Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

CDP4 .

Na drapaku mam dwie wkładki Shure V15 typ III jedną ze szlifem eliptycznym drugą ze sferycznym i nie ma płyt które by nie grały dobrze . Swoją droga niektóre nagrania te oryginalnie nagrywane w technice analogowej na winylu przewyższają wydania na CD inaczej ma się sprawa z nową muzyka już nagrywaną w domenie cyfrowej tutaj winyl bywa gorszy/inny .

Edytowane przez jacm

Do tego oficjalnie rezygnuję z jakichkolwiek komputerowo-plikowych pomysłów, tylko dobry wzmacniacz i świetny cd. Mam w tym względzie zero wątpliwości

Panowie naprawdę nie przekreślajmy PC jako źródła. Dobrze zbudowany desktop z odpowiednim zasilaniem i płytą główną, może śmiało konkurować z cdkiem Hegla.( nie strzelać za to do mnie:) )

Są płyty główne które posiadają gniazda USB o bardzo niskiej latencji (USB dla graczy pro) i taką posiadam i wierzcie mi, że przy użyciu standardowego USB już słychać różnicę w dźwięku nie mówiąc już o tym jak całość traci po wpięciu w laptopa. Przy użyciu konwertera, zewnętrznego daca i dobrych kabli dostarczamy sygnał np. w H80 na An1 i jakbym miał porównać wbudowany DAC w H80 to ciężko dobrać słowa. Scena na dacu H80 płaska jak deska, góra mało zróżnicowana a bas płytki. Obiekty na scenie jak wycięte z kartonu, zero trójwymiarowej struktury czy też aury, muzykalność leży.

Nie chcę wmawiać wam, że wszystko co napisałem jest świętą prawdą, ale słuchałem H80 + cd hegla i powiem tak, dajcie kiedyś szansę dobrej platformie PC i może was do końca nie przekona ale napewno mile zaskoczy.

mówisz o zwykłym dużym kompie stacjonarnym tak ? to cza miec takiego klamota dużego prądożernego żeby sygnał wyprowadzić ,z każdego lapka jest zawsze gorzej ?

Mówię o takim dużym klamocie jak mój :

https://www.youtube.com/watch?v=UftEqjcdyto&feature=youtu.be

Z moich testów wynika, że dobra stacjonarka jest wyraźnie lepsza od jakiegokolwiek lapka.

(filmik wrzuciłem tak poglądowo czyli zgodnie z ideą YT :) )

...zapomniałem dodać, tylko i wyłącznie Windows 7 x64 Pro.

Edytowane przez CEzAR21

he fajny ołtarzyk , z yotobe się nie odda tego , słyszałem dużo echa i ostrej góry , i tak nie wierze że cza mieć stacjonarny do audio ,ja gram z lapka po usb hd25 i h200A i jestem już bardzo bliski zakupu takiego konwertera ponoć hit

https://www.aliexpre...1f-656e5a260efd

a to po to aby się wbić na coax 1 w hd25

Edytowane przez freju

he fajny ołtarzyk , z yotobe się nie odda tego , słyszałem dużo echa i ostrej góry , i tak nie wierze że cza mieć stacjonarny do audio

Tak to wygląda po nagraniu telefonem :) a z tym lapkiem to mimo wszystko zachęcam abyś sam przetestował PC, tak dla świętego spokoju ;)

....jeżeli chodzi o echo to nie do końca jest to echo wynikające z mojego nagrania a po trochu z samego utworu który tworzy taką ciekawą przestrzeń.

Edytowane przez CEzAR21

Tak to wygląda po nagraniu telefonem :) a z tym lapkiem to mimo wszystko zachęcam abyś sam przetestował PC, tak dla świętego spokoju ;)

włączę się, przetestowałem i przesiadłem sie na inna platformę, a kończąc na mini macu.

ps. na jakiej głośności nagrane były te Lsy i nie masz ich za szeroko ustawionych? (pytania)

szerokość 298cm, 50cm od tylnej ściany. Testowałem różne warianty i naprawdę po ustawieniu ich niecałe 1,5m od siebie różnica ogniskowania w ich przypadku jest tak mała, że ze wszystkich wariantów wybrałem właśnie 3m. Tworzy to naprawdę fajne wrażenie bo kolumn prawie nie widać, tylko kątem oka a muzyka wychodzi jakby z całej ściany.

Może kwestia pokoju nie wiem, nie testowałem w innym pomieszczeniu, ale w tym tak to wygląda 3m czy 1,5m praktycznie to samo ogniskowanie.

Głośność przy nagrywaniu 54.

Edytowane przez CEzAR21

w rankingach pokonał audiobyte hydra Z , to z innej konwersacji na AS , myśle że właśnie kluczem jest dobry konwerter

tu jest dobre podsumowanie w postaci punktacji:

Singxer miał w jego rankingu ok 170 pkt (na ktorejs z tych 244 stron jest ale jzu nie pamiętam gdzie)

reszta poniżej

PUC2 Lite TeraDak DC30W/Cerious/Regen135

DXIO Silver/TeraDak DC-30W/Cerious 130

PUC2 Lite - USB power 110

Breeze/Cerious Graph/WBT RCA Nexgen 109

Breeze with Cerious Graphene 108

Breeze DU-U8 (Talema version) 98

Breeze DU-U8 (BingZi version) 95

Hydra Z with LPS 92

Melodious MX-U8 (upgraded caps) 85

Melodious MX-U8 (stock) 81

Gustard U12 (upgraded caps) 76

Gustard U12 stock 72

iDAC DAC2 (used as a DDC) 65

Musiland USB3.0 US Dragon 65

M2Tech EVO with LPS 60

Audiophileo 2 50

M2Tech Hiface 40

...myśle że właśnie kluczem jest dobry konwerter

Trafiłeś w 10 :)

Lsy bardzo mi sie podobały ale przegrały przez swoja metaliczność , genialny stosunek jakoś/cena 100% econo. Z Heglem super

W przyszłym tygodniu na półce stanie H300 zamiast H80. Jestem mocno ciekaw różnic między tymi klockami.

Cały tor mam zestawiony pod kątem neutralności, także spodziewam się dużego progresu i mam nadzieję, że takowy nastąpi.

Gość numik

(Konto usunięte)

Trafiłeś w 10 :)

W przyszłym tygodniu na półce stanie H300 zamiast H80. Jestem mocno ciekaw różnic między tymi klockami.

Cały tor mam zestawiony pod kątem neutralności, także spodziewam się dużego progresu i mam nadzieję, że takowy nastąpi.

daj znać jak wrażenia. Dopłacić trzeba 200%, a obawiam się, że zmiana będzie koło 15%, której po 3 tygodniach się już nie zauważa. Nie wiem czy większej zmiany za mniejsze nie ma się po przejściu na H200

no myślę, że H20/25 są adekwatne cdp...hmmmm...może nawet 4? HD12 może konkuruje z cdp2. Z dobrego kompa audio tak pewnie da się słuchać, czemu nie, ze znośnego transportu też. Ale z lapka przez dac - masakra i jeśli ktoś tylko tak słuchał nie dziwię się negatywnym opiniom tutaj.

Z dobrym źródłem musi być bajka. Zwykły H80 na zwykłych Neoxach2 ze zwykłym 8200cd dał wczoraj....koncert, takiego brzmienia (jakość) jeszcze u siebie nie miałem. Caspian i in200se nadciągają - będzie miodny miesiąc słuchania :)

Tylko - normalny ,standardowy,w miare mozliwosci przyzwoity odtwarzacz cd -to moim zdaniem jedyny punkt odniesienia do "gry" calego zestawu.Tak przy okazji -w dziale tzw gitary elektrycznej swego czasu pojawily sie instrumenty zbudowane z byle czego -a jak skonczyly ? Nikt nie chce tego uzywac .To podobna sytuacja jak te dac vc cd .szalom

Gość

(Konto usunięte)

Zwykły H80 na zwykłych Neoxach2 ze zwykłym 8200cd dał wczoraj....koncert, takiego brzmienia (jakość) jeszcze u siebie nie miałem. Caspian i in200se nadciągają - będzie miodny miesiąc słuchania :)

Co ciekawego słuchałeś?

daj znać jak wrażenia. Dopłacić trzeba 200%, a obawiam się, że zmiana będzie koło 15%, której po 3 tygodniach się już nie zauważa. Nie wiem czy większej zmiany za mniejsze nie ma się po przejściu na H200

no myślę, że H20/25 są adekwatne cdp...hmmmm...może nawet 4? HD12 może konkuruje z cdp2. Z dobrego kompa audio tak pewnie da się słuchać, czemu nie, ze znośnego transportu też. Ale z lapka przez dac - masakra i jeśli ktoś tylko tak słuchał nie dziwię się negatywnym opiniom tutaj.

Z dobrym źródłem musi być bajka. Zwykły H80 na zwykłych Neoxach2 ze zwykłym 8200cd dał wczoraj....koncert, takiego brzmienia (jakość) jeszcze u siebie nie miałem. Caspian i in200se nadciągają - będzie miodny miesiąc słuchania :)

Różnica 15% może być pierwszym wrażeniem. Sama różnica w mocy jest 100% odczuwalna.

Z opinii użytkowników H300 wynika, że w dobrze zestrojonych równych systemach ma on znaczną przewagę nad H200, dlatego wybór padł właśnie na H300.

Kefy LS50 jak wiadomo mają bardzo małą skuteczność 83dB i z tego co zauważyłem na pokazach producent dostarcza im dużo prądu. Np. AXPONA 2015:

kef-0581.jpg

Miałem oba (został H300) i w H300 basu może się wydawać, że jest mniej (ale tak naprawdę jest lepiej kontrolowany i przez to takie wrażenie)

Dodatkowo wszystko gra jak by "czyściej".

Edytowane przez bronx99

Panowie dawno dawno temu paru ludzi powiedziało że w drogich klockach chodzi o walkę o jak najlepszy bas oraz zszycie poszczególnych pasm ze sobą . Strojenie w stronę neutralności , ciepła , analityczności to są już własne preferencje .Po tylu latach mogę się pod tym podpisać że im wyżej z kasą tam toczy się wojna o bas , bo średnicę i górę można uzyskać perfekt z monitorów i niedrogich zespołów a wyczynowy bas to już jest duuuuuże wyzwanie , dla strojenia kolumn dla sprzętu dla pomieszczenia .

W teście o H300 można wyczytać że podstawowa i największa różnica pomiedzy H300 a H200 jest w zróżnicowaniu basu i jego zejściu nie są to różnice olbrzymie ale to jest właśnie ten przejaw walki o jak najlepszy bas .

Moje zdanie jest takie na 3 drożnych kolumnach o posłuchaniu H300 nie ma powrotu do H200 jeśli ktoś idzie w stronę perfekcji niskich tonów . Jeśli ma się monitory które nie schodzą poniżej 30 Hz to różnice się zacierają a jak monitory nie schodzą poniżej 40 Hz to już różnica H200 z H300 zaciera się bardzo mocno będzie ale własnie na zasadzie zastanawiania się czy warto dopłacać . Bo głośniki zwyczajnie nie pokazują już zakresu w którym najbardziej różni się bas . Na monitorach można spokojnie słuchać H200 i H300 i miec spokojną głowę bez wdawania się w dewagacje który lepszy , na podłogowych konstrukcjach z niskim basem już gra warta jest dopłacenia .

Z opinii użytkowników H300 wynika, że w dobrze zestrojonych równych systemach ma on znaczną przewagę nad H200, dlatego wybór padł właśnie na H300.

Kefy LS50 jak wiadomo mają bardzo małą skuteczność 83dB i z tego co zauważyłem na pokazach producent dostarcza im dużo prądu. Np. AXPONA 2015:

Słuszna decyzja. Miałem zarówno H200 i H300 i obie integry do szczególnie wydajnych prądowo nie należą, jednak po zmianie 200 na 300 kolumny wreszcie nabrały swobody a wzmacniacz przestał się tak grzać. Poprawa brzmienia była też słyszalna. Trzysta okazał się za to bardziej wrażliwy na ustawienie kolumn i dobór okablowania. Potrafi zagrać zbyt przejrzyście i chudo przy nie trafionych konfiguracjach.

Gość numik

(Konto usunięte)

Co ciekawego słuchałeś?

Pink Floyd Dark Side..., DCD Into the Labirynth, Jarre Randki (3x odlocik;p) + best of Korn (bardzo dobrze, choć jeśli pójdę w Hegle na stałe to tu H200/160 możę się przydać).

Różnica 15% może być pierwszym wrażeniem. Sama różnica w mocy jest 100% odczuwalna.

pełna zgoda, ale do moich warunków blokowych mogę mieć kłopot z pełnym wykorzystaniem potencjału H300 i wydatek nie w pełni się zwróci, obawiam się też przesadnej przejrzystości już, to coś podobnego tyle że lepszego. H200 daje trochę inny dźwięk więc jak znam siebie to będzie H80/H200 (staram się racjonalnie podchodzić do wydatków jak na warunki odsłuchowe - choć i tak ciągle zwiększam budżet ;p). Chodzi o przyjemne słuchanie muzyki, a jestem pewien że H80/200 to mi dadzą jeśli Caspian, Atoll i Baltek polegną

Edytowane przez numik

Uważam że w tych kwotach można już powalczyć o bardzo dobry uniwersalizm . fajnie gdy sprzęt nas nie ogranicza i możemy słuchać każdego gatunku muzycznego bez kręcenia nosem że coś jest nie tak , i nie powinniśmy mieć takich niespodzianek że nagle jakiś zestaw zagra dużo wybitniej strojony pod konkretny tylko gatunek kluczem jest neutralność sprzętu i potem ewentualnie lekkie dostrojenie pod swoje preferencje .

Panowie dawno dawno temu paru ludzi powiedziało że w drogich klockach chodzi o walkę o jak najlepszy bas oraz zszycie poszczególnych pasm ze sobą . Strojenie w stronę neutralności , ciepła , analityczności to są już własne preferencje .Po tylu latach mogę się pod tym podpisać że im wyżej z kasą tam toczy się wojna o bas , bo średnicę i górę można uzyskać perfekt z monitorów i niedrogich zespołów a wyczynowy bas to już jest duuuuuże wyzwanie , dla strojenia kolumn dla sprzętu dla pomieszczenia .

W teście o H300 można wyczytać że podstawowa i największa różnica pomiedzy H300 a H200 jest w zróżnicowaniu basu i jego zejściu nie są to różnice olbrzymie ale to jest właśnie ten przejaw walki o jak najlepszy bas .

Moje zdanie jest takie na 3 drożnych kolumnach o posłuchaniu H300 nie ma powrotu do H200 jeśli ktoś idzie w stronę perfekcji niskich tonów . Jeśli ma się monitory które nie schodzą poniżej 30 Hz to różnice się zacierają a jak monitory nie schodzą poniżej 40 Hz to już różnica H200 z H300 zaciera się bardzo mocno będzie ale własnie na zasadzie zastanawiania się czy warto dopłacać . Bo głośniki zwyczajnie nie pokazują już zakresu w którym najbardziej różni się bas . Na monitorach można spokojnie słuchać H200 i H300 i miec spokojną głowę bez wdawania się w dewagacje który lepszy , na podłogowych konstrukcjach z niskim basem już gra warta jest dopłacenia .

Zgadzam się co do basu, ponieważ jest to logiczne, że monitor ma . Jak sprawa ma się jeżeli chodzi np. o stereofonię i wszystkie jej cechy?

Naprawdę sprawa rozbija się tylko o bas w przypadku tych 2 wzmaków ???

Zgadzam się co do basu, ponieważ jest to logiczne, że monitor ma . Jak sprawa ma się jeżeli chodzi np. o stereofonię i wszystkie jej cechy?

Naprawdę sprawa rozbija się tylko o bas w przypadku tych 2 wzmaków ???

U mnie H200 i H300 wkładane i wyjmowane bezpośrednio po sobie różniły się jak pisałem najwięcej basem jego zejściem i zróżnicowaniem .

U siebie uzyskałem odwrotny efekt niż artdm czyli H200 potrafił być odrobinę suchszy ( nie mylić suchy bo on potrafi grać i tłusto to zależy od konfiguracji ) . To tylko pokazuje że systemy , akustyka potrafią mimo to dać odwrotny efekt . To nie jest matematyka że 2 plus 2 też da 4 . Gdyby tak było i u mnie i u kolegi artdm powinno być tak samo .

Jest myślę wytłumaczenie tego H200 ma mniej zróżnicowany bas ale za to jest on więcej słyszalny bardziej wąski zakres to jednak zawsze jakieś podbicie ( niski bas slyszymy jako wyższy dzwięk ) a więc po pierwsze łatwiej to ucho wyłapuje ( po ludzku słyszymy jakby basu było więcej ) i jest on bliżej też średnicy , co daje też podstawę barwy niskiej średnicy więc na pewnych głośnikach i w pewnych pomieszczeniach może to sprawiać wrażenie większego ciepła . U mnie na 3 drogach po prostu pojawiły się w H300 nowe niskie tony ( rozciągnięcie basu w dół ) a barwa stała w 100 % naturalna nie było wrażenia że jest bardziej sucho czy szczupło a jedynie więcej dźwięków . A co do barwy było wręcz własnie odrobinę więcej ciepła tu obstawiam różnicę w szybkości .

H 200 ma w tym planktonie muzycznym te przysłowiowe 5 % więcej analityczności i szybkości i wglądu w dzwięk , mianowicie tam można rozkładać i analizować brzmienie głosu ludzkiego , jego drgania czy riffy gitar na czynniki pierwsze . To nie znaczy że H 300 tego nie da ale będzie potrzebne lepiej wyćwiczone ucho . Z przebiegiem lat mogę potwierdzić że ucho zwyczajnie uczy się , niektórzy mają taki słuch od urodzenia inni uczą się słyszeć różnic w dźwiękach .

Co do sceny w obu przypadkach jest równie zjawiskowa , u mnie mimo prób przesuwania kolumn w przypadku obu wzmaków punkt G dla kolumn wypadł w tym samym miejscu , różnic w kreowaniu sceny nie odnotowałem możliwe że są ale u mnie realacja kolumny-pomieszczenie tego nie wykazała więcej tu potrafiły namieszać kable czy źródło .

Na moje ucho pomijając bas H200 jest stworzony do strojeń kolumn wolniejszych , zmulonych , ciepłych lub pomieszczeń stłumionych z małym pogłosem a H 300 już do w pełni neutralnych grających równo 3 pasmami i raczej netrualnym pogłosie ( ani nie jest stłumione ani za żywe ) . Oczywiście przy założeniu że rezultatem ma być ostatecznie w obu przypadkach jak najbardziej neutralny dzwięk .

Bo oczywiście można dać do H200 szybkie , barwne kolumny i fan metalu czy klasyki nie pozbiera szczęki z podłogi .

Najfajniesze jest to że te piece dają już olbrzymie możliwości strojenia dźwięku pod własne preferencje .

Edytowane przez jacm

Niektórzy to forum traktują jako gotowca, drogę na skróty, a tak się po prostu nie da. Pada tu mnóstwo ciekawych spostrzeżeń, które mogą być pomocne w zestawieniu dobrze brzmiącego zestawu, ale niestety czarną robotę trzeba wykonać samemu. Przyczyna jest prosta, zbyt dużo zmiennych, które warunkują powodzenie lub jego brak.

Zmienne:

-elektronika,

-głośniki,

-akustyka pomieszczenia,

-dobór wielkości głośników do pomieszczenia,

-kable,

-rodzaj słuchanej muzyki,

-indywidualne preferencje co do brzmienia,

-słuch (czysto fizjologicznie).

Każda z tych zmiennych robi różnicę, dlatego uniwersalnych rad nie ma. Można sobie pewne rzeczy ułatwić, do pewnych spostrzeżeń dojść szybciej, ale czarną robotę związaną z łażeniem po salonach, odsłuchach, traceniu pieniędzy na nie trafione zakupy niestety trzeba wykonać samemu.

U mnie H200 i H300 wkładane i wyjmowane bezpośrednio po sobie różniły się jak pisałem najwięcej basem jego zejściem i zróżnicowaniem .

U siebie uzyskałem odwrotny efekt niż artdm czyli H200 potrafił być odrobinę suchszy ( nie mylić suchy bo on potrafi grać i tłusto to zależy od konfiguracji ) . To tylko pokazuje że systemy , akustyka potrafią mimo to dać odwrotny efekt . To nie jest matematyka że 2 plus 2 też da 4 . Gdyby tak było i u mnie i u kolegi artdm powinno być tak samo .

Jest myślę wytłumaczenie tego H200 ma mniej zróżnicowany bas ale za to jest on więcej słyszalny bardziej wąski zakres to jednak zawsze jakieś podbicie ( niski bas slyszymy jako wyższy dzwięk ) a więc po pierwsze łatwiej to ucho wyłapuje ( po ludzku słyszymy jakby basu było więcej ) i jest on bliżej też średnicy , co daje też podstawę barwy niskiej średnicy więc na pewnych głośnikach i w pewnych pomieszczeniach może to sprawiać wrażenie większego ciepła . U mnie na 3 drogach po prostu pojawiły się w H300 nowe niskie tony ( rozciągnięcie basu w dół ) a barwa stała w 100 % naturalna nie było wrażenia że jest bardziej sucho czy szczupło a jedynie więcej dźwięków . A co do barwy było wręcz własnie odrobinę więcej ciepła tu obstawiam różnicę w szybkości .

H 200 ma w tym planktonie muzycznym te przysłowiowe 5 % więcej analityczności i szybkości i wglądu w dzwięk , mianowicie tam można rozkładać i analizować brzmienie głosu ludzkiego , jego drgania czy riffy gitar na czynniki pierwsze . To nie znaczy że H 300 tego nie da ale będzie potrzebne lepiej wyćwiczone ucho . Z przebiegiem lat mogę potwierdzić że ucho zwyczajnie uczy się , niektórzy mają taki słuch od urodzenia inni uczą się słyszeć różnic w dźwiękach .

Co do sceny w obu przypadkach jest równie zjawiskowa , u mnie mimo prób przesuwania kolumn w przypadku obu wzmaków punkt G dla kolumn wypadł w tym samym miejscu , różnic w kreowaniu sceny nie odnotowałem możliwe że są ale u mnie realacja kolumny-pomieszczenie tego nie wykazała więcej tu potrafiły namieszać kable czy źródło .

Na moje ucho pomijając bas H200 jest stworzony do strojeń kolumn wolniejszych , zmulonych , ciepłych lub pomieszczeń stłumionych z małym pogłosem a H 300 już do w pełni neutralnych grających równo 3 pasmami i raczej netrualnym pogłosie ( ani nie jest stłumione ani za żywe ) . Oczywiście przy założeniu że rezultatem ma być ostatecznie w obu przypadkach jak najbardziej neutralny dzwięk .

Bo oczywiście można dać do H200 szybkie , barwne kolumny i fan metalu czy klasyki nie pozbiera szczęki z podłogi .

Najfajniesze jest to że te piece dają już olbrzymie możliwości strojenia dźwięku pod własne preferencje .

Nie sposób się z tobą nie zgodzić.

Z mojej strony wygląda to tak, że przywiązałem się do LS50 i mają to coś co mnie kręci, dlatego chce im znaleźć możliwie najlepsze towarzystwo.

Poza tym jak kiedyś przyjdzie czas rozstania i zmiany na 3 drogi to H300 jak znalazł :)

Edytowane przez CEzAR21

Niestety albo stety są dzielonki :) .

Analizując wszystko co opisałeś i znając swój system oraz pokój, myślę, że H300 da mi frajdę na dłuuugi czas.

Jeśli chodzi o dzielonkę to nigdy nie mówię nigdy ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.