Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Grube zasłony w oknach , dywan gruby na podłodze i kwiaty jako rozpraszacze w miejscach pierwszych odbić oraz z tyłu za kolumanami to daje bardzo duża poprawę sceny i dźwięku .

Mam to wszystko dalej ,,, szukam :)) może zmian , co do wyg€szenia :) u mnie sie nie klaska bo tzw bravo znika bardzo szybko ,nie ma poklasku echa i nawet dziwnie się rozmawia :)) także to już za mną

Freju, posłuchaj HD30, zakochasz się od pierwszego słuchania, taki to ten DAC.

Wiem czytam twoje posty regularnie i widzę czuje to że to warty grzechu set :)) ps 39 weż mnie zatrudnij i daj mi zarobić tyle co :))) nie bądz żyła :))

nie wiem, nie sluchalem hd25 ale ja jestem z kolei zdania ze wole cd niz dac w mniejszych pieniadzach.

No tak tylko ja zawszę mówie jakie cd jakie pieniadzę , bo ci mówię od razu cd do 3-5tys nie wygrywają nawet z tanią bajerą z tidala , dlatego ja wolę leczyć temat tzw internetowy serwerowy niz pchać w cd które tez ma w ch*j ograniczeń i nie gra tak ja bym chciał , dobra mówie co miałem cd arcam 82 i cd73 , legło to po prosty nawet z tidalem po miom dac hd25 i konwerterze singxer su-1 ,no legło to ,i dlatego sie wycofałem choć wiem że to nie sa wybitne cd , i musiałbym wbic w pułap z 10kapci a tu to ja sobie poradze inaczej :)))

a ja myślałem że to jest normalne forum ,takie bez kłótni i pier--lenia - i się pomyliłem szkoda

Ale zobacz jak długo trwamy :))) kłotnie będą zawsze i lekkie spiny uważam nawet że są wskazane , to tez nadaje kierunek czasami :)))

Do tej pory CA 840c.Robię totalną wymianę:obecnie H360,Dynaudio x38,CA 851N,kable tellurium ultra Black.Brakuje cd.

Gram z cd2 hegla po xlr, jest wyśmienicie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wygrywaja tanie cd i z tidalem i z dacami, wszystko zalezy. cd 3-5 tys w uzywce sa ciekawe, nowych niewiele ale pojedyncze tez znajdziesz.

No tak hmm no ale mogę miec inne zdanie :)) ja tak nie uważam i tyle

Ba często wychodziło tak że cd azgrało dobrze w sensie lepiej ,ale za chwilę bywało inaczej tidal jest hmm troche jescze do bani bo klaru nie ma i zawsze wolę ssd flac pcm ,ale tu mam wszystko :))

Edytowane przez freju

Adaptacja akustyczna i ustawienie kolumn ma większy wpływ na dźwięk niż sam sprzęt kable itd .

Prawda. Zorganizowałem sobie pokój odsłuchowy w piwnicy, co prawda po amatorsku zaadaptowany akustycznie, ale to robi ogromną robotę. Kiedy czasami przynoszę Heńka, ktory na co dzień gra w salonie to się okazuje że w salonie nie słychać połowy tego co w jaskini odsłuchowej. Zupełnie jak bym miał słuchawki na uszach. Żaden najdrobniejszy detal się nie ukryje.

Coś tam pokombinowałem też w salonie. Płyty pod kolumnami, stopki soundcare, panele akustyczne za kolumnami, ale ciągle za mało... to pomieszczenie użytkowe, kolumny muszą stać blisko przy ścianie, dzieciaki biegają, także szału nie ma...

a propos źródła, wobec powyższych niekożystnych warunków, trochę się poddałem i poszedłem na łatwiznę, używam Bluesound Node 2. Prosty/wygodny w obsłudze, podłączony dysk z muzą, radia z całego świata, gra ze spotify, może to nie jest wybitne źródło, ale też nic nie uwiera, robi robotę...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Adaptacja akustyczna i ustawienie kolumn ma większy wpływ na dźwięk niż sam sprzęt kable itd . Tak przynajmniej wychodziło u mnie że przesatwienie kolumn 2 metry od tylnej ściany dało scenę i zmiany w równowadze tonalnej większe niż zmiana kabli . To samo dotyczy akustyki . Jak chcesz perfekcyjny bas to nie wolno mieć paneli podłogowych ( pływajaca podłoga ) tylko klepka klejona wtedy bas jest wyczynowy o kilka klas wyżej .

Trzeba sobie też odpowiedzieć na pytanie czy wyżej znaczy lepiej . Dużo zależy jak się słucha muzyki czy dużo i długo czy okazjonalnie po 1 płycie .

Dla mnie osobiście zestaw dzielony H 30 i P 30 gra obłędnie i taki można mieć żeby włączyć raz na tydzień na chcwilę ale to gra już tak Live że wolę do długich odsłuchów taki H 300 , już w zupełności daje relaks komfort i pełnię szczęscia i pozwala słuchać całe dnie od rana do wieczora .

Wyżej lepiej dobre pytanie , w ogóle skupiłem sie teraz co ty tu napisałeś :), tak teraz pomyślałem o podłodze bo mam tak mam panele i myślisz że to az tak bardzo i nie wyleczę tego granitem i tp ,,?

Wyżej lepiej dobre pytanie , w ogóle skupiłem sie teraz co ty tu napisałeś :), tak teraz pomyślałem o podłodze bo mam tak mam panele i myślisz że to az tak bardzo i nie wyleczę tego granitem i tp ,,?

Tzn mam te granity i to podklejone gumkami ,ale ciekawi mnie temat że to ma az taki wpływ ,przeciez prawie kazdy ma panele , no gadaj kolego :))

Grube zasłony w oknach , dywan gruby na podłodze i kwiaty jako rozpraszacze w miejscach pierwszych odbić oraz z tyłu za kolumanami to daje bardzo duża poprawę sceny i dźwięku .

Zgadza się, choć wymierną zmianę słychać dopiero po zastosowaniu dyfuzorów i absorberów, oczywiście nie pomijając właściwego ustawienia kolumn ... odległości od tylnych ścian nie mogą być takie same jak od bocznych to ważne.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zgadza się, choć wymierną zmianę słychać dopiero po zastosowaniu dyfuzorów i absorberów, oczywiście nie pomijając właściwego ustawienia kolumn ... odległości od tylnych ścian nie mogą być takie same jak od bocznych to ważne.

Te zasłony dywany to taki już elementarz audio , mam te dyfuzory i absorbery , co z tego że jest lepiej jak i tak pewnie można lepiej;)))

Te zasłony dywany to taki już elementarz audio , mam te dyfuzory i absorbery , co z tego że jest lepiej jak i tak pewnie można lepiej;)))

Czegoś mi zawsze brakuję ,choć wiem i mam świadomość że jest dobrze :)) czy to już pora na zmianę pieca , błagam napiszcie mi że nie :))))

e zasłony dywany to taki już elementarz audio , mam te dyfuzory i absorbery , co z tego że jest lepiej jak i tak pewnie można lepiej;)))

Zawsze można lepiej :))

Zawsze można lepiej :))

nNie rozgaduj się sir jax :))) słucham ?

Chciałbym bardziej w przód nie w boki wbijać , no dobra w tych samych pieniądzach co h200A czyli strzelam 6-7tys w używce co zagra zdecydowanie lepiej ? nie trochę lepiej ? :))

Słuchaj muzyki :P

Bravo ty

i powiem ci dobrze gadasz zapodałem sobie teraz ,uwaga taylor swift czy jakoś tak he i kurna to też gra dobrze :))

Edytowane przez freju

Chciałbym bardziej w przód nie w boki wbijać , no dobra w tych samych pieniądzach co h200A czyli strzelam 6-7tys w używce co zagra zdecydowanie lepiej ? nie trochę lepiej ? :))

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/44/272626.php

:))))

Przestań proszę cię :))) to właśnie skoki w bok są , z hegla prócz dzielonek nic nie ma, umarło , coś tam wymyślili ale po co :))) i dla kogo :))

Przestań proszę cię :))) to właśnie skoki w bok są , z hegla prócz dzielonek nic nie ma, umarło , coś tam wymyślili ale po co :))) i dla kogo :))

Ja szukam wzmacniacza nie popierdółki co to ma trafo 300v i historia dorobiona co to on nie robi ,ja wiem co może 300V i też 1200 V fizyka , a opisy to tylko sidła :))) urabiają nas tzw , kup kup kup będzie pan zadowolony :)))

Zaraz bana dostane hee , także jak cos to za dwa tygodnie odpisze :)))

Stwórzmy sobie własne forum nie zależne ,już wymysliłem nazwę "free audio" :))) i tam na pełnym legalu bez tzw cichej wpiny se pogadamy :)

To se kup Atolla IN300 ma większe i mocniejsze trafa :))

Znikasz na 2 tygodnie?

A powiem ci myslałem o nim własnie i intryguje mnie ten piec ,ale to muszę zgranicznie gadać :))

no i nie wiem czy wystarczy mi czasu na opis :)))

To se kup Atolla IN300 ma większe i mocniejsze trafa :))

Znikasz na 2 tygodnie?

Nie wiem czy dwa tyg bo to już będzie drugi :))) nie czytałem regulaminu :))) nie chce mi sie bo zajęty muzyką jestem :)))

Zlecenie zrobione , czekam na info ?

Największą zmianę dźwięku zawsze dają kolumny i to wówczas nie są skoki w bok . Ale jak Ci się podoba obecny dźwięk to należy zmieniać tylko płyty w odtwarzaczu albo pliki w komputerze . Moim zdaniem przy H300 i H360 można zakończyć poszukiwania , zmiana na basie jest warta dopłaty tym bardziej że jak dla mnie to już można z tym dzwiękiem zostać na długie lata .

Kiedyś obiło mi się o uszy że modelu H200 Aniversary powstało tylko 70 sztuk . Nie wiem czy to prawda , jeśli tak to bardzo mała ilość .

Oczywiście odseparowanie kolumn od podłoża jest na podłodze pływającej obowiązkowe ale do samego końca to nie pomaga , nie to żebym od razu polecał remont ale jak ktoś kiedyś będzie robił to warto wziąć pod uwagę ten element akustyki i położyć sobie podłogę przytwierdzoną do podłoża na stałe w pomieszczeniu gdzie słucha się muzyki .

Gość

(Konto usunięte)

Mam Hegel HD11 i do niego podpięty Simaudio Moon CD-1.

Hegel lepiej sobie radzi z sygnałem niż przetwornik z CD.

Nie jest to jakaś przepaść ale mimo wszystko słychać różnicę na korzyść przetwornika z Hegla.

Porównuję to mając CD podpięty do Hegla interkonektorem Siltech SQ28G3 (0,5m) i cyfrowym coaxialWireworld Starlight 7 (0,5m)

Co jest lepiej?

Oczywiście odseparowanie kolumn od podłoża jest na podłodze pływającej obowiązkowe ale do samego końca to nie pomaga , nie to żebym od razu polecał remont ale jak ktoś kiedyś będzie robił to warto wziąć pod uwagę ten element akustyki i położyć sobie podłogę przytwierdzoną do podłoża na stałe w pomieszczeniu gdzie słucha się muzyki .

Jestem tego samego zdania i sam mam panele podłogowe + granity itp. gdzie poprawa jest naprawdę duża, ale nie zastępuje do "prawdziwej podłogi".

Szwagier ma fajny salon wyłożony drewnianym parkietem i dla samego siebie przeprowadziłem kilka porównań na tych samych klockach u siebie i u niego.

Wniosek jest taki, że "odpowiednie" pomieszczenie a co za tym idzie możliwości ustawiania w nim kolumn + sztywna podłoga potrafią dać taki progres, że człowiek zapomina o zmianie sprzętu i myśli o zmianie pomieszczenia.

Jeżeli chodzi o samą podłogę to wystarczy spróbować poruszyć kolumnę na sztywnej podłodze i na np panelach nawet z granitami.

Efekt jest taki, że na parkiecie kolumna nawet nie drgnie jakby była przyklejona do podłogi natomiast na panelach lekko się buja a te bujanie wynika tylko z tego, że to właśnie podłoga wygina się od ciężaru.

Edytowane przez CEzAR21

Jestem tego samego zdania i sam mam panele podłogowe + granity itp. gdzie poprawa jest naprawdę duża, ale nie zastępuje do "prawdziwej podłogi".

Szwagier ma fajny salon wyłożony drewnianym parkietem i dla samego siebie przeprowadziłem kilka porównań na tych samych klockach u siebie i u niego.

Wniosek jest taki, że "odpowiednie" pomieszczenie a co za tym idzie możliwości ustawiania w nim kolumn + sztywna podłoga potrafią dać taki progres, że człowiek zapomina o zmianie sprzętu i myśli o zmianie pomieszczenia.

Jeżeli chodzi o samą podłogę to wystarczy spróbować poruszyć kolumnę na sztywnej podłodze i na np panelach nawet z granitami.

Efekt jest taki, że na parkiecie kolumna nawet nie drgnie jakby była przyklejona do podłogi natomiast na panelach lekko się buja a te bujanie wynika tylko z tego, że to właśnie podłoga wygina się od ciężaru.

Ja zauważyłem inne zmiany u mnie w domu. Podłoge drewnianą mam wszędzie ale w tym mniejszym pomieszczeniu tam gdzie ściany są z kartongipsu jak puszczałem muze to takie wrażenie troche pudełkowatego basu było. Teraz przeniosłem sie do większego pokoju gdzie ściany są murowane i normalny tynk. Delikatny pogłos echa jest bo nie umeblowane ale zniknął ten pudełkowaty bas. Gram z PC audio i różnica jest duża. Jak wstawie kolumny na odsłuch z Heglem powinno być też lepiej.

:) zrezygnowałem z mebli-kupuje kolumny:)

Ja zauważyłem inne zmiany u mnie w domu. Podłoge drewnianą mam wszędzie ale w tym mniejszym pomieszczeniu tam gdzie ściany są z kartongipsu jak puszczałem muze to takie wrażenie troche pudełkowatego basu było. Teraz przeniosłem sie do większego pokoju gdzie ściany są murowane i normalny tynk. Delikatny pogłos echa jest bo nie umeblowane ale zniknął ten pudełkowaty bas. Gram z PC audio i różnica jest duża. Jak wstawie kolumny na odsłuch z Heglem powinno być też lepiej.

:) zrezygnowałem z mebli-kupuje kolumny:)

Poglądy co do ścian są różne, ale podobnie podzielam tą teorię. Inny materiał ściany - inny efekt akustyczny.

Tak naprawdę jakbym miał komuś opowiedzieć co słyszę u siebie w pokoju w sensie co powoduje zmiany w dźwięku to wiele osób uznałoby mnie za czubka :) ....dlatego ograniczam się dla dobra "ogółu"

Proszę nie traktować tego wpisu jako przechwałkę, to ostatnia rzecz której bym chciał.

Edytowane przez CEzAR21

Masz rację,H360 zasługuje na godne towarzystwo.Właśnie zamówiłem Mohicana.Dzieki za radę

Gratuluje :) jak to mówią - będzie Pan zadowolony :)

a tak z innej beczki - kupowałeś w ciemno?

Edytowane przez bronx99

Gratuluje :) jak to mówią - będzie Pan zadowolony :)

a tak z innej beczki - kupowałeś w ciemno?

Nie,no skąd.Tylko wydawał mi się trochę drogi.Ale w Q21,dość gładko wytargowałem 14500 I kupiłem
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.