Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego nikt tutaj nie wspomina o akustyce w kontekście nadmiaru basu, każde pomieszczenie ma swoje mody własne i żaden wzmacniacz, ani żadnej ustawienie kolumn tego nie zmieni.

Może zamiast uprawiać żąglerkę wzmacniaczami i kolumnami, czas pomyśleć o adaptacji akustycznej.

Nie, nie zostańmy przy wyborze wzmacniacza :-) W kwestii akustyki zrobiłem już co się dało i na co mi pozwolono;-) Miałem kilka wzmacniaczy już oczywiście i wiem że z odpowiednim wzmakiem można u mnie nad basem zapanować. Były to jednak tańsze klocki, teraz chcę po prostu kupić coś lepszego.

To inaczej. Zaczynamy od początku. Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe? Jak sprzęt jest ustawiony, chodzi o kolumny ? Jaki masz teraz sprzęt. Źródło wzmacniacz i kolumny ? Jakiej muzyki słuchasz ?

Bez tych informacji na nic te gadanie bo! Hegla H100 słyszałem w konfiguracjach gdzie basu mi brakowało i w konfiguracjach gdzie było go za dużo. To samo było z H300.

To inaczej. Zaczynamy od początku. Jakie masz pomieszczenie odsłuchowe? Jak sprzęt jest ustawiony, chodzi o kolumny ? Jaki masz teraz sprzęt. Źródło wzmacniacz i kolumny ? Jakiej muzyki słuchasz ?

I na tej podstawie stwierdzisz jaki wzmacniacz u mnie dobrze zagra?

Proszę o wypowiedź kogoś kto porównywał ze sobą H80, H100 i ewentualnie H200. Jak te wzmacniacze prezentują bas, czym ta prezentacja się różni w tych modelach, który ma najlepszą jego kontolę?

Proszę o wypowiedź kogoś kto porównywał ze sobą H80, H100 i ewentualnie H200. Jak te wzmacniacze prezentują bas, czym ta prezentacja się różni w tych modelach, który ma najlepszą jego kontolę?

Z tych co wymieniłeś to H200. (najlepsza kontrola)

Masz racje, na podstawie tych informacji nic nie można stwierdzić

Tak nie twierdzę, ale na tym forum często zamiast konkretnych rad można przeczytać ... najpierw zmień kolumny, kable, cd itd, że nie wspomnę o specjalistach od akustyki. A jedne kolumny w różnych pomieszczeniach potrafią zagrać inaczej i wiem wydaje mi się czego wymagam od wzmacniacza. Focal Chorus 714v , cd na TDA1541, pomieszczenie 18m2

Tak naprawdę kolega nie określił jakie ma problemy z basem i z czego one wynikają .

Także Cowboy opisz co z tym basem jest nie tak .

Ale porządkując dobry bas to najpierw akustyka , potem sprzęt , kolumny dobrane do pomieszczenia i wzmak do kolumn .

Jeśli w Twoim zamierzeniu nic ma się nie zmieniać w prezentacji dzwięku kolumn to będziesz zadowolony . Hegel sam w sobie nie zmienia brzmienia jedynie wzmacnia to co jest w reszcie toru , Jak chcesz poprawić kontrolę na kolumnami to im wyższy model kupisz tym lepszy efekt basu uzyskasz , jeśli natomiast coś poza kontrolą basu chcesz jeszcze zmienić w sporej dawce to może warto skierować kroki w inną stronę zachowując parametr że wzmacniacz musi być możliwie dużej mocy ponad 100 watt. Jeszcze raz podkreślę Hegel wzmocni taki dzwięk jaki dostanie od CD i kolumn oraz reszty żebyś nie był rozczarowany że nagle jest nie tak jak chciałeś .

W Heglu masz takie opcje na Twoich kolumnach

H80 gorsza kontrola basu za to cieplejszy przekaz

H300 bardzo dobra kontrola i naturalnie ,, ciepły " przekaz

H100 dobra kontrola i rytmiczność oraz ciepły przekaz

H 200 dobra kontrola basu , przekaz mniej ciepły

Najlepiej bas kontroluje z całej powyższej listy H300 .

Z H 100 i H 200 naprawdę bym uważał w przypadku Twoich kolumn chyba że ktoś się wypowie że ma takie zestawienie i opisze jak gra ale moje zdanie jest takie że trzeba lubić tą jasność prezentacji i z H100 oraz H200 może być dla kogoś za krzykliwie podkręślę może .

Jesli leczysz bas wzmakiem to liczy się moc i prąd H 80 może nie sprostać zadaniu leczenia .

Edytowane przez jacm

Ale porządkując dobry bas to najpierw akustyka , potem sprzęt , kolumny dobrane do pomieszczenia i wzmak do kolumn .

Nie obraź się, ale prochu nie odkryłeś tym wpisem:-). Zakładasz że kupiłem pierwsze lepsze kolumny, bo były niedrogie i ładne? Napisałem już wyżej że z odpowiednim napędzeniem bas u mnie jest ok, przy urządzeniach z uwydatnionym i słabo kontrolowanym basem, jest go za dużo i to męczy przy słuchaniu. Grałem na Arcamie Alpha 9 i on radził sobie ok z jego kontrolą . Miałem też na odsłuchu Lebena 300XS i też bas był w porządku (dobra kontrola jak najbardziej), ale nie został u mnie bo to zbyt spokojne granie jak dla mnie.

l

To masz wybór między H100/H200 a H 300 jeśli chodzi o kontrolę basu tylko test u Ciebie pokaże czy 120 watt z H100 już wystarczy czy trzeba 200 watów z H200 . Jeśli chodzi o wyczynowość basu bez porównania bardziej warto kupić H 300 ale Chyba nie bierzesz tej opcji pod uwagę .

Edytowane przez jacm

Tak nie twierdzę, ale na tym forum często zamiast konkretnych rad można przeczytać ... najpierw zmień kolumny, kable, cd itd, że nie wspomnę o specjalistach od akustyki. A jedne kolumny w różnych pomieszczeniach potrafią zagrać inaczej i wiem wydaje mi się czego wymagam od wzmacniacza. Focal Chorus 714v , cd na TDA1541, pomieszczenie 18m2

Hahaha fajnie się ciebie czyta, jedno zdanie zaprzecza drugiemu.

Tak się składa, że ci specjaliści od akustyki akurat wiedzą co mówią w przeciwieństwie do ciebie.

Sam sobie już odpowiedziałeś twierdzeniem, że te same kolumny zagrają różnie w różnych pomieszczeniach, a ze wzmacniaczami jak myślisz jest tak samo, czy nie? Jak myślisz co jest tego powodem, Akustyka czy ich ustawienie, albo jedno i drugie, a może jeszcze różnorodność sprzętu towarzyszącego nie wspomnę o kablach.

Chopie zakładając, że wiesz co mówisz i że masz jakieś o tym pojęcie, sądzę że w ogóle byś nie stawiał takiego pytania, bo różnych odpowiedzi będziesz miał tyle ile różnych jest pomieszczeń i sprzętów towarzyszących tym samym kolumnami.

Natomiast, gdyby każdy z odpowiadających miał mniej więcej tą samą kubaturę pomieszczeń i zrobioną akustykę choćby na podstawowym poziomie, wtedy takie stawianie pytań powiedzmy, że miało by jakiś tam sens.

A tak jest pisanie dla samego pisania.

Wiesz jak robi doświadczony meloman audiofil, nie stawia pytań tylko lezie do salonu wypożycza dwa lub nawet trzy wzmacniacze, które go interesują i testuje je w swoich warunkach akustycznych.

Pzdr

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Nie obraź się, ale prochu nie odkryłeś tym wpisem:-). Zakładasz że kupiłem pierwsze lepsze kolumny, bo były niedrogie i ładne? Napisałem już wyżej że z odpowiednim napędzeniem bas u mnie jest ok, przy urządzeniach z uwydatnionym i słabo kontrolowanym basem, jest go za dużo i to męczy przy słuchaniu. Grałem na Arcamie Alpha 9 i on radził sobie ok z jego kontrolą . Miałem też na odsłuchu Lebena 300XS i też bas był w porządku (dobra kontrola jak najbardziej), ale nie został u mnie bo to zbyt spokojne granie jak dla mnie.

l

Wzmacniacze które wymieniłeś nie należą do mocarzy a piszesz że dobrze kontrolowały bas więc widzę że nie w mocy a kwestia akceptacji jego ilości dotyczy .

Żaden Hegel nie podkreśla basu cechą wspólną jest równe podanie 3 pasm .

W przypadku Twoich kolumn trzeba pamiętać że mają już same w sobie podbity bas .

Natomiast wzmaki które podałeś grają odmiennie od Hegli modyfikują dźwięk zmiękczajac i ocieplając go . Jeśli leben był za spokojny to Hegel będzie przy nim w tym aspekcie ok . Jeszcze raz Cię uczulę że Hegel zagra neutralnie więc nic Ci w systemie nie ociepli , ciepło może dać jedynie w przypadku neutralnych wzmacniaczy źródło lub kolumny .

Wzmacniacze które wymieniłeś nie należą do mocarzy a piszesz że dobrze kontrolowały bas więc widzę że nie w mocy a kwestia akceptacji jego ilości dotyczy .

Żaden Hegel nie podkreśla basu cechą wspólną jest równe podanie 3 pasm .

W przypadku Twoich kolumn trzeba pamiętać że mają już same w sobie podbity bas .

Natomiast wzmaki które podałeś grają odmiennie od Hegli modyfikują dźwięk zmiękczajac i ocieplając go . Jeśli leben był za spokojny to Hegel będzie przy nim w tym aspekcie ok . Jeszcze raz Cię uczulę że Hegel zagra neutralnie więc nic Ci w systemie nie ociepli nie Doda i nie ujmie, ciepło może dać jedynie w przypadku neutralnych wzmacniaczy źródło lub kolumny , basu Ci nie Doda sam z siebie tylko Pozostawi tak jak zrobił to konstruktor ( już uwypuklony ) jedynie go zdyscyplinuje i zróżnicuje .

Porównując bas Hegla z np Creek czy Roksan jest mniej dudnienia i buczenia a więcej melodi i rytmiki . Bas słychać lepiej i czytelniej slychac w nim melodie , paradoksalnie Creek czy Roksan sprawia wrażenie tym jednostajnym bub bub bum że jest go dużo dużo więcej .

Edytowane przez jacm

Wydaje mi się, że wychodzisz z błędnego założenia. Chcesz wymienić tylko wzmacniacz, pozostawiając resztę toru i warunki ustawienia kolumn i akustyki bez zmian i oczekujesz poprawy. Niestety, nie sprawdzając tego doświadczalnie skazujesz się na czysty przypadek. Nikt nie zagwarantuje Ci, że konkretny model Hegla zagra w Twojej konfiguracji zgodnie z oczekiwaniami. Z mojego doświadczenia z Heglami H200, H300, H20/P20 wynika jedno. Za każdym razem po zmianie nie obyło się bez korekty w ustawieniu kolumn i miejsca odsłuchowego oraz wymiany kabli. Gdybym zostawił wyjściową konfigurację bez zmian, nie uzyskałbym żadnej poprawy. Dlatego nie dziwią mnie pytania kolegów drążące temat pozostałych elementów toru, akustyki itd. Krótko, pytanie który Hegel ma najlepiej kontrolowany bas nie ma sensu.

Edytowane przez artdm

Jesli leczysz bas wzmakiem to liczy się moc i prąd H 80 może nie sprostać zadaniu leczenia .

Może nie sprostać a może sprosta :)....długo porównywałem H80 i H300 u siebie i jeżeli chodzi o bas to oczywiście dzieli je wiele, ale chciałem tylko powiedzieć, że naprawdę przy dobrym zestrojeniu kablami, H80 nie gra jak 75W-owy wzmacniacz. Nie widząc, go a tylko słysząc można śmiało strzelać w większe cyfry.

Krótko, pytanie który Hegel ma najlepiej kontrolowany bas nie ma sensu.

U mnie w poprawnych warunkach akustycznych pracowały jak pisałem dwa H80 i H160. Pracowały w tym samym systemie, te same kable, te same kolumny i ich ustawienie, to samo źródło, te same płyty:)

Potem pojawił się jeszcze inny wzmacniacz nie Hegel i pojawiła się pewna prawidłowość- im wyższy model tym lepsza kontrola basu.

Tego do konca nie wiemy czy coś się nada i przypasuje bo tylko kolega będzie umiał po odsłuchu określić czy chodzi mu o pozostawienie górki w dolnym paśmie tak jak zostały zestrojone kolumny przez producenta czy szuka lekarstwa by te górkę zmniejszyć .

Tego do konca nie wiemy czy coś się nada i przypasuje bo tylko kolega będzie umiał po odsłuchu określić czy chodzi mu o pozostawienie górki w dolnym paśmie tak jak zostały zestrojone kolumny przez producenta czy szuka lekarstwa by te górkę zmniejszyć .

....i ten wpis w zasadzie powinien zakończyć tą dyskusję.

Dzięki za wpisy, po tym co tu zostało powiedziane najbardziej skłaniam się ku H100 , chociaż kusi też większe otwarcie góry w H80 , jednak ze względu na wiekszą moc myślę bardziej o zakupie H100.

Jak idzie z testami LS50 Cezar? Po 10 dniach skrzynki powinny już nieco odetchnąć :)

Niestety okazało się, że kolumny były uszkodzone - pęknięcie lakieru na obudowie w jednej jak i w drugiej sztuce, na tylnym rancie przy radiatorze (3mm i 15mm)

Z wymianą nie było problemu czekam na drugi egzemplarz.

Jeżeli chodzi o granie, to grały całe 2 dni i to co mogę powiedzieć tak ogólnie, to raczej nie realne jest złożenie pasywnego zestawu do kwoty 10K, który zagra na takim poziomie. Było bardzo równo, gładko, rozdzielczo, bas schodził nisko jak na takie skrzynki. Bardzo duża i uporządkowana scena, niezbyt głęboka ale bardzo czytelna. Nie było to granie efekciarskie a wręcz przeciwnie ułożone, spokojne z klasą. Kolumny nie dla osób mało osłuchanych, co może być zarówno zaletą jak i wadą jeżeli chodzi o ich sprzedaż. Porównując cenowo (sklep) to np H80 kosztuje 7300zł a gdzie przetwornik (ten wbudowany gorszy niż w wirelessach) i reszta biżuterii.

Stosunek jakość/cena według mnie kozak.

....zapomniałem dodać, że brakuje w nich jednego składnika który uwielbiam - brakuje w nich Hegla, tej jego organiczności :)

Edytowane przez CEzAR21

brakuje w nich Hegla, tej jego organiczności

Dzięki, super porównanie i opis! Tak właśnie mi się wydawało że kolumny będą kozak. Z tą głębokością sceny to zawsze jest dla mnie największe wyzwanie, muszę bardzo uważać bo sztucznie osiągana głębia jest myląca. Realnie ma to sens tylko z nagraniami z jednego mikrofonu typu Chesky lub Sheffield Lab.

Jeszcze uszczegóławiając, pisząc o aspekcie organiczności Hegla, masz na myśli jego DACi czy wzmacniacze?

Dzięki, super porównanie i opis! Tak właśnie mi się wydawało że kolumny będą kozak. Z tą głębokością sceny to zawsze jest dla mnie największe wyzwanie, muszę bardzo uważać bo sztucznie osiągana głębia jest myląca. Realnie ma to sens tylko z nagraniami z jednego mikrofonu typu Chesky lub Sheffield Lab.

Jeszcze uszczegóławiając, pisząc o aspekcie organiczności Hegla, masz na myśli jego DACi czy wzmacniacze?

Myślę, że jedno i drugie, gdyż słuchałem swojego daca HD10 na innym wzmacniaczu i zaznaczył on swoją obecność pod tym kątem a H80 słuchałem na dacu nie hegla i też czuło się obecność tego pierwiastka. Jakbym miał wskazać w którym przypadku więcej, to nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawiałem, musiałbym to porównać jedno po drugim, ale hegel jest specyficzny w pozytywnym znaczeniu tego słowa i moje ucho go słyszy.

Dodam jeszcze słowo o basie. Schodził co prawda nisko, ale jeżeli chodzi o jego fakturę to czułem niedosyt względem hegla (może dlatego, że 200W którymi napędzany jest głośnik niskotonowy to klasa D). Brakowało mu dużo np do H300, ale to nie te progi :)

Edytowane przez CEzAR21

Dodam jeszcze słowo o basie. Schodził co prawda nisko, ale jeżeli chodzi o jego fakturę to czułem niedosyt względem hegla (może dlatego, że 200W którymi napędzany jest głośnik niskotonowy to klasa D). Brakowało mu dużo np do H300, ale to nie te progi :)

Ciekawe, mimo że mam duży szacunek do wzmaków Hegla to liczyłem na to że akurat 200 W na kanał klasy D w basie powinno dać radę, zwłaszcza z DSP :) Hybrydowy NuPrime IDA-8 został też bardzo dobrze oceniony przez TAS jako duża okazja.

Tak się zastanawiam w celu czysto naukowym, czy na Twój odbiór definicji może mieć też wpływ sam HD11, jeśli słuchasz przez USB bas na Heglach jest raczej przyjemnie ocieplony co poprawia jego namacalność.

Ciekawe, mimo że mam duży szacunek do wzmaków Hegla to liczyłem na to że akurat 200 W na kanał klasy D w basie powinno dać radę, zwłaszcza z DSP :) Hybrydowy NuPrime IDA-8 został też bardzo dobrze oceniony przez TAS jako duża okazja.

Tak się zastanawiam w celu czysto naukowym, czy na Twój odbiór definicji może mieć też wpływ sam HD11, jeśli słuchasz przez USB bas na Heglach jest raczej przyjemnie ocieplony co poprawia jego namacalność.

Wejście USB w dacach to moim zdaniem słaba jakość względem coaxiala, dlatego do HD10 wpinam się poprzez "coaxial 1" kabelkiem Transparent Reference Digital Link, przed którym jest (chwilowo) konwerter USB/SPDIF M2tech Hiface Two. Czekam właśnie na dostawę innego konwertera Hydra X, który bynajmniej teoretycznie powinien dać spory progres względem Hiface Two i będzie lepszym towarzystwem dla transparenta. Zamysł powstał taki aby stworzyć dobry transport, nawet lepszy niż reszta toru, także już niedługo okaże się jakie będą tego efekty :)

Edytowane przez CEzAR21

Popieram :) Ja przez długi czas miałem HiFace Evo + clock i to bardzo fajne rozwiązanie, ale obecnie jestem pod wrażeniem Singxer SU-1, nie jestem jeszcze do końca przekonany do tego ale rozdzielczość wydaje się absolutnie nieziemska. To co było posklejane teraz jest gładkie i naturalne. W necie już doczytałem dwie recenzje użytkowników Berkeley Alpha USB którzy uważają ze Singxter to ten sam poziom, jeden nawet już sprzedał BADA. Ja niestety nie mam porównania tylko swoje ucho a to organ ułomny :-)

Wejście USB w dacach to moim zdaniem słaba jakość względem coaxiala, dlatego do HD10 wpinam się poprzez "coaxial 1" kabelkiem Transparent Reference Digital Link, przed którym jest (chwilowo) konwerter USB/SPDIF M2tech Hiface Two. Czekam właśnie na dostawę innego konwertera Hydra X, który bynajmniej teoretycznie powinien dać spory progres względem Hiface Two i będzie lepszym towarzystwem dla transparenta. Zamysł powstał taki aby stworzyć dobry transport, nawet lepszy niż reszta toru, także już niedługo okaże się jakie będą tego efekty :)

Daj znać jak ci dojdzie ta hydra i skrobnij jakie zmiany są , tez nad nią zastanawiałem hydra Z tak ? ja skusiłem sie na singxer su-1 i jestem bardzo zadowolony , teraz słucham w końcu przez coax1 na hd25 i jest bardzo dobrze , nie wiem jescze po co tam sa pod spodem takie ale drabinki do przełączania , ogólnie bardzo dobry konwerter uważam mega rozdzielczy równy we wszystkich pasmach ,i co ważne cisza błoga cisza :) gdzie te recki widziałeś o nim zapodaj jakiś link ? Edytowane przez freju

Daj znać jak ci dojdzie ta hydra i skrobnij jakie zmiany są , tez nad nią zastanawiałem hydra Z tak ?

Nie, zakupiłem model "Hydra X", którą polecił mi jeden z naszych kolegów z forum. Zastanawiałem się także nad "Hydra Z", ale sam konwerter kosztuje w granicach 3K. Żeby zagrał pełnią swoich możliwości wymaga on zewnętrznego zegara oraz zasilania co daje nam już łącznie ponad 5K i wówczas przebija on bez wątpienia Hydrę X. Według mojej logiki producent chcąc zarobić rozbił jedno naprawdę dobre urządzenie na 3, co spowodowało wzrost ceny finalnego produktu razy 2. Hydra X jest ciężka do zdobycia i nowa kosztowała mniej więcej tyle co sama Hydra Z, ale była okazja do kupienia więc kupiłem i czekam z niecierpliwością.

Według prasy Hydra X jest "bardzo" zbliżona do Berkeley Alpha.

Tutaj jest artykuł: http://www.highfidelity.pl/@main-1750&lang=

gdzie te recki widziałeś o nim zapodaj jakiś link ?

Wiele się nie wysiliłem bo pierwszy link z Google'a :)

Drugą własciwie nie recenzję tylko porównanie do BADA popełnił kolega gutekbull na konkurencyjnym forum. Cytuję (mam nadzieję, że się nie obrazi) "Powiem krótko ,sprzedałem konwerter powszechnie uważany za najlepszy na świecie BADA USB ;-)"

Ogólnie brzmienie tego konwertera jest mega dociążone, w fortepianach aż słychać masę, bas jest zebrany ale nie ocieplony. W popie to nieco czasem rozwala realizacje, odsuwa też nieco wszystko i dodaje powietrza, no ale coś za coś, popu słucham raczej sporadycznie a klasyka brzmi absolutnie genialnie.

Jako ze to klub Hegla to dodam jeszcze ze pod względem barwowym konwerter brzmi nieco jak CDP4A w roli transportu którego bardzo lubię słuchać, tylko ma sporo więcej rozdzielczości.

Wiele się nie wysiliłem bo pierwszy link z Google'a :)

Drugą własciwie nie recenzję tylko porównanie do BADA popełnił kolega gutekbull na konkurencyjnym forum. Cytuję (mam nadzieję, że się nie obrazi) "Powiem krótko ,sprzedałem konwerter powszechnie uważany za najlepszy na świecie BADA USB ;-)"

Ogólnie brzmienie tego konwertera jest mega dociążone, w fortepianach aż słychać masę, bas jest zebrany ale nie ocieplony. W popie to nieco czasem rozwala realizacje, odsuwa też nieco wszystko i dodaje powietrza, no ale coś za coś, popu słucham raczej sporadycznie a klasyka brzmi absolutnie genialnie.

Jako ze to klub Hegla to dodam jeszcze ze pod względem barwowym konwerter brzmi nieco jak CDP4A w roli transportu którego bardzo lubię słuchać, tylko ma sporo więcej rozdzielczości.

No tak to czytałem ,myślałem że jakiś polski recenzent się wziął za niego :) co do popu nie stwierdziłem jakiś specjalnych trudności czy przekłamań w przekazie ,wiadomo jak zawsze złe realizacje zawsze zle grają ,myślę i uważam że faktycznie za te pieniądze to złoty strzał

Ależ tu cicho i spokojnie....

CEzAR21 - podziel sie uwagami o ls50 wireless

czy ktoś z zacnych forumowiczów spotkał się ze złą opinia na temat Hegel Mohican, obiło mi się o uszy o kłopotach z napędem. Czy to prawda?

Ależ tu cicho i spokojnie....

CEzAR21 - podziel sie uwagami o ls50 wireless

czy ktoś z zacnych forumowiczów spotkał się ze złą opinia na temat Hegel Mohican, obiło mi się o uszy o kłopotach z napędem. Czy to prawda?

Nadal nie otrzymałem nowego egzemplarza LS50, ale z grubsza opisałem je parę postów wyżej.

Co prawda słuchałem tylko przez 2 dni więc finalnie może się jeszcze sporo zmienić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.