Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, gregorypek2 napisał:

Porównywał ktoś Gustarda R26 z Pontusem II ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

53 minuty temu, gregorypek2 napisał:

Porównywał ktoś Gustarda R26 z Pontusem II ?

@RobG1974👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Porównując oba dac-e należy zauważyć, że trochę inaczej podchodzą do muzyki. Pontus ma charakter ocieplony i jest po ciemniejszej stronie, łagodniejsza góra pasma, ale i trochę mniejsza dynamika. Rozdzielczość i wgląd w fakturę nagrania jednak oceniłbym w przypadku Pontusa na wyższym poziomie. Natomiast R26 barwowo jest bardziej neutralny, co powoduje, że sprawdzi się w większej ilości rodzajów muzyki. Wcześniej miałem MusiCiana Pegasusa, też był neutralny ale był mniej rozdzielczy od R26, ale wtedy porównywałem głównie z Pontusem i Pontus zdecydowanie dla mnie pod każdym wględem lepiej wypadał od Pegasusa. R 26 ma bardzo fajna dynamikę i super przestrzeń 3 d. Pontus nie jest tak, że jej nie ma, ma również dobrze rozbudowaną, ale moim zdaniem, i u mnie w systemie R26 bardziej rozbudowywał plany w głąb. Ja ostatecznie obecnie zostałem z R26, ale tylko przez fakt, iż R26 jest bardziej uniwersalny. Jakbym słuchał wyłącznie  jazzu i klasyki to chyba zostałbym dalej z Pontusem. Mam 2 zestawy porównywałem głównie na PRE WBA Bazebird na 2a3 i końcówka ML no 532h, monitory Diapason Adamantes III 25Th. Transport Lumin u2 mini lub Philips CD950 przerobiony z buforem na wyjściu cyfrowym i wymienionym zegarem na Tentalabs.

Edytowane przez RobG1974

U mnie aktualnie R26 gra z H590, niezła synergia, znacznie  lepszy niż wewnętrzny dac, miałem wcześniej Lumina T3, grał ogólnie lepiej ale nie wiem, czy ta różnica uzasadniała różnicę w cenie, brakuje mi zdecydowanie Tidal Connect ale poza tym działa na mconnect, zdecydowanie warto spróbować

33 minuty temu, Artistplant napisał:

U mnie aktualnie R26 gra z H590, niezła synergia, znacznie  lepszy niż wewnętrzny dac, miałem wcześniej Lumina T3, grał ogólnie lepiej ale nie wiem, czy ta różnica uzasadniała różnicę w cenie, brakuje mi zdecydowanie Tidal Connect ale poza tym działa na mconnect, zdecydowanie warto spróbować

Przecież R26 ma TidalConnect, tylko trzeba odpowiedni soft zainstalować, gram tak od początku i jest bardzo stabilnie, najlepiej wgrać wersję okrojoną bez RoonReady, zwalnia to sporo zasobów i działa jeszcze lepiej

17 godzin temu, RobG1974 napisał:

Porównując oba dac-e należy zauważyć, że trochę inaczej podchodzą do muzyki. Pontus ma charakter ocieplony i jest po ciemniejszej stronie, łagodniejsza góra pasma, ale i trochę mniejsza dynamika. Rozdzielczość i wgląd w fakturę nagrania jednak oceniłbym w przypadku Pontusa na wyższym poziomie. Natomiast R26 barwowo jest bardziej neutralny, co powoduje, że sprawdzi się w większej ilości rodzajów muzyki. Wcześniej miałem MusiCiana Pegasusa, też był neutralny ale był mniej rozdzielczy od R26, ale wtedy porównywałem głównie z Pontusem i Pontus zdecydowanie dla mnie pod każdym wględem lepiej wypadał od Pegasusa. R 26 ma bardzo fajna dynamikę i super przestrzeń 3 d. Pontus nie jest tak, że jej nie ma, ma również dobrze rozbudowaną, ale moim zdaniem, i u mnie w systemie R26 bardziej rozbudowywał plany w głąb. Ja ostatecznie obecnie zostałem z R26, ale tylko przez fakt, iż R26 jest bardziej uniwersalny. Jakbym słuchał wyłącznie  jazzu i klasyki to chyba zostałbym dalej z Pontusem. Mam 2 zestawy porównywałem głównie na PRE WBA Bazebird na 2a3 i końcówka ML no 532h, monitory Diapason Adamantes III 25Th. Transport Lumin u2 mini lub Philips CD950 przerobiony z buforem na wyjściu cyfrowym i wymienionym zegarem na Tentalabs.

Dzięki RobG1974 za opis tego porównania.

• 2 tygodnie później...
W dniu 7.08.2023 o 10:16, m4tech napisał:

Przecież R26 ma TidalConnect, tylko trzeba odpowiedni soft zainstalować, gram tak od początku i jest bardzo stabilnie, najlepiej wgrać wersję okrojoną bez RoonReady, zwalnia to sporo zasobów i działa jeszcze lepiej

Podpowiesz coś więcej o tym sofcie? Może jakaś instrukcja jak to zrobić?

10 godzin temu, Varkasm napisał:

Podpowiesz coś więcej o tym sofcie? Może jakaś instrukcja jak to zrobić?

Wejdź na Head-Fi i tam w głównym wątku o R26 na stronie 328 post 4920 masz opis jak zrobić aktualizację.

Ważne, musisz mieć kabel usb A-C, (z kablami usb C-C nie dasz rady),
czyli wtyczka A do laptopa i wtyczka C do DAC i będzie gładko.

Link do softu (z wyciętym RoonReady):

https://drive.google.com/file/d/15Cl4-72UbjyXbCoc34vN9niY-mf2oW8N/view

W dniu 22.08.2023 o 08:43, m4tech napisał:

Wejdź na Head-Fi i tam w głównym wątku o R26 na stronie 328 post 4920 masz opis jak zrobić aktualizację.

Ważne, musisz mieć kabel usb A-C, (z kablami usb C-C nie dasz rady),
czyli wtyczka A do laptopa i wtyczka C do DAC i będzie gładko.

Link do softu (z wyciętym RoonReady):

https://drive.google.com/file/d/15Cl4-72UbjyXbCoc34vN9niY-mf2oW8N/view

Super dzięki. Rozumiem, że po wgraniu tego softa Roon nie będzie działał, ale jak będę chciał wrócić do Roon to nie będzie problemu?

37 minut temu, Varkasm napisał:

Super dzięki. Rozumiem, że po wgraniu tego softa Roon nie będzie działał, ale jak będę chciał wrócić do Roon to nie będzie problemu?

Tak wróci, po zainstalowaniu innej wersji oprogramowania, np. tej "oficjalnej" z Roonem.

Inaczej mówiąc, można wgrywać dowolną wersję softu, w dowolnej kolejności.

W dniu 21.08.2023 o 21:43, gregorypek2 napisał:

Panowie i Panie..... sprzedam swojego H390, 2021 salon PL. Zapraszam do kontaktu.

Temat już nieaktualny. Sprzedany

Edytowane przez gregorypek2

dobra to mam 3 hegla w ciągu ok. miesiąca. Lecę po kolei i zgodnie z tzw. drabiną marketingową (oraz koszernie) był: 95, 120 i dziś 190. No i w końcu coś się dzieje. ten tu 190 moim zdaniem  jakoś tak barwę podaje bardziej ekscytująco oraz ma BAS. Nie jest źle!!

aa i aktualna cena całkiem adekwatna się zrobiła - 12k jest ok.

Edytowane przez dekoracja

????

jeszcze mam pytanie: na każdym zdjęciu (a nawet w recenzji o tym wspomniano), h190 ma jednego trana  toroidalnego. a mój ma dwa (jak w h120 i h90). ktoś kojarzy może, czy to jakaś inna wersja?

????

Tak, był update sekcji zasilania w H190, mały transformator odpowiada za sekcje cyfrową i stand-by.

Z tego co mi wiadomo, z obecnej oferty wzmacniaczy Hegla, tylko H120 występuje w jeden wersji sprzętowej.

Edytowane przez FreddieMercury

Gdyby ktoś był zainteresowany, to jest do sprzedaży Hegel H-300. Wzmacniacz kupiłem od kolesia, który ściągnął go z Norwegii. Niestety ktoś chyba próbował niefachowo upgrade'ować DAC i go uszkodził. Wzmacniacz mam od 3 lat i gra świetnie, a DAC i tak podobno nie był w nim najlepszy, więc kupiłem po stosownym rabacie i odsprzedam w dobrej cenie 🙂 Zainteresowanych zapraszam na priv.

6 godzin temu, Luki283 napisał:

Porównywał ktoś może bezpośrednio H360 z H390? Warto wymienić na nowszy model pod względem samego brzmienia? 

Widziałem ostatnio 2 sztuki H590 na portalach sprzedażowych w cenie nowej 390, może to być warte rozważenia ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

14 godzin temu, PanAntoni napisał:

Widziałem ostatnio 2 sztuki H590 na portalach sprzedażowych w cenie nowej 390, może to być warte rozważenia ?

ostatni H590 nowy sprzedaliśmy za 29999 PLN 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Przyjechał już H600? ciekaw jestem opinii branży jak zagra w porównaniu do H590, myślałem, że to będzie mój ostatni wzmacniacz w życiu ale nowe kusi, żeby tylko nie było gorzej...

W dniu 14.09.2023 o 10:03, Artistplant napisał:

Przyjechał już H600? ciekaw jestem opinii branży jak zagra w porównaniu do H590, myślałem, że to będzie mój ostatni wzmacniacz w życiu ale nowe kusi, żeby tylko nie było gorzej...

czekamy 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Artistplant napisał:

są znane jakieś czasowe perspektywy? 

chyba jakoś za miesiąc miały dotrzeć

www.tophifi.pl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.