Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie po zmianie wzmacniacza i kolumn jest dokładnie tak samo. Nasuwa się refleksja, że jest sprzęt dla audiofilów i melomanów. I to są różne sprzęty:)

To znaczy, że nasza audiofilska choroba jest jeszcze w mało zaawansowanym stadium. Audiofil, nie meloman zapytałby, po co komu źle nagrane płyty ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Jestem po pierwszych godzinach odsłuchu Hegla Rost, odebrałem go dzisiaj z Q21.

Niesamowity dźwięk z tej małej białej zabawki. Aktualnie porównuje z H80 H160 H360 i powiem, że dźwięk to praktycznie H360 z mniejszą mocą (a i tak nie

rozkręcam więcej niż 40 bo już bardzo głośno) i tą samą kontrolą basu.

I w końcu pierwszy Hegel ze stand by :)

oraz z basem którego słychać i czuć już od 20, tak że w końcu da się słuchać w nocy z pełnym pasmem :)

a z jakimi kolumnami grasz? Ja mam Xaviany, kombinuję między H80, H160 i Rostem. Standby kusi

a z jakimi kolumnami grasz? Ja mam Xaviany, kombinuję między H80, H160 i Rostem. Standby kusi

Gram na Usher Dancer Mini One Diamond

http://audiofast.pl/main.asp?IDM=14&ids=339&idsu=1057&r=0&wersja=0

Edytowane przez Anduril

Na moim H200, źle nagrane płyty brzmią po prostu źle natomiast te dobrze zrealizowane grają genialnie .

Można słuchać całymi godzinami i człowiek nie męczy się a relaksuje, jakość brzmienia wciąga jak narkotyk w kolejne odsłuchy...

Gość numik

(Konto usunięte)

dzięki, chyba trochę prostsze od moich do pociągnięcia, Rost pojawia się w coraz większej liczbie salonów, niedługo się wyjaśni

W kwestii nagrań, w moich eksperymentach wzmacniacze Hegla maja wielka scenę i wspaniała barwę. Wszystko jednak zależy w nich od źródła, akustyki, kolumn i kabli. Nie zmieniając wzmacniacza można dojść od zupełnie rozwalającego wszystko dramatu do grania które po prostu nie może się nie podobać czy to audiofilem czy melomanom. Owszem, Hegel sam z siebie nic nie dopala (nie dociepla) ale wszystko pozostałe może to uczynić. To jest taki wzmacniacz ze wymieniając kabel S/PDIF w HD25 na inna firmę można przejść od dramatu do nirwany.

Gość numik

(Konto usunięte)

W kwestii nagrań, w moich eksperymentach wzmacniacze Hegla maja wielka scenę i wspaniała barwę. Wszystko jednak zależy w nich od źródła, akustyki, kolumn i kabli. Nie zmieniając wzmacniacza można dojść od zupełnie rozwalającego wszystko dramatu do grania które po prostu nie może się nie podobać czy to audiofilem czy melomanom. Owszem, Hegel sam z siebie nic nie dopala (nie dociepla) ale wszystko pozostałe może to uczynić. To jest taki wzmacniacz ze wymieniając kabel S/PDIF w HD25 na inna firmę można przejść od dramatu do nirwany.

podaj proszę swoje okablowanie obecne albo optymalne, ktore słyszałeś i zamierzasz mieć

Gość aqs

(Konto usunięte)

dzięki, chyba trochę prostsze od moich do pociągnięcia

Usher mini one, są trudne do wysterowania, trudniejsze od twoich, jedne jak i drugie pokazują co potrafią z Krellem KAV300i z Heglem nie słuchałem

To jest sedno sprawy to nie jest sprzęt do kiepskich komponentów . Tu trzeba już mieć dopracowaną bardzo dobrej klasy elektronikę towarzyszącą wtedy jest Nirvana .

podaj proszę swoje okablowanie obecne albo optymalne, ktore słyszałeś i zamierzasz mieć

Jak pisałem wcześniej, mam Albedo Monolith (gł. + XLR) oraz Albedo Digital. Ten ostatni okazał się też bardzo ważny. Panowie z Albedo tworzą prawdziwy system okablowania i wymiana jednego trochę mija się z celem - nakłada się on tylko na koncepcje innych producentów, często gryząc się. Mogę z czystym sumieniem polecić wypożyczenie tego na testy - koniecznie w całości! Choć prawdę mówiąc to można nawet kupić w ciemno bo to rewelacyjne przewody o kuriozalnej wartości do ceny porównując z markami zachodnimi.

Ciekawy jestem jak zagra ten nowy Albedo USB, bo do tej pory USB z mojego Hegla HD25 raczej gryzło się z Albedo Monolith - było za dużo rozlanego basu.

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak pisałem wcześniej, mam Albedo Monolith (gł. + XLR) oraz Albedo Digital. Ten ostatni okazał się też bardzo ważny. Panowie z Albedo tworzą prawdziwy system okablowania i wymiana jednego trochę mija się z celem - nakłada się on tylko na koncepcje innych producentów, często gryząc się. Mogę z czystym sumieniem polecić wypożyczenie tego na testy - koniecznie w całości! Choć prawdę mówiąc to można nawet kupić w ciemno bo to rewelacyjne przewody o kuriozalnej wartości do ceny porównując z markami zachodnimi.

Ciekawy jestem jak zagra ten nowy Albedo USB, bo do tej pory USB z mojego Hegla HD25 raczej gryzło się z Albedo Monolith - było za dużo rozlanego basu.

dzięki wielkie, Albedo rozważam, dzięki Tobie tylko jako komplet, może z wyjątkiem zasilania. Tu Furutech mnie kusi

Jeśli chodzi o zasilanie to nie mam jakiegoś dużego doświadczenia. Sam jadę na podstawowym Wireworld i wolę nie próbować bo jeszcze kupię :) Ale ostatnio Albedo informowało, że będą wypuszczać swoje i jeśli będą tak synergiczne jak reszta, to czuję że się złamię :D

Proponowałbym jednak zacząć od akustyki pomieszczenia, bo bez tego nawet najlepsze spasowanie super drutów nic nie da. A Hegel jest tu bardzo wrażliwy, szczególnie na basie.

Proponowałbym jednak zacząć od akustyki pomieszczenia, bo bez tego nawet najlepsze spasowanie super drutów nic nie da. A Hegel jest tu bardzo wrażliwy, szczególnie na basie.

Ooo dobrze powiedziane.

U mnie w pomieszczeniu surowo, troche sie zmieniło jak położyłem dywan "shaggy":)

Ale i tak daleko jeszcze.

+1

dokładnie

Nie zdawałem sobie sprawy, że będe miał taki problem.

Świetnie brzmiący wzmacniacz gdyby tych niskich tonów u mnie w pomieszczeniu było odrobine więcej.

Zmiana kolumn ok. Tylko nie mam za bardzo możliwości odsłuchu w swoich ścianach.

Gość numik

(Konto usunięte)

Ooo dobrze powiedziane.

U mnie w pomieszczeniu surowo, troche sie zmieniło jak położyłem dywan "shaggy":)

Ale i tak daleko jeszcze.

też zacząłem to poprawiać, też od shaggyego :), doszły podstawki granitowe, teraz chcę kupić pułapki basowe z addictive sound, a w lutym rozproszyć pierwszą falę. Do tego jakieś poduszki STAR WARS, a co :D. Zasłon nie przeżyję

Gość numik

(Konto usunięte)

Planuję odsłuch u sąsiadki (nie wiem czy sie zgodzi), która ma w domu jak w teatrze (piękne zasłony :))

Jeśli się uda chyba pójdę w zasłony :)

dobry plan :), sąsiadka...może się zgodzi :)

Zmiana kolumn ok. Tylko nie mam za bardzo możliwości odsłuchu w swoich ścianach.

i to w znakomitej większości przypadków jest powodem 'dramatow' audiofila i późniejszej żonglerki sprzętem: to co jest WOW z odsłuchu w salonie nie bedzie WOW we własnym mieszkaniu, salonie, pomieszczeniu.

Najczęstszym objawem tego dramatu jest wlasnie brak basu, bo ten co do zasady stwarza największe 'problemy' w małych pomieszczeniach, a takimi sa w większości pomieszczenia (<25m2) przeciętnego audiofila . Bas, ktory został pożarty przez akustykę, a winę z reguły ponosi wzmacniacz, na drugim miejscu z reguły kolumny, a trzecie dajemy źródłu......Ratunkiem sa wszechmogące kable, druty i inne podkładki. A to tylko biżuteria kosmetyczna:)

No panowie grube zasłony jak najszersze i dywan to absolutne podstawy takie minimum plus gęste kwiaty w miejscach pierwszych odbić i wówczas gra muzyka jest scena i większe zmiany in plus niż wymiana kabli a czasem i większe niż wymiana wzmacniacza .

Kurde u mnie zasłony nie przejdą, zajmuję się roletkami/roletami/żaluzjami moje okno to moja reklama, kotary zawiesić mi nie wypada :)

Odradzam zaluzje aluminiowe. Moga wprowadzac duzo metalicznosci. :)

Polecam regały z książkami, u mnie z kilkaset i działają jak fajne ustroje akustyczne. Jeszcze lepiej działają u kolegi bo ma powysuwane książki, co druga. Wygląda niedbale, ale akustycznie cudo.

Otrzymałem dziś H360. Dotarł cały i nie naruszony. Narazie podłączony z Dynaudio focus 160.

Za ile i gdzie kupiłeś?

Polecam regały z książkami, u mnie z kilkaset i działają jak fajne ustroje akustyczne. Jeszcze lepiej działają u kolegi bo ma powysuwane książki, co druga. Wygląda niedbale, ale akustycznie cudo.

Jak do swojego streamer'a wrzuciłem kilkadziesiąt książek w wersji elektroniczne, ale niestety dźwięku to nie poprawiło. Może trzeba je jakość specjalnie poustawiać by był jakiś pozytywny efekt -:)

Nie zdawałem sobie sprawy, że będe miał taki problem.

Świetnie brzmiący wzmacniacz gdyby tych niskich tonów u mnie w pomieszczeniu było odrobine więcej.

Jaki masz problem z tym H360. Ja mam H300 ,basu nie brakuje i jest on świetny. H360 ponoć pod względem basu jest dużo lepszy. Niestety świetnym basie z H300 przekonałem się dopiero gdy w moim zestawie pojawiły się pozostałe, dobre komponenty - włącznie z transportem.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.