80 zewnętrznego DACa więc mogę opisać tylko to, co było z samego H80 z wewnętrznym DACiem.

Edytowane przez bagnet

Lubię słuchać muzyki! :)

Ja mam obecnie dynie 72se i właśnie mam obawę ze będzie słabo. Ciekawie bo taki caspian m1ng po cichu daje radę ale szukam czegoś z większa dynamika no i z daciem na pokładzie a h80 go ma dlatego o nim myśle.

Posiadam Dynaudio Audience 72 (bez SE) i zasilam je Hegel H160. Poziom glosnosci 50 to juz jest dosc glosno ... mozna tak sluchac ale w dzien. Na wieczor 30-35 jest w sam raz. Nawet przy tych poziomach wszystko ladnie slychac. Niestety nie mam porownania do innych wzmacniaczy stereofonicznych jako ze Hegel H160 jest moim pierwszym.

Nie wiem, jak Hegel H80 sprawuje się jako pre, ale gdy podłączyłem Hegla H100 jako pre do mojej końcówki mocy ATC P1, Hegel kompletnie nie poradził sobie z jej wysterowaniem, wyjście przedwzmacniacza jak widzę jest na tym samym poziomie jak jego DAC. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z przedwzmacniaczami w cenie do 5000zł za używkę byłbym wdzięczny za sugestie, H100 jednak jako integra gra o lata świetlne lepiej.

Kompletnie nie kumam poprzedniej wypowiedzi. Nikt nie pytał jak sie sprawuje jako pre i jeszcze jakieś niejasne porównanie do h100 . Kto mnie oświeci? Skąd takie stwierdzenie ze h100 jest lata świetlne przed h80?

Chyba zostałem zle zrozumiany, albo raczej sam się zle wyraziłem. W poprzednich postach była mowa o pre w H80, byłem ciekaw, jak H80 sprawuje się jako przedwzmacniacz. H100 jako pre jest kiepski, natomiast jako integta gra o wiele lepiej "lata świetlne" niż jako pre, oto mi chodziło a nie oto że H100 jest o tyle lepszy od h80. H100 miałem parę lat, H80 słuchałem w salonie, ale obydwu naraz nie porównywałem. Teraz H100 pożyczyłem od kolegi na próbę jako pre, ale jest porażka.

Chyba zostałem zle zrozumiany, albo raczej sam się zle wyraziłem. W poprzednich postach była mowa o pre w H80, byłem ciekaw, jak H80 sprawuje się jako przedwzmacniacz. H100 jako pre jest kiepski, natomiast jako integta gra o wiele lepiej "lata świetlne" niż jako pre, oto mi chodziło a nie oto że H100 jest o tyle lepszy od h80. H100 miałem parę lat, H80 słuchałem w salonie, ale obydwu naraz nie porównywałem. Teraz H100 pożyczyłem od kolegi na próbę jako pre, ale jest porażka.

I wszystko jasne.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Panowie mam pytanie jak to naprawdę jest z h 80. Czy przy wieczornych cichych odsluchach jest lipa? Wcześniej ktoś pisał ze dopiero jakoś gra jak go sporo podkręcimy. Zamierzam kupić ale głownie słucham wieczorami i jeśli by tak było to musiałbym szukać czegoś innego.

Konieczne jest posłuchanie,nic więcej nie mogę poradzić w tym temacie.Ja w swoim i innym zestawieniu wymagałbym już czegoś innego.Ty może miałbyś inne odczucia-wymagania,także musisz się zabrać za odsłuchy.

Nie patrz na numerki, tylko na głośność. H80 i H300 odkręcałem/odkręcam numerkami prawie tak samo do 50. Potem dopiero słychać różnicę, przy 80-90 H80 już zaczyna "popuszczać", a H300 dalej jest niewzruszony jak statua wolności w NY ale nie rozkręcałem go dalej, niż 80, bo boję się o głośniki.. Faktem jest, że przy 50 zaczyna się robić naprawdę bardzo ciekawie na obu wzmacniaczach.

A co jeżeli ktoś chce słuchać ciszej??Skoro do 50 nie ma różnicy a dopiero później są to sam nie wiem jak to zinterpretować.

Ludzkie ucho im ciszej tym gorzej słyszy i odbiera skraje pasm a więc niskie i wysokie tony także im ciszej tym trudniej wyłapać różnice w sprzęcie .

Na poziomie 50 też nie będzie równa głośność u każdego zależeć to będzie od skuteczności kolumn i wielkości pomieszczenia .

Ją w nocy słucham H 300 ma poziomie 30 do 35 i jest bardzo dobrze w dzień od 50 do max 65 .

Edytowane przez jacm

Jak gra przy 30 czy 50 Hegel H80 zależy od tego z jakimi kolumnami. U mnie z DM 3/7 grał cicho. Ale teraz wiem, że gdybym wtedy podpiął do niego Spendory A5R to zagrałby cudnie. Dalej twierdzę, ze w tej cenie to świetny wzmacniacz.

Z pewnością słuchałeś obu zestawień,ale tak się zastanawiam jakie różnice były w podpięciu spendorów A5R?

Ludzkie ucho im ciszej tym gorzej słyszy i odbiera skraje pasm a więc niskie i wysokie tony także im ciszej tym trudniej wyłapać różnice w sprzęcie .

Na poziomie 50 też nie będzie równa głośność u każdego zależeć to będzie od skuteczności kolumn i wielkości pomieszczenia .

Tak dokładnie ,ale biorąc pod uwagę wypowiedź kolegi i jak sobie myślę że w moim torze miałbym słuchać dopiero po 50tcę to już na samym początku wiem że nie dam rady,za głośno!

Edytowane przez Yeung

Nie wiem jak 80 ale ani 200.ani 300 nie muszę kręcić wysoko żeby dobrze grało porównując do np Caspiana który dopiero od magicznej 9 grał a niżej ledwo zipał w H200 i H300 nie ma czegoś takiego pomijając ułomność uszu wzmaki te grają tak samo od dołu skali .

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak 80 ale ani 200.ani 300 nie muszę kręcić wysoko żeby dobrze grało porównując do np Caspiana który dopiero od magicznej 9 grał a niżej ledwo zipał w H200 i H300 nie ma czegoś takiego pomijając ułomność uszu wzmaki te grają tak samo od dołu skali .

Troche dziwne co kolega pisze bo u mnie caspian grał naprawdę ładnie od samego dołu. Na 9 to już jest głośno to napewno nie jest poziom do wieczornego odsłuchu.

Panowie jak już chcecie kolegę oświecić to przynajmniej weźcie pod uwagę różnice w nagraniach...proszę :-)

Troche dziwne co kolega pisze bo u mnie caspian grał naprawdę ładnie od samego dołu. Na 9 to już jest głośno to napewno nie jest poziom do wieczornego odsłuchu.

U mnie ewidentnie nie do końca Caspian potrafił napędzić 3 drożne kolumny niby grał ok ale im niżej 9 tym bardziej ospale i kluchowato dopiero jak się zbliżał do 9 pojawiała się kontrola i dynamika w Heglu nie mam takich różnic .

Na 9 to w Caspianie słuchałem tylko w dzień bo to już znacząco głośno było .

Czasem do 10 się rozkręcało w dzień .

Edytowane przez jacm

No i bądź tu człowieku mądry,juz myślałem ze kupie h80 i będzie spoko bo ma i daca w środku i fajnie gra a tu tak podzielone opinie o nim. Jak miałem h100 to grał cicho dobrze ale to juz przeszłość. Chciałem wrócić do hegla ale teraz to juz nie wiem w jaki model celować,chyba tylko h300 lub 160

Z pewnością słuchałeś obu zestawień,ale tak się zastanawiam jakie różnice były w podpięciu spendorów A5R?

Te spendory to o klasę lepsze kolumny niż DM 3/7 grają kulturalniej, bez podbitego basu, bardzo ładnym środkiem i górą. Mają dużą efektywność i nie są z otworem, więc łatwiej je ustawić. Fakt jak ktoś lubi mocne zejścia to nie ten głośnik. Ja porównywałbym je do Harbeth SHL5 choć to już trochę wyższa półka.

No i bądź tu człowieku mądry,juz myślałem ze kupie h80 i będzie spoko bo ma i daca w środku i fajnie gra a tu tak podzielone opinie o nim. Jak miałem h100 to grał cicho dobrze ale to juz przeszłość. Chciałem wrócić do hegla ale teraz to juz nie wiem w jaki model celować,chyba tylko h300 lub 160

Pytanie, po co robić krok w bok, jeżeli miałeś H100, to z H80 lepiej nie będzie, będzie inaczej. Ludzie brodzą w jednym miejscu zamiast iść po prostu do przodu. Kup H300 albo H360, ( H160 bym sobie odpuścił) i będziesz w domu. A tak, kupisz H80 posłuchasz trzy miesiące i Allegro a po co? Ja z H100 przeszedłem na końcówkę i wymiata, dzwięk jak z Hegla H20, jest wszystko. Dobrze wiemy, że kupisz H80 a i tak skończysz na jakimś wysokim modelu Hegla, więc po co pól środki...

Dac'a ma też np. Denon PMA-2500NE, Audita Flight Three S (opcja) czy Abyssound

ASA-1600, niemniej zakładałbym że te przetworniki nie zastępują CD odpowiadającego klasie wzmacniacza (Denon co ciekawe zrezygnował w serii 2500 z funkcji dac'a w odtwarzaczu CD).

Ja z H100 przeszedłem na końcówkę i wymiata, dzwięk jak z Hegla H20, jest wszystko. Dobrze wiemy, że kupisz H80 a i tak skończysz na jakimś wysokim modelu Hegla, więc po co pól środki...

Słuchałeś dzielonek hegla?ciekaw jestem czy warto do nich dołożyć,porównując je np. z h300 i h360.

H300 jest zdecydowanie lepszy. To była flagowa integra. H360 ma wiecej nowoczesności ale tor stricte audio nie został specjalnie zmieniony.

Lubię słuchać muzyki! :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.